Merckx adviseert Evenepoel: “Op dit moment rijdt hij beter Giro dan de Tour”
foto: Cor Vos
maandag 24 oktober 2022 om 19:20

Merckx adviseert Evenepoel: “Op dit moment rijdt hij beter Giro dan de Tour”

Wereldkampioen Remco Evenepoel weet welke grote ronde hij in 2023 gaat rijden. De kopman van het toekomstige Soudal-Quick-Step wil alleen nog niet vertellen of hij de Giro d’Italia of de Tour de France betwist. Zijn illustere landgenoot Eddy Merckx heeft een duidelijke voorkeur. “Nu raad ik hem aan om de Giro te rijden”, laat Merckx weten aan La Gazzetta dello Sport.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“De knoop Giro-Tour is ondertussen doorgehakt, maar we gaan het voorlopig nog niet vertellen”, vertelde Evenepoel vorige week nog. “Ik kan alleen zeggen dat ik heel blij ben met mijn programma. Het is kalm in het begin en dan drukker naar het einde toe. Het omgekeerde van dit seizoen eigenlijk. Maar wat, waar en wanneer: dat laten we nog even onbekend.” Onlangs werd het parcours van de Giro 2023 bekendgemaakt.

Naast traditioneel veel bergetappes krijgen de renners ook zeventig tijdritkilometers voor de wielen geschoven, iets wat in het voordeel van Evenepoel is. Het parcours van de Tour 2023 wordt aankomende donderdag gepresenteerd in Parijs. Merckx, die zelf vijf keer de Giro wist te winnen, hoopt dat Evenepoel volgend jaar te zien is in de Ronde van Italië. “Het hangt af van hoe sterk de anderen zijn, maar Evenepoel heeft de afgelopen maanden bewezen een kampioen te zijn.”

Grotere uitdaging 
“Hij heeft een evolutie doorgemaakt. Remco heeft de Vuelta gewonnen, een grote ronde. En dat deed hij door zelfs op steile beklimmingen aan te vallen. In de Giro zal het wel moeilijker zijn. De beklimmingen zijn er langer en lastiger en gaan vaak boven de 2.000 meter hoogte. En het weer is ook anders, met mogelijk sneeuw en koude temperaturen. Maar Evenepoel moet zichzelf testen, alleen zo leert hij zijn grenzen kennen. Dat leer je ook uit je nederlagen.”

Evenepoels eerste kennismaking met de Giro (in 2021) verliep niet naar wens, maar Merckx ziet nu een totaal andere renner. “Toen keerde hij pas terug na zijn zware val in de Ronde van Lombardije. De laatste maanden heeft hij grote stappen gezet met winst in Luik-Bastenaken-Luik, de Vuelta en het WK. Nu raad ik hem aan om de Giro te rijden. Op dit moment in zijn carrière is dat beter dan de Tour. Bovendien is het altijd speciaal om in Italië te koersen: de prachtige plekken, de supporters, het eten.”

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
24 oktober 2022 20:42
Nou ja, dat zal de Giro dan wel worden, niet omdat mr. Merckx dit nu zegt, maar..
Het parcours van de tour is nog niet eens bekend gemaakt en hij heeft al wel een keuze gemaakt.
Zou toch wel heel raar zijn al een keuze te maken zonder het parcours te kennen.
24 oktober 2022 20:14
Vooral het eten :)
24 oktober 2022 20:01
Merckx, GOAT!

Maar luister aub nooit naar Merckx.
24 oktober 2022 20:36
De Giro winnen is inderdaad wel lastiger omdat die voor veel meer renners een hoofddoel is.
Dat is bij de Vuelta niet het geval, dat is toch vaak een herkansingsronde voor als de Giro of Tour mislukt.
    24 oktober 2022 22:08
    Inderdaad, zo is dat. Meer zelfs, dit jaar was het WK ook makkelijker omdat het geen hoofddoel was voor de echte toppers.
    25 oktober 2022 10:03
    Luik Bastenaken Luik was ook een simpele zege omdat dit ook geen hoofddoel was voor de echte toprenners.
    25 oktober 2022 10:41
    De Vuelta is als 3de ronde van het jaar inderdaad niet het hoofddoel voor de meeste klassementstoppers. Die hebben eerder al op de Giro of Tour gemikt.

    Tour is gewoon van een ander niveau dan de 2 andere, al denk ik dat het een type wedstrijd is die Evenepoel wel goed moet liggen. Deelnemerslijst in de Giro vond ik dit jaar dan weer een stuk minder dan de Vuelta (startlist quality ook maar 816 t.o.v. 970 in de Vuelta), al zijn ze in de Giro doorgaans nog frisser.

    Verder is de ene grote ronde (welke van de 3 het ook is) geen graadmeter voor de volgende. Eigen vorm, vorm van tegenstand, sterkte van de teams, parcours, pech... De waardeverhoudingen liggen telkens anders.

    Evenepoel qua talent en waardes wel een renner die naar mijn gevoel ook in de Tour moet kunnen meespelen. Om te winnen moet het ook allemaal wat meezitten natuurlijk.
    25 oktober 2022 11:02
    @JayJay Evenepoel heeft Luik Bastenaken Luik op eigen kracht gewonnen. Dubbel en dwars verdiend maar de massale valpartij heeft in zijn voordeel gewerkt.
    25 oktober 2022 11:43
    Als ik het zo hoor, wachten alle toppers het programma van Evenepoel af en zorgen ze dat ze in topvorm zijn in koersen waar hij niet meerijdt.
    Want ja, Evenepoel kan toch geen koers winnen tegen de groten in topvorm...

    Allemaal quatsch natuurlijk. Moet zich natuurlijk blijven bewijzen dat het geen 1-year wonder is (lijkt me onwaarschijnlijk) zoals een Hart.
    Dat hij kan blijven winnen en zich tussen de 'stabiele' kopmannen kan plaatsen ( zoals een Roglic, Pogacar, maar ook Thomas, Mas, Almeida, Carapaz)
    25 oktober 2022 17:15
    Inderdaad hij heeft La Doyenne enkel kunnen winnen door die valpartij, goed dat jullie dat even aanhalen. Hij is ook de enige renner die enkel valt door zijn eigen minimale stuurvaardigheid en zijn slechte positionering in het peloton. Bij andere renners is het tenminste nog de schuld van niet te beïnvloeden factoren...
    25 oktober 2022 17:20
    @ken dat ben ik niet met je eens.
    1 november 2022 19:19
    In de Giro rijdt hij tegen waarschijnlijk tegen Roglic, Bernal, Hindley en in de Tour tegen Pogacar, Vingegaard, Roglic, van Aert, Carapaz.
24 oktober 2022 21:09
Wauw! Ik denk dat Remco nog veel meer talenten heeft. Marketing, promotie en verkoop kan ie ook al. Spanning opbouwen en hints geven. Super goed bezig die gozer. “In het begin rustig”. Die rijdt dus de Tour.
25 oktober 2022 06:58
Dat zullen we na de winter wel weer weten die gaat voordien toch niks lossen.
25 oktober 2022 09:37
Dat weten we dan ook weer. Wat vinden Planckaert en De Vlaeminck?
    25 oktober 2022 10:58
    En Aaderie?
    25 oktober 2022 13:18
    Dirk de wolf ook niet vergeten aub.
    25 oktober 2022 13:20
    Maak er anders een nieuwe vive le velo van dan kunnen Bert De Backer, Sven Nys en Marijn de Vries ook hun zegje komen doen, daarvoor ga ik zeker kijken!
25 oktober 2022 19:44
Ik dacht dat Evenemerckx één en dezelfde persoon was
24 oktober 2022 21:21
Ik kan heel erg genieten van Remco Evenepoel he. Van z'n dadendrang zowel in woorden en natuurlijk nog meer op de fiets.
Maar hier kan ik echt geen eindbeslissing in nemen.

Ik neem aan van anderen dat de snelheid in de Tour veel hoger ligt. En ik geef gemakkelijk toe dat Quickstep niet op het niveau is om lang de gele trui te dragen. Nu zullen er voorbeelden komen van renners die het zonder ploeg deden. Uiteraard de geniale Pogacar. Evenepoel z'n koersinzicht is ook verbeterd maar ik zie 'm toch nog één keertje verdrinken in een storm van aanvallen.

De Giro dan? Hij kan niet goed tegen de regen en de kou. Doorgaans ook het pittigste klimwerk in Italië. Al wordt dit in '23 gecompenseerd met de 3 tijdritten.

Uiteindelijk moet Evenepoel de ronde rijden waar zijn gevoel ligt. Anders gaat het niet werken. Zo iemand is het. Die ergens zelf voor de volle 100% moet achter staan wil je scoren. Niemand zal voor hem moeten beslissen welke ronde hij rijdt.
    25 oktober 2022 08:16
    ‘Kennietegenderegen’, die had ik nog niet gezien. Coppa Bernocchi 2021: aanval van 130 km, waarvan de laatste 30 alleen. Gietende regen.
    25 oktober 2022 13:13
    Jhua maar das een eendagskoers.
    Dat vind ik toch wat anders dan na 6 dagen en 800km in de benen.
    Wetende dat je daarna nog 2 weken door moet.
    25 oktober 2022 18:36
    Bedoel je zoals die natte, mistige zesde etappe in de afgelopen Vuelta? ;-p
    25 oktober 2022 21:00
    2 dagen mist en regen waren dat toch zelfs? Het leek er zelfs af en toe op dat hij daar er concurrenten afreed.
24 oktober 2022 20:42
Hoe langer Evenepoel wacht met de Tour rijden hoe kleiner de kans dat hij Merckx evenaart, qua prestaties daar. Zou dat nog meespelen in het advies van Merckx?
    24 oktober 2022 21:36
    Alsof Evenepoel ooit Merckx gaat evenaren… :D
    24 oktober 2022 22:19
    Remco is nu al beter dan Merckx ooit is geweest.
    Remco is de beste
    Hup Remco
    25 oktober 2022 11:04
    @jan jansen ik heb inderdaad vernomen dat bij het sjoelen Evenepoel het alltime record van Merckx heeft verbroken.

Reacties zijn gesloten.