Matt White: “Zou me niet verbazen als ze Froome niet selecteren voor de Tour”

vrijdag 17 juli 2020 om 11:29
Matt White: “Zou me niet verbazen als ze Froome niet selecteren voor de Tour”

foto: Cor Vos (archief)

Chris Froome hoopt dit jaar voor de vijfde keer de Tour de France te winnen, maar Matthew White vraagt zich in gesprek met SBS Cycling Central af of de Brit straks wel deel uitmaakt van de selectie van Team Ineos. “Het zou me niet verbazen als ze hem buiten de selectie laten.”

Een week geleden werd bekend dat Froome (35) volgend jaar zal uitkomen voor Israel Start-Up Nation. Ploegleider Servais Knaven liet al weten dat het aanstaande vertrek van Froome geen rol zal spelen in de aankomende Ronde van Frankrijk. “Ik zie geen enkele reden waarom zijn positie nu anders zou zijn. We willen de Tour winnen. En als Chris de beste is, wint hij.”

White, werkzaam bij het concurrerende Mitchelton-Scott, kijkt echter anders naar de situatie. “Ik weet één ding zeker: Team Ineos wil alleen maar de Tour winnen. Ze zijn vrij goed in het uitschakelen van emoties bij het nemen van beslissingen. Ik denk dat het zal afhangen van hoe Froome terugkeert in het peloton. Het zou me echter niet verbazen als ze hem thuislaten.”

“Lastig om met drie kopmannen te functioneren”
“Het is lastig om met drie kopmannen te functioneren. Froome wil dolgraag zijn vijfde Tour winnen, Geraint Thomas won twee jaar geleden en was er in 2019 ook dichtbij en Egan Bernal is de nieuwe ster. Iemand zal moeten werken voor de anderen. Met twee kopmannen is het mogelijk, met drie kopmannen zal het lastig worden.”

Ex-renner Cyrille Guimard, die als bondscoach jarenlang de Franse nationale ploeg onder zijn hoede had, sprak eerder al van een onmogelijke situatie. “Ik vergelijk Froome nu een beetje met buskruit. De situatie kan elk moment ontploffen. Het kan weleens tot een clash komen. Froome hangt straks als een zwaard van Damocles boven Team Ineos.”

Dit artikel delen:

38 Reacties

Koers 17 juli 2020 om 11:46

Indien Froome heeft vastgelegd dat hij de tour mag rijden, zal hij dit natuurlijk altijd doen. Ook als er gedreigd wordt dat hij geen steun krijgt of juist goede steun in de giro kan krijgen. Met 4 tours op je naam ben je een ‘prima’ coureur, maar met 5 kom je in een rijtje dat vrijwel elke wielerliefhebber kent, en dat blijf je totdat iemand 6 keer wint. Maar al met al kan ik mij ook niet voorstellen dat INEOS het Froome niet gunt, wellicht dat ze het een ander meer gunnen, maar indien froome de beste blijkt dan zal het treintje waarschijnlijk weer als vanouds zijn.

Martino87 17 juli 2020 om 12:40

Ik vraag me af hoeveel van de mensen die weten welke renners er vijf keer de tour hebben gewonnen, niet weten dat Froome hem vier keer won.

LaurentJalabert 17 juli 2020 om 14:04

Iemand heeft hem al eens meer keer gewonnen, die zeges zijn alleen afgepakt. Veel andere in dat rijtje kregen enkel tijdstraffen en hebben hun zeges mogen behouden.

Met andere woorden. Dat rijtje is maar net hoe je ernaar wil kijken.

kleomantre 17 juli 2020 om 14:13

Net als je zou kunnen beargumenteren dat Froome GT's op zijn palmares heeft die er niet thuis horen als er niet meerdere standaarden gehanteerd worden.

– Vuelta 2017: Veel teveel gepuft omdat hij er doorheen zakte tov Nibali
– Giro 2018: Normaal gesproken had Froome een schorsing moeten uizitten
– Tour 2016: Diskwalificatie ontweken op Mont Ventoux.

LaurentJalabert 17 juli 2020 om 14:42

@kleo precies al die dubbele standaarden.

Zonder die hordeloop op de Ventoux hadden we wellicht een opvolger van Joop gehad.

john 17 juli 2020 om 14:58

Hij komt in het rijtje Tour winnaars die zijn vier overwinning moeten in leveren ,maar eest mag hij daar nog een paar jaar van genieten ,tot dat eentje de mond durft open te doen over de praktijken van Sky en Brailsford
Er reed in het verleden ook een Amerikaan rond die meende dat hij zicht alles kom permitteren en dat denk de Engelsman ook

ProfrondeZevenbergen 17 juli 2020 om 22:13

Ja natuurlijk, Froome is een huichelaar en al die andere Tourwinnaars zijn echte helden. Welterusten allemaal.

josi 17 juli 2020 om 11:47

Het lijkt me dat White maar wat roept, zonder enige inside informatie. Ik zou niet weten waarom ze hem buiten de ploeg zouden laten.

Kannibaal van Schepdaal 17 juli 2020 om 13:28

Het toont alleen maar aan dat hij hem niet zou selecteren, en dat de mededeling van Mitchelton indertijd dat het thuislaten van Ewan zeker niet te maken had met zijn aanstaande vertrek naar Lotto, grote zever was.

ProfrondeZevenbergen 17 juli 2020 om 22:14

Gewoon een beetje onrust zaaien, dat is alles. Morgen zegt hij vast hetzelfde over Jumbo-Visma.

AWestie 17 juli 2020 om 11:56

Extra Froome-nieuws: volgens Beppe Conti gaan Moscon en Aru ook naar Israel.

Wheely 17 juli 2020 om 11:56

We weten nu in ieder geval wat hij zelf zou doen.

Panache 17 juli 2020 om 12:36

1. De Tour moet doorgaan.
2. De drie beoogde kopmannen moeten vooraf niet in de lappenmand liggen.
3. De drie beoogde kopmannen moeten niveau tonen in de training en voorbereiding.
4. De drie beoogde kopmannen moeten twee weken Tour ongeschonden doorkomen.
5. De drie beoogde kopmannen moeten in de laatste week nog reëel kanshebber zijn voor geel.

Pas als aan al die 5 voorwaarden is voldaan zou er misschien een probleem kunnen ontstaan in de laatste week. De kans dat er ergens bij deze 5 ‘voorwaarden’ een kink in de kabel komt lijkt mij groter dan 75%.

Kannibaal van Schepdaal 17 juli 2020 om 13:35

Wat zou het grootste struikelblok kunnen zijn, denk je?

1 en 2 zie ik voorlopig nog wel goed komen (mits serieuze maatregelen in geval van 1, aangezien de zenuwen tegen dan wellicht weer hoog gespannen zullen staan door de reeds opkomende tweede golf).

Ik ben vooral benieuwd of 3 (en dus ook 4 en 5) vervuld wordt. Zou Froome zijn oude niveau halen? Ik kijk benieuwd uit naar de voorbereidingswedstrijden.

Panache 17 juli 2020 om 14:06

Punt 3 kunnen wij moeilijk inschatten, maar naar verluid zijn ze alle drie op niveau. Dus ergens tussen 4-5 zie ik de grootste kans dat het mis gaat. Een van de drie kan door een val, door een waaier, of door een slechte dag minuten verliezen en daardoor automatisch knecht worden.

Wheely 17 juli 2020 om 14:38

Punt 4: twee weken zou kunnen maar zullen we gewoon hopen op drie weken koers?

Maglia Rosa 17 juli 2020 om 22:52

Punt 5 is in principe geen probleem. Dan zal de sterkste renner de Tour winnen zoals ook bij alle voorgaande zeges van Sky/Ineos het punt was.

Eventuele frictie zal waarschijnlijk over punt 4 gaan. Je kunt niet op voorhand 3 gelijkwaardige kopmannen aanwijzen. 2 is al lastig, laat staan 3. Vooraf zullen afspraken gemaakt en scenario’s bepaald moeten worden. Wie houdt Thomas de hele dag uit de wind? En Bernal? En Froome? Wat als Froome lek rijdt of valt op 10km van de streep in een vlakke rit? Wat als Bernal pech heeft op de voorlaatste beklimming in een overgangsrit? Uit die afspraken zal blijken dat er toch een soort van rangorde is.

Panache 18 juli 2020 om 09:19

"Punt 5 is in principe geen probleem. Dan zal de sterkste renner de Tour winnen"

Ik denk dat daar juist wel het probleem ligt. Bernal zal dan bergop een flink verschil moeten maken, terwijl Froome en Thomas de tijdrit achter de hand hebben en liever geen man tegen man strijd zien voor de slotklim. Juist in die fase krijg je een tegenstrijdig belang indien ze alledrie de Tour denken te kunnen winnen als het team in dienst rijdt van.

hnac 17 juli 2020 om 13:33

Edit: Dan klopt de titel niet meer. Goed lezen ;)

vincenzo 17 juli 2020 om 13:38

Nee, want dit is een citaat (vertaald vanuit het Engels)

hnac 18 juli 2020 om 08:53

In de koptekst staat “Het zou me niet verbazen als ze hem buiten de selectie laten.” Zijn beide citaten gebruikt door White? Anyway dit had een betere titel kunnen zijn

fietsvriend 17 juli 2020 om 13:44

Zou mij niet verbazen als Matt White een beetje aan stoken is in het andere kamp.

Panache 17 juli 2020 om 14:10

Dat kan, maar zijn eigen team gaat dit jaar niet voor een klassement (al kan dat ook zand in de ogen zijn).

wieleranalist 17 juli 2020 om 14:52

Is op zich ook een logische zaak. Heb het 2 dagen geleden nog geschreven. Froome is een waardeloze knecht. Logisch met zijn status, maar je kan je wel afvragen wat hij dan toevoegt aan het team. Dan heb je aan iemand die zich dubbel plooit, genre Hart, een beter rendement voor de ploeg. De stress bij de andere kopmannen zal ook een stuk minder zijn.

Scott Sunderland 17 juli 2020 om 14:55

Het niet meenemen van Froome lijkt me een reële optie als de sfeer in de ploeg met hem erbij beneden pijl is. Alleen dan. Bernal en Thomas lijken een streepje voor te hebben. Ze blijven bij de ploeg, Froome is inmiddels op leeftijd en het is onduidelijk of hij zijn niveau überhaupt nog kan halen na dat vreselijke ongeluk.

Wheely 17 juli 2020 om 15:09

In de Tour die Thomas won was Froome volgens mij een prima pion.
Dus strategisch gaat hij niet zozeer hoeven knechten maar moet hij mee omdat ze bij Jumbo ook tegen drie man vechten.

Maglia Rosa 17 juli 2020 om 22:54

In die Tour is Froome tot in de 3e week dé kopman geweest. Thomas kreeg te horen dat er bij pech in de TTT niet op hem gewacht zou worden en wel op Froome, Thomas kreeg de kamer zonder Airco, Froome de kamer met airco etc.

Romāns Vainšteins 17 juli 2020 om 23:08

Tegenwoordig plaats je degene waar je vanaf wil in de airco kamer.

Ligthning 17 juli 2020 om 15:55

Heeft misschien allemaal geen belang meer. Nu in verschillende landen (waaronder België) de tweede coronagolf begonnen is volgens de virologen, denk ik dat wielrennen de komende weken en maanden de minste van onze zorgen zal zijn.

Romāns Vainšteins 17 juli 2020 om 16:29

God ja, dit type gemekker gaan we nu ook weer krijgen inderdaad.

Hoog tijd dat de redactie het eens gaat vegen uit de non coronatopics want het is gewoon vies onkruid op het forum die misschiengaatalleswelfout oneliners met … 3 mysterieuze puntjes erachter.

KennyKlimmen 17 juli 2020 om 16:41

Ajb zeg.

Brabander 17 juli 2020 om 17:38

Jee zeg. Zullen we het gezellig houden? Of anders dit jaar maar gelijk de prullenbak ingooien? Lijkt wel of sommigen hopen op ‘een nieuwe golf’
Ik wil koers zien

Romāns Vainšteins 17 juli 2020 om 23:11

Het voornaamste is nog dat koers automatisch inhoudt dat het te behappen is, de gedachte dat koers het verschil maakt tussen wel of geen tweede golf is dermate ridicuul dat het sneu wordt.

Jungle Man 17 juli 2020 om 18:01

Froome naar de giro zou vanuit ineos gezien een handige optie zijn.

De Brigadier 17 juli 2020 om 18:16

Zowel Froome als Nibali kunnen dit jaar in het rijtje van Merckx, Hinault en Gimondi komen. Veel heiliger voor de liefhebber. Bij Froome zou wel de griffel ontbreken.

jan jansen 17 juli 2020 om 18:26

Froome komt in het rijtje de boel oplichten en daardoor drie GR onterecht op zijn naam kunnen schrijven. Op zich ook een prestatie.

Cochise 17 juli 2020 om 19:04

Je zou je ook kunnen afvragen of die andere drie ooit in een rijtje zouden gestaan hebben als ze enkel maar het puffertje van Froome zouden gebruikt hebben.

Romāns Vainšteins 18 juli 2020 om 07:54

Dat afvragen kan maar is wel van het vicieuze paranoia geneuzel dat je jezelf liever bespaart. Op een gegeven moment denk je bij elke pedaal slag in elke koers van je hmmmmmmm?

Headlines

Materiaalzone

Populair