Michal Kwiatkowski snelste in proloog Parijs-Nice

zondag 8 maart 2015 om 16:44
Michal Kwiatkowski snelste in proloog Parijs-Nice

foto: Etixx - Quick-Step/ Tim De Waele

Michal Kwiatkowski heeft in Parijs-Nice de proloog gewonnen. De renner van Etixx-Quick-Step legde in Maurepas het 6,7 kilometer lange parcours als snelste af. Met een tijd van zeven minuten en veertig seconden bleef hij Rohan Dennis en Tony Martin voor.

Lars Boom was op een vijfde plaats de beste Nederlander. Hij moest tien seconden toegeven op de tijd van Kwiatkowski. Tom Dumoulin eindigde op dertien tellen als negende.

Tijdens het eerste uur zette Rohan Dennis een scherpe richttijd neer. De houder van het werelduurrecord deed zeven minuten en veertig seconden over het traject en plaatste zichzelf daarmee in de hotseat.

De specialisten Richie Porte en Tony Martin beten zich stuk op de tijd van de Australiër, maar Michal Kwiatkowski had wel succes . De Pool slaagde erin om met 31 honderdste van een seconde onder de tijd van Dennis te duiken. Zijn tijd werd niet meer verbeterd, waardoor de Pool morgen in de leiderstrui mag vertrekken.

Morgen gaat Parijs-Nice verder met een 192 kilometer lange etappe tussen Saint-Rémy-lès-Chevreuse en Contres. De Franse rittenkoers duurt nog tot en met volgende week zondag.

flag-fr Parijs-Nice 2015 (2.UWT)
Proloog: Maurepas – Maurepas (6,7 km)
1. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) in 7m40s
2. flag-au Rohan Dennis (BMC Racing)
3. flag-de Tony Martin (Etixx-Quick Step) op 7s
4. flag-es Luis Leon Sanchez (Astana) op 10s
5. flag-nl Lars Boom (Astana)
6. flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin)
7. flag-fr Sylvain Chavanel (IAM Cycling)
8. flag-au Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) op 12s
9. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 13s
10. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 14s

14. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 16s
17. flag-nl Sebastian Langeveld (Cannondale-Garmin) op 17s
21. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 18s
35. flag-nl Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) op 24s
65. flag-nl Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) op 31s
78. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 33s
79. flag-nl Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) z.t.
89. flag-nl Koen de Kort (Giant-Alpecin) op 35s
107. flag-nl Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin) op 39s
130. flag-nl Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) op 45s
145. flag-nl Roy Curvers (Giant-Alpecin) op 53s
150. flag-nl Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) op 56s
Volledige uitslag proloog

Dit artikel delen:

73 Reacties

Ideefiks 8 maart 2015 om 21:08

Het lijkt me wel erg voorbarig om op basis van deze proloog al over het eindklassement te gaan discussiëren. Je mag toch hopen dat de strijd om het AK beslist wordt in etappes waar de luttele tientallen secondes weggepoetst worden door minuten.

Wheely 8 maart 2015 om 21:08

Mooie uitslag van Boom, Degenkolb ook verrassend sterk, als beiden dit in Utrecht ook doen kunnen ze wellicht later die week het geel pakken. Of zelfs ook deze week als het koersverloop zich daar voor leent.

Dennis wordt afwachten natuurlijk maar die zal hier minimaal nog wel een goed klassement proberen te rijden, al is het maar om zijn leiding in de WT vast te houden.

Brummel 8 maart 2015 om 21:29

TJS ook goed gereden.

PaulSchoonakker 8 maart 2015 om 21:32

Och, de bergrit is er één met een geaccidenteerd beloop met veel hoogtemeters. De klim is 10 km aan 6,7% met daarvoor nog 7 km aan 4%. Als sky er een harde koers van maakt en er vroeg aan begint, gaat dennis in die etappe denk ik niet veel verder dan plaats 15 komen. En eerst inderdaad maar afwachten of de waaier rit nog voor opschudding gaat zorgen.

PaulSchoonakker 8 maart 2015 om 21:51

En dennis kan inderdaad als het moet een eindje een berg optuffen, maar de mannen die op (meer dan) een halve minuut staan zullen vroeg aanvallen. Dat zal er toch teveel aan zijn. Of de klimmers kwiatkowski op grote achterstand krijgen waag ik te betwijfelen.

IverBon 8 maart 2015 om 22:14

Had stiekem toch iets meer verwacht van Dumoulin en Kelderman. Slagter wel keurig, terwijl het al veelzeggend is dat de notie dat dit een keurig resultaat is exemplarisch is voor Booms stagnatie.

Vrees andermaal voor une année sans

LyndaLid 8 maart 2015 om 22:27

@ IverBon

Leuk Frans gezegde. Frans, Frankrijk, Ronde van Frankrijk.. Hey! Dat was die ronde waar Boom een rit won, voor het eerst sinds Pieter Weening in 1926. Is dat wat une année sans betekent? Très bon!

Turtlehead 8 maart 2015 om 22:28

@Ideefix: minuten verschil in P-N? Dat lijkt me toch niet. De top 10 zal nu grotendeels al in de top 20 staan denk ik.

schipperaar 8 maart 2015 om 22:33

10km aan 6,7% is bepaald nog geen hooggebergte maar vergelijkbaar met Ballon d’ Alsace waar tegen 25 omhoog wordt gereden, kan Dennis makkelijk aan.

