Matthews wacht op excuses van Van Hooydonck: “Het was zeker niet oké”

woensdag 8 maart 2023 om 10:20
Matthews wacht op excuses van Van Hooydonck: “Het was zeker niet oké”

Ter Illustratie - foto: Cor Vos

Michael Matthews is van mening dat Nathan Van Hooydonck zijn excuses moet aanbieden voor zijn actie in de finale van de tweede etappe van Parijs-Nice. De renner van Jumbo-Visma leek een stevige beuk uit te delen aan de Australiër. Van Hooydonck reageerde al dat hem geen enkele blaam trof, maar daar is Matthews het niet mee eens.

Het incident tussen Van Hooydonck en Matthews vond plaats op zo’n veertien kilometer van de streep in Fontainebleau. De renners waren op weg naar een tussensprint, waar bonificatieseconden te vergaren waren. Van Hooydonck probeerde – zonder succes overigens – te voorkomen dat Tadej Pogačar de volle buit zou pakken en zo verder uit zou lopen op Jumbo Visma-kopman Jonas Vingegaard. Daarbij kwam de Belg hard in aanraking met Matthews, die maar ternauwernood overeind wist te blijven.

Na afloop van de ploegentijdrit kwam Matthews in gesprek met Het Nieuwsblad nog eens terug op het incident. “Dit is niet wat we willen laten zien op de televisie. Aan jonge kinderen en mensen in het algemeen die naar wielrennen kijken. Het was zeker niet oké, ik hoop dat hij weet wat hij fout deed en dat hij het niet meer zal doen. Gelukkig kan ik nogal goed sturen en was het niet in het peloton, dan had je een domino-effect gezien.”

“Ik denk dat hij op het internet iets gezegd heeft, van dat hij zijn excuses aangeboden heeft, maar daar wacht ik nog steeds op. Dat zou ik waarderen.” Matthews is van mening dat de UCI harder moet ingrijpen. “Als je er telkens met excuses vanaf kunt komen, dan gaat dit nog gebeuren. We moeten elkaar als renners respect tonen. Een licht contact kan altijd, maar dit was echt onnodig. Ik vloog, onverwacht, naar de andere kant van de weg”, aldus Matthews.

Lees ook:
Van Hooydonck reageert fel op De Cauwer: “José heeft lang niet gekoerst of een bril nodig”

Van Hooydonck: “Als sprinter zal Matthews dit wel begrijpen”
En Van Hooydonck? Die deed zijn verhaal bij Het Laatste Nieuws. “Je ziet op de beelden dat ik op links een duw krijg van een renner van UAE Emirates. Die wilde mij natuurlijk uit het wiel van Pogačar. Hij week fel uit. Ik kon gewoon geen kant op, was volledig uit balans. Je ziet dat ik even de kluts kwijt was. Ik keek en dacht: wat gebeurt er nu? Ik word dan afgeschilderd als iemand met agressieproblemen, terwijl dat helemaal niet zo is.”

“Duwen en trekken is totaal niet mijn ding. Ik moet gewoon een beetje plaats hebben en dan kan ik wel fietsen. Ik heb Michael Matthews een berichtje gestuurd omdat ik hem na de finish niet meer heb gezien, maar als ik hem zie zal ik hem gewoon vertellen hoe het precies is gebeurd. Als sprinter zal hij dat wel begrijpen.”

Dit artikel delen:

41 Reacties

Romāns Vainšteins 8 maart 2023 om 10:30

Het was ook wel een randgevalletje he, ja, hij kreeg een kwakje en ja hij geleidde hem wel gretig en stoer door.

Doch zeg ik race incident: dit is koers.

5
bartp25 8 maart 2023 om 10:31

Je ziet toch duidelijk dat de linkerarm van NvH, rechterkant van het scherm een duw(tje) krijgt, vrij logisch dat hij uit balans is en moet corrigeren en daardoor richting Matthews gaat. Volledig mee eens dat er strenger naar gekeken mag worden, maar dan toch wel richting de man van UAE die alle ruimte heeft om naast NvH te gaan zitten maar hem van het wiel af wil krijgen en dat forceert.

5
Pietspeed 8 maart 2023 om 11:06

NvH krijgt idd een tikkie van UAE renner. Laat onverlet dat hij vervolgens Matthews een beuk geeft al dan niet onbewust.

4
limburgia 8 maart 2023 om 12:40

Maar buiten de zwieper geef NVH Matthews ook nog een stoot met zijn arm en dat was om Matthews geen seconden voor zijn kopman te laten wegnemen. Het was niet de eerste keer dat NVH een renner een beuk geeft , kijk naar de Brabantse Pijl van vorig jaar .

1
toiletduck 8 maart 2023 om 10:47

Zou Matthews zelf de beelden al teruggezien hebben?

Wel handig natuurlijk als iemand even het juiste nummer van Bling deelt met Nathan, dan hoeven ze dit verder niet via de media te regelen.

3
luca77 8 maart 2023 om 10:35

Vorige week werd ik voor een stoplicht achterop gereden. Vervolgens botste ik tegen de auto voor mij. Ik heb de inzittende van die auto voor mij wel mijn excuses aangeboden.

2
toiletduck 8 maart 2023 om 10:46

Hoe ging dat gesprek precies? Voor welke actie van jou bood je je excuses aan?

-4
roeleur 8 maart 2023 om 11:41

De vergelijking gaat op als je zegt: ‘vervolgens gaf ik een stoot gas om op m’n voorganger te kunnen knallen’.

0
ken dcq 8 maart 2023 om 12:54

En wat is de relevantie van je aangedikte verhaal, dat je verontschuldigingen moet aanbieden voor een fout die je niet maakt?

Matthews moet gewoon niet zo doorzeuren als hun botsing het gevolg was van een andere duw.

2
thenewGOAT 8 maart 2023 om 15:00

Een beetje zoals Rogliç ook absoluut niet moest doorzeuren in de Vuelta dan?

0
LB117 8 maart 2023 om 16:04

Haha Bling maakt zich zelf hier belachelijk.
Hij stuurt naar rechts en wat heeft hij onderhand te zoeken in de trein ?
echt een slap verhaal wat hij hier ophangt.

1
Polleke 8 maart 2023 om 10:30

Natuurlijk kreeg hij een beuk, dat kan op geen enkele manier goed gepraat worden… was bovendien niet de eerste keer dat we dit soort fratsen van NVH gezien hebben…. Nu ook nog excuses aan De Cauwer voor die onnodige kosten, die had het ook zonder bril toch goed gezien…

0
AWestie 8 maart 2023 om 10:58

Ik word er toch wel moe van dat jullie ook elke keer die polemiek moeten herkauwen @WF-redactie. Ja het was een incident tijdens de wedstrijd, maar om er nou alweer meerdere artikels aan te wijden met input van andere media-partijen: waarom?

0
Polleke 8 maart 2023 om 11:05

Oa om mensen zoals jij en ik, en vele anderen, van de vervelingsdood te redden…

3
Romāns Vainšteins 8 maart 2023 om 11:37

Om bitchy te doen, WF Boulevard is allang geen nichetopicje meer.

1
KopOverKop 8 maart 2023 om 12:52

Ik denk dat José de Cauwer het ook zonder bril goed heeft gezien. Hoewel Karsten Kroon zegt eea gezien te hebben voorafgaand wat deze kwam verklaard.

0
RJ uit A 8 maart 2023 om 14:16

Hele peloton is weer Roomser dan de Paus. Sorry zeggen en door. Man we zijn hier straks weken mee bezig.

0
Silent Hill 8 maart 2023 om 11:13
Quote:
Hij week fel uit. Ik kon gewoon geen kant op, was volledig uit balans.

Hahaha – hij week fel uit ? Echt ?

Jongen, je geloofwaardigheid heeft de bodem bereikt. Zwijg dan, want je maakt het jezelf alleen maar moeilijker.

-1
Raul Alcala 8 maart 2023 om 11:45

Hij zal vast je bericht lezen

1
thenewGOAT 8 maart 2023 om 11:53

@de beste Mexicaanse coureur allertijden. Je zou versteld staan van wat profs allemaal niet meekrijgen, al dan niet door het zelf te lezen…

0
Raul Alcala 8 maart 2023 om 11:58

Ok, I guess that Bling’s Dutch is not je van het anymore?

-1
Silent Hill 8 maart 2023 om 12:08

Ik hoop dat hij het leest, Raul. Iemand moet het hem zeggen, want bij Jumbo falen ze toch qua Communicatie en PR.

Als iemand uit de ploeg Van Hooydonck even apart neemt en zegt: ‘Hou je even gedeisd, het waait wel over’, waait het effectief over, kunnen de meesten zich wel vinden in ‘het is een race incident’ en is iedereen het volgende week vergeten.

Nee, Van Hooydonck kwakkelt in de media, kreeg intussen de stempel agressieveling, ongeloofwaardig, vervelend mannetje en arrogant, en die geraakt hij pakweg de eerste 3 jaar niet kwijt.

Jammer voor hem.

-2
Raul Alcala 8 maart 2023 om 12:20

Dat had de ploegleiding zeker even kunnen doen Silent Hill. De idioterie op sociale media neemt een steeds grotere vlucht. Maar degenen die hem over 3 jaar nog steeds arrogant ed vinden op basis hiervan, sja…die mensen moet je sws niet serieus nemen

1
ken dcq 8 maart 2023 om 13:06

Die stempel geef jij Van Hooydonk, maar wat is een ietwat agressief geformuleerde anonieme mening op het wereldwijde net waard? Voor zover ik weet niets, maar mensen die ik ken zijn vrienden van hem en die vinden hem wel tof….

2
Maillot à Pois 8 maart 2023 om 13:25

@Raul
Het is helaas wel hoe de menselijke geest werkt: die wordt graag bevestigd in wat die al denkt en wil niet graag een mening aanpassen. Daarom: eens je een stempel hebt, kom je er moeilijk vanaf en wordt veel zoniet alles in dat licht gezien. Onder élk artikel over Uràn komen opmerkingen over de Olympische Spelen, onder élk artikel over Démare komen opmerkingen over de klink op de Poggio.

1
Raul Alcala 8 maart 2023 om 13:28

Ik weet er alles van Maillot.

Ik denk niet dat Van Hooydonck hier ook maar een moment van wakker ligt. Tis een goeie gast die de laatste jaren veel prive leed heeft meegemaakt. Die zal wel weten wat belangrijk in het leven is en wat niet.

0
Maillot à Pois 8 maart 2023 om 14:01

@Raul
je zou ’t denken, maar die overdreven uithaal naar De Cauwer doet anders vermoeden.
Zal wel een moment van frustratie geweest zijn, wat iedereen kan overkomen. Maar op zulke momenten blijf je dus beter van Twitter weg. Weet Remco ook sinds de ‘motard de merde’.

1
Raul Alcala 8 maart 2023 om 14:11

Precies, kan iedereen overkomen. Ik denk niet dat Nathan wakker ligt van mensen op WF ed die hem de maat nemen. Mss moeten we eens stoppen individuen overal en nergens voor onderuit te halen. We leven wdb in een verrotte wereld die me gek genoeg elke dag opnieuw doet verbazen. Voorheen was t altijd zo dat vooral vrouwen rancuneus gedrag vertonen, maar mannen emanciperen wdb prima.

0
josemanuelfuente 8 maart 2023 om 11:53

Was gewoon kwakje van Nathan

-1
Wheely 8 maart 2023 om 12:04

Getsiederrie

2
Kopinkas 8 maart 2023 om 12:15

Bijna 30 jaar na het excellente Bowie-album ‘Outside – The Nathan Adler Diaries: A Hyper-cycle’, hebben we op WF nu ‘Over the Top – The Nathan Van Hooydonck Diaries: A neverending cyclism cataclysm’. Smullen maar.

-3
Federico Bahamontes 8 maart 2023 om 10:36

Dat minieme contact met die renner van UAE kan nooit zo'n flinke beuk aan de andere kant tot gevolg hebben. Dit was gewoon een gevalletje doelbewust een andere renner opzij willen beuken met alle mogelijke gevolgen van dien. Gebeurt wel vaker, maar ga dan niet lopen janken dat je er niks aan kon doen.

Sowieso een naar trekje dat het bij Jumbo altijd de schuld is van een ander in dit soort situaties. Zie ook de karaktermoord op Fred Wright vorig jaar en hoe fel ze nu reageren op een terechte opmerking van de Cauwer…

-4
zietemgaan 8 maart 2023 om 10:48

Nu moet jij eens in de opzijzwiepende beweging proberen meteen een plannetje te maken om meteen doelbewust met een hardere zwiep Matthews dat aan te doen wat jij hypothetisch beschrijft. Het geburt allemaal in een seconde. Sorry hoor, NVH is gene heilige, maar hier wordt te veel van gemaakt, en je opmerking is gewoon toxisch (zoals wel vaker)

10
YogiBear 8 maart 2023 om 10:50

Een klein duwtje kan ook normaal (zelfs als je niet op een fiets zit) al betekenen dat je fors uit balans raakt en moet overcorrigeren. Daarbij geldt dan nog steeds dat het duwtje van de UAE renner de aanleiding is, zelfs al zou NvH overcorrigeren.

7
Steven_E 8 maart 2023 om 10:50

Je kan door een miniem tikje weldegelijk zo hard uit evenwicht raken dat je uiteindelijk harder botst tegen de renners langs de andere kant. Ooit zelf op de fiets gezeten? Maar akkoord dat hij dat aan Matthews zelf best ook even gaat uitleggen ipv het voorval te negeren en overal te verkondigen dat het zijn fout niet was.

4
Pietspeed 8 maart 2023 om 11:26

Op zichzelf beschouwd mee eens, behalve dat het een karaktermoord op Roglic was, en niet op Wright. Wright zat daar toch echt wrong.
https://youtube.com/shorts/pwqfJx47Frc?feature=share

2
Yeez 8 maart 2023 om 10:28

Van Hooydonck kreeg een duwtje van de uae en gaf er zelf eentje aan matthews om zijn plaats te verdedigen. Allebei niet netjes, maar Matthews dikt het gruwelijk aan door op dat moment zelf weg te sturen, waardoor het lijkt alsof die een enorme zwieper krijgt.

-7
Maillot à Pois 8 maart 2023 om 10:53

Ik kan volgen dat Van Hooydonck zelf uit balans was en de UAE-renner dus minstens deels mede verantwoordelijk, maar niet dat je het hier bij Matthews legt. Die krijgt echt wel een stevige beuk. Weinig ‘uitsturen’ aan, die moet gewoon wel corrigeren om zijn evenwicht te bewaren. En ik kan me voorstellen dat hij dat voorafgaand duwtje van UAE ook niet opgemerkt heeft, dus heel begrijpelijke reactie van zijn kant.

10
Yeez 8 maart 2023 om 11:24

Ik wil je graag de beelden sturen. Matthews stuurt uit schrik opzij. Niet vanwege de duw

-5
Anton van Valouwe 8 maart 2023 om 11:26

Aldus een blinde volger met een geel/zwart vliegenmeppertje…

-1
Maillot à Pois 8 maart 2023 om 11:47

Ik heb de duw zelf niet gevoeld natuurlijk, maar zelfs als het uit schrik was, dan is ‘gruwelijk aandikken’ alsnog een aparte woordkeuze. Alsof het hier een schwalbe van Matthews betreft. Denk dat we het er toch wel over eens kunnen zijn dat hem geen enkele schuld treft.

6

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone