Woods sterkste in jubilerende Milaan-Turijn, Mollema zevende

woensdag 9 oktober 2019 om 16:17
Woods sterkste in jubilerende Milaan-Turijn, Mollema zevende

foto: Cor Vos

Michael Woods heeft de honderdste editie van Milaan-Turijn gewonnen. Op de steile slotklim naar de basiliek van Superga reed de Canadees op indrukwekkende wijze weg uit de groep favorieten. Alejandro Valverde werd tweede, Adam Yates derde.

Milaan-Turijn was de vierde in de serie Italiaanse najaarsklassiekers, die op het menu staan deze week. Primož Roglič bezorgde Jumbo-Visma de winst in de Giro dell’Emilia en Tre Valli Varesine en Sonny Colbrelli veroverde de zege in de GP Bruno Beghelli. In de honderdste uitgave van de oudste wielerkoers ontbraken zij, maar met wereldkampioen Mads Pedersen, Tourwinnaar Egan Bernal, Alejandro Valverde en Adam Yates stonden er genoeg publiekstrekkers op de startlijst.

Wereldkampioen Mads Pedersen – foto: Cor Vos

Gekoerst werd van Magenta naar Turijn, waar de finish lag bij de indrukwekkende basiliek van Superga na een klim van bijna vijf kilometer aan gemiddeld 9,1 procent. Op 25 kilometer van de finish werd deze klim al voor de eerste keer aangedaan, twintig kilometer verder volgde dan de tweede en allesbeslissende keer. Lange delen van de klim zijn zwaarder dan tien procent, dus op voorhand was de finale op het lijf geschreven van de pure klimmers.

Rémi Cavagna mee in de vroege vlucht
Even na twaalf uur werd het startsein gegeven voor deze jubileumeditie van Milaan-Turijn. Vijf renners reden al vroeg in de wedstrijd weg. Daniel Savini, Joey Rosskopf, Rémi Cavagna, Joan Bou en Nicolas Dalla Valle sloegen de handen ineen en mochten maximaal zes minuten wegrijden. Ondanks hun royale voorsprong, bleven de vluchters altijd binnen schootsafstand en op de eerste passage van de Superga werden ze stuk voor stuk ingelopen.

Cavagna probeerde in zijn eentje nog vooruit te blijven, maar op twintig kilometer van de finish was ook de Vuelta-ritwinnaar van Toledo gegrepen. Net voor de top van de klim versnelde plots Gianluca Brambilla van achter de rug van Tao Geoghegan Hart, die voor zijn Ineos-ploegmaats Diego Rosa en Egan Bernal het tempo bepaalde. De Italiaan, zaterdag nog tiende in de Giro dell’Emilia, probeerde te profiteren van de afdaling, maar veel ruimte kreeg hij niet.

Vijf koplopers animeren lange tijd de koers – foto: Cor Vos

Op tien kilometer van de aankomst testte Philippe Gilbert de benen een eerste keer met de Ronde van Lombardije in het vooruitzicht, die hij zaterdag voor de derde keer wil proberen te winnen. De beslissing in de wedstrijd zou echter vallen op de slotpassage van de Superga. Jakob Fuglsang opende de debatten vier kilometer van de finish, gevolgd door een tegenaanval van Michael Woods. De nummer twee van de Giro d’Emilia zag Jack Haig en Gorka Izagirre aansluiten.

Ook Bauke Mollema en Tiesj Benoot roeren zich
Daarachter gingen David Gaudu en ook onder anderen Bauke Mollema en Tiesj Benoot in de tegenaanval. Woods bleek vooraan de sterkste en reed weg bij Haig en Izagirre, die Gaudu zagen oversteken. Gaudu ging door en reed het gaatje dicht naar Woods. Ook Egan Bernal, Alejandro Valverde en Adam Yates roerden zich in de strijd, en samen met Haig en Izagirre sloten ook zij vooraan aan. Daarmee kregen we zeven koplopers.

Haig en Izagirre wapperden er vooraan af, terwijl Gaudu tot tweemaal toe het verschil probeerde te maken. Met Woods in zijn wiel ging de Franse nummer vier van de GP Beghelli de slotkilometer in. De verschillen waren echter klein en even na de rode vod, sloten Bernal, Valverde en Yates aan. Uit de achtergrond voegden ook Mollema en Benoot zich bij de koplopers, waardoor we ons konden opmaken voor een spannend slotakkoord.

Gaudu, Valverde en Woods pakten een klein gaatje op de andere favorieten, die nooit ver weg waren. Op driehonderd meter zette Woods zijn sprint in en hoewel Valverde bleef aandringen, verzilverde de Canadees zo zijn wonderbenen van de laatste weken. Voor de Spaanse kampioen restte de tweede plaats, Yates werd derde. Benoot, Gaudu, Tourwinnaar Bernal en Mollema maakten de top-7 compleet. Woods volgt op de erelijst Thibaut Pinot op.

Dit artikel delen:

25 Reacties

Baik-Baik 9 oktober 2019 om 16:19

Kelderman 12de zoiets.

Mooie finale en wat waren Gaudu en Woods sterk. Wat een machtige top-10 weer.

tvm 9 oktober 2019 om 16:41

tvm9 OKTOBER 2019 OM 07:50

“Vreemd dat Woods niet genoemd wordt. Zou me niet verbazen mocht hij hier winnen vanmiddag.”

Franco Ballerini 9 oktober 2019 om 17:06

Woods stond toen nog niet op de deelnemerslijst. Was niet de topfavoriet, maar ik denk dat niemand verbaasd is dat hij gewonnen heeft.

Jorislaurens 9 oktober 2019 om 18:10

@tvm dank voor de tip! Was een mooi succesje met een mooie quotering

Laurens de + 9 oktober 2019 om 16:23

Aru-anburu 12e!

hartstikkebedankt 9 oktober 2019 om 16:23

Mooie overwinning van Woods, die gun je nog een paar mooie koersen. Overigens sterk van Benoot dat hij op deze klim als 4e eindigt.

Valverde zal gebrand zijn op de winst in Lombardije, één van de weinige koersen waarbij hij nog een extra kroon op zijn carrière zou zetten.

tvm 9 oktober 2019 om 16:42

Een van de weinige?
Giro, tour, San Remo, Vlaanderen, Roubaix, Olympische Spelen…

hartstikkebedankt 9 oktober 2019 om 16:46

Eén van de weinige realistische ja, of zie jij hem nog de Giro, Tour, San Remo of Roubaix winnen?

Lombardije lijkt me verreweg de grootste kans voor hem, Olympische Spelen krijgt hij 1 kans voor maar wel een parcours op maat, Ronde van Vlaanderen zou eventueel kunnen als het meezit.

Thoin 9 oktober 2019 om 16:51

@harststikke

Toch niet zo vreemd? Benoot werd ook gewoon vierde in Tirreno vorig jaar en dit jaar in Zwitserland

Was/Is mijn favoriet voor Lombardije

hartstikkebedankt 9 oktober 2019 om 16:56

@Thoin Toch wel vind ik, dat hij Bernal (nipt) voorblijft op zo’n klim van 5 kilometer aan 9 procent en ook een Fuglsang, Mas etc. zelfs verder achter hem laat. Het klimniveau in Zwitserland vond ik matig dit jaar dus niet echt een goede graadmeter maar ook daar moest hij op de klimmen toch een aantal voor laten gaan.

Tuubke 9 oktober 2019 om 18:17

Benoot heeft zich 2x aan het wiel van Mollema terug naar de kopgroep laten loodsen en demarreerde toen achter hem weg. Als hij had meegewerkt, hadden ze eerder kunnen aansluiten en had er voor beiden misschien nog wat meer ingezeten.

Romāns Vainšteins 9 oktober 2019 om 16:24

Woods uitdager van Roglic maar dan wel met een wachtwachtpoef op de laatste klim.

Vreselijk zonde dat niet de Bergamo finale gedaan wordt, daar hebben meer renners kansen

chasse patat 9 oktober 2019 om 16:30

Mooi dat Woods nu ook een grote koers wint. Hij zat er telkens dicht bij en hoort bij de grote mannen. Bauke scharrelt zich opnieuw in de top10 en is grootverdiener UCI punten voor Trek. De constante factor.

west 9 oktober 2019 om 16:32

Rivera voor het eerst tussen de grote namen..

Jacco van Stierop 9 oktober 2019 om 16:32

Zeer onderhoudende finale met mooie, verdiende zege van Woods, toch vaak een smaakmaker in dit soort wedstrijden. Hoop dat hij zaterdag nog wat in petto heeft. Tevens genoten van Gaudu’s drift en Valverde’s sluwe taaiheid.

JaBo 9 oktober 2019 om 16:37

Bauke zit er toch weer goed bij. Misschien geen veel winnaar maar wel heelveel ere plaatsen. Mogelijk kan hij pieken in Lombardije? Zou het hem gunnen.

Paul81 9 oktober 2019 om 16:50

Inderdaad.. Rijd weer een sterk en constant najaar. Mist helaas explosiviteit om echt mee te doen..

Panache 9 oktober 2019 om 17:10

Mollema is best explosief (zie Huy dit jaar), maar verliest het meestal door een iets te zware inspanning tijdens de klim, waardoor die punch in de laatste 300 meter weg is.

Brabander 9 oktober 2019 om 16:53

Ik was nog bang dat Valverde er overheen zou kletsen. Niet dat ik iets tegen hem heb, maar Woods verdiende het zo. Gelukkig hield-ie het nog

Jean Dumas 9 oktober 2019 om 18:32

Benoot is een ereplaatsenman onder de meeste omstandigheden; als het zwaar weer is kan hij een keer uitschieten. Maar eerst is Gaudu aan de beurt voor een grote vis.

Franco Ballerini 9 oktober 2019 om 18:49

Mooie renner, die Gaudu. Wordt soms wel eens vergeten in het rijtje van de nieuwe opstormende talenten.

Teevansee 9 oktober 2019 om 19:33

Opvallend: de eerste Italiaan vinden we pas op plaats 16 terug.

Franco Ballerini 9 oktober 2019 om 20:07

Opvallend en jammer. Gelukkig zien we de afgelopen jaren bij de EKs en WKs de Italianen het goed doen. Zowel bij de mannen, vrouwen, junioren en beloften.

Monsalve 10 oktober 2019 om 09:12

Pedersen voor de 3de keer op rij DNF. Nog niet in z’n regenboogtrui over een finish gereden. Niet echt de gedroomde start zo…

tendam 10 oktober 2019 om 09:50

Het is ook niet de beste renner ter wereld natuurlijk. Zal geknecht hebben voor Mollema.

Headlines

Materiaalzone

Populair