Mental coach: “Van Aert reist naar het WK zonder verwachtingen”

Door , woensdag 30 januari 2019 om 10:47

foto: Cor Vos

Drievoudig wereldkampioen en titelverdediger Wout van Aert trekt zonder verwachtingen naar Denemarken, waar komende zondag in Bogense een nieuwe regenboogtrui te verdienen is. Maar mental coach Rudy Helen en trainer Marc Lamberts plaatsen hun poulain in de rol van underdog. Tegenover Het Laatste Nieuws doen ze hun verhaal.


Dat Van Aert op voorhand niet de topfavoriet is, is logisch. Al het gehele seizoen moet hij zijn meerdere erkennen in Mathieu van der Poel en ook Toon Aerts lijkt hem te hebben overvleugeld. Maar als er iemand op een WK iets extra’s kan, dan is het Van Aert. “Ik ben benieuwd”, zegt Heylen. “Het is niet onze stijl om niet voor een vierde wereldtitel te gaan. Dat gaan we dus wel doen. Maar wat aan dit WK is voorafgegaan, veeg je niet zomaar weg (de heisa rondom zijn contractbreuk, red.).”

“Wout reist zonder verwachtingen naar het WK”, gaat Helen verder. “Weinig mensen zullen van hem de favoriet maken. Misschien is dat een troef. Verwachtingen leiden nooit tot resultaat. Stel dat hij het Belgisch kampioenschap of de Wereldbeker toch had gewonnen, dan gingen de verwachtingen voor het WK zonder twijfel weer de hoogte in. Nu niet. Wout zal knokken, opgeven staat niet in zijn woordenboek. Hij is een diehard winnaar.”

Lamberts: “Alleen een superdag kan hem de wereldtitel bezorgen”
Lamberts is al jaren de trainer van Van Aert; hij kent hem erg goed. “Door alle problemen met zijn ex-ploeg heeft Wout een slecht crossseizoen gehad. Hij had kopzorgen, is gaan piekeren. Ik probeer mij daarbuiten te houden, ik weet niet wat er allemaal is gebeurd en ik wil het ook niet weten. Alleen dit: door het piekeren en door de stress stond zijn hoofd er niet naar om strikt op zijn voeding te letten, of op alle andere kleine details die op het hoogste niveau het verschil maken tussen winst en verlies.”

Hoewel de crosser van Cibel-Cebon podiumplekken spaarde alsof het voetbalplaatjes waren, won Van Aert slechts vier keer. Toevallig viermaal in een cross waar Van der Poel niet aanwezig was. Lamberts is daarom pessimistisch: “Zondag staat Wout voor een schier onmogelijke opdracht. Als Mathieu zijn normale niveau haalt, is de nieuwe wereldkampioen gekend. Je moet hopen op een mindere dag van Mathieu en een superdag van Wout, opdat Wout voor de vierde keer de wereldtitel pakt.”

Van Aert heeft topniveau reed bereikt
Volgens Lamberts – die vanaf 1 maart ook bij Jumbo-Visma gaat samenwerken met de Belg – liggen de hoogtijdagen van Van Aert als crosser achter hem, zegt hij tussen neus en lippen door. “Vier jaar geleden woog Wout 73,5 kilo. Nu is dat tachtig kilo. Dat gewicht van toen komt niet meer terug. Dat merk je in het lopen. Wout was altijd de beste loper. Dat is hij nu niet meer. Toon Aerts heeft een grote stap vooruit gezet en Mathieu is buitenaards. Zelfs als Wout zich in de toekomst vol op het crossseizoen zou focussen, kan hij hooguit zeven, acht crossen winnen. Niet meer.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Cadellie 30 januari 2019 om 10:48

Hij wint

skylimit 30 januari 2019 om 10:51

Als VDP een superdag heeft en niet bezwijkt onder de druk dan wint hij, anders zal Vanaert zijn regenboogtrui weer aan mogen doen.

AlfredoBinda 30 januari 2019 om 10:58

Goed om te zien dat hij ook door zijn trainer langzaam richting de weg wordt geduwd. Nog los van alle mentale tegenslagen dit seizoen merk je aan alles dat ie ook fysiek veel meer een wegrenner dan een veldrijder is geworden. De techniek en explosiviteit is gewoon een heel stuk minder geworden dan een paar jaar terug doordat hij een andere focus heeft in de trainingen.

Dus hup, nog 1x podium rijden op een WK en daarna definitief dat veldrijden achter je laten Wout.

ah-ja 30 januari 2019 om 11:04

Goed gedaan van zijn mentale coach, nu heb Wout geen verwachtinge meer…

jessevdalen 30 januari 2019 om 11:17

Wordt meer en meer een klassiekerrenner

Tour 30 januari 2019 om 11:27

Nee, totaal geen verwachtingen.
Maar mocht hij een super dag hebben, en hij kan altijd iets meer op een WK.
Dus, … Tweede worden is gewoon verliezen, tis net boksen, alleen heb je nu zo’n 50 tegenstanders.
En het is in het buitenland, het is geen zwaar parcours maar snel, dat past Wout niet.
Nee, geen verwachtingen, maar …
Ik ben blij dat ik geen mental coach heb, die mij in de war maakt.

Natuurlijk pakt Wout de WK titel.
MvdP wordt elke cross minder, net als voorgaande jaren, Toon komt nu al in de buurt. En Wout zal wel moeten pieken, anders is het cross seizoen om zeep.

Fast Freddy 30 januari 2019 om 11:38

80 kg lijkt me toch ook wat veel voor een wegrenner. Als WVA die kilo’s de Strade of de Muur op moet hijsen is hij niet bepaald in het voordeel. Het kan nog wel eens gaan tegenvallen dit voorjaar op de weg.

thorsen 30 januari 2019 om 11:46

Met 80kg dan zit je zo ongeveer in de top 5% zwaarste World Tour renners. Nou is hij ook wel vrij lang natuurlijk.

AlfredoBinda 30 januari 2019 om 11:56

Boonen en Cancellara wogen ook allebei 80+ kg en zijn net als Wout vrij lang(om er maar 2 te noemen), dus dat zal op zich wel meevallen.

Polleke 30 januari 2019 om 12:02

Mooie mental-coach…-je kan niet winnen behoudens een mirakel en je bent te dik…-

Mystery Rider 30 januari 2019 om 12:03

Allemaal dingen die we al lang wisten … en hopla net voor het WK even in het nieuws gooien. Eerst de druk in het Belgische team bij Aerts leggen, nu heel erg duidelijk maken dat hij zeker geen favoriet is en zondag staat hij op het hoogste schavotje :)

bloemist 30 januari 2019 om 12:10

Die 80 kg zal wel een beetje naar boven afgerond zijn, en met de ijzige kou in Bogense en bevroren ondergrond niet eens zo een nadeel.

theking 30 januari 2019 om 12:21

Gaat er op lijken dat het parcours in het voordeel van vd poel gaat zijn. De voorspelde regen gaat er wellicht enkel minimaal komen. Dat is overigens ook in bet voordeel van vd haar en vanthourenhout.

sooike 30 januari 2019 om 12:28

De mental coach moet even zijn mondje open doen om zijn salaris veilig te stellen. Als ik Van Aert was zou ik de man definitief de mond snoeren en hem ontslaan! Wat een onzinverhaal !

boenk 30 januari 2019 om 13:39

Goed om weten dat Van Aert zijn mental coach ook een diëtist en physical trainer is. Of dat maak ik hier toch uit op. Blijkbaar is het onmogelijk om zijn gewicht te laten zakken.

Maar in elk geval, misschien moet Van Aert het crossen dan maar gewoon volledig achter zich laten. Hij heeft er duidelijk geen zin meer in (heeft er ook niks meer voor over, zelfs tijdens het cross seizoen staat alles in teken van de weg) en om eerlijk te zijn, ik heb er ook niks meer aan op deze manier. Om een beetje de strijd aan te gaan met Vantourenhout, Iserbyt en Van der Haar, voor een 4de of 5de plaats, als 3-voudig wereldkampioen van 24 jaar oud. Als je zelf aangeeft dat je in de cross niks meer te zoeken hebt, blijf dan weg.

Polleke 30 januari 2019 om 14:15

@ boenk… per w.e. een paar duizend euro startgeld vangen is ook mooie vorm van motivatie, hij is beroepsrenner…

alupeete 30 januari 2019 om 14:39

Blijf het toch raar vinden dat hij dit seizoen zo tegenvalt. Het begon nochtans redelijk indrukwekkend in Geraardsbergen, daarna zelden zijn talent getoond.

girardengo 30 januari 2019 om 16:01

ZIjn die kilo's die hij erbij heeft bewust gekozen? Die kunnen toch ook nadelig zijn? Maar nuttig natuurlijk om te proberen wat zand in de ogen te strooien. Of het werkt betwijfel ik.

McPriem 30 januari 2019 om 16:34

Terecht….anders zou hij liegen….maakt geen kans tegen MvdP

DeGroteMolen 30 januari 2019 om 16:52

Misschien moet WvA dat ‘dikke pak friet met cervela speciaal’ eens laten liggen als hij te dik staat voor veldrijden.

josi 30 januari 2019 om 19:27
Quote:
Verwachtingen leiden nooit tot resultaat.

Weer wat geleerd.

Thijs E 30 januari 2019 om 19:43

Een hoop gezever. Zondag winnen of zijn veldseizoen is helemaal mislukt en dan ligt alle druk op het voorjaar, waarin hij vorig jaar goed meedeed maar nu zal moeten winnen om te bevestigen

Taliesin 31 januari 2019 om 12:10

“Vier jaar geleden woog Wout 73,5 kilo. Nu is dat tachtig kilo. Dat gewicht van toen komt niet meer terug”.

80 kilo? Dat is toch wat meer dan ik gedacht had. MvP weegt 75kg blijkbaar, nu hebben ze wel een wat andere lichaamsbouw maar vind 80 hoger dan ik dacht.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Giro 2019

Headlines

Materiaalzone

Populair