Michael Valgren toont hoogvorm met winst in Coppa Sabatini

donderdag 16 september 2021 om 16:18
Michael Valgren toont hoogvorm met winst in Coppa Sabatini

foto: Cor Vos

Michael Valgren lijkt klaar om komende week te schitteren op het WK wielrennen in Leuven. De Deen, woensdag al winnaar van de Giro della Toscana, was vandaag ook de beste in de Coppa Sabatini. De Deen van EF Education-Nippo versloeg in Peccioli niemand minder dan Sonny Colbrelli na een sprint bergop.

Daags na de solozege van Michael Valgren in de Giro della Toscana werd vandaag het Toscaanse tweeluik afgesloten met de 69ste editie van de Coppa Sabatini. De organisatie van deze eendagskoers, deel uitmakend van de UCI ProSeries, was op zoek naar een opvolger van Dion Smith. De rappe Nieuw-Zeelander wist vorig jaar Andrea Pasqualon en Alexandr Riabushenko naar de dichtste ereplaatsen te verwijzen. In Peccioli, een Toscaanse plaats zo’n vijftig kilometer ten zuidwesten van Florence en dertig ten zuidoosten van Pisa, werd het startsein gegeven voor de editie van 2021.

Vijf vluchters kiezen het ruime sop
Net voor de klok van 11.00 uur begonnen de renners aan de 210,8 kilometer lange heuvelachtige wedstrijd. Het duurde niet lang vooraleer de vlucht van de dag een vrijgeleide kreeg. Met Ben Swift (INEOS Grenadiers) en James Whelan (EF Education-Nippo) kozen twee WorldTour-renners voor het offensief en ook Filippo Magli, Ricardo Tosin en Alessandro Fedeli waren mee namens Bardiani-CSF-Faizanè, Vini Zabù en de Italiaanse selectie. Het peloton liet al snel begaan en zo konden de vijf vluchters op een bepaald moment meer dan zeven minuten uitlopen op het grote pak.

foto: Cor Vos

Naarmate de renners de finish in Peccioli naderden, werd de voorsprong van de kopgroep kleiner en kleiner. Op meer dan veertig kilometer van de finish zagen we een eerste samensmelting vooraan. Een achtervolgend groepje, met daarin onder meer Giro della Toscana-winnaar Valgren, Europees kampioen Sonny Colbrelli, Gianni Moscon en Lorenzo Rota, sprong weg uit het peloton en wist niet veel later de oversteek te maken. Valgren, Colbrelli en Moscon waren dus bij de pinken, dit in tegenstelling tot de mannen van UAE Emirates. De ploeg van mede-favoriet Diego Ulissi was zo op achtervolgen aangewezen.

UAE Emirates kreeg echter geen hulp in de achtervolging op de voorste groep en dus bleef de voorsprong een tijd schommelen rond de minuut. Op de steile variant van de slotklim van Peccioli (700 m aan 11%) werd er stevig doorgetrokken in de kopgroep, waardoor we maar met zes renners overbleven aan kop van de koers: Valgren, zijn Amerikaanse ploegmaat Neilson Powless, Colbrelli, Antonio Pedrero, Mathieu Burgaudeau en toekomstig Trek-Segafredo-renner Filippo Baroncini. Met deze zes renners reden we naar de korte omloop van 12,2 kilometer, die driemaal moest worden afgelegd.

Powless en Valgren spelen het spel 
Met nog negen kilometer te gaan probeerde EF Education-Nippo zijn overtalsituatie uit te spelen door Powless in de aanval te sturen. Gisteren was de Amerikaan, dit jaar al winnaar van de Clásica San Sebastián, nog een ideale ploegmaat voor Valgren door na de aanval van de Deen zo veel mogelijk af te stoppen in de achtervolgende groep. Vandaag waren de rollen omgedraaid en speelde Valgren stoorzender in de voorste groep, waardoor Powless langzaam maar zeker wist uit te lopen. Moscon stribbelde nog wel even tegen bij de achtervolgers, maar wist het verschil niet meteen te overbruggen.

foto: Cor Vos

Waar Valgren gisteren onverstoorbaar wist weg te rijden van zijn achtervolgers, had Powless alle moeite van de wereld om zijn voorsprong te vergroten. Sterker, Powless viel stil en werd met nog 2,5 kilometer te gaan weer bijgehaald door de achtervolgers. Colbrelli en Moscon zaten blijkbaar met elkaar in de slag, aangezien de renner van INEOS Grenadiers de laatste kilometers met een enorme kopbeurt voor z’n rekening nam. Powless was echter nog niet uitgeteld voor de zege, want vlak voor de slotklim probeerde hij het nóg een keer en dit keer kreeg hij Moscon met zich mee.

Moscon besloot met nog minder dan één kilometer te gaan zijn kaarten op tafel te gooien, maar ook de Italiaan werd in de kraag gevat. Valgren was de volgende die iets probeerde en alleen Colbrelli bleek in staat om zijn demarrage te volgen. Die laatste leek vervolgens de torenhoge favoriet om de Coppa Sabatini te winnen, gezien zijn sprintvermogen, maar het was uiteindelijk Valgren die na een pittig duel als winnaar over de streep kwam. De Deen boekt zo zijn tweede zege in twee dagen tijd en werpt zich op tot een van de favorieten voor de komende wereldtitel.

Dit artikel delen:

32 Reacties

Romāns Vainšteins 16 september 2021 om 16:21

Colbrelli overschatte zichzelf een klein beetje en Valgren is na zo’n 2 jaar relatieve absentie weer terug killer. Zo zie je maar dat al die nachtkaarsposts en #nooitingelostebelofte-serenades schrikbarend voorbarig waren.

0
Wheely 16 september 2021 om 16:23

2 in a row! Mooie koers, Moscon was duidelijk aan het werken voor Colbrelli maar het EF blok was sterker en slimmer. Benieuwd naar de Denen op het WK.

0
Poeksel 16 september 2021 om 16:28

Moscon had toch ook zelf kunnen winnen, zo leek het. Maar een contract verdienen bij Bahrain is natuurlijk ook een prijs.

0
Willem Kieft 16 september 2021 om 16:35

Moscon, dat is (qua talent versus resultaten) een beetje de Italiaanse Lars Boom.

0
Romāns Vainšteins 16 september 2021 om 16:42

Denen gaan daar knallen.

Eerst Asgreen weg in een ietwat vroege aanval maar wanneer deze de hele verdere kopgroep uit het wiel blaft moeten de Belgen, Italianen en alle andere teams met een kopman zwaar aan de bak om hem binnenschoot te houden. Vervolgens halen Cort en Valgren de schifting waardoor ze als enigen nog met 2 in de elite groep van 10 voorsten zitten. Daarna gaan ze innig om-en-ommen op zo’n manier dat er verder van aanvallen weinig sprake is, de anderen hebben geen tijd los de Denen beurtelings terughalen. Op het moment dat de 10 zich opmaken voor de eindspurt komt er nog een flinke groep terug waarbij de hele dag vies slepende en nog niet op beeld gewezen Pedersen in de laatste meter net zijn voorband voor die van de Antwerpse wonderboys duwt, ook nog met een bibberige kwak richting beiden die net niet met een dsq bestraft worden kan.

Extra zak noten vd nabeschouwing op het forum.

0
Willem Kieft 16 september 2021 om 17:09

En ik maar denken dat de Jachtlui-aerokogel van Schepdaal in de eerste kilometer demarreert voor een solo van 267 kilometer.

0
Franco Ballerini 16 september 2021 om 17:21

De Denen hebben inderdaad een zeer sterke ploeg, maar ik zou mijn geld toch op de beste renner voor dit WK parcours zetten, namelijk op Wout van Aert.

0
Wheely 16 september 2021 om 17:46

Wout is ook mijn topfavoriet Franco.

0
Willem Kieft 16 september 2021 om 17:48

WvA is de sterkste, maar het zou mij niet verbazen als de Denen slimmer gaan rijden dan de Belgen en Cort of Valgren er met het been vandoor gaat.

0
Turtlehead 16 september 2021 om 18:38

Powless was ook echt wel heel sterk zeg, zonder Moscon had ie gewonnen.

0
Boasson en Hagen 16 september 2021 om 16:29

De vloek van de Europese Kampioenstrui?

0
Dikke Vrouw 16 september 2021 om 16:32

Die kan zomaar wereldkampioen worden

0
Willem Kieft 16 september 2021 om 16:33

Wordt wat met die Denen op het WK.

0
Jacco van Stierop 16 september 2021 om 16:36

Onderhoudende finale, hoogpolige rode loper door Powless uitgerold voor Valgren, die kloek en op uitgeslapen wijze Colbrelli in de luren legt. Moscon onnodig veel met krachten gesmeten.
Fraai staaltje weer van EF, koers maken en succesvol afronden. Heel fijn.

0
hartstikkebedankt 16 september 2021 om 16:37

Jaren niet gezien en nu zou het me niet verbazen als hij wereldkampioen wordt. Rota zit er ook steeds goed bij, lijkt een stap gezet te hebben.

0
eddyvv 16 september 2021 om 17:23

Hoe komen ze bij Hundal?

0
Maillot à Pois 16 september 2021 om 17:32

Da’s de naam van zijn vrouw, die hij na zijn huwelijk overgenomen heeft

0
Wheely 16 september 2021 om 17:33

Zo heet ie voluit, Michael Valgren Hundahl.

0
Franco Ballerini 16 september 2021 om 17:35

@Maillot: ik kan me vergissen, maar volgens mij nemen de Denen na het huwelijk zowel de achternaam van de man als vrouw aan.

0
Willem Kieft 16 september 2021 om 17:36

Volgens CQ Ranking zelfs Michael Valgren Hundahl (Andersen). Weet niet zeker of die haakjes ook bij zijn officiële naam horen.

0
Romāns Vainšteins 16 september 2021 om 17:40

Gewoon Valgren dus, stelletje feministen..

0
Wheely 16 september 2021 om 17:44

Andersen is dan waarschijnlijk de naam van zijn moeder.

0
Willem Kieft 16 september 2021 om 17:47

Romans moet nog even aan zijn vrouwelijke empathische kant werken.

0
Romāns Vainšteins 16 september 2021 om 18:38

Het is nog geen vrijdag.

0
Turtlehead 16 september 2021 om 18:40

Ik heb liever dat je zo blijft RomansV ;)

Overigens: als míjn vrouw ‘Kippenhok’ zou heten, dan zou ik écht haar naam niet aannemen.

0
Franco Ballerini 16 september 2021 om 19:00

Als ik vrouw was zou ik de naam Turtlehead ook niet zo snel aannemen. Chelone daarentegen weer wel.

0
Kopinkas 16 september 2021 om 19:18

@RV
Zie je misschien wat in de dubbele naam Romāns Harvey Vainsteins?

(Mét ontbrekend accent, ja)

0
djerkson 16 september 2021 om 19:19

Het is al beter dan ‘Barbie’ Haussler.

0
Tonydepony 16 september 2021 om 17:25

Die Baroncini was ook erg sterk zeg, en die werd zaterdag nog verslaan door Nys junior

0
Reiger 16 september 2021 om 19:41

Straf!!!!!

0
Gebruikersnaam 16 september 2021 om 21:09

Denen gaan vaak door de knietjes als de verwachtingen te hoog liggen en ze worden ondertussen gezien als de ultieme dark horses voor het WK, dat wordt dus niets. Behalve misschien Asgreen, die lijkt er beter tegen te kunnen.

0
Romāns Vainšteins 16 september 2021 om 22:31

Deze generaliserende opmerking kan eenvoudig gecounterd worden met alleen al wijzen op de heren Asgreen, Fuglsang en Pedersen en toch even best wat top koersen wonnen de afgelopen jaren. En nu hebben ze ook nog eens Valgren en Cort in aardige vorm aan de start. Ik verwacht sowieso een Deen op het podium maar zou ook niet verbaasd zijn als ze dit wk weten te winnen, en dan zonder te kunnen zeggen wie. Echt een top generatie hebben ze daar.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone