Miguel Ángel López verslaat Tolhoek in zwaarste etappe Ruta del Sol
foto: Cor Vos
donderdag 20 mei 2021 om 16:15

Miguel Ángel López verslaat Tolhoek in zwaarste etappe Ruta del Sol

Antwan Tolhoek is er net niet in geslaagd om de koninginnenrit van de Ruta del Sol op zijn naam te schrijven. De Nederlandse klimmer van Jumbo-Visma moest alleen zijn meerdere erkennen in Miguel Ángel López. Die laatste mag zich ook de nieuwe leider noemen.

Na de machtsgreep van Ethan Hayter in de tweede etappe, ging de Ruta del Sol op de derde dag verder met de koninginnenrit. Deze etappe van Beas de Segura naar Villarrodrigo werd gekenmerkt door zes beklimmingen, met in de diepe finale de onregelmatige Alto del Fustal (15 km aan 1,2%), de Alto Collado de los Yesos (8,6 km aan 5,4%) en de slotklim naar Onsares. Dit is een vervelende kuitenbijter van net geen vijf kilometer aan 5,7%.

Elf vluchters kiezen het ruime sop
De vroege vlucht werd gevormd door onder meer Nikita Stalnov (Astana-Premier Tech), Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Michel Ries (Trek-Segafredo), Luis Ángel Maté (Euskaltel-Euskadi), Philipp Walsleben (Alpecin-Fenix), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise), Edwin Ávila (Burgos-BH) en Héctor Carretero namens Movistar. Het peloton liet begaan en dus liep het verschil van de elf vluchters in rap tempo op.

Op een bepaald moment hadden de elf vluchters een voorsprong van ruim drie minuten op het peloton, dat werd aangevoerd door de mannen van INEOS Grenadiers, in dienst van leider Ethan Hayter. De Britse formatie wist de kopgroep binnen schootsafstand te houden, maar toch begonnen de koplopers met een mooie bonus van meer dan één minuut aan de Alto Collado de los Yesos. Daar ontplofte de koers volledig, met dank aan Miguel Ángel López.

Carretero effent het pad voor zijn kopman López – foto: Cor Vos

Lopez en Tolhoek schudden aan de boom, Hayter moet passen
De Colombiaanse berggeit, gisteren al knap tweede in de etappe naar Alcalá la Real, ging op de pedalen staan en dit bleek het sein voor Antwan Tolhoek om te reageren. De voor Movistar uitkomende López, reed, met Tolhoek in zijn wiel, in een ruk naar de vroege vlucht. Een wisseling van de wacht leek aanstaande, aangezien leider Hayter in de problemen werd gemeld. De jonge Brit bleek niet in staat om López te volgen en moest al snel een minuut prijsgeven.

López keek niet meer achterom en kon in de laatste kilometers rekenen op een ijzersterke Carretero, die besloot om zich volledig weg te cijferen voor zijn Colombiaanse kopman. Naast López en Carretero maakten ook Tolhoek, James Piccoli, Mikel Bizkarra en Julen Amezqueta deel uit van de eerste groep. Na enkele flinke kopbeurten van Carretero was het aan López om van zijn laatste tegenstanders weg te rijden op de slotklim naar Onsares.

Dubbelslag voor López 
De moegestreden Carretero, Bizkarra en Amezqueta gingen in de laatste kilometers overboord, maar Piccoli en Tolhoek bleven in de buurt van López en dus kregen we een sprint om de zege. López bleek uiteindelijk nog over de meeste punch te beschikken en versloeg Tolhoek en Piccoli met ruim verschil. De Colombiaan sloeg zo twee vliegen in één klap, want in het klassement gaat hij nu ook aan de leiding, voor Tolhoek.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
20 mei 2021 16:19
Zoo Twannes!
20 mei 2021 16:21
Goed gereden van Toll Corner
    20 mei 2021 16:30
    Tolhoek nog steeds als Engelsman in de rituitslag, wat is dat toch haha
    20 mei 2021 23:00
    Haha ja heel maf. Was gisteren ook al met Roosen (of Eenkhoorn?) in de kopgroep de hele dag. Lijkt alsof iemand in de backend het land NED per ongeluk linkt naar het verkeerde vlaggenplaatje.
20 mei 2021 16:26
Tolhoek sterk, mede dankzij Van Hooydonck.
20 mei 2021 16:32
Prachtige rit, wat is Asturië toch een ongelooflijk mooie streek. De Ruta del Sol is ieder jaar weer het kijken meer dan waard. Tolhoek hulde, ook van Hooydonck sterk. Verliezen van Ángel López is geen schande, hij verdient de rittenkoers wel, na zoveel rammen op kop. En heeft in Carretero een superknecht.
20 mei 2021 16:33
Knap gedaan, Antwan!
20 mei 2021 16:54
Wat vet van antwan
20 mei 2021 18:01
Als ik Tolhoek zie word ik al blij, dat boerenkoolkoppie op de lange nek met dat smalle lijfje eronder, blijft toch ogen als een polderpuber op de fiets. Die inmiddels best hard kan fietsen.
20 mei 2021 18:12
Mooi hoor dat Antwan Tolhoek kon strijden op de ritzege en dat Lopez wint kon je ook niet anders verwachten. Go, go Antwan Tolhoek.
20 mei 2021 18:22
Geef die Twannes een goed nieuw contract, en anders op naar Alpecin !
    21 mei 2021 05:33
    Had precies dezelfde gedachte toen ik de speculaties over zijn contract verlenging zag beginnen.
20 mei 2021 18:30
Antwan goed, als alleen Superman hier beter is heb je een aardige vorm te pakken. Mooie rol weer van Nathan die vanuit de vlucht later zijn waarde voor de kopman bewees. Een uitstekende aankoop die nog kan groeien.
20 mei 2021 18:42
goed ideetje
20 mei 2021 18:48
Go Tolhoekje! Hopen dat hij zijn Tourvorm van 2018 kan gaan benaderen in de Vuelta.
20 mei 2021 18:58
Leuk, Tolhoek weer op niveau!
20 mei 2021 19:07
Voor Superman Lopez is dit bijna een obligate winst in dit deelnemersveld, wel heel mooi dat Tolhoek zo goed meedoet. Hij grijpt hier toch maar mooi zijn kans nu hij eens voor eigen rekening kan rijden.
20 mei 2021 19:30
Zo! Die komt lekker uit de hoek.
20 mei 2021 19:41
Cav DNF helaas. Ook Avila weer een DNFje. Het leek mij zo'n goede aanwinst voor Burgos. Een goed klimmende sprinter. Ideaal voor de Spaanse koersen, maar het komt er totaal niet uit tot nu toe.
20 mei 2021 22:58
Als je als eerste na de winnaar eindigt kan dat 2 dingen betekenen: je kunt een overwinning verliezen of een 2e plaats winnen. Wat mij betreft is dit een mooi voorbeeld van het 2e. Ik denk dat hij het maximale eruit gehaald heeft.

Ik hoop dat hij nu helemaal opleeft en dat zijn liesslagaderblessure definitief tot het verleden behoort. Als zijn oude pieken nu meer zijn basis gaan worden, zit er een hele goeie knecht/gelegenheidskopman in. Go Antwanito!
21 mei 2021 08:08
Ik had toch echt gedacht dat hij de sprint zou winnen, hij leek makkelijk te volgen.

Reacties zijn gesloten.