Michał Kwiatkowski troeft Peter Sagan af in E3 Harelbeke
foto: Sirotti
vrijdag 25 maart 2016 om 17:12

Michał Kwiatkowski troeft Peter Sagan af in E3 Harelbeke

Een jump in de slotkilometer heeft Michał Kwiatkowski de zege in de E3 Harelbeke opgeleverd. Wereldkampioen Peter Sagan verloor een tweestrijd van de Pool van Sky. Ian Stannard eindigde als derde. Kwiat is hiermee de opvolger van zijn huidige ploegmaat Geraint Thomas.

‘Een ramp biedt de gelegenheid zijn moed te tonen’
Kort voor de start werd net als in Dwars Door Vlaanderen een minuut stilte gehouden voor slachtoffers van de terroristische aanslagen in Brussel. Op de eerste rij werd een spandoek uitgerold met de tekst ‘Een ramp biedt de gelegenheid zijn moed te tonen’.

Na het respectbetoon werd de wedstrijd op gang geschoten. Negen renners wisten de vroege vlucht te halen. Tony Hurel (Direct Energie), Antoine Demoitié (Wanty-Groupe Gobert), Reto Hollenstein (IAM Cycling), Jay Thomson (Dimension Data), Bert De Backer (Giant-Alpecin), Nico Denz (AG2R La Mondiale) en de Nederlanders Wouter Wippert (Cannondale), Sjoerd van Ginneken (Roompot Oranje Peloton). Hun maximale voorsprong kwam niet boven de zes minuten.

Boonen toont zich op de Taaienberg
Al op de Taaienberg werd de koers geopend. Jürgen Roelandts, Tom Boonen, Tiesj Benoot, Matteo Trentin en Daniel Oss sloegen een gaatje op de ‘Boonenberg’. Kort daarna, op zeventig kilometer van de streep, wist een omvangrijke groep met Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke en andere favorieten aan te sluiten. Alexander Kristoff en Peter Sagan hadden de slag gemist.

25-03-2016 E3 Harelbeke; 2016, Trek Factory Racing; Van Poppel, Boy; Cancellara, Fabian;

Fabian Cancellara moest achtervolgen – foto: Sirotti

Pech voor Cancellara
De E3 Harelbeke leek Cancellara opnieuw niet goed gezind. Vorig jaar kon de Zwitser een streep door zijn voorjaar zetten na een val met breukjes in twee rugwervels tot gevolg. Vandaag kreeg hij te maken met een defect aan de fiets. Op 67 kilometer van de streep brak zijn versnellingsapparaat en door het versplinterde peloton duurde het lang voordat een ploegwagen met reservefiets arriveerde. Daarna begon een indrukwekkende achtervolging.

Halverwege de Oude Kwaremont plaatsten Niki Terpstra en Lars Boom een korte versnelling. Veel ruimte kreeg het duo niet. Niemand minder dan de teruggekeerde wereldkampioen Sagan neutraliseerde de versnelling door zelf wat voorsprong te pakken. In de lange afdaling naar de Karnemelkbeekstraat was van organisatie bij de tien koplopers geen sprake. Mede hierdoor wist Cancellara, na een achtervolging van ruim dertig kilometer, opnieuw aan te sluiten.

Oude en nieuwe wereldkampioen ten aanval
Op de voorlaatste berg van de dag, de Karnemelkbeekstraat, plaatsten Kwiatkowski en daarna Sagan een demarrage. De uitgetreden en huidige wereldkampioen werkten direct goed samen en vergaarden zo in mum van tijd een voorsprong van een halve minuut op de door Etixx-Quick-Step aangevoerde groep der achtervolgers. Het kopduo liep uit, omdat van een samenwerking nauwelijks sprake meer was in de dertienkoppige tweede groep.

Achteraan werd weinig initiatief genomen, waardoor de Pools-Slowaakse tandem de halve minuut vasthield. De formatie van Patrick Lefevere wist het gat in de laatste vijf kilometer nog te halveren, maar in de laatste rechte lijn liep het uit op een sprint-à-deux. Kwiatkowski verraste met een ferme versnelling Sagan, die wéér genoegen moest nemen met plek twee.

Lars Boom (Astana) was de beste Nederlander in de uitslag, hij werd zesde.

25-03-2016 E3 Harelbeke; 2016, Tinkoff; 2016, Team Sky; Sagan, Peter; Kwiatkowski, Michal; Stannard, Jan; Harelbeke;

Het podium van E3 Harelbeke 2016: Sagan, Kwiatkowski en Stannard – foto: Sirotti

RIDE Magazine
75 Reacties
Sorteer op:
25 maart 2016 18:03
Je zou bijna denken dat 2 mannetjes van Etixx zich uit hadden moeten laten zakken. Dan was de bereidheid van de andere ploegen om mee te draaien een stuk groter geweest.
Vier man in de kopgroep is teveel...
25 maart 2016 18:11
triest in triest
25 maart 2016 18:15
Die mannen van Etixx kunnen van alles roepen, maar als ze goed genoeg waren dan waren ze gewoon mee geweest. Dat Vanmarcke, Benoot, Boom en Cancellara niet meehielpen lijkt me meer dan logisch. Waarom zouden ze? Zodat dan Trentin of Boonen niet hoeft te werken en lekker kan sprinten voor winst? Iedereen zag ze gaan, die twee merkten dat ze een Etixx meekregen en versnelden nóg eens, en ze waren weg. Om dan naar de anderen te wijzen is gewoon onnozel, of Planckaert het er nou mee eens was of niet :) Die kletst wel vaker maar wat in de rondte..
25 maart 2016 18:25
Overigens in tegenstelling tot sommige reacties hier is Sagan wel redelijk klaar met al die tweede plaatsen. Dat gaf hij laatst nog aan in een interview wat Wielerflits hier zelf nog heeft gepost. Wel begrijpelijk als je meer tweede plaatsen dan overwinningen hebt.
25 maart 2016 18:28
Mooie winnaar Kwiatkowski vandaag 2x in de aanval, zaterdag tijdens MSR ook in de frontlinie. Fantastische renner!!! Ook hulde aan Sagan, grote winnaars durven te verliezen. Peter de Tweede!!! Terpstra goed , Vanmarcke ok , Stannard watch out!!! Cancellara blijft bepalend....
25 maart 2016 18:28
@Darth333
Mja, bij Sporza zei hij dat hij het niet zo erg vond vandaag hoor. Er zat niet meer in. (Te) hard gewerkt om vooruit te blijven.
Overigens ben ik wel heel benieuwd naar wat de reacties waren geweest als Etixx nou TLJ was. 4 man in een kopgroep van 15, en dan 12e, 13e, 14e en 15e worden...
25 maart 2016 18:40
Waar waren Démare, Kristoff en Pozzato in hemelsnaam?

Ook jongens die nochtans heel goed waren tot nu toe (Senechal, Petit, Gougeard, Debusschere, Keukeleire...) mis ik in de uitslag. In ieder geval in de top 25!
25 maart 2016 18:48
@LL dat is de Stannardcurve....
25 maart 2016 18:53
Maar 1 ploeg verdiende te winnen. Jammer genoeg waren ze net niet goed genoeg. Moesten de andere ploegen enigszins wat meehelpen was er nog iets mogelijk maar rijden liever voor derde plaats dan voor de eerste
25 maart 2016 18:53
Jeej een verzesvoudiging van het aantal wt punten van tlj
25 maart 2016 18:55
Die gasten doen het ook goed maar komen op Kristoff na allemaal veel tekort tov de beste van vandaag. Keukeleire is niet goed genoeg en Pozzato is passe, ik vond Rowe juist tegenvallen.
25 maart 2016 19:04
@mic1984 Onzin. Moeten Vanmarcke of Benoot zich dan het snot voor de ogen rijden, zodat Boonen voor de overwinning kan sprinten? Ze waren met 4 en hadden het gat nog dicht kunnen rijden na dat heuveltje waar Sagan en Kwiat weg sprongen (was toen maar een paar seconden), maar toen keken ze bij Etixx net zo veel om zich heen als de rest. Ze gingen zelf ook pas echt rijden toen het eigenlijk al te laat was. Te veel kapiteins op een schip.
25 maart 2016 19:04
Wat zal Lefevre nu zeggen na deze wanvertoning en slapte van zijn 5 renners
in de kopgroep.
Ik denk dat de tegenstanders zwaardere fietsen moeten krijgen , want dat
is niet eerlijk dat de tegenstand zo hard rijdt.
Ondanks een katachtige (Wuyts) Boonen hebben ze het niet kunnen redden.
En om te zeggen dat ze alleen het koperwerk is normaal met 5 in de kopgroep.
Nee toen Sagan en Kwiakowski wegsprongen kon niemand van Etixx mee, dus
niet zeuren.
Ik vond trouwens dat Terpstra en Boom ( niet verwacht) een goeie indruk
maakten.
25 maart 2016 19:07
Ettix is echt niet mijn favoriete ploeg....Ze nemen wel verantwoordelijkheid. Dit in tegenstelling tot Trek en BMC.....De keuze om de sterkste van de ploeg,Terpstra, op te offeren snap ik ook niet....
25 maart 2016 19:07
Even de uitslag bekeken. Van Baarle alles gegeven in de achtervolging met Cancellara en wordt toch 19e. Timo Roosen 22e ook redelijk gereden. Ik vraag me alleen af voor wie van Baarle aan het werk was. Hij is de enige die uitgereden heeft van Cannondale.
25 maart 2016 19:11
Pozzato kwam op 20m van Stybar en Cancellara boven op de Pater maar moest toen passen. Zat iets te ver bij het opdraaien denk ik.
25 maart 2016 19:11
@Wim

Quote:
purito, dus omdat Van Avermaet prompt enkele koersen wint heeft hij ineens het koersinzicht dat Sagan ontbeert?


Het is wel belangrijk om reacties echt goed te lezen. Ik zeg juist dat Van Avermaet dit seizoen wat slimmer koerst. En ook meer wint. Is een kwestie van prioriteit.

Quote:
Sorry, maar ik vind dat onzin. Sagan is – meer nog dan GVA – bepalend in koers, vrijwel in iedere koers waarin hij start. Als Sagan iets minder geeft rolt de achtervolgende groep nog over hen heen, zoveel zat er niet meer tussen.


Maar ik zeg toch niet dat dit niet zo is? Overigens is bepalend wat anders dan slim.

Quote:
Dit zag er naief uit van Sagan, vanaf het moment dat hij Kwiat voorbij zag zoeven was deze al op volle snelheid. Sagan accelereerde te langzaam, was verrast en verslagen. Dat kun je hem verwijten maar een gebrek aan koersinzicht is er over, wat mij betreft.


Ik zeg alleen dat hij soms wat te druistig is met zijn krachten. Ik heb het niet eens over deze sprint.

Quote:
Jammer dat 'ie niet won, een parel op wielen.


Het is een fantastische renner. Maar dan hoeft het nog niet leuk te zijn om altijd maar tweede te worden.
25 maart 2016 19:12
Misschien heeft Drucker aangegeven dat ie niet goed was maar vond het ook raar om te zien dat Oss er voor koos om af te stoppen voor z'n kameraad Sagan ipv te beulen voor Drucker die een goede kans heeft die sprint te winnen.
25 maart 2016 19:14
Ik dacht in eerste instantie dat Van Baarle voor Langeveld aan het werken was. Die werd echter even later, toen nog ver in de achtergrond, ingehaald door Cancellara. Blijkbaar was hij voor zichzelf het peloton op sleeptouw aan het nemen en voelde hij zich erg sterk. Helaas had hij geen goede ploeg om zich heen om hem terug te brengen (of eerder in de koers in goede positie af te zetten).
25 maart 2016 19:27
Bij Etixx Quickstep is er op dit moment maar een renner die
uitgespeelt moet worden als kopman en dat is Nicky Terpstra.
Deze coureur rijdt momenteel het sterkste van alle renners van
zijn ploeg tot in de finale het sterkst
25 maart 2016 19:32
Roosen had eindelijk geen pech en rijdt gelijk een goede uitslag. Hopelijk zet hij deze lijn door. Voor Van Baarle moet er ook meer in zitten
25 maart 2016 19:40
@Cero

Dat was Gatto.
25 maart 2016 19:47
Mooi koers gezien, van ver de groten al begonnen. Maar wat een laf gedoe in de finale. Ben niet altijd de grootste fan van Quick-Step, maar gelukkig hadden we die ploeg nog. Anders waren Sagan en Kwiatkowski met meer dan 5 minuten voorsprong geëindigd (zou ook voor Sagan een andere sprint mss. betekend hebben).
25 maart 2016 20:53
@ reynaerde. Inderdaad als ze willen winnen moeten ze meerijden. Dat ze niet werken als niemand weg is zou ik snappen. Als 2 renners weg zijn kan je alleen maar werken. Als je wil winnen. Ofwel had etixx gewoon moeten stoppen met rijden nadat de 2 sterkste renners weggereden waren.
25 maart 2016 21:41
Team Giant Alpecin, weer een vreselijk slechte voorstelling.
Zico Waeytens, zou kopman worden in de Vlaamse wedstrijden, maar
daar heb ik nog niets van gezien .
Team Giant is echt een zwalkend schip en ik ben benieuwd of ze dit nog
recht zetten in de komende klassiekers.

Reacties zijn gesloten.