Mexicaanse veldrijders maken dit weekend hun opwachting in België

Mexicaanse veldrijders maken dit weekend hun opwachting in België

foto: AR Monex Team

woensdag 17 november 2021 om 13:23

Het internationale crosspeloton breidt uit. Vorige zondag in Tábor stonden voor het eerst in de geschiedenis van het veldrijden vijf Mexicaanse jongeren aan de start van een Wereldbeker. Komend weekend maken ze hun debuut in België (Merksplas en Koksijde). Goed voor de internationalisering. Al is het ook te hopen dat ze op termijn een prijsje rijden.

Het was Brook Watts, niet alleen organisator van tal van cyclocrossen in de VS, maar ook voorzitter van de veldritcommissie van de COPACI (Pan-Amerikaanse wielerfederatie), die ons een paar weken geleden berichtte. “Het AR Monex Team is het eerste Mexicaanse crossteam dat officieel geregistreerd is bij de UCI.”

“Dit zie ik echt als globalisering van onze sport”, zegt Watts. “Er wordt in meerdere landen van Latijns-Amerika aan veldrijden gedaan. De nationale kampioenschappen in Chili waren al door de UCI erkend, maar dit is de eerste keer dat een Latijns-Amerikaans land zich in Europa vestigt.”

San Marino
Het AR Monex Team is officieel in San Marino gevestigd. “Italië is momenteel haar uitvalsbasis in Europa. Daar startten ze ook hun Europees programma, als voorbereiding op een aantal WB-manches en wedstrijden in België, om haar renners op te leiden en klaar te stomen voor het WK in Fayetteville, het hoofddoel in dat eerste seizoen.”

De Mexicaanse jongeren reden op 17 oktober hun eerste cross op Europese bodem in het Italiaanse Sant´Elpidio a Mare. Een regionale wedstrijd waarin twee van hun renners – Carlos García en Isaac del Toro – 13de en 14de eindigden. Intussen hebben ze meerdere wedstrijden betwist en – weliswaar in een cross met een mindere bezetting – zelfs al een zege behaald met Isaac del Toro.

Eind oktober namen de Mexicanen deel aan hun eerste UCI-cross in Brugherio – foto: AR Monex Team

Eind oktober namen ze voor het eerst deel aan een UCI-cross (C2 in Brugherio). Met een 20ste plek op 65 deelnemers was Isaac del Toro Romero opnieuw hun beste vertegenwoordiger. Een gelijkaardige prestatie (22ste) volgde een dag later in Cremona (GP Mamma e papa Guerciotti). Al bij al bemoedigend, want Del Toro wordt pas eind deze maand 18 en is dus eerstejaars belofte en de allerjongste in de elitecategorie.

Vorige zondag bereikte het team een nieuwe mijlpaal door voor het eerst aan de start te staan van een wereldbekermanche. Het AR Monex Team zakte met vijf beloften en één junior af naar het Tsjechische Tábor. Zeg maar hun allereerste confrontatie met de wereldtop in het veldrijden en dat was ook aan de resultaten te zien: alle Mexicanen eindigden in het laatste kwart van het deelnemersveld. Het team bleef deze week in Tsjechië om vandaag (woensdag) een C2-cross te betwisten, een manche in de ToiToi Cup.

Niet de meest verstandige keuze
Dan verhuist het team naar België, waar het zaterdag in Merksplas voor het eerst deelneemt aan een manche van de Superprestige. Zondag proeven ze van het zand van Koksijde. De beloften starten er in de elitecategorie. Niet de verstandigste keuze wat ons betreft.

Er is in Koksijde immers ook een aparte beloftencross, ook al telt die niet mee voor de Wereldbeker. Maar daarin hadden Isaac del Toro en co. veel beter tot hun recht gekomen. Nu is de kans reëel dat de brave jongens na twee rondjes zandklieven gedubbeld worden door specialisten als Van der Haar, Sweeck, Aerts of Iserbyt en ze vroegtijdig de douches mogen opzoeken…

Kern
Mannen U23:

flag-mx Diego Arreola Dimas (18)
flag-mx Bruno Camarena de Leon (18)
flag-mx Isaac del Toro Romero (17)
flag-mx José Antonio Escarcega Mendizabal (18)
flag-mx Carlos Alfonso Garcia Trejo (18)
flag-mx Leonardo Rafael Zaval Pantoja (20)

Mannen U19 (junioren):
flag-mx Nils Daniel Gutierrez Guzman (17)

Vrouwen Elite:
flag-mx Paula Meneses Dominguez (23)

Dit artikel delen:

8 Reacties

Wheely 17 november 2021 om 13:54

Eli kan inpakkos!

thorsen 17 november 2021 om 14:20

Leuk dat ze meedoen. Jammer dat we ze nooit in beeld gaan zien, omdat de regie in het veldrijden waardeloos is. Het veldrijden zou echt naar de Formule 1 moeten kijken in wat ze in beeld brengen. Vroeger zag je bij F1 ook vaak 1 autotje rondje na rondje alleen rijden en verder niks. Nu komt de leider in de race simpelweg nauwelijks in beeld als die ver voor rijdt en er een zwaar gevecht bezig is om pakweg de 8e plaats.

Ik zou werkelijk niet weten waarom een sponsor geld zou investeren voor bijna 0 zichtbaarheid. Ik vind het dus ook verbazingwekkend dat er toch zoveel mini teampjes actief zijn in deze sport. Maar dat kan echt veel beter.

Theo Bovengemiddelkamp 17 november 2021 om 16:40

Omdat een mini-teampje verhoudingsgewijs geen drol kost. De plaatselijke projectontwikkelaar met de plaatselijke aannemer kunnen een crossteam starten. Overigens, zou ik het niet erg vinden mocht er zo’n Nederlands, of een internationaal mini teampje in het peloton komen.

Polleke 17 november 2021 om 14:58

Beetje dubbel gevoel bij dit gegeven… doet mij terugdenken aan die paar jongens uit Zimbabwe die alweer jaren geleden in Belgie kwamen crossen… die werden hier uiteindelijk meer als kijkvoer en attractie gebruikt onder dezelfde noemer…hopelijk vergaat het onze Mexicaanse vrienden beter maar het gemiddelde cross-publiek en hun drankverbruik kennende zie ik de bui al hangen…

notriple 17 november 2021 om 19:24

Precies, volslagen onzin. Publiciteit stuntje.

Theo Bovengemiddelkamp 17 november 2021 om 16:57

Ik ben het niet met de auteur eens dat er sprake is van internationalisering, omdat er wat Mexicanen aan de start staan. Er is pas sprake van internationalisering wanneer er in Mexico wordt geïnvesteerd in de sport en er een heel programma wordt opgetuigd om binnen nu en pak hem beet 5 of 10 jaar met een aantal Mexicanen in de top 50 van de UCI ranglijst te komen.

De huidige internationalisering van de sport gebeurt zonder visie. Dat een Vas in het peloton mee rijdt komt niet door beleid, maar is een toevalstreffer. Maar gebruik die exoten zoals Vas en Pidcock om de sport populairder te maken in hun thuisland, ik noem het ‘het Raymond van Barneveld effect’. In een kleine sport als veldrijden, kan je binnen 10 jaar een rol van betekenis spelen als een nationale wielerbond daar op in zou zetten.

Alverado spreekt vloeiend Spaans, leuke persoonlijkheid ook, ik denk dat zij de Mexicanen meer weet te inspireren met haar podiumplaatsen dan enkele Mexicanen die na 2 rondjes van het parkoers worden genomen.

Mystery Rider 18 november 2021 om 05:52

Ga ik volledige mee akkoord – internationalisering gaat nooit gebeuren in de veldritwereld.

In Tabor stonden er welgeteld 36 elite renners aan de start (waarvan 14 Belgen en Nederlandsers) – gelukkig ook een Australier met Haussler en een verdwaalde Rus en 46 beloften U23 (waarvan 5 Mexicanen) met opnieuw 13 Belgen/Nederlanders.

In beide categorieën eindigen de meeste Belgen/Nederlanders dan ook nog top 10!

En met de dominantie van de Nederlandse dames in zowat alle categorieën is en zal het een Belgen Nederland onderonsje blijven.

Ik vind de nieuwe wereldbeker wel een stap in de goeie richting
– meer landen die een cross op het hoogste niveau organiseren waardoor meerdere renners uit andere regio’s dan Be Ne zullen afreizen (een Rus, een Aussie en Mexicanen in Tabor – lekker toch !!!)
– indien je de wereldbeker wil winnen dien je te investeren in reizen en een reisbudget maken waardoor renners zullen afhaken (bv David VDP die de keuze geeft aan andere wedstrijden dan de wereldbeker)
– de top 3 die er geen doel meer van maakt wat kansen geeft voor andere toppers (wel allemaal Belgen en Nederlanders in de mannen categorie)

De echte internationalisering zal zich wel pas inzetten wanneer de UCI elke Wereldbeker verplicht om een wedstrijd in alle categorieën te organiseren net zoals een WK want nu is het echt wel een zootje!

Theo Bovengemiddelkamp 18 november 2021 om 10:55

Met alleen een Wereldbeker in het buitenland gaat er nog steeds weinig van de internationalisering terecht komen. Er is echt een opleidingsprogramma nodig in landen als Frankrijk, Tsjechië, Italië, Spanje, UK, Zwitserland, maar wellicht ook een Denemarken, Polen, Duitsland en vooruit nu ook in Hongarije. Breng de kennis uit Vlaanderen naar die landen, laat een aantal buitenlandse talenten meetrainen met de Vlaamse ploegen. Organiseer wedstrijden voor de jeugd in die landen, probeer vaker in de media te komen.

Probeer in de kerstperiode eens wat vaker een wegrenner te verleiden om een cross mee te pakken. Voor de top 10 van het klassement maakt het weinig uit, maar met bekende namen zoals Vos, Kopecky, maar bijv hopelijk ook eens een Teunissen, of een Allaphilipe krijgt de sport wel meer uitstraling. Net als bij de dames, mag er bij de heren meer kruisbestuiving tussen MTB en cross mag ontstaan.

Tot slot, wil je internationaliseren, dan moet je ook dingen los kunnen laten. Nys die klaagt over Tabor op zondag en Leuven op zaterdag geeft aan dat Nys internationalisering juist tegen werkt. In het weekend van Tabor, of Val d’Isore, enz. moet je geen cross in Vlaanderen willen organiseren. Dan moet je op zaterdag een andere cross in Tsjechië willen organiseren. Internationaliseren betekent minder Vlaanderen en daar zijn ze in Vlaanderen nog niet klaar voor.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair