Merijn Zeeman: “Tadej Pogacar was echt even klaar”

Merijn Zeeman: “Tadej Pogacar was echt even klaar”

foto: Raymond Kerckhoffs

zondag 11 juli 2021 om 11:09
Interview

Een Provençaals gezegde luidt: ‘Hij die de Mont Ventoux beklimt, is niet gek, hij die er terugkeert wel.’ Juist de tweede beklimming van de Reus van de Provence heeft afgelopen woensdag het tweede leven bij Jumbo-Visma aangewakkerd. Met de ritzege van Wout van Aert én de versnelling van Jonas Vingegaard waar zelfs geletruidrager Tadej Pogačar geen antwoord op had, gaat de Nederlandse ploeg vandaag hoopvol de Pyreneeën in. WielerFlits sprak met sportief directeur Merijn Zeeman.

Bekijk de documentaire Plan B, the fall & rise over Team Jumbo-Visma in de Tour de France 2021 en ontvang gratis de zomer-editie van RIDE Magazine. Koop nu jouw ticket

In welke mate heeft de heroïsche ritzege van Wout van Aert op de Mont Ventoux de sfeer in de ploeg veranderd?
“Het was mooi om te ervaren dat er in de groep ondanks alle tegenslagen in de eerste week heel veel motivatie en een sterke spirit bleef heersen. Met alle valpartijen en ellende zaten we in de hoek waar de klappen vielen, maar dat heeft de moraal in de ploeg nooit doen verdwijnen. Ik heb het nummer dat Wout van Aert op de Mont Ventoux opvoerde dan ook ervaren als een beloning voor het doorzettingsvermogen van iedereen in het team.”

“Jonas kreeg natuurlijk ook vleugels toen hij hoorde hoe Wout op weg was naar de ritzege. Hij kwam op de derde plek in het klassement terecht en kreeg het podium in Parijs heel duidelijk in beeld. Dat verandert zeker de instelling waarmee iedereen vanaf woensdag de Tour heeft vervolgd. Maar nogmaals, de groep heeft dit zelf afgedwongen door steeds in hun eigen kracht te blijven geloven.”

Merijn Zeeman – foto: Cor Vos

Zit je nu op het punt waarin je als ploeg eigenlijk alleen nog maar kunt winnen in deze Tour?
“Wij zien nog steeds heel veel kansen. Jonas staat voor de eerste bergrit naar Andorra op de vierde plek in het klassement. Dat is natuurlijk een aangename verrassing en het gaat nog steeds heel goed met hem. Al is het met zo’n jonge gast van 24 jaar die zijn eerste Tour de France rijdt afwachten hoe hij de derde week doorkomt. We weten dat er na de tweede rustdag altijd rare dingen kunnen gebeuren. We zien Wout van Aert in deze ronde echt beter worden en zijn vormpeil groeien. Hetzelfde geldt ook voor Mike Teunissen, Steven Kruijswijk en Sepp Kuss. We zijn nog maar met vijf renners in koers, maar we zien nog wel kansen en kunnen in de slotweek nog mooie dingen laten zien.”

Je blijft nog voorzichtig met je verwachtingen in het klassement van Jonas Vingegaard.
“Het is toch de eerste keer dat Jonas de Tour rijdt. Vorig jaar reed hij in de Vuelta a España zijn eerste grote ronde. Toen zagen we dat zijn slotweek minder was dan de twee weken daarvoor. Hij had destijds echter niet zo’n specifieke voorbereiding op de Vuelta als nu op deze Tour. Toen was hij bijvoorbeeld niet op hoogtestage geweest. Er is geen twijfel dat hij momenteel supergoed is. Alleen wil ik toch nog even zien of hij in de derde week dit niveau kan houden. We proberen hem in het ritme te houden dat hij van dag tot dag blijft kijken. Dat hij, en wij ook, heel veel vertrouwen heeft opgedaan is duidelijk.”

De versnelling van Jonas Vingegaard op de Mont Ventoux – foto: Cor Vos

Biedt het geen mogelijkheden dat Vingegaard op de top van de Mont Ventoux geletruidrager Tadej Pogačar toch even in problemen bracht?
“Het was zeker geen spel van Pogačar. Jonas vertelde later dat Tadej tegen hem had aangegeven dat hij niet kon overnemen. We moeten niet vergeten dat de dag van de Mont Ventoux heel slopend was. INEOS Grenadiers heeft echt hard op kop gereden om iedereen af te matten voor die laatste beklimming. En dan de hitte die dag. Boven op de Mont Ventoux viel het met 16 graden Celsius wel mee, maar als ze dan beneden kwamen was het een bakoven van meer dan 30 graden. Ik denk dat Pogačar die dag echt even klaar was. En Jonas kende een wondermoment. Hij voelde zich ongekend sterk.”

Putten jullie daar nog hoop uit dat deze Tour de France voor jullie ploeg nog te winnen is?
“De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Pogačar een minder moment had tegenover Jonas. Hij was echter nog altijd beter dan alle andere concurrenten in het klassement. De wetten van de derde week gelden ook voor Pogačar. De dagen dat het in Zuid-Frankrijk en in de Pyreneeën heel warm gaat worden, al ziet de weersverwachting daar niet naar uit, dan komt hij veel minder tot zijn recht. Dat is ook bij ons bekend.”

“Willen wij nog een kans maken op de Tourzege dan moet Pogačar een dag niet slecht, maar héél slecht zijn. Die kans is niet groot. We hebben wel gezien dat hij ook maar een mens is. Het is niet dat we schouderophalend naar zijn mindere moment op de Mont Ventoux hebben gekeken. Ploegleider Grischa Niermann heeft het later in de meeting ook nog eens tegen de renners benadrukt dat het lang geleden is dat Pogačar bergop zo’n gat heeft moeten laten vallen. Dat is Primož Roglič vorig jaar in de Tour ook niet gelukt.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

Michelangelo 11 juli 2021 om 11:24

Het is verleidelijk voor TJV om nu alle eieren in het mandje van Vingegaard te leggen, en volledig te gaan voor zijn klassement. Maar eerlijk gezegd hoop ik dat ze in de Pyreneeen toch echt proberen om te gaan voor ritwinst, en niet de volledige ploeg in steun laten rijden van Vingegaard. Als hij goed genoeg is dan kan hij zelf mee met de besten als alleen de kopmannen overblijven. En als hij niet goed genoeg is, dan heeft het ook weinig zin om alle kansen op te offeren voor een 9e plek in het eindklassement.

Franco Ballerini 11 juli 2021 om 11:30

Toen anderen hier suggereerden dat Pogacar er nog wel eens doorheen zou kunnen zakken reageerde ik schamper, maar nu moet ik toegeven dat hij er bijvoorbeeld gisteren erg vermoeid uitzag. Vandaag gaan we een hoop meer weten.

xistnc 11 juli 2021 om 11:41

Vingegaard vond ik er gisteren ook wat minder uitzien dan de dagen ervoor. Hij zat regelmatig wat te diep in het peloton.

Anders dan Pogacar liet Vingegaard zich echter niet continu naar voren brengen om daarna weer terug te zakken, dus het zou ook een keuze geweest kunnen zijn.

Franco Ballerini 11 juli 2021 om 12:09

Het viel inderdaad op dat Vingegaard ver achter ploeggenoten als van Aert en Kruijswijk zat, die wel voorin te vinden waren. Maar die twee waren duidelijk van plan in de ontsnapping mee te zitten dus dat zegt nog niet zoveel. Ik ken Vingegaard nog niet goed genoeg om in te schatten of hij goed of slecht in een wedstrijd zit. Op momenten dat ik dacht dat hij er aardig doorheen zat verbaasde hij mij telkens weer in positieve zin.

Peet Gute 11 juli 2021 om 13:28

Het zijn gewoon alletwee renners die beter tegen de regen dan tegen de warmte kunnen maar alletwee toppers al moet Jonas het nog bewijzen in de laatste week

T80JZ 11 juli 2021 om 11:35

Het is heel goed dat de ploeg realistisch blijft wat de betreft de mogelijkheden van Vingegaard maar tegelijkertijd wel blijft streven naar een podiumplaats.

Turtlehead 11 juli 2021 om 12:13

Na de tijdrit dacht ik dat een top 10 plekkie al heel mooi zou zijn, net als Foss in de Giro haalde. Stel je voor dat Vingegaard op het podium staat in Parijs, dan is dat ongekend.

Scibby 11 juli 2021 om 11:40

Dit is meer iets om voor volgend jaar mee te nemen. Als het lukt Roglic en Vinegaard weer op top niveau te krijgen en dan samen tegen Pogacar.

Jacob Lieverse 12 juli 2021 om 04:05

Hopelijk met Bernal en Evenepoel in topconditie. 2019 Evenepoel is de beste tijdrijder maar Bernal heeft me verbaasd in de bergen tijdens de Giro maar vooral op gravel.

Peerku 11 juli 2021 om 11:56

Wordt het vandaag dan eindelijk de dag dat UAE op alle vluchtpogingen zelf moet reageren

horsm 11 juli 2021 om 12:06

Lijkt me niet. Iedereen van 2 t/m 7 AK wil nog op het podium & dus zullen alle aanvallen worden gecountered. De enige manier is als Pogacar zelf lost en de andere ploegen tegen hem gaan samenspannen. Maar die kans lijkt me klein.

xistnc 11 juli 2021 om 12:20

De mannen achter Pogacar zijn ‘helaas’ eerst en vooral elkaars concurrent. Pas als Pogacar nadrukkelijke tekenen van zwakte laat zien, kan dat omslaan.

Peerku 11 juli 2021 om 12:16

Ik hoop op hetzelfde als die rit in de Ronde van het Baskenland. Toen raakte Poga ook in paniek en moest hij het ook alleen doen

Jacob Lieverse 12 juli 2021 om 03:57

Ik zie Pogacar niet zo snel in paniek raken. Toen MVDP de gele trui in de tijdrit had verdedigd bleef hij kalm. etappe 8 en 9 had hij geen team nodig. Ook op de mont ventoux toen Vingegaard aanviel leek hij niet in paniek.

Ramonz 11 juli 2021 om 12:22

wat ik ontzettend slecht aan zeeman vind is dat zodra het heel slecht gaat met de ploeg dan hoor je hem niet.. Dan komt ie niet bij interviews en gaat ie dingen uitleggen. Dan wanneer het weer goed gaat staat ie voorop.
Prima man hoor verder, maar vind dat beetje jammer.

ProfrondeZevenbergen 11 juli 2021 om 12:25

Erg knap dat jij dat soort conclusies weet te trekken op basis van informatie die een wielersite publiceert.

xistnc 11 juli 2021 om 12:29

De ploeg heeft elke dag een communicé en wordt elke dag geïnterviewd. Dat wordt alleen niet elke dag op dezelfde manier opgepikt door Johan Derksen, die je nu papegaait.

Klein Verzet 11 juli 2021 om 12:35

Soms hebben papegaaien gewoon ook en weer gelijk.

debarreman 11 juli 2021 om 14:57

@Klein verzet,

Nee hoor.

Klein Verzet 11 juli 2021 om 12:33

Tuurlijk joh, als ’n renner zegt dat ie niet kan overnemen dan is dat niet gespeeld. Dat weet toch iedereen die weleens in ’n klikpedaal heeft gezet?! Soms is de leegte stuitend, maar naïviteit kan er ook wat van.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair