Matteo Jorgenson nog niet met zekerheid in klassiekerkern Visma | Lease a Bike 
foto: Cor Vos
maandag 11 december 2023 om 12:13

Matteo Jorgenson nog niet met zekerheid in klassiekerkern Visma | Lease a Bike 

Matteo Jorgenson is een renner die uit de voeten kan op veel verschillende terreinen. Wat zijn precieze rol wordt bij Visma | Lease a Bike is nog niet bekend, vertelt Merijn Zeeman in gesprek met Velo. De komende periode wordt besloten waar hij zich meer op gaat richten: de klassiekers of de rittenkoersen.

“Het is duidelijk dat hij een zeer sterke renner is”, zegt Zeeman over Jorgenson, die overkomt van Movistar. “Ik denk dat hij echt de mogelijkheid heeft om zich te ontwikkelen als klassementsrenner. In de winter zullen we zien of hij een plekje krijgt in het voorjaars -en klassiekerteam, of dat hij zich zal focussen op de rittenkoersen. Dit ligt nog op tafel.”

Eigen kansen
Voor Zeeman is het in ieder geval duidelijk dat Jorgenson niet louter als helper ingezet zal worden. “Zulke opmerkingen zijn niet correct. Mensen die zeggen dat hij alleen zal werken voor anderen, volgen ons team niet echt”, aldus de Nederlander. “We hebben veel renners die resultaten behalen binnen ons team. Ons klassiekerteam is niet gebouwd rond één leider. Als je kijkt naar hoeveel renners binnen ons team een klassieker hebben gewonnen, doen niet veel teams dat na.”

In de Tour de France is het wel alle ballen op Jonas Vingegaard, maar ook daar liggen kansen voor andere renners, stelt Zeeman. “Zelfs in de Tour kun je altijd zien – en misschien is het moeilijk voor mensen om de strategie te doorzien – is alles goed doordacht en niet conservatief. We zitten vaak in ontsnappingen en renners krijgen de mogelijkheid om ritten te winnen.”

2023
Jorgenson kende in 2023 zijn doorbraakjaar. Hij won de Ronde van Oman, eindigde als achtste in Parijs-Nice, werd vierde in de E3 Saxo Bank Classic en haalde ook de top-tien van de Ronde van Vlaanderen: achtste. Ook stond hij op het eindpodium van de Ronde van Romandië. De Amerikaan werd in de Zwitserse ronde tweede achter Adam Yates.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
11 december 2023 15:05
Zou me niet verbazen als ze, om zijn profiel beter in kaart te brengen met eigen data, hem van alles wat laten rijden komend seizoen. Enkele klassiekers, kort rondje hier en daar en dan een GT, om te bepalen waar zijn toekomst nu echt ligt richting het seizoen daarop.
11 december 2023 13:22
Verwacht hem sowieso in de Tour, maar voor zijn eigen ontwikkeling is een plek in de klassiekerkern van 2024 het beste denk ik. Dit en de rondes van een week die Vingegaard niet betwist, samen met een Tulett en Cian kan hij daar laten zien of er een echte AK podiumrenner in hem schuilt.
11 december 2023 14:44
@Thurau
Wat dat betreft zou Faun-Ardeche en Faun-Drome prima koersen zijn om Cian en Matteo samen te zien optreden.
11 december 2023 15:54
Omloop, Strade, Parijs-Nice, MSR, G-W, RVV, Amstel, LBL, Ronde van Zwitserland, Vuelta, Lombardije.
Jaar erna, TDF met aangepast klassiekerprogramma.

Zo ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn.
11 december 2023 19:18
Die rijdt wellicht de strade en dan de waalse met misschien de rvv er nog bij al zal die dat enkel mogen rijden als hij meerdere vlaamse klassiekers rijdt, anders moeten ze een knecht thuislaten.

Reacties zijn gesloten.