Matthijs Büchli maakt in UCI Track Champions League rentree als baanwielrenner

woensdag 2 november 2022 om 12:04
Matthijs Büchli maakt in UCI Track Champions League rentree als baanwielrenner

foto: Cor Vos (archief)

Matthijs Büchli is over ruim een week weer te bewonderen op de baan. De 29-jarige Nederlander reist namelijk af naar het Spaanse eiland Mallorca om er deel te nemen aan de eerste manche van de UCI Track Champions League. Niet als sprinter, maar als duurrenner.

Büchli, die olympisch goud won op de teamsprint en zich viervoudig wereldkampioen mag noemen, besloot vorig jaar het baanwielrennen achter zich te laten en zich bij BEAT Cycling volledig te richten op een carrière als wegrenner. Büchli zit nog volop in zijn proces om een volwaardig wegwielrenner te worden, maar maakt nu weer een uitstapje naar de baan.

Büchli gaf eerder al aan dat hij met een schuin oog keek naar de duuronderdelen op de baan. “Ik kijk er enorm naar uit om iets nieuws te gaan doen. De afgelopen twaalf jaar als sprinter op de baan waren geweldig, maar ik ben het de laatste jaren ook eentonig gaan vinden. Dat gecombineerd met het behalen van vrijwel al mijn doelen, geeft mij het gevoel dat het cirkeltje voor mij als sprinter rond is.”

“Ik kijk er naar uit om mijzelf om te vormen naar een duurrenner. Het zou een mooie uitdaging zijn om op de baan zowel een wereldtitel op een sprintonderdeel als op een duuronderdeel te winnen.”

Büchli is niet de enige grote naam die zijn opwachting zal maken in de duuronderdelen. Ook toppers als Gavin Hoover, Sebastián Mora en Oliver Wood zijn van de partij. Roy Eefting zorgt voor een nog grotere Nederlandse inbreng. Bij de vrouwen is het uitkijken naar onder meer Katie Archibald, Laura Kenny, Rachele Barbieri, Jennifer Valente en Lily Williams.

Acht wereldkampioen op de sprintonderdelen 
De tweede editie van UCI Track Champions League verwelkomt op de sprintonderdelen niet minder dan acht wereldkampioenen. Onder meer Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen hebben hun deelname toegezegd. De overige wereldkampioenen op de lijst zijn Thomas Cornish en Matthew Richardson bij de mannen en Taky Marie-Divine Kouama, Lea Friedrich, Mathilde Gros en Pauline Grabosch bij de vrouwen.

Programma

De UCI Track Champions League gaat op zaterdag 12 november van start in het Velòdrom Illes Balears op het Spaanse eiland Mallorca. Een week later gaat het toernooi verder in de Duitse hoofdstad Berlijn.

De UCI Track Champions League doet in het najaar voor het eerst Berlijn en Parijs aan. Parijs was vorig jaar al geprogrammeerd voor de prestigieuze baancompetitie, maar de manche in de Franse hoofdstad moest toen worden geschrapt omdat de velodroom van Saint-Quentin-en-Yvelines was ingericht als vaccinatiecentrum.

De vierde ronde wordt op vrijdag 2 december verreden op de piste van het Lee Valley VeloPark in Londen. De renners blijven dan in de Britse hoofdstad om op zaterdag 3 december de finale af te werken. Ook vorig jaar vond hier het sluitstuk van het evenement plaats.

UCI Track Champions League 2022
flag-es Palma de Mallorca (12 november)
flag-de Berlijn (19 november)
flag-fr Saint-Quentin-en-Yvelines (26 november)
flag-gb Londen (2 december)
flag-gb Londen (3 december)

Dit artikel delen:

3 Reacties

Bielefeld 2 november 2022 om 13:42

Hij heeft het dit jaar op de weg geprobeerd. Maar daar heeft hij zich vooralsnog niet weten te onderscheiden. Ik denk dat hij op de weg geen toekomst heeft.

-1
toiletduck 2 november 2022 om 16:09

Coördinatie en spieruithoudingsvermogen voor wegwielrennen verschillen enorm van dat van baansprinten. Je kunt best gelijk hebben, maar het is nog veel te vroeg om die conclusie te trekken.

0
ghostwriter 2 november 2022 om 16:36

Büchli zei al eind vorig jaar dat hij ook dit soort duuronderdelen op de baan wilde gaan doen. Ik neem aan dat Büchli wel wist dat het zo'n drie jaar zal duren voordat hij geheel omgetraind zal zijn tot wegwielrenner.

1

Headlines

Populair

Materiaalzone