De UCI komt binnenkort met een serie maatregelen die de veiligheid van de renners met ingang van volgend seizoen moet verbeteren. Dat maakte de wielerunie bekend in een persbericht.
Vertegenwoordigers uit het profpeloton, van zowel renners, ploegen als organisaties, hebben de afgelopen maanden onder leiding van UCI-voorzitter David Lappartient verschillende keren met elkaar gesproken om de veiligheid in wegkoersen te verbeteren. Onder andere Iwan Spekenbrink, Richard Plugge, Patrick Lefevere, Tourbaas Christian Prudhomme en renners Philippe Gilbert en Matteo Trentin namen deel aan de werkgroep.
Het doel was om een serie maatregelen op te stellen, die met ingang van het nieuwe seizoen al kunnen worden ingevoerd. Daaruit zijn concrete maatregelen voortgekomen, die door de UCI nu verder worden uitgewerkt. Voordat de maatregelen worden ingevoerd, worden ze op 9 december eerst voorgelegd aan het overlegorgaan Professional Cycling Council en vervolgens goedgekeurd door het Management Committee van de UCI.
De eerste maatregelen treden in januari 2021 in werking, de andere worden tijdens het seizoen geleidelijk aan ingevoerd.
12 Reacties
Zouden verplichte regenbanden kunnen helpen bij slechte weersverwachtingen?
Nee , daar is alleen neutralisatie van de koers zinvol.
Regenbanden in wielrennen is een fabeltje. Hooguit lagere druk met regen.
Schot voor de boeg:
– streng en consequent straffen bij gevaarlijk sprintgedrag
– eisen aan bidonhouders + bidons
– normering voor aankomststroken (obstakels, hekwerken, breedte, bochten)
– verbod op dalen op de bovenbuis (hoewel dat meer beeldvorming is dan echte aanleiding tot valpartijen volgens mij)
Verder misschien een commissie die zich hiermee bezig houdt. Met meer dan enkel wielrenners of ploegleiders erin.
Benieuwd waar ze mee komen….
Vooral handhaving dus. Wat m.i. ook noodzaak is alvorens extra voorschriften in te voeren.
De UCI zal vermoedelijk aankondigen dat met de schorsing van Groenewegen andere veiligheidsmaatregelen overbodig zijn. Malafide hekken, aflopende parkoersen, inconsequente juryleden en kopstotende dan wel zwiepende Quicksteppers zullen voorgoed geen enkel probleem meer zijn.
Benieuwd of ze de tekening van Bos en Zonneveld hebben gezien in het AD vandaag. Dat zijn reële en goed toe te passen oplossingen.
Het artikel is gratis te lezen: https://www.ad.nl/wielrennen/de-tijd-van-wildwest-is-voorbij-zo-maken-we-het-sprinten-weer-veilig~a7e2b079/
Ik heb ze ook bekeken.
Verwacht de volgende reflex: “Te duur, niet uitvoerbaar, dat werkt op de baan maar de weg is heel anders….”
En dat zou jammer zijn, want je zou er (gecombineerd met baanwielren-achtige handhaving) heel veel mee kunnen oplossen.
Mooi initiatief en deels goed uitvoerbaar. Lijnen op het wegdek is goedkoop en de regels eromheen invoeren kost ook niet al teveel lijkt mij. Het is vooral een kwestie van willen.
Wat een kul , wielrennen is geen hardlopen .
Ik heb ook een paar creatieve ideeën
1. Vaak handen wassen
2. Iedereen mondkapje op
3. Niet in groepen bij elkaar
4. Alleen verpakt voedsel
5. Alle koersen sluiten
On: goed dat ze proberen in gezamenlijk overleg een pakketje zaken te regelen. Ik denk dat je daarnaast moet zorgen voor permanente alertheid/verantwoordelijkheid hiervoor, een toezichthouder of tuchtcommissie oid die aan organisatoren, commissarissen, ploegen en renners verplichtingen kan opleggen en die het hele jaar zichtbaar en actief is.
Er staat namelijk altijd wel ergens een paaltje of er mist een hooibaal, of een renner doet iets doms, of een manager roept dwaze dingen. Het ontbreekt nu aan centraal gezag.