Matthijs Büchli over Olympische Spelen: “Ik zou geld op mezelf inzetten”

Matthijs Büchli over Olympische Spelen: “Ik zou geld op mezelf inzetten”

foto: Cor Vos

vrijdag 18 oktober 2019 om 15:10

Als regerend wereldkampioen op de Keirin is Matthijs Büchli een van de favorieten voor de Olympische Spelen van Tokio. De 26-jarige renner uit Haarlem pakte drie jaar geleden zilver op dit onderdeel in Rio de Janeiro en nu gaat hij voor goud. WielerFlits sprak Büchli aan de vooravond van zijn Olympisch jaar. “Als topfavoriet naar een kampioenschap gaan is nooit relaxed”, aldus de renner van BEAT Cycling Club.

Opbouw
In een Olympisch jaar is het van belang dat je goed opbouwt en piekt. Büchli is zelf vaak nog zoekende hoe hij zijn opbouw het best kan indelen. “Normaal gesproken ben ik pas eind december op mijn best, maar nu ben ik al wat eerder in vorm. Afgelopen week hadden we met de baanploeg een testdag. Hier werd gekeken naar je waardes. Ik lig redelijk op schema. Ik piek niet echt naar het EK, maar ik ben nu gemiddeld gezien wel beter dan ik normaal gesproken ben in deze periode.”

Om zich voor te bereiden trok de Haarlemmer naar Japan. Hier trainde hij op de baan waar in 2020 de Olympische wedstrijden plaatsvinden. “Het voordeel is dat je gewend bent aan Japan. Dat geeft je tijdens de Spelen een soort van thuisvoordeel. Daarnaast rij ik er Keirin-toernooien. Deze zijn op een buitenbaan. Je rijdt op beton, met een stalen fiets. Ook heb je te maken met wind. Dat is een goede en leuke afwisseling, omdat je eigenlijk altijd op een houten binnenbaan rijdt. Dit jaar ben ik iets eerder teruggekomen uit Japan in verband met het EK, om daar beter in vorm te kunnen zijn.”

Büchli werd begin dit jaar wereldkampioen op de keirin, maar heeft nog geen internationale wedstrijden gereden in zijn regenboogtrui. “Het EK is mijn eerste wedstrijd in de regenboogtrui. Dat is wel een gaaf en bijzonder gevoel, maar ook eng. Ik ben de wereldkampioen en dat brengt extra druk met zich mee. Ik weet dus dat ik goed op schema lig, maar ik heb geen idee hoe goed de anderen zijn.”

Matthijs Büchli – foto: Cor Vos

Topfavoriet
In Rio pakte Büchli de zilveren medaille achter de Britse topfavoriet Jason Kenny. De 26-jarige renner van BEAT Cycling Club koos het wiel van de Brit en wist mede door zijn stuurmanskunsten het zilver mee naar huis te nemen. “Eerst moest ik het vooral hebben van heel tactisch rijden en risico’s nemen. In vergelijking met drie jaar geleden, ben ik nu een stuk sterker. Ik neem vaak het initiatief en rijd meer op kop. Ik heb dus een heel andere rijstijl ontwikkeld. Daar moest ik in het begin aan wennen, maar dat gaat nu heel goed. Mede hierdoor werd ik begin dit jaar wereldkampioen op de keirin.”

De regerend wereldkampioen op de keirin geldt dan ook als een van de topfavorieten voor de Spelen in Tokio, maar hij is niet heel blij met die status. “Helaas ben ik wel de topfavoriet, ja. Dat is geen heel relaxed gevoel. Je voelt de druk sowieso al, maar dan komt dat gevoel van topfavoriet er nog bovenop. Een voorbeeld: in 2018 was het WK in Apeldoorn en was ik ook de topfavoriet. Ik had namelijk de drie Wereldbekers ervoor allemaal gewonnen. Ik was liever een keertje als vijfde geëindigd tijdens een Wereldbeker, want nu was zilver op het WK eigenlijk al niet goed genoeg. Tijdens de Spelen is dat hetzelfde en dat geeft geen relaxed gevoel. Anderzijds: ik zou wel geld op mezelf inzetten voor olympisch goud.”

Matthijs Büchli (midden) – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

11 Reacties

west 18 oktober 2019 om 15:36

Topsportmentaliteit

0
Pizzi 18 oktober 2019 om 16:27

Als ik het me goed herinner, had Kenny toen een DQ moeten krijgen vanwege het te vroeg passeren van de derny.

Ga zaterdag naar het EK en op die dag is ook de keirin. Ben benieuwd naar Büchli, of ‘ie weer zo keihard op kop gaat boren!

0
Poeksel 18 oktober 2019 om 17:19

Ik vermoed dat Matthijs liever een andere kop boven het artikel had gehad…

0
Wildebert 18 oktober 2019 om 17:22

Het is hem gegund, maar vrees het geen goud gaat worden zo.

0
snoep de hond 18 oktober 2019 om 17:27

Niks over of hij überhaupt naar de OS kan?

Ik begreep dat er officieel maar 3 sprinters naar de OS mogen en op dit moment is hij duidelijk de 4de man op de teamsprint. Het lijkt mij heel onwaarschijnlijk dat ze de bijna zekere gouden medaille van de teamsprint op het spel gaan zetten zodat Büchli naar de OS kan.
Weet iemand hoe ze dit op willen lossen, want in dit interview komt het over alsof hij zich al zeker waant van de OS?
Ik dacht iets opgevangen te hebben over dat ze gaan kijken of hij mogelijk de plek van iemand in gaat nemen op een andere discipline. Klopt dit? Welke plek zou dat zijn? Ik neem aan dat dit over een duuronderdeel op de baan gaat of gaat het over de weg? Wie is hier mogelijk de dupe van? Hoe aannemelijk is het dat die plek überhaupt beschikbaar komt?

0
EricV 18 oktober 2019 om 18:52

Ipv een wegrenner zou kunnen volgens mij

0
Oblomov 18 oktober 2019 om 19:31

Voor zover Büchli überhaupt een verzwakking betekent t.o.v. Van den Berg, is die minimaal. Tel daarbij op dat hij een reeële kans maakt op Keirin-goud, dan is duidelijk dat hij sowieso naar Tokyo gaat.

Als ze een andere kwalificatieplek voor hem gaan gebruiken, is Van Schip het kind van de rekening aangezien het Omnium het enige duuronderdeel is waarbij Nederland hoog genoeg op de ranglijst staat om zich te kwalificeren. Maar dat is ook een kans op een medaille weggooien en wellicht ook aanvechtbaar als Van Schip aan de kwalificatie eisen van het NOC voldoet.

Dan kun je beter een plekje op de weg opofferen, voor zover Buchli tenminste op de weg ingeschreven zou kunnen worden.

0
theking 18 oktober 2019 om 19:34

Nederland doet niet mee aan de ploegenachtervolging op de baan. Dat schept volgens mij al ruimte had ik begrepen. Kan er ook naast zitten hoor.

0
snoep de hond 18 oktober 2019 om 21:11

@Oblomov,
Dan vergis je je toch, want als je geen specialist mee neemt als starter verzwak je de ploeg toch serieus. Hoogland, Lavreysen en Büchli zijn geen starters.
Je kan wel Hoogland of Lavreysen wippen voor Büchli, maar dan laat je reële kansen op medailles op de sprint thuis.
Ik kan mij natuurlijk vergissen, maar het lijkt mij echt heel onwaarschijnlijk dat ze niet het sterkste team voor de teamsprint naar de OS sturen.

@theking,
I.i.g. voor de teamonderdelen moet je je specifiek kwalificeren als land. Ik ken de huidige rankings niet, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat Nederland een serieuze kans maakt om zich te kwalificeren op de ploegenachtervolging. Geen kwalificatie dan heb je ook geen plekken die je weg kan geven.

0
snoep de hond 18 oktober 2019 om 21:34

OK, antwoord zelf gevonden:
https://www.telegraaf.nl/sport/2094885972/duivels-dilemma-voor-wielerbond

Ze willen dus 1 van de 5 startplekken op de wegrit gebruiken.
In dit artikel op de telegraaf geeft Büchli aan dat hij zich soms zorgen maakt of hij naar de spelen kan. Toch apart dat daar in dit interview hierboven niet over wordt gesproken.

0
theking 19 oktober 2019 om 08:16

Dat is dan duidelijk. Wegrenner minder dan maar. Voor baanwielrenners zijn de spelen het absoluut hoogst haalbare. Voor een wegrenner niet. Daar zijn de klassiekers en de grote rondes en het WK toch echt hoger aangeschreven. Hennie kuiper wordt immer altijd herinnerd als de winnaar van Parijs Roubaix en zelden als olympisch kampioen. Bij wegrenners op de spelen heb ik altijd een beetje het gevoel meedoen is belangrijker dan winnen (tennis zelfde verhaal).

0

Headlines

Populair

Materiaalzone