Matthews niet boos op Bouhanni: “Straf is terecht, maar dit kan gebeuren”
Foto: Sirotti
dinsdag 8 maart 2016 om 19:00

Matthews niet boos op Bouhanni: “Straf is terecht, maar dit kan gebeuren”

Michael Matthews kwam dinsdag in de tweede etappe van Parijs-Nice weliswaar niet als eerste over de streep, maar mocht zich toch als ritwinnaar laten huldigen op het podium. De Australiër werd in de laatste meters namelijk zodanig gehinderd door Nacer Bouhanni, die hem met zijn elleboog bijna de hekken instuurde, dat de jury besloot in te grijpen.

Matthews kwam met veel misbaar over de streep, maar van boosheid richting zijn collega was na de uitspraak van de jury geen sprake meer. “Ja, hij week een beetje af van zijn lijn. Dus zijn straf is terecht”, gaf de renner van Orica-GreenEDGE aan in het flash-interview. “Maar als je na meer dan 200 kilometer na een lastige rit moet sprinten om de zege, dan is het ook moeilijk om je lijn te houden. Het is jammer dat het op deze manier moet gebeuren, maar het is wat het is.”

Zonder het manoeuvre van Bouhanni had Matthews de rit op eigen kracht gewonnen, verzekert hij. “Ik had veel meer snelheid, dus ik zou hem zeker ingehaald hebben. Het is geweldig om weer een ritzege te pakken. Vandaag was het een sprintje licht bergop, dat ligt me veel beter dan de aankomst van gisteren.” Matthews won zondag ook de proloog, met één seconde voorsprong op Tom Dumoulin. Gisteren, toen Arnaud Démare de sprint won, werd hij vijfde.

Met de verzamelde bonficatiesconden verstevigt Matthews zijn leidende positie in het klassement. Hij hoopt voldoende marge te hebben om morgen, als de rit finisht op de de Mont Brouilly (3 km a 7,7%), de gele trui te behouden. “Mijn ploeggenoten hebben er plezier in om vooraan te rijden en de koers te controleren. Het is wel een lastige klim en er is slecht weer voorspeld, dus het wordt interessant.”

Bouhanni: “Matthews week ook van zijn lijn af”
Nacer Bouhanni toonde weinig begrip voor het oordeel van de jury. De Fransman vond dat hij in ieder geval niet in zijn eentje schuldig was aan de schermutselingen vlak voor de streep. “Ook Matthews week van zijn lijn af. Wanneer ik als winnaar geschrapt word, zou dat bij hem ook zo moeten zijn”, tekende De Telegraaf op uit de mond van de Cofidis-renner. Bouhanni werd voor straf teruggezet van de eerste naar de derde plaats.

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
8 maart 2016 23:05
Je kan zeggen wat je wil, maar zowel Bling als Bouhanni geven het peloton wel kleur.
8 maart 2016 23:42
@cyclingbruh

Ik heb Bouhanni toch niet zien bijten ??

ON-topic: merkwaardig jurybesluit. Normaal wordt een renner toch uit de uitslag gehaald na een dergelijk vergrijp. Nu wordt hij als derde geplaatst en krijgt zelfs nog bonificatie-seconden. Volgens mij is het een Fransman !
8 maart 2016 23:57
@sooike
Inderdaad een Fransman, in een Franse koers, en met waarschijnlijk een Franse Jury !!

En dan nog iets mbt dit voorval.
Commentator Bobbie Traksel van Eurosport vond dat Bouhanni niet van de lijn afweek, maar de hekken !?!?
Hoe serieus kun je deze zgn sportcommentator nemen.
Waarschijnlijk heeft Traksel nog nooit of net niet in de hekken gelegen.
Hij eindigde in grote wedstrijden altijd achter in peloton en zag waarschijnlijk nooit de hekken op zich afkomen.
Daarnaast is het een waardeloze commentator op Eurosport samen de nog slechtere José Been. Ook Karsten Kroon vind ik geen goede commentator.
Geef mij maar nmm de beste tw Danny Nelissen of anders Michael Boogerd die dus seizoen terugkomt bij Eurosport.
Overigens heeft José Been nadat ze door Danny Nelissen was gevraagd er mede voor gezorgd dat Danny Nelissen uiteindelijk kon vertrekken waardoor haar "vriendje" Bobbie Traksel ervoor in de plaats kwam.
9 maart 2016 00:05
@Fanny. Dat je het nu juist met sooike eens bent is opmerkelijk voor jou als TLJ fan.
Maar qua juryuitslag is dat deels niet zo opmerkelijk.
Alleen uit een uitslag halen slaat natuurlijk nergens op.
Evenals je repeterende off line benadering inzake Eurosport beleid en hun mensen.
Graag wat meer begrip en respect voor Danny, Bobby en jawel ook José Been.
Die hebben gelukkig kennis van het wielrennen wat het TLJ niveau overstijgt.
9 maart 2016 07:29
@sooike

Dat zeg ik toch ook niet. Zeg alleen dat ze er allebei alles aan doen om te winnen.
9 maart 2016 08:01
@Fanny
Je gaat nogal off-topic met je plotselinge Eurosport-tirade.... Open daar lekker een apart topic over?
9 maart 2016 08:32
@sooike: als je had opgelet wist je dat renners altijd achteraan hun groep worden geplaatst in zo'n geval. De 1 seconde verschil is er gewoon en mag de jury niet negeren. Gevolg is dat Bouhanni in een kopgroep van 3 zit en dus derde wordt. De internationale jury heeft gewoon de regels gevolgd en kon niet anders beslissen.
9 maart 2016 09:28
De waarheid ligt hier een beetje in het midden. In 2011 won Freire een rit in het Baskenland in de sprint van een groep van 23, maar de jury plaatste hem vanwege niet-reglementair sprinten terug naar plaats 2. Valverde kreeg de zege - door zijn tweede plek behield Freire de leiderstrui. Spanjaarden in Spanje, in dit geval.

Gisteren maakte de jury dankbaar gebruik van die regel om een renner bij declassering terug te zetten naar de laatste plaats van zijn 'groep'. De kwalificatie 'altijd' zou ik hier liever vervangen door 'als het zo uitkomt'.

Freire kreeg de zege in die bewuste rit in het Baskenland overigens later alsnog, toen Valverde vanwege Piti uit de uitslag werd geschrapt...
9 maart 2016 12:01
@Fanny
Je kunt geen bron aandragen? Dan heb je jouw punt3 dus gewoon uit je duim gezogen.
9 maart 2016 12:38
Sprinten is een sport voor maniakken en een beetje duwen etc. hoort daar m.i. gewoon bij. Bij het shorttrack gaat het nog veel heftiger aan toe.
Het kijken hoever je daarin kunt gaan vind ik gewoon onderdeel van de sprint en daarom is er ook een jury die incidenten zoals deze kan beoordelen.
Sommige reacties hier zijn wel erg emotioneel, ik vind een type als Bouhanni juist zijn charme hebben omdat hij die grenzen op probeert te zoeken.

Reacties zijn gesloten.