Niels Bastiaens maandag 20 november 2023 om 08:47

Joris Nieuwenhuis slaat Kortrijk en Dublin over: “Na mijn stage ben ik hopelijk nóg beter”

Video Opeens is hij daar: met zijn triomf in Merksplas (zaterdag) heeft Joris Nieuwenhuis zijn voet nu definitief naast die van ploegmaats Thibau Nys, Lars van der Haar en Pim Ronhaar gezet. Nu de crossen steeds meer ploeteren worden, komt de ranke Nederlander volledig tot zijn recht. “Het verschil? Mijn rug houdt het nu”, zegt Nieuwenhuis bij WielerFlits.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In amper één week tijd heeft Nieuwenhuis zich van ‘nog niet goed genoeg’ naar een man vol zelfvertrouwen geknokt. Zijn tweede plaats in de Jaarmarktcross van Niel deed al enkele monden openvallen, maar een week later was Nieuwenhuis zowaar nog straffer in de Superprestigecross van Merksplas. Met veel autoriteit nam hij de kopstart, om die positie vervolgens de hele wedstrijd niet af te staan.

Dat is niet niets voor Nieuwenhuis, die anderhalf jaar geleden nog op een kantelpunt in zijn carrière stond. Op de weg, waar een derde plaats in Parijs-Tours zijn belangrijkste wapenfeit was, vond hij het plezier niet meer. Een terugkeer in de discipline van zijn hart bood soelaas, bij de warme ploeg van Sven Nys. Dat Nieuwenhuis het nu ook kan afwerken, bewijst dat hij destijds de juiste keuze maakte.

Geen druk om te winnen
“Ik ben geen veelwinnaar. Veel overwinningen heb ik niet”, stelt Nieuwenhuis – die in het Luxemburgse Bièles wel wereldkampioen bij de beloften werd – voor onze camera. “Mijn eerste overwinning bij de elites, mijn eerste televisiecross ook, is uiteraard heel speciaal.”

“Toch kwam ik niet per sé met een andere instelling aan de start in Merksplas, na mijn goede uitslag van vorige week in Niel”, legt Nieuwenhuis uit. “Ik ga elke cross hetzelfde in, met als doel om telkens om de hele cross lang een goede focus te houden. Het is niet dat ik per sé denk dat ik moét winnen of podium te rijden. Ik probeer vooral met mezelf bezig te zijn, en denk: hoe kan ik een goede cross rijden?”

foto: Cor Vos

Basisniveau moet omhoog
Het blijft gek: in de eerste maand van het crossseizoen kwam Nieuwenhuis, op een uitzondering na, niet eens in de debatten voor het podium voor. Vorige week vertelde de renner van Baloise Trek Lions dat hij veel conditie was verloren door een corona-infectie, vlak voor de start van het crossseizoen. Maar een andere factor is intussen ook aangepakt. “Ik wist dat mijn niveau goed zat, alleen was mijn rug altijd een onzekere factor. Die heeft de afgelopen weken weleens voor problemen gezorgd. Daarom kon ik niet zien aankomen dat het vandaag al zou lukken.”

Want daar blijft Nieuwenhuis stellig in: op zijn allerbeste niveau zit hij nog lang niet. Het volgende crossweekend (Kortrijk-Dublin) slaat hij over, om vanaf Boom en Flamanville als herboren terug te keren. “De bedoeling is wel om een nog betere versie van mezelf te krijgen. Mijn basisniveau moet nog altijd naar boven. Na deze drukke periode wil ik nog eens tien dagen goed en hard trainen. Hopelijk gaat het nadien nog wat beter.”

Tot nu toe miste de 27-jarige Nederlander vooral wat constantheid in zijn prestaties, maar dat is inmiddels niet meer zijn grootste zorg. “Ik kan met vertrouwen toeleven naar de wedstrijden die er nog aan komen. Ik moet niet meer bang zijn dat ik conditioneel niet in orde ben. En ik weet dat nu dat mijn rug het kan houden.” Zondag werd Nieuwenhuis ook nog derde in de Wereldbeker van Troyes.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
19 november 2023 09:28
Slaat Dublin over? Daar gaat zijn WK :-)
  19 november 2023 11:12
  Ja David… gauw een pilletje nemen en onder het warme dekentje, duim in de mond, wiegend de slaap proberen te vatten…maandag is weer een drukke dag in Aigle…
  19 november 2023 12:59
  Alleen als hij het zou wagen om in Kortrijk te starten.

  Snap overigens dat overslaan van nou juist het weekend met Dublin niet. Je houdt je wereldje wel heel erg klein. Had dan vorige week overgeslagen of één van de twee Franse crossen.
  19 november 2023 19:20
  Zou juist mooi zijn als door vele afzeggingen de WB het onbelangrijkste klassement zou worden.
  20 november 2023 14:08
  Liever wisselend niveau met af en toe uitschieter naar winst of podium, dan Constant tussen plek 5 en 10
19 november 2023 12:42
Fijn dat hij eerste binnen heeft. Hopelijk volgen er nog meer. Heeft voor mij een grote gunfactor.
20 november 2023 12:56
Hopelijk blijft hij op een constant niveau koersen. Zoals lars van de haar en iserbyt. Dan komen er vast meer overwinningen. Want hij kan wel wat in het veld.
20 november 2023 19:13
Ben benieuwd of hij op die stage vooral op conditie gaat trainen of op techniek. Als ik hem zie crossen de afgelopen weken dan valt op dat hij tijd pakt op de stukken waar het op stoempen aankomt en tijd verliest op de technische gedeelten. Dat laatste kan je trainen en daar zijn nog wel wat seconden per ronden te winnen. Er zijn nog best wel wat stukken waar ik hem zie rennen terwijl anderen just door kunnen fietsen. Als ie dat beter ontwikkeld dan is hij echt een hele gevaarlijke klant voor elke cross

Reacties zijn gesloten.