Merijn Zeeman: “Het is nog niet zeker dat Vingegaard naar de Tour gaat”
foto: Cor Vos
vrijdag 21 oktober 2022 om 12:04

Merijn Zeeman: “Het is nog niet zeker dat Vingegaard naar de Tour gaat”

Jumbo-Visma weet nog niet of Tour de France-winnaar Jonas Vingegaard in 2023 ook weer de Tour rijdt. “Het ligt voor de hand als als je de gele trui hebt gewonnen, dat je die het jaar erop verdedigt. Het ligt dus voor de hand, maar is nog niet besloten”, zegt Merijn Zeeman tegen VeloNews.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Jonas is nu nog op vakantie en als hij terugkomt dan wil ik zijn ideeën ook graag horen”, aldus de sportief manager van Jumbo-Visma. “Ik wil dat eerst bespreken met Jonas en de andere coaches. Hij heeft ook nog nooit de Giro d’Italia gereden, dus dat ik ook een optie als hij dat wil.”

Vingegaard is niet de enige kopman van Jumbo-Visma. Volgend jaar heeft de ploeg ook Primož Roglič en Wilco Kelderman in de gelederen. “Ik wil de voorkeur van Primož graag horen en daarover praten met onze staf en coaches. Het kost ons twee maanden om dat voor te bereiden, zodat we in december weten wat we moeten doen”, zegt Zeeman.

Giro d’Italia
Dat in de Giro 2023 ruim 70 tijdritkilometers zijn opgenomen, maakt het een interessante ronde. “Je moet een tijdritspecialist zijn om daar te winnen. Je moet heel compleet zijn, in het hooggebergte en de zware bergritten, maar in de tijdritten liggen de minuten voor het oprapen”, vindt de ploegleider.

“Vingegaard is ook een tijdritspecialist, zeker als hij in topvorm is. Maar Tadej Pogačar is ook een specialist op dat gebied, Remco Evenepoel ook. Ik zou zeggen dat Primož, Jonas, Pogačar en Evenepoel op dit moment bij de beste tijdrijders ter wereld horen. Zij kunnen dit Giro-parcours heel goed aan”, aldus Zeeman.

Zelf hoopt Tourwinnaar Jonas Vingegaard overigens wel de Ronde van Frankrijk te rijden in 2023. “Ik heb niet het gevoel dat ik mijn titel moet verdedigen in de Tour, maar ik wil dat wel”, vertelde hij tegen WielerFlits.


Bekijk hier de video waarin Vingegaard uitspreekt de Tour 2023 te willen rijden:

 
35 Reacties
Sorteer op:
21 oktober 2022
Is toch heerlijk voor Wielerflits dat Zeeman zegt dat hij eerst met de renners zelf wil praten over hun doelen, zodat Wielerflits een kop kan maken die twijfel zaait over de seizoensplanning. Dat is een cadeautje off season.
  21 oktober 2022
  Inderdaad. Je stelt Zeeman een vraag, waarop hij terecht antwoord dat hij nadat renners van vakantie terugkomen het er eerst met hun over wil hebben, en hup: een sensatie-artikel. En getuige sommige reacties werkt het ook nog.
  21 oktober 2022
  Inderdaad. Net zo schitterend als dat Evenepoel al weet welke ronde maar het lekker niet vertelt. Één grote traktatie is het. Overigens zou een jaartje giro-vuelta niet eens zo'n héle stomme keuze mbt specifiek de sportieve carrière van Vingegaard zijn. Die giro is met 4 killer bergetappes écht iets voor m
  21 oktober 2022
  Uiteindelijk blijft het hier ook vooral in het wilde weg lullen over wielrennen en alles errond. In onze glazen bolletjes kijken en zeggen hoe wij het wel/niet zouden aanpakken. :) En verder natuurlijk de wijsneus uithangen in elkaars richting met als inzet het grote gelijk. :D Wie er volgend jaar fris en fruitig aan de start staat van de Tour, zullen we dan wel zien zeker? Wie weet valt Evenepoel in de 2de rit van de Giro en gaat hij alsnog naar de Tour. Of rijdt Vingegaard zich bij de verkenning van een Dauphiné-tijdrit te pletter en wordt het mikken op de Vuelta. Veel meer dan bezigheidstherapie is het op dit moment allemaal niet. :)
21 oktober 2022
Zo gaat het elk jaar. Alle media wel weten waar de kopmannen gaan rijden en zeeman wijst naar het feit dat er eerst meetings met renners en staf moeten worden belegd (niet voor de beurt spreken dus). Gaat als tourwinnaar natuurlijk altijd zijn titel verdedigen
  21 oktober 2022
  Een van de redenen om dit te zeggen kan zijn om Roglic op zijn minst het idee te geven dat er een mogelijkheid bestaat dat hij opnieuw als (enige) kopman naar de Tour kan. Veel flitsers gaan er vlotjes van uit dat Roglic zich neerlegt bij de Giro of 2de viool in de Tour. Ik denk echter niet dat hij zijn ambitie om de Tour ooit eens te winnen opgeborgen heeft.
21 oktober 2022
Ik zie het meer als een wedstrijdje pokeren. Wanneer TJV zegt dat Vingegaard naar de Giro gaat, dan krijgt Patrick Lefevere de zenuwen en stelt hij REF op in de Tour. Voor Ineos idem dito. Mochten Vingegaard (met WVA ) en REF beiden starten in de Giro, dan zou de organisatie van Giro zeer gelukkig zijn. Wie weet zijn er dan nog wat TV rechten uit Vlaanderen te beuren.
  21 oktober 2022
  Mooie insteek, ik ben echter van mening dat Evenepoel de ploeg niet heeft om de tour te winnen in 2023. TJV heeft wel de mannen om 2 top teams op te stellen voor Giro en Tour en het gaat niet alleen om Evenepoel vs TJV.
  21 oktober 2022
  Beste Gerard, jij gelooft dus echt dat Evenepoel zenuwachtig zou worden mocht Vingegaard de Giro rijden, of dat op zijn minst laat uitschijnen dat ie hem zou rijden. Serieus? Er gaan er hier veel grote ogen trekken straks.
21 oktober 2022
Die rijdt toch gewoon de tour man, kom op
21 oktober 2022
Natuurlijk gaat die naar de tour dat is de enige van die ploeg die de tour effectief kan winnen dus die moet dan toch altijd opdraven, net zoals Van Aert om wat meer publiciteit te kunnen rapen in de andere etappes waar een klassementsman niets kan doen.
  De Tour past beter in het programma van Wout omdat hij de voorjaars monumenten graag wil rijden (RvV en Roubaix) en dan kan je die piek moeilijk vasthouden tot de giro. Kort na de tour is het WK, dus als hij richting het einde van de Tour weer piekt zou dat kunnen.
21 oktober 2022
In die 40km-lange tijdrit in de Tour was Vingegaard inderdaad heel indrukwekkend.
21 oktober 2022
Hier trapt idd niemand in. Vingegaard kan nog jaren met Pogacar en wellicht Evenepoel strijden voor Tourwinst, dan liggen de overige 2 GT’s niet voor de hand. De renners die de Tour alleen kunnen winnen als alles goed valt, of de concurrentie uitvalt, zullen zich eerder toeleggen op de Giro en de Vuelta. Iets wat ze sowieso al hadden moeten doen. De Tour is de Tour, maar de Giro of Vuelta winnen is mooier dan plek 5-10. Of een zwaarbevochten derde plek in de Tour.
  21 oktober 2022
  De aanhouder wint soms ook he.. zie maar Cadel Evans. Die heeft enkel de Tour gewonnen.
  21 oktober 2022
  Maar het zijn langzaamaan de laatste kansen voor Roglic in de tour, en hem opzadelen met een concurrent in eigen ploeg is ook niet motiverend. ALS Vingegaard evt, zin heeft in de Giro dan kan je de 2 kopmannen tevreden houden, terwijl je in met beide in de tour wellicht moet kiezen voor 1 van de twee
21 oktober 2022
Wielrennen is natuurlijk ook geen sport waarbij je zekerheden voor het volgende jaar hebt.
21 oktober 2022
Leuk weetje.. blijkbaar zijn er meer kijkers voor de Tour dan voor het WK voetbal: https://www.roadtrips.com/blog/the-most-watched-sporting-events-in-the-world/
  21 oktober 2022
  Bizarre cijfers, ik vraag me af hoe ze aan 3,5 miljard komen... Prof Daam Van Reeth bestudeert al jaren kijkcijfers in de wielersport. Hij schat het aantal wereldwijde kijkers op 20 miljoen per etappe, hooguit een half miljard niet-unieke kijkers voor de volledige Tour. https://www.sportnext.nl/media/tour-de-france-trok-dit-jaar-aanmerkelijk-minder-kijkers/#:~:text=20%20miljoen%20kijkers%20per%20etappe&text=%E2%80%9CDe%20Tour%20is%20de%20enige,miljoen%20kijkers%20per%20etappe%20zijn.
  21 oktober 2022
  Wie kijkt er anno 2022 nog naar voetjesbal ?!?! Dat is toch die sport waar een stelletje overbetaalde watjes al over het veld beginnen te rollen zodra je binnen een meter van ze in de buurt komt. Dat spelletje waar op voorhand al vaststaat dat de finale tussen twee Engelse clubs of twee Spaanse clubs gaat, en waar het niet uitmaakt dat de ene club uit Barcelona 1.4 miljard schuld heeft en die uit Madrid maar zo'n 800 miljoen ?!? En om het dan nog wat sportiever te maken flikkeren we zes clubs uit Engeland, vijf uit Spanje, vier uit Italië, Duitsland en Frankrijk in wat verschillende poultjes. Wat we vervolgens aanvullen met de rest uit Europa die dertig voorrondes moeten spelen. Daarna roepen we met z'n allen "zie je nu wel dat de clubs uit die vijf landen het sterkste zijn", en daar juichen we dan massaal voor. Bhweeeee .... Één grote witwas show van Arabisch en Russisch maffia geld, her en der nog wat aangevuld met wat gok syndicaatjes. Maar ach , dat past allemaal wel thuis tussen die corrupte zooi van de FIFA en UEFA die het zo goed voorhebben met de mensenrechten. (Kom laten we eens een WK organiseren in Rusland en daarna in Quatar ?!?!) :( Noem mij maar een ouwe lul, maar gewoon uit en thuis en de verliezer ligt eruit. EC1 enkel voor landskampioenen, EC2 voor de bekerwinnaars en de UEFA Cup voor de nummers 2, 3 en eventueel 4. Geen flauwekul met twintig herkansingen voor clubs die toch al het meeste poen hebben. Want och, och ze zouden toch een jaartje geen halve finale halen, en tsja waar moet je dan met al die overbetaalde mongooltjes naartoe ? .... He he, dat lucht op, dat moest er ff uit .... ;)
  21 oktober 2022
  grinnik^3 (maar eh, zonder terug te willen naar koers met een reserveband onder 't zadel, valt er ook heel wat af te dingen of het 'moderne koersen' ...)
  22 oktober 2022
  Hear hear, Promiz, ik ben net zo’n oude lul als jij
  22 oktober 2022
  perfecte monoloog Primoz Roglic.
22 oktober 2022
Beetje verminkt, maar de suggestie lijkt me duidelijk. Voetbal is net zo leuk als wielrennen, meestal dan
  22 oktober 2022
  Tuurlijk het spelletje zelf kan af en toe prachtig zijn, wat dan ook de reden is dat wereldwijd de stadions ieder weekend vol zitten. Maar op het moment dat spelers van club A naar club B worden getransfereerd voor $300 miljoen, en dat beide clubs dan ook nog eens dezelfde Arabische sponsor hebben. Of dat zoals nu sprake is dat er wellicht 1 miljard voor een Haaland op tafel gelegd gaat worden. Sorry maar dat vindt ik persoonlijk er echt gewoon ver over. Vroeger keek ik echt alles, en kon ik je ook zo alle Europa Cup finalisten opnoemen vanaf de jaren vijftig. In de jaren vijftig, zestig, zeventig, tachtig en negentig zag je nog regelmatig een club uit Schotland, Portugal, België, Zweden, Oost-Duitsland, Hongarije, Oostenrijk en meer van dat soort landen in een Europa Cup finale. Doordat een duel slechts over twee wedstrijden ging kon iedere club uit ieder land in principe veel makkelijker ver komen in een toernooi. En dat had z'n charme. Als nu de loting van de Champions League is geweest, kan je al zeggen wie er in de kwartfinales komen. En persoonlijk vindt ik dat gewoon oersaai, en al helemaal als het dan ook nog eens ieder jaar dezelfde clubs uit dezelfde landen zijn. Maar het zal er allemaal wel bij horen tegenwoordig. Mijn ding is het gewoon niet, en daarom kijk ik ook al niet meer sinds halfweg de jaren negentig. De Champions League heeft mijn plezier in het voetbal weggenomen. Maar voordeel is dat ik dan wel weer veel meer tijd over heb om wielrennen te kijken, een sport voor "echte mannen" en niet van die pussy's die twee keer drie kwartier over het veld liggen te rollen. hehehe ;) (P.S dit laatste was uiteraard enigszins sarcastisch bedoeld.)
  22 oktober 2022
  als Feyenoord liefhebber kan ik nooit echt wegkomen bij voetballen, het kampioenstenue siert mijn kast hier. Maar daar hangt het Jumbo-Visma tenue van de Tour naast en daar heb ik net zo van genoten. Misschien zelfs nog wel meer… Vroeger was het voetbal voorop met wielrennen in marge. Tegenwoordig is het andersom. En dat is wel fijn ook, dan doet een gelijkspel tegen Fortuna thuis toch minder zeer.
21 oktober 2022
Ja want ze gaan met Kelderman, Kooij en loods Van Aert naar de Tour ...
  21 oktober 2022
  Wilco Kelderman heeft uitdrukkelijk gezegd dat hij niet naar de Tour wil. Dit is hem veel te hectisch.
  21 oktober 2022
  beste Gerard, het was cynisch bedoeld
  Ik denk meer dat ze niet per se met Jonas EN Primoz allebei naar de Tour gaan . Misschien 1 daarvan naar de Giro... Ik zou het leuk vinden, maar ook leuk als ze met Kooij + leadout en een vrijbuiters ploeg gaan. Foss voor tijdritten, Bouwman in de ontsnapping in Bergen, Tosh / Tiesj voor de heuvels. Dat soort dingen.
21 oktober 2022
Een ding is zeker, Vingegaard drinkt uit een beker!
  21 oktober 2022
  't is een Viking, wie weet grijpt hij regelmatig naar een hoorn.
21 oktober 2022
Eerst even bellen met die Opi Omi vrouw bij welke ronde ze komend jaar gaat staan. En dan kun je de andere ronde(n) kiezen.
22 oktober 2022
Zullen we het dan maar even niet, Astana en zelfs JV en mijnheer Frits met hun centjes te werk gaan? hebben over de vraag hoe U AE
21 oktober 2022
Het is pas zeker als die aan de start staat ja. Domme clickbait titel.

Reacties zijn gesloten.