Officieel: Chris Froome vanaf 2021 bij Israel Start-Up Nation

donderdag 9 juli 2020 om 12:05
Officieel: Chris Froome vanaf 2021 bij Israel Start-Up Nation

foto: Cor Vos

Update

Chris Froome verlaat na tien jaar Team Ineos. De Britse miljoenenformatie maakt bekend dat het contract van de viervoudig Tourwinnaar niet verlengd wordt. Door het nieuws naar buiten te brengen, wil de ploeg verdere speculaties voorkomen in aanloop naar de Tour de France. De weg naar Israel Start-Up Nation is nu vrij.

Ploegmanager Dave Brailsford zegt dat Team Ineos heeft besloten om Froome geen nieuw contract aan te bieden. “We maken dit eerder bekend dan normaal het geval is. Dat doen we om een einde te maken aan recente speculaties en zo kan de ploeg zich volledig focussen op het seizoen dat eraan komt”, aldus Brailsford.

Froome maakt sinds 2010, het debuutjaar van Team Sky, deel uit van de ploeg. “Hij is een kampioen en we hebben door de jaren heen veel memorabele momenten gedeeld. Maar ik denk dat de juiste beslissing is voor Team Ineos en voor Chris”, gaat de manager verder. “Kijkend naar zijn palmares, is het logisch dat Chris de enige kopman wil zijn in zijn volgende hoofdstuk. Dat is iets wat wij hem niet kunnen garanderen momenteel. Een vertrek bij Team Ineos kan hem die zekerheid geven.”

‘Mijn focus ligt op het winnen van mijn vijfde Tour’
Met vier eindzeges in de Tour de France, twee in de Vuelta a España en een in de Giro d’Italia heeft Froome zich in de geschiedenisboeken gereden. Dat deed hij allemaal in Britse dienst. “Het is een fenomenaal decennium geweest. We hebben zoveel bereikt samen en ik zal mijn herinneringen altijd waarderen. Ik kijk uit naar nieuwe uitdagingen, want ik ga een nieuwe fase van mijn loopbaan in. Maar ondertussen ligt mijn focus op het winnen van mijn vijfde Tour de France met Team Ineos.”

Israel Start-Up Nation
Dat Team Ineos het contract van Froome niet verlengt, maakt voor de inmiddels 35-jarige Brit de weg vrij om naar Israel Start-Up Nation te gaan. Bij die WorldTour-ploeg gaat hij een meerjarig contract tekenen. Of Froome ook stafleden meeneemt, is nog niet bekend. Wel kijkt de Israëlische formatie al naar serieuze versterkingen om Froome bij te staan in de grote rondes. (Donderdag 9 juli, 11.02 uur)


Update 12.05 uur: Israel Start-Up Nation bevestigt transfer

Israel Start-Up Nation heeft de komst van Chris Froome reeds bevestigd. De ploeg maakt op de site bekend dat Froome op 1 augustus een contract gaat tekenen, dat hem vanaf het begin van 2021 tot en met het eind van zijn carrière bij de ploeg houdt.

Klassementsploeg bouwen
De zeer gefortuneerde ploegeigenaar Sylvan Adams noemt het een historisch moment voor het Israëlische wielrennen. “Chris is de beste renner van zijn generatie en zal onze rondeploeg voor de Tour de France leiden. We hopen samen geschiedenis te schrijven, omdat Chris nog meer overwinningen nastreeft”, zegt Adams.

“We zijn heel druk bezig om een klassementsploeg te bouwen rondom Chris, zodat we samen geschiedenis kunnen schrijven. We willen strijden met de besten en ons hoofddoel bereiken: de Tour de France winnen”, aldus de investeerder.

‘Streven naar het succes dat ik heb gekend’
Froome zelf is blij dat hij het nieuws bekend kan maken. “Ik kijk uit naar de nieuwe uitdagingen en wil blijven streven naar het succes dat ik tot nu toe heb gekend. De impact van Israel Start-Up Nation op de sport groeit snel en ik krijg energie om daaraan mee te doen”, geeft hij aan.

Teammanager Kjell Carlström erkent dat de zoektocht naar Froome enige tijd heeft geduurd. “We willen onze ploeg voor 2021 op meerdere manieren versterken, niet in de laatste plaats om een kanshebber te worden in grote rondes. Met zijn indrukwekkende palmares is Chris Froome de perfecte leider voor die koersen, met nadruk op de Tour de France”, aldus Carlström.

Transferregels
Met de aankondiging omzeilt Israel Start-Up Nation slim de transferregels van de UCI. Officieel mag een transfer pas na 1 augustus getekend worden en dus wordt het ook vaak pas na die datum bekend. Nu schrijft de ploeg dat Froome ‘een langetermijn contract zal tekenen op 1 augustus’.

Dit artikel delen:

68 Reacties

theking 9 juli 2020 om 11:04

Vraag me af of hij nog uitgespeeld gaat worden als een van de kopmannen in de tour.

Elvs 9 juli 2020 om 11:09

Dat zullen ze ongetwijfeld zo brengen voorafgaand aan de Tour. Maar het is sterk de vraag wat zijn niveau nu is natuurlijk, denk dat Thomas en Bernal beter zijn.

Herbinator 9 juli 2020 om 11:05

Naar Jumbo-Visma? :’)

Emergo 9 juli 2020 om 11:57

Niet gelezen ??

Herbinator 9 juli 2020 om 13:17

@Emergo: het bericht is later aangepast, Israel Start Up Nation was nog niet bekend toen ik t schreef.

josi 9 juli 2020 om 11:06

Da’s inmiddels niet echt verrassend meer natuurlijk.

Scibby 9 juli 2020 om 11:06

Nou echt breaking is dit niet. Dit was eigenlijk al bekend. Het enige waar eerder nog twijfel over was als hij wegging voor de tour of aan het einde van zijn seizoen.

Jan Blokland 9 juli 2020 om 11:12

Dan gaat hij ook de Tour niet meer winnen onder Ineos.

tvm 9 juli 2020 om 11:12

Hij voelt de bui al hangen met Bernal en wellicht ook Carapaz.

FDJ 9 juli 2020 om 12:39

Mwah Carapaz lijkt me zo iemand die een keer de Giro wint maar dat is het ook wel. Veel geprofiteerd van het gelijk tussen de rest en pieken op het juiste moment.

Panache 9 juli 2020 om 14:56

Plus indrukwekkend koersen gezien de +4 minuten die hij in de tijdritten al aan zijn broek kreeg.

Boomie1 10 juli 2020 om 11:28

Panache, niet zo zeer indrukwekkend koersen. Roglic heeft de Giro vorig jaar zelf weggegeven door niet achter Carapaz aan te gaan en te gokken op een chasse- patate.

Johnny7 9 juli 2020 om 11:16

Denk dat de grootste reden is dat ze twijfelen of hij ooit nog op niveau komt na de harde crash van vorig jaar. Het is natuurlijk geen goedkope renner en Bernal is de best mogelijke opvolger die je maar kan bedenken en die hebben ze al.

Kan me niet voorstellen dat ze deze man gaan meenemen naar de Tour, die gaat echt niet knechten voor de anderen.

fietsvriend 9 juli 2020 om 11:27

Gaat interessante Tour worden

Jean Dumas 9 juli 2020 om 11:30

Dat gaan ze uitspelen bij Ineos. Bernal in de wachtstand tot de derde week.

Kuiperberg 9 juli 2020 om 11:30

Het is ergens ook een zoethouder voor Bernal en co, dat ze dit jaar nog 1x voor Froome moeten rijden en volgend jaar dat dus sowieso niet meer het geval gaat zijn. Mits Froomy op niveau is natuurlijk, wat ik ook betwijfel.

Chris Van Uden 9 juli 2020 om 11:33

Het zou mij niet eens verbazen als hij uiteindelijk niet meegaat naar de Tour. Bernal is op dit moment waarschijnlijk veel sterker, zeker in het hooggebergte.

Romāns Vainšteins 9 juli 2020 om 11:48

Niks 2 vuelta’s, hoe bedenk je het. Zelf zich het leplazerus puffen onder het mom van nepziekte maar wel die arme Cobo bestelen? No way. Allebei mogen ze hun eigen ronde houden.

krypton 9 juli 2020 om 15:50

*Gaap*

Cyclinglife 9 juli 2020 om 11:51

Nu froome vrij is om volgend jaar voor een nieuwe ploeg te rijden, zou hem dit aankomende tour een paar extra knechten kunnen opleveren. Ploegen die geïnteresseerd zijn en hem volgend jaar willen hebben, zullen als ze zichzelf niet in de weg zitten per ongeluk een handje kunnen toesteken. Want ook voor geldt dat het binnenhalen van een 5voudig tour winnaar net iets prestigieuzer is dan een 4voudig winnaar. En je bouwt al extra credits bij je toekomstige kopman op.

Boomie1 10 juli 2020 om 11:29

Froome gaat op volgend jaar als 36- jarige echt geen Tour meer winnen hoor.
Bernal is dan 24, die wordt alleen maar sterker.

SprintMaster 9 juli 2020 om 11:55

Die vijfde Tourzege gaat er niet meer komen en dat lijkt me prima gezien de schaduw die sinds de Vuelta 2017 over hem heen hangt. Eerlijk gezegd denk ik dat hij vooral voor het geld nog die transfer maakt. Sportief gezien zal het lastig worden, de concurrentie is heel sterk.

Maenhout 9 juli 2020 om 12:27

Israël is een koploper in mensenrechten, en een democratische rechtsstaat. De enige in de wijde omgeving.

thorsen 9 juli 2020 om 12:35

@mollemarijden: https://en.wikipedia.org/wiki/Arms_industry

En dan vooral even kijken naar de nummer 9 bij het stukje ‘World’s largest postwar arms exporter’

Koers 9 juli 2020 om 12:40

Dan is uiteraard de vraag of hij mee gaat naar de tour. Uiteraard zal froome z’n best wel doen om zelf te winnen maar knechten voor een ander zal nog moeten blijken. Wellicht is uitspelen in de Vuelta wijzer, tenzij froome liever zijn ploeg een oor aan naait dan de vuelta wint.

CasS 9 juli 2020 om 12:47

@maenhout Tegelijkertijd bezetten ze gebied dat hun niet is toegewezen en passen ze daar een moderne vorm van kolonisatie toe en nemen ze de inwoners van die gebieden elk recht dat ze toebehoort af. Dus hoezo koploper in mensenrechten?

vincenzo 9 juli 2020 om 12:50

"vanaf het begin van 2021 tot en met het eind van zijn carrière bij de ploeg"

Een grote gok met een relatief oude renner (35 jaar). En wat gaat de Israëlische ploeg met hem doen als hij in 2021 een kansloze Tour rijdt, omdat het beste er van af is (al dan niet door leeftijd en/of de zware blessure van vorig jaar)?

Panache 9 juli 2020 om 15:03

En wat als Froome gewoon een heel hoog niveau haalt?

Romāns Vainšteins 9 juli 2020 om 15:27

Tsja , dan is er een dikke bak geld van een of andere bleektandmiljonair in het achterzakje van ‘s werelds talentvolste robosnelwandelaar op wielen beland.

ProfrondeZevenbergen 9 juli 2020 om 19:42

*gaap*

Jungle Man 9 juli 2020 om 12:51

Mogen transfers zoals deze nu ineens wel voor 1 augustus officiëel bekend worden gemaakt?

john 9 juli 2020 om 13:38

Deze gast wel ,mag ook spul slikken wat een ander niet mag,en komt er mee weg

rahimns 9 juli 2020 om 14:24

Er staat nergens opgeschreven dat je dit niet voor 1 augustus mag bekend maken, alleen dat je niet voor 1 augustus bij een andere ploeg mag tekenen. Dus veel ploegen wachten ook met bekendmaken totdat ook echt die handtekening op papier staat. Voor hetzelfde geldt gaat zo’n renner toch nog ergens anders naar toe voor meer geld. In dit geval zal ISU er wel van overtuigd zijn dat niemand anders hun bod gaat overtreffen.

Krul 9 juli 2020 om 16:20

Wat nog steeds heel bizar is, aangezien in de UCI reglementen staat dat er zelfs alleen na 1 augustus een overeenkomst mag worden gesloten.

Er is blijkbaar toch al een soort van overeenkomst gesloten. Zelfs als dat niet schriftelijk, maar alleen mondelijk is dan is dat nog steeds een overeenkomst.

kleomantre 9 juli 2020 om 12:54

meanhout zal wel beetje trollen, want dat over mensenrechten slaat als een tang op een varken.

Cyclinglife 9 juli 2020 om 13:02

Elk land dat wapens maakt, gebruikt, verkoopt of een leger heeft. Kan nooit de mensenrechten eer aan doen. Iedereen heeft het recht op leven, iedereen zou elke vorm van menselijk leven moeten respecteren. En zodra je wapens toestaat en een leger hebt, doe je dat om je eigen leven te beschermen, maar dat is altijd ten koste van een ander zijn leven.
Als levens echt uitmaken, ben je niet alleen tegen discriminatie, maar moet je ook tegen nationalisme zijn, want dat is de grootste oorzaak van haat naar elkaar en verdeeldheid, je moet dan ook absoluut tegen wapens zijn. Zolang je dat niet doet, heb je geen respect voor al het leven. En landen die dit tolereren schenden per definitie de mensenrechten.

KennyKlimmen 9 juli 2020 om 13:02

Hij is geselecteerd voor deze tour dus gaat m ook wel rijden vermoed ik.

chasse patat 9 juli 2020 om 13:15

Deze Froome gaat nog leuke aanvalspogingen doen deze Tour om te proberen dat ze toch voor hem moeten rijden. Hij moet zorgen dat hij al vroeg hoger in het klassement komt te staan dan Bernal en Thomas.

Liwwadder 9 juli 2020 om 14:09

Toch verwacht ik niet dat ze met z’n 3en naar de Tour gaan hoor. Bernal is een te groot gevaar voor Froome.

Groningen 9 juli 2020 om 18:59

Ik ga er ook vanuit dat hij mee gaat, en verwacht dan inderdaad bij de eerste de beste gelegenheid een aanval van Froome. Zoals chasse patat schrijft moet hij voor zijn ploeggenoten komen. De hamvraag: wat gaat Jumbo op dat moment doen?
Zien ze Froome überhaupt nog als groot gevaar? Gaan ze er met het hele treintje achteraan? of springt er iemand mee? En zo ja, wie dan?

Romāns Vainšteins 9 juli 2020 om 19:15

Als Froome gaat moet Dumoulin of Roglic mee op het wiel en dan meerijden ook, dan ligt de bal weer bij Ineos. Hem met Kruijswijk tijd laten pakken zonder overname is niet dreigend genoeg, met Dumoulin of Roglic moet je dat aandurven.

Groningen 9 juli 2020 om 20:46

RV, van zo’n scenario droom ik :)

Boomie1 10 juli 2020 om 11:36

Daar schuilt juist het gevaar in. Ik denk dat beide teams op moeten passen voor counters van andere teams. Denk aan een Astana, Arkea, etc.

Koersmaniak 9 juli 2020 om 13:34

Ze gaan een klassementsploeg bouwen. Kunnen ze best een vervanger zoeken voor Ben Hermans, maar dan iemand die wel naar de Tour wil.

Ligthning 9 juli 2020 om 13:58

No way dat hij binnen INEOS zal uitgespeeld worden als mede-kopman. Voor de buitenwereld zal INEOS dat blijven verkondigen. Maar in de praktijk zal Froome, al of niet tegen de zin, in het gareel moeten. Zelf aanvallen zal er niet bij zijn. Maar of hij voluit zal gaan als helper, durf ik te betwijfelen. Wat slepen, wat beurten doen zonder voluit te gaan, dat zou ik hem aanraden. En als Bernal dan toch eens een slechte dag heeft, zie ik Froome wel meeglippen met de concurrentie.

Panache 9 juli 2020 om 15:05

Denk je dat Ineos de luxe heeft om te kunnen bepalen wie van hun de Tour wint?

Headlines

Materiaalzone

Populair