Petros 8 maart 2015 om 22:38

Hier staan toch wel wat klasbakken in de top van de uitslag. Een combinatie van renners uit meerdere disciplines: Mannen voor de lange ITT (Dennis, Martin, Dumoulin), mannen die wel eens een massasprint hebben gewonnen (Degenkolb, Matthews), mannen die goed bergop gaan (Kwiatkowski, Porte, Kelderman, van Garderen) en mannen voor het voorjaar (Kwiatkowski, Chavanel, Thomas, Boom).

Geen idee waar ik Wiggins in deze bij moet zetten, hij lijkt zo’n beetje alles te kunnen zolang hij het maar wilt.

Ook een sterke LSS, hij lijkt het jaar goed te zijn begonnen. Net als Thomas. Vorig jaar al 3de in Harelbeke, 8ste in RVV en 7de in PR. Wat kan hij dit jaar? Zijn manco: hij is zelden de rapste.

Petros 8 maart 2015 om 22:40

Om mij even te mengen in de discussie omtrent de vermeende klimmer Rohan Dennis, hij is naar mijn mening geen pure klimmer. Zijn resultaten bergop of in AK van vorig jaar spreken wat dat betreft ook in mijn voordeel. Vorig had hij alleen in Californië een goed resultaat in het AK, al eindigt hij daar op een halve minuut op Wiggins en stonden onder hem mannen als Craddock en Machado, dat zij toch wel wat andere mannen die hier aan de start staan. Maar je weet het nooit. Om een semi-schele oud-leraar van mij te quoten: “Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.”

PaulSchoonakker 8 maart 2015 om 22:43

In de bergrit zal niet met minuten gesmeten worden tussen de klimmers, maar van de huidige top 20 kan meer dan de helft geen col op. In 2013 kwamen er ook maar 6 renners binnen de minuut van Porte binnen in de klimtijdrit. Van de huidige top 20 zie ik alleen Kwiatkowski, Chavanel, v Garderen, Kelderman, Porte, Izaguire en dan misschien Dennis in het AK hoog finishen. Klimmers als Costa, Bardet, Peraud, Majka en Aru zullen echt nog wel hun weg vinden naar de top 10. Winnen zie ik die laatste paar die ik noemde inderdaad niet meer doen met de huidige achterstand op andere AK kanditaten. Zeer benieuwd in ieder geval :)

klootje kriekeljon 8 maart 2015 om 22:48

Maar tegelijk is hij halverwege het seizoen bij Garmin weggegaan wat heel ongebruikelijk was. Daar moet het dus niet op rolletjes zijn gelopen.
Als je ziet dat hij in TDU meteen weer wat van zijn eerdere getoonde potentie laat zien en je ook in ogenschouw moet nemen dat hij eerder een knechtenrol had dan snap ik niet dat je al kunt zeggen dat gaat ie niet halen. Als er iemand voor een verrassing kan zorgen is hij het wel. Maar top-10 zou je al geen verrassing kunnen noemen, of wel?

PaulSchoonakker 8 maart 2015 om 22:51

Nu is 2x Willunga Hill 'opsprinten' in een verder vlakke etappe natuurlijk anders dan wat er gaat komen, met betere renners die beter in vorm zijn dan de tegenstand in de tour down under, waar iedereen in opbouw was en Dennis in bloedvorm voor zijn werelduur poging. Wel mee eens dat hij meer kan laten zien nu hij minder de knechtenrol zal krijgen, zeker in korte rittenkoersen met een tijdrit en matig klimwerk

Wheely 8 maart 2015 om 23:15

Dat Dennis de knechtenrol ontgroeid is lijkt me niet meer dan redelijk maar ik denk dat ze bij BMC in hoofdzaak de kaart Van Garderen trekken in deze ronde. (Het zou anders wel grappig zijn, is die Evans net weg kaapt Dennis het kopmanschap weg bij Tejay :p)

BMC heeft wel vaker dit soort luxeproblemen.

sven241 9 maart 2015 om 00:13

Hallo redactie, is er een manier om de livetopics van wedstrijden terug te vinden, als ze al langer geleden zijn dus van de homepage weg zijn?

Nick Doup 9 maart 2015 om 08:31

@Sven241 In de zoekbalk kan je ‘Volg hier’ intypen. Ook zijn ze zichtbaar via de ‘Lijst’-weergave op de homepage.

wulu 9 maart 2015 om 09:11

Ik snap die hele discussie rondom Dennis niet, de man is gespecialiseerd in tijdrijden dus zijn goede klassering na een proloog is logisch.
En wellicht kan hij de leiderstrui pakken, maar dat willen er meer.

Maar de realiteit is dat Kwia in die positie zit, in mijn ogen een echte klassement man. Dus mocht bmc wat willen dan zullen ze eerst Kwia/Etixx voorbij moeten, en volgens mij willen meer renners en ploegen dat?
Dennis is daarin een sterke pion voor bmc en Vangarderen, ongetwijfeld met alle talenten die hij bezit.
Meer moet je er volgens mij niet achter willen zoeken…

JohanP 9 maart 2015 om 10:04

Gaat nog moeilijk worden om Kwiat uit de leiderstrui te rijden. Vergeet Dennis voor het AK. Die gaat nog veel verliezen in het gebergte.

kwiatistheman 9 maart 2015 om 10:24

Jippie! Mijn PN kan al niet meer stuk! Denk trouwens niet dat sky hem op de chaboureux op grote achterstand zal fietsen, maar porte achter zich houden in de klimtijdrit op de col d’eze lijkt me moeilijker, toch denk ik dat een podium voor kwiat haalbaar moet zijn

Didier 9 maart 2015 om 10:47

Vandaag degenkolb?

kwiatistheman 9 maart 2015 om 11:04

Is zeker mogelijk, maar als de aankomst hellend is zou ik toch ook met matthews rekening houden

Headlines

Materiaalzone

Populair