Matteo Trentin: “De afzetting moet zoals in het skiën of schaatsen zijn”

zaterdag 5 december 2020 om 13:20
Matteo Trentin: “De afzetting moet zoals in het skiën of schaatsen zijn”

foto: Cor Vos

De UCI maakte deze week bekend dat meerdere maatregelen worden voorbereid die de veiligheid van de renners moeten verbeteren. Bij die gesprekken daarover was ook Matteo Trentin aanwezig.

Trentin woonde de afgelopen maanden verschillende meetings bij waar de veiligheid in de koers werd besproken. “Vooral na de gebeurtenissen in de Ronde van Polen”, laat de renner weten aan TuttoBICI. “We hadden twee kennismakingsgesprekken, drie gesprekken gingen vervolgens over een bepaald onderwerp en in de laatste, afgelopen donderdag, werd gepresenteerd wat er was besproken.”

In de gesprekken zat Trentin aan tafel met de UCI en organisatoren. Alle kritieken punten in de koers werden daarbij besproken. “Ook de organisatoren brachten hun problemen in. We startten een dialoog, omdat niemand met de vinger wil wijzen en oordelen. Ik kan niet geloven dat organisatoren bezuinigen op dranghekken, terwijl ze weten dat wij gewond kunnen raken. Het zijn andere problemen.”

Dranghekken
Het proces om de koers veiliger te maken neemt enige tijd in beslag, erkent de Italiaan. “Maar als renners worden we gehoord en we zijn erin geslaagd om enkele belangrijke regels te veranderen om ongelukken te voorkomen. We hebben om veiligere dranghekken gevraagd, want ze moeten niet alleen als scheiding tussen ons en het publiek worden gezien, maar bij het ontwerp moet ook rekening worden gehouden met dat renners tegen ze aan kunnen vallen.”

Volgens Trentin moeten renners beschermd worden zoals in het skiën of bij het schaatsen. “Daar vangen kussens de klappen op. We hebben gevraagd om nieuwe, blijvende regels, zonder ze weer te moeten veranderen.” Ook zijn de motoren en auto’s in de koers besproken. “Als het om de veiligheid gaat, moet je 360 graden om je heen kijken en alles erbij betrekken. Dus we spraken ook over onjuist gedrag, dat niet getolereerd mag worden. En ook wij als renners maken fouten.”

Dit artikel delen:

12 Reacties

SnellePelle 5 december 2020 om 14:13

Edit redactie: Is aangepast

0
Panache 5 december 2020 om 14:38

Misschien is het een idee dat renners boven de 60k een percentage salaris afstaan om extra veiligheidsmaatregelen te bekostigen. Immers als er koersen verdwijnen omdat de organisatie op de openbare weg te duur wordt, dan krijgen de sponsoren minder exposure en dalen de salarissen ook. Het zit wat complexer in elkaar dan je hier vaak (niet iedereen) ziet met ééndimensionale blikken.

0
flitsvolger 5 december 2020 om 15:59

Veel klimmers en klassementsrenners zijn zwaarder dan 60 kg. Het is logischer dat iedereen die geregeld sprinter of leadout is wat inlevert, want die hebben er het meeste last van dat die hekken daar zo staan.
Of bedoel je iedere renner met een salaris van €60.000 of meer – dat is zowat iedere WT-renner -?

0
xistnc 5 december 2020 om 17:13

Wat denk je dat hij bedoelt?

0
Fast Freddy 5 december 2020 om 18:53

Haha

0
Verweggistan 5 december 2020 om 20:26

Ik vind dat eerste idee eigenlijk wel eerlijker :)

0
platteprijs 5 december 2020 om 17:06

Ja, bij een examen journalistiek ben je met deze kop meteen gezakt.

0
ponniebuik 5 december 2020 om 17:35

Ja

0
Franco Ballerini 5 december 2020 om 17:57

Ik zal dan ook wel zakken voor dat examen journalistiek, maar de kop “Onbegrijpelijk dat wordt bezuinigd op dranghekken” lijkt me een zeer redelijke gezien de quote van Trentin: “Ik kan niet geloven dat er door de organisatoren wordt bezuinigd op dranghekken”.

0
SteVwonder 5 december 2020 om 18:23

@franco lees anders het artikel nog een keer. Alleen dit zinnetje eruit pakken is erg slordig en wieler flits onwaardig. Nu is het net alsof er bezuinigd gaat worden, terwijl dat onzin is.

0
Panache 5 december 2020 om 18:31

Voor Trentin was het een eye opener, geen verwijt in deze context.

0
Jacco van Stierop 5 december 2020 om 22:52

“Ongelooflijk dat wordt bezuinigd op dranghekken”

Misleidende titel. Nergens in de tekst is dit citaat te vinden. Trentin zegt juist het tegenovergestelde. Hij stelt dat door de organisatoren niet bezuinigd wordt op dranghekken, dus dat dát het probleem niet is. “Er zijn andere problemen” geeft hij aan, waaronder het gebruik van het soort dranghekken in de finishstraat die onveilig zijn als een renner ertegenaan knalt.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone