Matthews niet boos op Bouhanni: “Straf is terecht, maar dit kan gebeuren”

dinsdag 8 maart 2016 om 19:00
Matthews niet boos op Bouhanni: “Straf is terecht, maar dit kan gebeuren”

Foto: Sirotti

Michael Matthews kwam dinsdag in de tweede etappe van Parijs-Nice weliswaar niet als eerste over de streep, maar mocht zich toch als ritwinnaar laten huldigen op het podium. De Australiër werd in de laatste meters namelijk zodanig gehinderd door Nacer Bouhanni, die hem met zijn elleboog bijna de hekken instuurde, dat de jury besloot in te grijpen.

Matthews kwam met veel misbaar over de streep, maar van boosheid richting zijn collega was na de uitspraak van de jury geen sprake meer. “Ja, hij week een beetje af van zijn lijn. Dus zijn straf is terecht”, gaf de renner van Orica-GreenEDGE aan in het flash-interview. “Maar als je na meer dan 200 kilometer na een lastige rit moet sprinten om de zege, dan is het ook moeilijk om je lijn te houden. Het is jammer dat het op deze manier moet gebeuren, maar het is wat het is.”

Zonder het manoeuvre van Bouhanni had Matthews de rit op eigen kracht gewonnen, verzekert hij. “Ik had veel meer snelheid, dus ik zou hem zeker ingehaald hebben. Het is geweldig om weer een ritzege te pakken. Vandaag was het een sprintje licht bergop, dat ligt me veel beter dan de aankomst van gisteren.” Matthews won zondag ook de proloog, met één seconde voorsprong op Tom Dumoulin. Gisteren, toen Arnaud Démare de sprint won, werd hij vijfde.

Met de verzamelde bonficatiesconden verstevigt Matthews zijn leidende positie in het klassement. Hij hoopt voldoende marge te hebben om morgen, als de rit finisht op de de Mont Brouilly (3 km a 7,7%), de gele trui te behouden. “Mijn ploeggenoten hebben er plezier in om vooraan te rijden en de koers te controleren. Het is wel een lastige klim en er is slecht weer voorspeld, dus het wordt interessant.”

Bouhanni: “Matthews week ook van zijn lijn af”
Nacer Bouhanni toonde weinig begrip voor het oordeel van de jury. De Fransman vond dat hij in ieder geval niet in zijn eentje schuldig was aan de schermutselingen vlak voor de streep. “Ook Matthews week van zijn lijn af. Wanneer ik als winnaar geschrapt word, zou dat bij hem ook zo moeten zijn”, tekende De Telegraaf op uit de mond van de Cofidis-renner. Bouhanni werd voor straf teruggezet van de eerste naar de derde plaats.

Dit artikel delen:

35 Reacties

snellerfietsen 8 maart 2016 om 19:03

Fantastiche renner. Ik zie hem wel top10 rijden. Onze Tom oogt zeer scherp en hem dicht ik de grootste kans toe om deze ronde te winnen.

0
Joachim 8 maart 2016 om 19:07

Opvallend dat hij erin gelooft dat hij de leiderstrui kan behouden morgen. Misschien onderschat ik de klimcapaciteiten van Matthews, maar 3 km aan gemiddeld 7,7% lijkt me toch te zwaar, zeker omdat de laatste kilometer aan 9% stijgt.

0
Johnny7 8 maart 2016 om 19:11

De aankomst morgen is voor een echte klimmer, en dan hoeft het niet eens een explosieve man te zijn want 3km met dat stijgingspercentage is lang zat.
Verwacht een Contador maar in de Vuelta heeft Dumoulin laten zien dat hij kan blijven aanklampen op zulke aankomsten.

0
Merijn Neeman 8 maart 2016 om 19:13

Ben ik de enige die zich ergert aan "veel misbaar"? Ik vond dat Matthews op een hele beschaafde wijze aangaf dat hij vondt dat Bouhanni in de fout was gegaan.

0
Komi 8 maart 2016 om 19:15

Ik denk dat matthews dat wel overleefd morgen, kan best een potje klimmen.

0
Verweggistan 8 maart 2016 om 19:26

Het is een wonder dat ze overeind bleven; ik ben benieuwd of ‘Bling’ dan nog zo aardig was geweest.

0
RainbowJersey 8 maart 2016 om 19:27

Maakt echt indruk die Matthews :o 3 racedagen: 2 overwinningen en een 5e plek. En dan terwijl de rest al diverse koersen gereden heeft.

Ongelooflijk knap, sympathieke renner ook! Leuk om te zien dat hij het zo goed doet.

0
LyndaLid 8 maart 2016 om 19:32

Lekker dat Bouhanni de schuld zo goed op zich neemt, wat een rot jochie is dat toch haha.

Matthews.. Tja, morgen geeft voor mij aan of ie voor winst mee gaat doen, ik heb het nooit onmogelijk gevonden en hij loopt voorlopig voor op het scenario dat ik voor zijn winst nodig achtte..

0
sven241 8 maart 2016 om 19:35

Matthews week juist totaal niet van zijn lijn af. Hij koos de linkerkant en Bouhanni kwam steeds dichterbij door het uiteindelijk met zijn ellebogen

0
Skedel 8 maart 2016 om 19:37

@Joachim

In 2014 won Matthews nog op de Montecassino van 9.25km a 5.1%
Misschien iets minder stijl maar zeker niet minder zwaar(wel een iets minder deelnemersveld).
Hij zal het heel zwaar gaan krijgen en het verlies zo klein mogelijk moeten houden denk ik maar hij hoeft de trui niet zomaar te verliezen.

0
klootje kriekeljon 8 maart 2016 om 19:40

Misbaar is idd niet passend. Woorden worden hier heel vaak in de verkeerde context gebruikt.

0
martbiemans 8 maart 2016 om 19:44

Zou Dumoulin morgen niet kunnen winnen? We hebben allemaal gezien hoe hij in de Vuelta zowel Froome als Purito achter zich liet op zo’n klim.

0
Fanny 8 maart 2016 om 19:49

Nette sprint van Matthews en hij verteld het beschaafd, maar wat als het was misgegaan.

Schandalige actie van een idioot roekeloze sprinter en straatvechter Bouhanni. Had m.i een dsq moeten hebben en niet naar een 3e plaats waarbij hij ook nog bonusseconden kreeg.
Maar ja een Franse Koers en ……
Hij raakte met zijn elleboog bewust het stuur van Matthews die maar net op de fiets kon blijven zitten.
Nog beter is een verbod geven om morgen te starten in Paris-Nice.
Het is niet de eerste keer dat hij andere renners in gevaar brengt.
Bv.
1) Eind vorig jaar in de Sluitingsprijs Putte-Kappellen heeft hij om zich heen slaand en trekkend de laatste koers gewonnen waarbij er enkele renners ten val zijn gekomen. Diverse ploegleiders zijn toen verhaal gaan halen bij de jury vanwege zijn roekeloze (straatvechters) gedrag.
2) laatste etappe in de ronde van Valencia waarbij hij net als vandaag met de o.a. de elleboog Dylan Groenewegen bijna in de hekken laat rijden voor een 2e plaats in de sprint. Ging maar net goed. Gelukkig heeft Groenewegen dat na de finish even fysiek rechtgezet. Bouhanni kan nl niet tegen zijn verlies als er betere sprinters zijn. Had nl al in eerdere etappe de sprint om de 1e plaats verloren van Dylan Groenewegen.
Kortom de sprinter van P-N verbannen en een boete geven zodat hij eindelijk eens op een nette manier gaat sprinten.
Er had vandaag een verschrikkelijke crash kunnengebeuren als beiden waren gevallen waarbij Matthews dan vol in de hekken was gekomen en waarbij dan misschien ook nog toeschouwers gewond waren geraakt.
3) Ook gisteren raakte hij met zijn roekeloze gedrag het achterwiel van Demare die daar later ook zeer kwaad om was.

0
sjaspatat 8 maart 2016 om 20:07

In 2014 was Matthews in Parijs-Nice in etappe over zelfde 4e na Slagter , Thomas en Kelderman . Oke geen aankomst bergop , maar ging vlot mee over zelfde klim . Was toen wel nog 14km van top tot meet

0
steo 8 maart 2016 om 20:12

@ Fanny
Ik begrijp je hele uiteenzetting over Bouhanni maar zonder hem en z’n met momenten niet geoorloofde wijze van sprinten wordt dit een kleurloze etappe. Ik beweer niet dat Bouhanni juist spurtte maar dit hoort bij de sport. Als Matthews niet verder spurt wint Bouhanni, vele collega rijders zouden niet het lef hebben om Bouhanni toch nog proberen te passeren en daar rekent Nacer op. Nu het zijn profs en dan zie je dat Michael nog begrijpt dat Nacer probeerde de deur voor hem dicht te houden. Net als Sagan vind ik dat deze Bouhanni een plaats heeft in het wielrennen. Zonder deze jongens zou het wielrennen regelmatig best saai worden.

0
escapados 8 maart 2016 om 20:12

Ja die Matthews. In de Giro van 2014 bleef hij ook lang eraan hangen terwijl iedereen hem al afgeschreven had.

0
Lalsacien 8 maart 2016 om 20:25

@Fanny, wat zijn je bronnen wat betreft punt 3?
Bouhanni is terecht gedeclasseerd maar je hekel aan Nacer neemt wel de bovenhand!

0
Orakel 8 maart 2016 om 21:07

"Als Matthews niet verder spurt wint Bouhanni, vele collega rijders zouden niet het lef hebben om Bouhanni toch nog proberen te passeren en daar rekent Nacer op."

Jij snapt 'em. Als Matthews het opgeeft wordt Bouhanni nooit gedeclasseerd. Juist doordat Matthews niet opgeeft wordt zeer duidelijk dat Bouhanni door zijn geslinger richting de hekken zijn tegenstander hindert. Doordat de jury geslinger pas afstraft bij een (bijna) crash, zorgt het er voor dat sommige sprinters dit risico blijven nemen. Ach, dat maakt het wel zo boeiend.

P.s. De quote in de titel is niet wat Matthews zegt…

0
maklukzat 8 maart 2016 om 21:15

Sprinten lijkt tegenwoordig wel een beetje gekkenwerk soms. Diegene met de meeste lef wint. Dit zou niet mogen gebeuren. Harder aanpakken.

0
Jacco van Stierop 8 maart 2016 om 21:32

@Fanny
Net als @Lalsacien ben ik wel benieuwd naar je bron betreffende jouw punt3. Démare heeft er totaal geen punt van gemaakt: « Il n’y a pas de duel, on ne va pas entamer une polémique qui n’existe pas. » (http://www.rfi.fr/depeche/demare-il-y-pas-duel-bouhanni-paris-nice)
Sprinten gaat vaak op het scherpst van de snede en dan gebeuren dit soort zaken en vaak is een sprinter geen voorbeeldige koorknaap. Abdou was ook zo’n ongeleid projectiel en had toch zo zijn charme.
Bouhanni was fout, krijgt een reglementaire reprimande en we gaan weer over tot de orde van de dag. Uit koers zetten, schorsing e.d. is totale onzin.

0
slice 8 maart 2016 om 21:40

@steo, ik begrijp je punt, maar om Sagan, Bouhanni en ‘plaats hebben in het wielrennen’ in één zin te combineren is wel een beetje apart ;)

0
Romāns Vainšteins 8 maart 2016 om 21:53

Hup Bouhanni ! Massasprinten is sowieso al een volledig idiote bezigheid dus vlieg er dan maar als een idoot in ook ! Straks is het gewoon weer meermaals prijs, t’is net een hele hele hele hele snelle van Hummel.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat Matthews, die zich hier niet liet wegbluffen en in ieder geval op wg leek naar hem te kloppen, op alle mogelijke vlakken de winnaar van de dag is natuurlijk. Het een sluit het andere niet uit.

0
tvm 8 maart 2016 om 21:55

Matthews gaat dir rondje winnen. Sowieso met boni’s die ie pakt.

0
Cyclingbruh 8 maart 2016 om 21:56

Hahaha Bouhanni toch, doet me erg denken aan Suarez. Alles eraan doen om te winnen terwijl het helemaal niet geoorloofd is. Ik kan er wel van genieten.

0
Romāns Vainšteins 8 maart 2016 om 21:58

Als Matthews PN werkelijk weet te winnen ga ik een hoed kopen om m voor m af te nemen, gaat deze gast Luik nog rijden ?

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone