Michal Kwiatkowski: “Luik-Bastenaken-Luik is de koers van mijn dromen”

Michal Kwiatkowski: “Luik-Bastenaken-Luik is de koers van mijn dromen”

Foto: La Presse

vrijdag 21 april 2017 om 18:00

Michal Kwiatkowski staat zondag voor de aartsmoeilijke taak om zijn ploegmaat Wout Poels op te volgen in Luik-Bastenaken-Luik. La Doyenne is voor Kwiatkowski de wedstrijd van zijn dromen en dus mikt hij op niets minder dan de overwinning. “Het was misschien een lang voorjaar, maar ik ben totaal nog niet moe. Ik geloof dat ik op dit moment beter ben dan in San Remo”, vertelt Kwiat aan WielerFlits.

Nog niet uitgeblust
Wie denkt dat Kwiatkowski na zijn nederlaag tegen Philippe Gilbert in de Amstel Gold Race bij de pakken is blijven zitten, is mis. De Pool blaakt van zelfvertrouwen in aanloop naar de laatste van de heuvelklassiekers. “Ik zou het erger hebben gevonden als dat mij in Luik-Bastenaken-Luik was overkomen, nu kan ik er wel mee leven. Ik zou het natuurlijk anders aanpakken als ik de sprint tegen Gilbert nog eens over kon doen. Het zag er zo goed uit toen ik eraan begon, een beetje zoals in de E3 Harelbeke vorig jaar. Maar die tegenwind heb ik toch wat onderschat. Daar had ik niet op gerekend, eigenlijk.”

De ex-wereldkampioen heeft dit seizoen de Strade Bianche en Milaan-San Remo al binnen en dus zou hij aan het vertrek kunnen komen met de gedachte ‘niets moet, alles mag.’ Maar dat is zeker niet het geval. “Het is natuurlijk een lang seizoen geweest, maar ik ben totaal nog niet moe. Ik geloof dat ik op dit moment beter ben dan in San Remo, omdat ik er alles aan gedaan heb om in de Ardennen op mijn best te zijn. Ik heb naar Luik toegeleefd, de wedstrijd van mijn dromen. Gelukkig heb ik veel tijd gehad om te herstellen tussen de wedstrijden door, waardoor ik nog altijd redelijk fris ben voor Luik zondag.”

Ik geloof dat ik op dit moment beter ben dan in San Remo, omdat ik er alles aan gedaan heb om in de Ardennen op mijn best te zijn.

Luik boven Vlaanderen
Opvallend dat Kwiatkowski juist Luik als de wedstrijd van zijn dromen noemt. Wat heeft La Doyenne meer dan bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix? “Natuurlijk is De Ronde een koers die je graag op je palmares wil, maar ieder jaar heb ik toch het gevoel dat ik liever op mijn best wil zijn in Luik-Bastenaken-Luik. Als je daar kan winnen, dan verandert dat je carrière en je leven. En het is ook gewoon de klassieker die mij het beste ligt. Ik hoop echt dat ik er ooit een keer kan winnen, liefst dit seizoen. Vorig jaar zat ik al eens in de winnende ploeg en dat vond ik al geweldig om mee te maken.”

De combinatie van Luik met bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen wil Kwiatkowski niet meer maken. “Het is mogelijk, maar wel heel moeilijk”, vertelt de Pool. “Vorig jaar combineerde ik de twee, maar dan was ik zo teleurgesteld over mijn prestaties in de Ardennen dat ik absoluut wilde terugkeren naar mijn oude programma. We hebben bekeken wat de beste voorbereiding is, en dan kwamen we bij de Ronde van het Baskenland terecht. Gilbert pakte het anders aan en was in de Amstel Gold Race nog altijd sterk, maar hij heeft een pak meer ervaring dan ikzelf. Dat maakt misschien het verschil.”

Valverde
De Sky-kopman moet dan wel met Alejandro Valverde zien af te rekenen. “Om hem te kloppen moeten we niet rijden zoals in de Waalse Pijl, dat lijkt me zeker. Het leek wel alsof het peloton aan het wachten was op zijn aanval. Als je zondag graag wil winnen, dan moet je van je eigen sterkte uitgaan en aanvallen. Dat heb ik woensdag wel geleerd. De acceleratie op de Muur van Hoei was indrukwekkend. Anderzijds ben ik blij dat ik hem kon lossen op de Keutenberg in de Amstel Gold Race, maar goed, daar is hij nooit op zijn best geweest en dus was hij misschien minder geïnteresseerd. Laten we hopen van niet.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

SolitaryShell 21 april 2017 om 18:10
Quote:
ieder jaar heb ik toch het gevoel dat ik liever op mijn best wil zijn in Luik-Bastenaken-Luik. Als je daar kan winnen, dan verandert dat je carrière en je leven.

Eh, de carrière van Poels is geen sikkepit veranderd hoor. Die mag nog steeds ergens achteraan de rij staan.

De Brigadier 21 april 2017 om 18:28

Bij Quick-Step had hij het alleen maar over grote ronden en met name de Tour. Fietste in de rondte als een verwend joch dat van de ploegleiding genoegen moest nemen klassiekers. Bij Sky liet hij vorig jaar ook nog dubbele geluiden horen maar wellicht heeft men inmiddels lang genoeg op hem ingepraat en is hij zelf ook tot het inzicht gekomen dat grote ronden erg lastig worden. Maar Luik-Bastenaken-Luik opeens zijn droomkoers? Klinkt een beetje als gebakken lucht.

Ondertussen is ’t bloemeke meer en meer gespecialiseerd geraakt in korte, explosieve beklimmingen. Hij mag me verrassen zondag.

Wheely 21 april 2017 om 18:43

Het zou na deze uitspreken wel lelijk zijn mocht uitgerekend GvA hem van de winst afhouden nadat Gilbert dat in de Amstel deed. Hij heeft overigens wel gelijk, voor een jonge renner als hem is het nu een slimme zet om te kiezen voor de heuvelklassiekers. De grootste winstkans zit hem wel in een aanval met zijn ploeg.

IlPirata 21 april 2017 om 18:51

Kan ik indenken Michal, bij mij is dat geen koers maar Claudia Lynx;-)

JVD 21 april 2017 om 18:53

JVD Ik denk eigenlijk dat zijn droomkoers net te zwaar is voor hem.

Fast Freddy 21 april 2017 om 21:00

@jvd
Waarom te zwaar? Als je het wk, msr, strade en de agr kunt winnen, past lbl wat mij betreft prima in dat rijtje. Het scenario van vorig jaar, met een knal op dat laatste kasseienklimmetje,moet hem prima passen.

Striga 21 april 2017 om 21:09
Quote:
Eh, de carrière van Poels is geen sikkepit veranderd hoor. Die mag nog steeds ergens achteraan de rij staan.

Poels was in Valencia en Ruta kopman en zou dat ook geweest zijn in PN. In Zwitserland krijgt hij straks ook nog een kans, dat zijn voor hem prima rondes om het kopmanschap te krijgen. Grote rondes zit er gewoon niet in met Henao en Landa die minstens gelijkwaardig zijn en Froomey en Thomas die nog een paar levels hoger zijn en ook nog eens Brits, waar Sky op geilt.

Wheely 21 april 2017 om 21:20

Ik vraag me dan wel af of Poels hier ook kopman was geweest, had in ieder geval het kopmanschap moeten delen met Henao en Kwiatkowski.

hardfietser 21 april 2017 om 21:24

Neef Kwiat loert teveel naar Ome Alejandro in de finale van LBL. Daardoor weet Zwager Dan Martin weg te glippen en de koers te winnen. Zo zijn de Quicksteppers ondanks het gemis van de Broers Alaflip en Gilbert toch weer een steen rijker…

Wielrennertje 21 april 2017 om 21:34

@hardfietser en Ome Alejandro dan? Wat doet hij?

maklukzat 21 april 2017 om 21:34

Mooi verhaal, maar Kwiatkowski is niet genoeg klimmer lijkt me om Luik-Bastenaken-Luik te winnen.

JVD 21 april 2017 om 21:42

@Fast Freddy Het betreffende WK, MSR, Amstel, Strade… allemaal net een tikje minder zwaar dan LBL wat mij betreft. Ik denk dat hij voor LBL net te weinig klimmer is, maar hij mag me verrassen hoor!

Doordrijver 21 april 2017 om 21:53

Van Avermaet is evenmin klimmer en wint eventjes Rio… (oke mede dankzij die valpartij – die KON bepalend zijn). Luik is nu niet echt ‘klimmen’. Als je gewicht wat lekker zit kom je al die hellingen wel over. Het is de opeenvolging van dat geklauter en gepatser die het zo zwaar maakt. Drie knoerten…de rest zijn lopertjes.

Bertvd 21 april 2017 om 21:57

Mijn favoriet, die Michal.

hardfietser 21 april 2017 om 22:00

Ome Alejandro krijgt te maken met zijn onechte zonen Adam en Simon Yates. Die doen net alsof ze er niks van kunnen om er dan met een demarrage vandoor te gaan. Daar heeft de Ome het dus drukker mee dan op te letten wie er op kop fietst…

Shinzawai 21 april 2017 om 23:58

Met de moderne koerstactiek om op het vlakke hard te rijden en heuvelop in de remmen te knijpen, acht ik Kwiatkowski zeer kansrijk. De klimmetjes in de finale kan hij echt wel aan en hij lijkt dit jaar sterker dan ooit.

girardengo 22 april 2017 om 00:20

@Doordrijver
Niet echt klimmen? Ondanks behoorlijk wat ervaring in het hooggebergte vind ik de Ardennen nog altijd ‘klimmen’ hoor.

simplex 22 april 2017 om 00:41

@girandengo. Klimmen is natuurlijk hoe je het ervaart en dan vooral relatief naar gelang je conditie, leeftijd en uiteraard ook wel aanleg.
Voor sommigen en zelfs nu ook (even hoop ik) is een lang viaduct al “slopend”.
30 jaar geleden de Ardennen zeker niet en MSR en de Vlaamse klassiekers ook niet.
Zelfs mijn eerste kennismaking met hooggebergte 10 jaar geleden vielen ook erg mee.
Inderdaad ook dat mag je nog meer klimmen noemen, maar vooral de focus op de heuvels en bergen hebben bij mij de zwaarte bepaald. En ja, dat viel wel eens tegen.

girardengo 22 april 2017 om 00:56

@simplex
Zoals ik je verhaal lees betrek jij het vooral op de wijze waarop je bergop rijdt, dus afhankelijk van materiaal, conditie, klimaanleg, leeftijd en dergelijke. Ik bedoelde mijn opmerking eigenlijk gewoon neutraal (klimmen is klimmen, hoog of laag), maar je hebt wel gelijk dat de uitvoering per persoon verschilt. Ik reed vroeger zeer vlot omhoog (waar dan ook), tegenwoordig gaat het nog steeds ok, maar veel minder snel. Maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik op het vlakke woon tegenwoordig (vroeger was dat in Limburg)en slechts een enkele keer per jaar bergop rijd.

Orakel 22 april 2017 om 08:33

Oké… Kwiatkowski werd al 3e in LBL op zijn 23e en nu is de koers ineens te zwaar voor hem? Kwiatkowski is veel meer klimmer dan mannen die hier de laatste jaren mee deden voor de overwinning (Albasini, Gerrans, Costa). Dus in mijn ogen een terechte favoriet (achter Valverde) en een realistische doelstelling van deze Pool.

JVD 22 april 2017 om 13:23

@Orakel En ook derde in de Waalse Pijl zie ik nu. Ik neem mijn woorden terug! Hij zou wel degelijk mee moeten kunnen doen voor de winst! Wel denk ik dat de Amstel hem nog beter ligt :).

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone