Mike Teunissen: “Van der Poel had het koud”

Mike Teunissen: “Van der Poel had het koud”

foto: Cor Vos

zondag 29 september 2019 om 17:30

Mathieu van der Poel leek alles onder controle te hebben op het WK in Yorkshire, maar de Nederlandse kopman kende een spectaculaire inzinking in de laatste ronde. “Mathieu zei tegen me dat hij het koud had”, zo vertelde Mike Teunissen na afloop in gesprek met de NOS. “Misschien heeft hij iets te snel zijn kleren uitgedaan.”

Teunissen – die zelf moest lossen uit de beslissende kopgroep – zag Van der Poel in de finale afzien. “Ik probeerde Mathieu nog mee te nemen, maar die was helemaal klaar. Hij zei dat hij het koud had. Ik ben uiteindelijk toch maar doorgereden. Ik denk dat het inderdaad te maken heeft met eten, maar wellicht heeft hij ook iets te snel zijn kleren uitgedaan.”

“Het was echt koud en nat”, zo blikt Teunissen terug op een ware afvallingsrace. “We hebben het verder redelijk goed gedaan. We zijn nooit in het defensief gedrukt. Mathieu zat er in de finale bij, maar het zijn uiteindelijk de omstandigheden die de koers bepalen”, aldus Teunissen, die zelf als 36e over de streep kwam, op ruim acht minuten van de nieuwe wereldkampioen Mads Pedersen.

Niki Terpstra: “Het was echt een uitputtingsslag”
Niet van der Poel, maar Niki Terpstra was de beste Nederlander in de daguitslag. De klassiekerspecialist finishte als twintigste, op 1:22 van Pedersen. “Het was echt een uitputtingsslag”, zo zucht een vermoeide Terpstra na de finish. “Dit is echt klote, zowel voor Mathieu als voor de rest van de ploeg. Echt iedereen was naar de klote.”

“Bij dit weer kun je ook moeilijk eten”, zo vertelt Terpstra. “Je eet al snel te weinig. Je weet dat je moet eten, maar je bent zo geconcentreerd en aan het opletten, dat je het soms weleens vergeet. En als je dat niet doet, dan komt in de laatste ronden de man met de hamer. Het was echt heel erg zwaar”, zo besluit hij.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

22 Reacties

zwiggelbig 29 september 2019 om 17:35

Haha Jezus, zagen hem heel lang als een van de enigen met zijn jasje open rond fietsen

super 29 september 2019 om 18:55

Ja dat heeft hem echt de das omgedaan: het rijden met zijn open jas.

Romāns Vainšteins 29 september 2019 om 17:40

Dat kent iedereen wel toch? Het voelt fijner en het lijkt goed te gaan en ineens moet je meteen draaien om nog thuis te komen. Kou forceert honger(Klap) Van der Poel heeft als een Ware coureur gereden en mag hier best van leren zonder schaamte.

Overigens ook een taak van de ploegleiding naast de renner zelf.

Merlinappa 29 september 2019 om 17:47

Exact. Als je eenmaal koud en doorweekt bent kom je ook niet meer op gang, al helemaal als je te weinig eet. Van der Poel heeft fantastisch gereden!

KnightBiker 29 september 2019 om 17:50

+1 klein leer momentje, niets om te schamen. Momentje om droge spullen aan te trekken was wellicht slim geweest. (Ik neem bij lange tochten in de winter vaak een droog shirt mee In een zakje) (niet per se evident om aan te trekken, maar mits geplanned kan Het best!)

Samlambeej 29 september 2019 om 17:50

Ik heb nooit een renner meer bevoorrading zien aannemen dan Froome in de rit naar Bardonecchia over de Finestre. Voedingsschema opgesteld vooraf door Mr. Tim Kerrison.

$kedel 29 september 2019 om 18:05

Hongerklap zorgt ervoor dat je bevangen raakt door de koude ipv andersom..

Dumoulist 29 september 2019 om 17:51

Ben eigenlijk wel benieuwd of MvdP wel Pedersen had verslagen. Op het EK van vorigjaar was Trentin namelijk destijds sneller in dezelfde omstandigen.

Romāns Vainšteins 29 september 2019 om 17:56

Onvergelijkbaar Trentin schoot in de kramp.

HV 29 september 2019 om 18:02

Trentin had kramp. Spoot op 3km voor de streep al water op z’n benen. Dan weet je het wel.

Dumoulist 29 september 2019 om 18:13

Dat heb ik helaas gemist dan. Snapte trouwens sowieso niet waarom Trentin de laatste 5km mee rond bleef draaien. Moscon reed er 15 seconden achter dus hij kon zich gewoon sparen.

super 29 september 2019 om 18:54

In interview op Sporza had Trentin het niet over kramp. Hij was “gewoon” op en kon niet harder.

Dn Does 29 september 2019 om 17:57

Zo is het, Oranje heeft bijna perfect gekoerst. Niks afwachten of rekenen. Jammer dat Mathieu het niet afmaakte, maar zoals hij zelf zegt: je moet durven te verliezen.
Hoe dan ook, al MvP meedoet is er altijd spectakel.
Beter zo dan alleen maar afwachten en hopen.

skylimit 29 september 2019 om 18:00

@samlambeej Froome had al geleerd van een eerdere hongerklop.

Jammer dat VDP dit overkomt. Het is wel een duur leermomentje zo, maar ja door de kou bevangen dan is er weinig aan te doen. Snap alleen niet goed waarom hij met een jasje openreed. Probleem in dit soort koersen is wel dat er zonder oortjes gekoerst wordt en de ploegleidersauto ook niet om de haverklap in de buurt kan komen.
Maar ja, hij heeft tenminste de koers nog gemaakt.
De belgen hebben alleen in de achtervolging gezeten en de fransen konden ook niet beter, en Sagan is Sagan als mosterd na de maaltijd …wachten en wachten en dan is het te laat.

Romāns Vainšteins 29 september 2019 om 18:05

Belgen natuurlijk onthoofd met Gilbert tegen de vlakte. Ze hebben het daarna wel geprobeerd maar dat ging fout. Volgens mij moest Teuns uitzakken voor Avermaet, ook niet best.

koos1 29 september 2019 om 18:21

Waar veel favorieten toch wel hebben gefaald heeft Nederland gewoon top gereden. Kopman Van der Poel zat mee in de beslissende ontsnapping en de rest heeft 100% voor hem gereden. Alleen oh zo zonde dat Van der Poel moest passen door hongerklop/kou.

SnellePelle 29 september 2019 om 18:31

Dat wel ja!

Franco Ballerini 29 september 2019 om 18:39

Teunissen reed het gat naar de koplopers prima dicht, maar moest daarna wel heel snel passen. Nu zijn commentaar over Mathieu. Ken je plaats, Mike.

xistnc 29 september 2019 om 19:04

Waar heb je het over? Hij beantwoordt de vragen die hij krijgt over Mathieu en jij komt hiermee? Misschien een keer wat dimmen met je geraaskal.

xistnc 29 september 2019 om 19:04

Bijzonder dat Han Kock er nauwelijks in slaagt om een vraag te stellen over degene die hij tegenover zich heeft.

chasse patat 30 september 2019 om 00:03

Had Teunissen zijn gelletje niet aan Pedersen gegeven maar aan Mathieu, dan had de afloop anders kunnen zijn. Lijkt mij een mooi thema voor Andere tijden sport voor over 20 jaar.

sooike 30 september 2019 om 10:40

Schaam je niet Mathieu, maar het was wel degelijk een hongerklop. Vader Adrie zag het meteen en wie kent Mathieu beter dan zijn vader ?

Headlines

Materiaalzone

Populair