Maud Kaptheijns fietst frustratie van zich af en wint in Essen

Maud Kaptheijns fietst frustratie van zich af en wint in Essen

foto: PhotoPress.be

zaterdag 8 december 2018 om 14:33

Maud Kaptheijns kende vooralsnog een moeizaam seizoen, maar de Nederlandse vond vandaag eindelijk haar beste benen terug. De renster van Crelan-Charles rondde in Essen een knappe solo af, en bleef zo haar landgenote Lucinda Brand en de Italiaanse Eva Lechner voor.

In Essen stond vandaag de vijfde manche van de Brico Cross op het programma. Vorig jaar was het Sanne Cant die wist te zegevieren, maar de wereldkampioene stond dit keer niet aan de start. Een andere kampioene gaf echter wél acte de présence: Nederlands kampioene Lucinda Brand.

Kaptheijns schiet uit de startblokken 
De renster van Sunweb werd op de eerste startrij vergezeld door onder meer Ellen Van Loy, Italiaans kampioene Eva Lechner en Loes Sels. Het was echter Maud Kaptheijns die als eerste het veld indook. Niet veel later nam Nikki Brammeier het commando over. Het tempo van de Britse lag zodanig hoog, dat alleen Kaptheijns en Van Loy konden volgen.

Na goed twee rondes reden Kaptheijns, Van Loy en Brammeier nog altijd op kop, terwijl een achtervolgende groep – met daarin onder meer Brand en Lechner – op een tiental seconden volgde. Vooraan bleek Kaptheijns over wonderbenen te beschikken, want ze reed zonder pardon weg van haar twee metgezellen.

Maud Kaptheijns vlak na de finish – foto: Sirotti

Opkomende Brand blijft hangen
Het bleek geen kortstondige opleving. Verre van, want bij het ingaan van de vierde ronde had Kaptheijns al een voorgift van bijna twintig seconden op Van Loy en Brammeier, die het gezelschap kregen van een opkomende Brand. De Nederlands kampioene ging door op haar elan, en zette meteen de achtervolging in op haar landgenote.

Brand bleef in de daaropvolgende ronde echter hangen, waardoor Kaptheijns de slotronde aansneed met een voorsprong van meer dan twintig seconden. Zonder fouten was die laatste zegezeker. Kaptheijns maakte in de slotfase ook geen schuivers meer, waardoor ze de tijd had om te zegevieren.

Eerste zege van het seizoen
Voor de 24-jarige Kaptheijns is het haar eerste zege van het seizoen. Sterker nog: ze stond tot vandaag nog geen enkele keer op het podium. Eerder gaf ze aan te sukkelen met haar vorm. Drie weken geleden paste ze nog voor de Flandriencross in Hamme.

Het podium in Essen – foto: Sirotti

Brico Cross 2018-2019
Uitslag manche 5, vrouwen: flag-be Essen
1. flag-nl Maud Kaptheijns (Crelan-Charles)
2. flag-nl Lucinda Brand (Sunweb)
3. flag-it Eva Lechner (Clif Pro)
4. flag-gb Nikki Brammeier (Mudiita)
5. flag-be Loes Sels (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
6. flag-be Ellen Van Loy (Telenet Fidea Lions)
7. flag-nl Fleur Nagengast (Telenet Fidea Lions)
8. flag-nl Yara Kastelijn (Steylaerts-777)
9. flag-nl Sophie de Boer (Breepark)
10. flag-nl Geerte Hoeke (Creafin-Tüv Süd)

Dit artikel delen:

4 Reacties

Deel Koeper 8 december 2018 om 14:35

Zou er iets mis zijn met Alvarado? In dit wel heel matige deelnemersveld zou je verwachten dat die vlot zou winnen. En dan niet eens top 10.

0
tendam 8 december 2018 om 15:14

Niet zo matig hoor. Brammeier en Brand zijn een paar van de grootste motoren bij de dames. Van Alvarado mag je inderdaad wel verwachten dat ze top-5 haalt, misschien moeite na de trainingsstage.

0
EddyB1958 8 december 2018 om 23:31

Alvarado was heel optimistisch voor de start, sprak zelfs over winstkansen. Misschien had ze materiaalpech op een slecht moment, of het was gewoon een mindere dag.

0
storm-biker 8 december 2018 om 15:21

Edit: Klopt helemaal!

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone