Miguel Ángel López grijpt de macht in Catalonië

donderdag 28 maart 2019 om 16:51
Miguel Ángel López grijpt de macht in Catalonië

foto: Cor Vos

Miguel Ángel López heeft de macht gegrepen in de Ronde van Catalonië. De Colombiaan van Astana wist slim te profiteren van het gepoker tussen Egan Bernal, Nairo Quintana en Adam Yates, waarna hij op eigen kracht naar de ritzege wist rijden. Voor López is het dubbel feest, aangezien hij ook de nieuwe leider is.

Thomas De Gendt wist op de top van Vallter 2000 knap zijn leiderstrui te behouden. Hierdoor begon de renner van Lotto Soudal als lider aan de vierde etappe van de Ronde van Catalonië. De verwachting was echter dat de Belg vandaag wél zijn leiderstrui moest afgeven, aangezien de rit finishte op ruim 1600 meter hoogte.

Het beloofde een zware etappe te worden, met de Coll de Coubet, Port de la Creueta én de dubbele beklimming naar wintersportdorp La Molina. De renners hielden zich dan ook in, waardoor De Gendt als eerste wist boven te komen op de Coubet. De 32-jarige renner wist hierdoor zijn voorsprong in het bergklassement uit te breiden.

Ruime kopgroep met grote namen 
Dit bleek voor veel renners het sein om de aanval te openen. Hierdoor ontstond er kopgroep van maar liefst 24(!) coureurs, met daarbij enkele grote namen. Zo waren ritwinnaar Michael Matthews. Maximilian Schachmann, Marc Soler, Guillaume Martin, Sébastien Reichenbach én de jonge Brit James Knox mee.

Marc Soler voert de kopgroep aan – foto: Cor Vos

Het peloton liet begaan, waardoor de vluchters maximaal drie minuten wisten uit te lopen. Een interessante situatie, aangezien Knox op 1:35 stond van leider De Gendt. De beloftevolle renner van Deceuninck Quick-Step kon echter niet mee, toen Soler en de Oostenrijker Gregor Mühlberger versnelden.

Soler en Mühlberger voelen hete adem Team Sky 
Terwijl de overige vluchters nog voor de voet van de slotklim werden ingerekend, begonnen Soler en Mühlberger met een bonus van twee minuten aan de beklimming naar La Molina. Het peloton werd intussen flink uitgedund, aangezien Team Sky het tempo weer opvoerde. Het was dan ook niet verrassend dat De Gendt moest afhaken.

De Belg verspeelde hierdoor zijn leiderstrui. Wie mocht hem op de top aantrekken? Niet Thibaut Pinot of llnur Zakarin, aangezien beide klimmers al vroeg moesten lossen. Miguel Ángel Lopez dan maar? De Colombiaanse klimmer versnelde op acht kilometer van de top, maar kreeg nauwelijks ruimte van een andere landgenoot…

Team Sky beschermt kopman Egan Bernal – foto: Cor Vos

Herhaling van gisteren? 
Het was namelijk Egan Bernal die in de achtervolging ging. De jongeling kreeg opnieuw Nairo Quintana en Adam Yates met zich mee. En dat betekende dat we weer een schimmig schouwspel kregen, waarin de Colombianen vooral naar elkaar keken. Hierdoor ‘mocht’ López wegrijden en wisten Steven Kruijswijk en Simon Yates weer aan te sluiten.

Dat laatste bleek echter niet slecht voor Adam Yates, aangezien broer Simon zich meteen op kop zette. Dat moest ook wel, aangezien López (zesde op 35 seconden) op weg leek naar de leiderstrui. De kopman van Astana wist vier kilometer voor de top de twee vroege vluchters in te rekenen. De Colombiaan leek op weg naar een dubbelslag.

Simon Yates probeert de schade te beperken voor broer Adam – foto: Cor Vos

López doet een gooi naar de macht 
Leek, want Yates achtte niet veel later zijn moment gekomen. De Brit probeerde met een indrukwekkende versnelling naar het leidende trio toe te vlammen. Bernal wist met enige vertraging aan te sluiten, maar Quintana en Kruijswijk moesten passen. Yates en Bernal wisten echter niet de aansluiting te maken met López en co.

Vooraan kreeg López dan ook vleugels; met enkele stevige lendenrukken wist hij Mühlberger en Soler vlak voor de top te lossen. De Colombiaan sloeg een dubbelslag. Soler en Mühlberger wisten nog nét uit de greep te blijven van Bernal en Yates, die ongetwijfeld zullen balen na hun vele gepoker. Kruijswijk finishte in het spoor als zevende.

Miguel Ángel López kende de perfecte dag – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

29 Reacties

fietsvriend 28 maart 2019 om 16:55

Leuke etappe. Kruijswijk knap staande gehouden tussen alle springveren.

Elvs 28 maart 2019 om 16:55

Toch wel verrassend. Leek gisteren zeker niet de sterkste klimmer. Kruijswijk is al goed hoor!

assen 28 maart 2019 om 20:00

Superman IS ook niet de beste klimmer. Dat waren Bernal en Yates, maar die keken vooral naar elkaar.

Kruijswijk is echt heel erg goed ja. In het jaar dat ie bijna de Giro won, en ook vorig jaar, was ie in deze periode niet zo goed. :-)
Let wel, dit is geen 3-weekse koers, en het is geen mei-juli. Tijdritje erbij en hij zou nu al serieuze tegenstand bieden aan de Colombianen en ze zelfs verslaan! (uitgez. Bernal)

chasse patat 28 maart 2019 om 16:56

Bernal, Yates en Quintana moeten nog leren rekenen. Leuk dat aanvallen in dit geval wordt beloond. Kruiswijk sterk!

nickdt 28 maart 2019 om 17:34

Zij zijn niet de enigen. Kroon moet ook leren rekenen, want zei dat Kruijswijk vijfde werd in klassement.

Marcel1112 28 maart 2019 om 16:58

Ik had verwacht dat Kelderman meer potentie had dan Kruijswijk maar voorlopig lijkt het daar niet op.

ghostwriter 28 maart 2019 om 16:58

Het huidige niveau van Kruijswijk is veelbelovend voor de Tour van dit jaar. Het parcours is op zijn lijf geschreven en het zou me niet verbazen als hij serieus om een podiumplaats meestrijdt.

Kosmonaut 28 maart 2019 om 17:00

Mooi, toch de meest aanvallende van de klassementsmannen. Leuke slotklim ook.

kelderfan 28 maart 2019 om 17:04

Die Steven Kruijswijk maakt een goede indruk en klimt weer 1 plekje.
Top-vijf komt binnen bereik.

Jacco van Stierop 28 maart 2019 om 17:05

Knappe zege van Lopez; is wel een mooie renner aan het worden. Had iets meer van Bernal verwacht; Guillaume Martin zeer verdienstelijk gereden. Kruijswijk zit wel op schema.

Mwielerfan 28 maart 2019 om 17:50

Ja die komt eens in de top 10 ipv altijd net daarachter

Bever 28 maart 2019 om 17:07

Ik maak me zorgen over Kelderman. Vader geworden dus thuis is alles flink veranderd. Zet sinds een 1,5 maand geen rit meer op Strava en moet nu lossen op klimmen waar hij voorheen bij wijze van sprekend fluitend omhoog reed. Daar speelt iets in ’t koppie.

ChefSpijker 28 maart 2019 om 17:12

Zit toch nog gewoon voor mannen als Mas, Carapaz, Pinot en Zakarin. Die hier ook ‘fluitend’ omhoog zouden moeten fietsen. Zo superslecht is het dus ook weer niet. Heeft alleen even niet dat topniveau dat nodig is om met de besten mee te gaan.

AnderJ 28 maart 2019 om 17:14

Bovendien als een en ander komt doordat hij recent vader is geworden, dan is het lek boven water. Dat schijnt beter te worden mettertijd…

kielabokki 28 maart 2019 om 18:32

Dom, dom. Je moet gewoon verliefd worden. Ask Frank.

Grobbel 28 maart 2019 om 17:44

Is Tolhoek overigens heel veel werk aan het verrichten voor Kruijswijk, of is ie nog niet zo in vorm? Eindigt vandaag op 23 minuten.

Random wielerliefhebber. 28 maart 2019 om 17:47

Tolhoek is gevallen deze week en waarschijnlijk ook wel uit vorm, anders kom je daar vaak wat sneller overheen.

jessevdalen 28 maart 2019 om 17:59

@random wel de 3e keer dit jaar dat die valt…

Retro Lex 28 maart 2019 om 18:01

7x DNF en 1 OTL . Froome komt binnen op ruim 23 min. 145 ! In AK staat ie nu 140e op ruim een uur.
Die is nog niet klaar voor het vlaamse voorjaar. ;-). Maar daar start ie toch niet dus No problem………

Mr10B 28 maart 2019 om 19:57

Froome heeft de coll van de buitencategorie op kop gereden en daarna laten lopen. Allemaal niet zo heel raar

Sonsbach Allstars 28 maart 2019 om 18:05

Mooie renner die MA Lopez. Koerst altijd aanvallend; ik hoop dat hij de eindzege pakt.

Sjonge Jonge 28 maart 2019 om 18:14

Enric Mas had ik toch ook wel beter verwacht. Ik weet dat hij nog niet zo veel heeft gekoerst als veel mannen boven hem, maar hij lost al 2 dagen vrij snel.

RodyTur10 28 maart 2019 om 18:27

De top 20 van het klassement is heel indrukwekkend qua namen. Kelderman (11e) en met name Kruijswijk (6e) doen het toch heel knap in dit deelnemersveld.

1 LÓPEZ Miguel Ángel
2 YATES Adam
3 BERNAL Egan
4 QUINTANA Nairo
5 MARTIN Dan
6 KRUIJSWIJK Steven
7 WOODS Michael
8 BARDET Romain
9 MAJKA Rafał
10 SOLER Marc
11 KELDERMAN Wilco
12 YATES Simon
13 MARTIN Guillaume
14 ZAKARIN Ilnur
15 CARAPAZ Richard
16 PINOT Thibaut
17 MAS Enric
18 VALVERDE Alejandro
19 SCHACHMANN Maximilian
20 PERNSTEINER Hermann

Kosmonaut 28 maart 2019 om 18:58

Zou zo een top 20 van een grote ronde kunnen zijn inderdaad.

FDJ 28 maart 2019 om 19:50

Volgens mij is Kruijswijk nog nooit zo vroeg zo goed geweest. Veelbelovend! Kruijswijk is echt een steengoed renner die mij elk jaar meer verbaasd.

Zonde dat die beknelde slagader en die ijswand hem in de weg zaten, maar laat hem ooit eens iets heel groots winnen.

De vorm van de Skybritten geeft overigens steeds meer reden tot twijfelen aan de keuze van Tom voor de Giro. Dit is het jaar om de Tour te winnen!

Tour 28 maart 2019 om 19:59

Kruijswijk valt nooit tegen. Ja ijswand was ruk. Maar altijd op de afspraak.

Kelderman vader, ik denk dat hij zeker 3 van het bed is gevallen tijdens de daad.

Indrukwekkende versnelling van Bernal, Quintana ging mee, ging er over en drukte direct het tempo. Zag er vreemd uit, alsof een kopman een knecht terecht zet.

assen 28 maart 2019 om 20:02

Wat ik heel bemoedigend vind is dat Bernal niet iedereen op een puinhoop rijdt. Als Bernal zo rijdt als nu, dan hoeft Dumoulin Bernal niet bijzonder te vrezen – ik bedoel, dan zou hij hem kunnen hebben. :-)

sooike 28 maart 2019 om 23:09

In het verslag had ik toch wel iets meer aandacht en waardering verwacht voor de prestaties van Kruijswijk. Maar het lijkt soms wel of WF liever over de Belgen en andere buitenlanders rapporteert. Kruijswijk meet zich nu al met de wereldtop en het seizoen is pas begonnen !

sven241 28 maart 2019 om 23:32

Voorlopig beste voorseizoen van Kruijswijk ooit. 3e in Ruta del Sol en hier 6e met kans op een 5e plek. Hopelijk dat hij voor het eerst podium kan rijden in de Tour of Vuelta.

Headlines

Materiaalzone

Populair