Baansprinter Matthew Glaetzer behandeld aan schildklierkanker

zaterdag 9 november 2019 om 13:18
Baansprinter Matthew Glaetzer behandeld aan schildklierkanker

foto: Cor Vos

Tweevoudig wereldkampioen baanwielrennen Matthew Glaetzer is onlangs behandeld aan schildklierkanker. De ziekte kwam aan het licht nadat hij zich met nekpijn had laten onderzoeken.

Drie weken geleden was Glaetzer aan het trainen in de sportschool, toen hij dacht dat hij zijn nek geforceerd had in aanloop naar de Oceanische kampioenschappen. Daarop liet de Australiër zich medisch onderzoeken en werd vastgesteld dat hij schildklierkanker had. “Gelukkig is het zeer goed behandelbaar en heeft het een goede prognose. Het feit dat we het relatief vroeg hadden opgemerkt, was een zegen”, vertelde hij aan de Sunday Mail.

Maandag ging Glaetzer onder het mes om zijn schildklier te laten verwijderen en binnen zes weken begint hij met een kuur met radioactieve jodiumtabletten, maar tegelijkertijd hoopt hij binnen enkele dagen weer op de fiets te zitten. De Olympische Spelen in Tokio blijven immers zijn brandende ambitie. “Een van de eerste gedachten dit ik had met betrekking tot mijn fietscarrière en Tokio was: ‘Ik ga me hierdoor niet laten stoppen.'”

“Ik heb een aantal doelen die ik wil bereiken en Tokio is het grote doel, en dat is niet veranderd. Ik ga stop niet met het najagen van de Olympische Spelen en de beste van de wereld worden.” Hij hoopt dit seizoen de Wereldbekers van Cambridge en Brisbane nog te kunnen rijden. “Ik zou relatief snel weer op de fiets moeten kunnen stappen, omdat ze slechts mijn keel hebben behandeld. De benen zijn goed en ik moet nu gewoon herstellen.”

Tweemaal wereldkampioen
Baansprinter Glaetzer werd in zijn loopbaan al tweemaal wereldkampioen; in 2012 veroverde hij in eigen land mee de wereldtitel op de teamsprint. Zes jaar later pakte hij in het Nederlandse Apeldoorn de titel op de individuele sprint door Jack Carlin in de finale te verslaan. Daarmee bezorgde hij Australië de eerste WK-titel op ‘het koningsnummer’ in zestien jaar. Ook deed hij al mee aan de Olympische Spelen van Londen en Rio.

Dit artikel delen:

3 Reacties

maximumniels 9 november 2019 om 14:08

Ai beterschap. Gun hem het beste. Een mooi duel in Tokyo met de Nederlanders zou mooi voor beiden zijn, alleen de algemene gezondheid is wel belangrijker. Het is wel een echte klasbak op de fiets. Heb hem toen in Apeldoorn zien sprinten en hoe dicht hij met Carlin tegen de randen van het velodrome reed met volle snelheid zal ik niet snel vergeten, indrukwekkend was dat!

kleomantre 9 november 2019 om 15:29

Schildkliermedicatie geslikt voor sportieve doeleinden? Zoals de Nederlandse schaatsers.

Emergo 9 november 2019 om 15:59

Speculatiekruiden gegeten ??

Headlines

Materiaalzone

Populair