Matthews snapt weinig van tactiek Australië: “Ik en Gerrans sprintten tegen elkaar”

maandag 28 september 2015 om 09:54
Matthews snapt weinig van tactiek Australië: “Ik en Gerrans sprintten tegen elkaar”

Foto: Sirotti

Michael Matthews was zondag op het WK in Richmond de ‘best of the rest’. Achter Peter Sagan won hij de sprint van de groep en legde daarmee beslag op het zilver. Toch had er volgens de Australiër meer in het vat gezeten.

Op het moment dat Sagan aanviel in de slotronde kon Matthews namelijk alleen rekenen op de hulp van Heinrich Haussler. “Maar hij werkte al de hele dag, dus had aan het eind niet veel meer over.” Een verzoek aan Simon Gerrans om mee te helpen, had volgens Matthews niet het gewenste resultaat. “Nee, ik denk dat we tegen elkaar gaan sprinten helaas”, vertelde hij me. “We hadden twee leiders, dus ik kon er weinig aan doen.”

Die strijdwijze leverde een tweede plaats op voor Matthews en een zesde plaats voor Gerrans. “Het is goed om op het podium te staan, maar slecht dat we niet hebben gewonnen”, concludeert Matthews in gesprek met Cyclingnews. “Ik denk dat we in de toekomst misschien onze strategie moeten wijzigen.”

“Gun het Sagan wel”
Ondanks de teleurstelling kostte het Matthews weinig moeite om Sagan bij de ceremonie oprecht te feliciteren. De twee wonen beiden in Monaco en hebben een goede band. “Als er iemand anders moest winnen, gunde ik het hem”, tekende Belga op uit zijn mond. “Peter en ik trainen vaak samen, we leven zo’n beetje samen. Mijn vrouw en ik en Peter en zijn vriendin trekken veel met elkaar op. Ik ben blij voor hem, maar voor mij is dit een gemiste kans.”

Dit artikel delen:

36 Reacties

Romāns Vainšteins 28 september 2015 om 09:57

Eigenlijk gaf hij het van tevoren al aan middels interviews : ‘Dude, niet lopen kutten want ik ben de beste nu’. Gerrans kennelijk niet geluisterd (niets van kunnen zien danzij regie) en dat siert hem niet mijns inziens, hij heeft enkel in de kreukels gelegen 2015 en had zich best kunnen schikken.

0
Polleke 28 september 2015 om 10:02

Sagan had het wat makkelijker wat dat betreft… die neemt gewoon zijn familie mee, daar krijg je niet zo snel hommeles mee….

0
ikbenprocycling 28 september 2015 om 10:12

Broertje Sagan is echter ook nooit in enige finale te zien, buiten de omloop van zijn geboortedorp dan

0
Lamme Frans 28 september 2015 om 10:14

Australië heeft de hele race niets gedaan. Zou niet veel uit moeten maken. En Sagan was ook gewoon te sterk. Iedereen lag op apegapen na dat sprintje op die heuvel. Alsof Gerrans hem wel had teruggehaald.

0
ThorHushovd 28 september 2015 om 10:17

Broertje Sagan zorgde er voor dat hij de finish live kon zien vanaf het beeldscherm, door al ruim eerder af te stappen. On topic: juist omdat ze ook ploeggenoten zijn en vaker met dit bijltje gehakt hebben (Orica heeft vele paarden om op te wedden als het aankomt op een hellende aankomst), had ik het niet verwacht bij Australië. De uitslag geeft Bling gelijk, maar dat is achteraf natuurlijk makkelijk concluderen.

0
Wheely 28 september 2015 om 10:22

Jeetje, en dan zijn het nog ploegmakkers ook. De nieuwe Phil en Greg!

0
wolfje 28 september 2015 om 10:26

@lamme frans
Sagan had een flink gat, maar zo veel scheelde het niet op het einde. 3 seconden, dat was niet onmogelijk voor Gerrans om dicht te rijden

0
Giro_101 28 september 2015 om 10:31

@ Wolfje: Als Sagan tot het einde vol had doorgereden, dan waren het meer dan 3 sec geweest

0
Jungle Man 28 september 2015 om 11:08

Heel simple: de beste heeft gewonnen, want die kwam als eerste over de finish.
Gelukkig heeft aanval geloond en hebben we een waardig wereldkampioen. Alles beter dan dat er een wieltjesplakker kampioen zou zijn geworden.

0
moa 28 september 2015 om 11:24

edit redactie: niet anti-supporteren

0
rosencrantz 28 september 2015 om 11:38

Australië, Frankrijk, Spanje (op de 2 van Katusha misschien na) en Italië ( op Viviani na, al ging die minder voluit dan pakweg Boonen of Mollema), de falende grote blokken.

0
LyndaLid 28 september 2015 om 12:00

Dat siert Gerrans bepaald niet zeg, Matthews is iemand waar je natuurlijk altijd voor moet rijden. Dat wordt nog gek dan komend jaar op de Cauberg, daar zijn het nota bene allebei topfavorieten.. Gaan ze dan tegen elkaar die heuvel op sprinten?

0
Kwouter 28 september 2015 om 12:11

@ moa
Is het laf om je mening wereldkundig te maken? Ik hou wel van zo’n eerlijke mening.
En de aussies nog non-coureurs te noemen, hahaha. Jij volgt echt het wielrennen en op de voet.

Sagan had het wel heel moeilijk hoor. Als er één of twee mannen nog kracht hadden en wilde knechten, dan had hij het denk ik niet gehaald.

0
Purito 28 september 2015 om 12:22

Blijft een waardeloze renner die Gerrans. Als hij niet wieltjes aan het zuigen is, dan verknalt hij wel de kansen van een ploegmaat ;)

0
OudeKwaremont 28 september 2015 om 12:27

Ik denk dat het inderdaad voor Gerro pijnlijk duidelijk aan het worden is, dat hij voorbij is gestreefd door Matthews. Als je het niet op kunt brengen om voor elkaar te werken, dan moet je één van de twee (lees: Gerrans) niet opstellen. Die loopt het hele jaar al met blessures te kwakkelen en gaat richting de herfst van z’n carrière. Denk dat het goed is dat Orica ze ook niet in dezelfde wedstrijden opstelt, tenzij ze bereid zijn om voor elkaar te werken (En Gerrans dan wat vaker voor Bling, ipv andersom).

0
moa 28 september 2015 om 12:32

@kwouter

Jij snapt t niet. Moest ie fietsen zoals ie babbelt, dan had ie misschien gewonnen. Waarschijnlijk de enigste kopman die we tijdens de koers niet gezien hebben. Ja, voor mij zijn dat non coureurs.

0
Romāns Vainšteins 28 september 2015 om 12:52

@Moa > Plaats eens wat goeie dijenkletsers van Bling om de stelling te onderbouwen svp.

0
achtpuntzes 28 september 2015 om 12:58

@ moa:
het is ‘enige’ en niet ‘enigste’ in dit geval, want je laat blijken dat je Matthews helemaal niet enig vindt.

0
Orakel 28 september 2015 om 13:07

Een nuancering lijkt mij wel op zijn plaats.

1-
Matthews kon niet mee met de versnelling van Sagan. Dat lijkt mij de de meest cruciale reden dat Matthews niet voor de winst kon sprinten.

2-
“We hadden twee leiders, dus ik kon er weinig aan doen.”

Blijkbaar heeft de Australische bondscoach Gerrans vooraf tot medekopman gemaakt.

3-
Sprinten voor plek 2 is totaal anders dan sprinten voor de overwinning. Je kunt nooit zeggen dat Matthews goud zou hebben indien Sagan teruggepakt werd.

0
moa 28 september 2015 om 13:11

@RV
Deze jongen heeft geen respect en moet nog alles bewijzen. Ik heb hem ook nog nooit in dienst weten rijden.

@orakel
Dat bedoel ik, maar jij verwoordt het hier veel beter.

Hij valt hier Gerrans af. Daarvoor was het Gilbert zijn beurt.

Geen respect. Geen klasse. Geen kampioen.

@8.6
Dank voor de taalles!

0
LyndaLid 28 september 2015 om 13:20
Quote:
Hij valt hier Gerrans af.

Grappig, volgens mij was het nogal andersom.

Moet alles bewijzen en heeft nog nooit in dienst gereden? Foei.

0
Romāns Vainšteins 28 september 2015 om 13:29

Ik ben hup! Matthews. Zijn uitspraken hier stralen m.i. ambitie uit, evenals zijn betreurde kop gisteren.

0
GreenDay 28 september 2015 om 13:44

@moa: Ik ben bepaald geen fan van Matthews, en nog veel minder van Gerrans. Het zijn inderdaad twee coureurs die veel winnen, zonder vaak in beeld te komen. Iet of wat kleurloos, maar wel pijlsnel. Je moet als coureur je sterke punten benutten en de tactiek gebruiken die het best werkt. Matthews hoeft helemaal geen koers te maken, hij moet zich gewoon verstoppen en de laatste 200 meter snoeihard uithalen. Dat is niet de mooiste manier, maar ze is wel zeer effectief. Dat heeft niks met “non-coureurs” te maken, maar veel met zelfkennis.

0
Kwouter 28 september 2015 om 13:51

@ moa

Meestal wint een renner die zich weinig/niet laat zien. Dat is ook een kunst om te doen. Sagan heb ik ook geen een keer gezien, tot de beslissende aanval.

0
LyndaLid 28 september 2015 om 14:18

Matthews is gewoon een type Freire. Die was alleen echt razend populair, vast ook bij degenen die lekker op Matthews zeiken, omdat ie een oranje truitje aan had. Zo werkt het hier voor sommigen nou eenmaal.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone