Matt White over Tour: “Het virus moet in mei zo goed als weg zijn’

dinsdag 31 maart 2020 om 16:25
Matt White over Tour: “Het virus moet in mei zo goed als weg zijn’

foto: Cor Vos (archief)

De vraag die op de lippen brandt van de wielerliefhebber is: gaat de Tour de France komende zomer nu wel of niet door? Ploegleider Matthew White is zeker niet pessimistisch, maar houdt evenwel een slag om de arm. “Het coronavirus moet in mei wel zo goed als weg zijn”, zo vertelt hij op de site van zijn werkgever Mitchelton-Scott.

De oud-renner van onder meer Vini Caldirola, US Postal en Cofidis verwacht dat de wereld er in juli een stuk rooskleuriger uitziet. “Ik ben er vrij zeker van dat de situatie dan een stuk rustiger is, maar is het dan rustig genoeg om op veilige wijze een evenement te organiseren met duizenden mensen van over de hele wereld? We hebben het wel over een rondreizend circus.”

“We hebben het over tweeduizend personen, van teampersoneel tot mensen die verantwoordelijk zijn voor de logistiek. Daarnaast zullen we 25 dagen lang van hotel naar hotel reizen. Het belangrijkste is dat de veiligheid kan worden gewaarborgd.” White ziet een Tour de France zonder publiek, ondanks alle nadelen, wel zitten. “Het kan zeker werken.”

Over een Tour zonder publiek: “Het is rendabel en doenbaar” 
“Een Tour zonder publiek is een vreemd gegeven, maar bij veel voorjaarskoersen en kleinere wedstrijden is de publieke belangstelling ook vrij beperkt. Het is in elk geval positief voor de Franse economie en voor de mensen die thuis sport willen zien. Het is rendabel en doenbaar, het is alleen de vraag hoe we het circus op een veilige manier door Frankrijk kunnen verplaatsen.”

“Het moet namelijk wel veilig zijn voor de Franse bevolking en iedereen die meereist met de karavaan.” White beseft wel dat de situatie snel zal moeten verbeteren in Frankrijk en de omringende landen. “De komende vier tot vijf weken zijn cruciaal. Het aantal besmettingen zal echt snel moeten afnemen, want op dit moment zal het bijzonder moeilijk worden om een Tour te organiseren.”

Maar: “We kunnen niet beginnen met de Tour” 
Daar komt nog bij dat de renners die willen deelnemen aan de Tour, zich zo goed mogelijk moeten voorbereiden op de drieweekse ronde. Egan Bernal vreest voor een dergelijk ‘level playing field’ en volgens de regerend Tourwinnaar is het wellicht beter om de Tour te verplaatsen. White erkent het belang van een gedegen voorbereiding.

“Sporters moeten in mei weer buiten kunnen fietsen, anders is het onmogelijk om in juni weer wedstrijden te rijden. We moeten enkele voorbereidingskoersen afwerken in aanloop naar de Tour. Het is onmogelijk om weer te beginnen met de Tour. Dat werkt gewoon niet”, zo vertelt White, die ook niet uitsluit dat de Tour zal worden verplaatst nu de Olympische Spelen zijn uitgesteld naar 2021.

Dit artikel delen:

10 Reacties

stibadi 31 maart 2020 om 16:50

Of de Tour door moet gaan of niet, en in welke vorm vind ik nu nog te lastig om in te schatten. Maar hoe komt iemand bij het idee dat Corona in mei zo goed als weg is? Totaal kansloos! Vanaf dat de eerste Nederlander ziek werd tot nu zijn er duizenden mensen geïnfecteerd. Hoe gaan we het dan in hemelsnaam nu ineens wel naar het nulpunt krijgen?

vincenzo 31 maart 2020 om 17:05

White zegt niet dat Corona in mei zo goed als weg is. Hij zegt letterlijk (vertaald weliswaar): “Ik ben er vrij zeker van dat de situatie dan een stuk rustiger is." Dat betekent dat bepaalde maatregelen dan mogelijk enigszins kunnen worden versoepeld.

Tegelijk stipt hij een aantal punten aan die het houden van een (normale) Tour in juli onmogelijk maken. Hij eindigt dan ook dat hij "niet uitsluit dat de Tour zal worden verplaatst nu de Olympische Spelen zijn uitgesteld naar 2021." Hij wil het wellicht niet stelliger verwoorden, want dan wordt hij als een doemdenker of pessimist uitgemaakt.

Dumoulinke 31 maart 2020 om 17:03

Ik ga langzamerhand over mijn nek van voorspellingen als “moet in mei onderhand wel weg zijn”. Het is volstrekt nergens op gebaseerd. Het is veel meer een diepe wens dan een weten. De ontwikkelingen zijn niet bepaald bemoedigend. In de VS lijkt de ellende pas echt te gaan beginnen en in België met zijn totale lockdown is het aantal inmiddels corona-zieken groter dan in Nederland, wat aangeeft dat blijkbaar ook een lockdown niet helpt. Ik wil niet de grote pessimist uithangen. Alles komt goed, maar kunnen we a.u.b. wat meer geduld opbrengen en niet op zijn White’s valse hoop blijven lanceren. Het wielrennen in 2020 gaat ‘m niet worden. Met grote waarschijnlijkheid wordt geen ene drol meer gereden. De Tour komt veel te vraag (zo’n virus heb je minimaal een jaar voor nodig om de nek om te draaien) Niet erg, in 2021 gaan we er mogelijk een prachtig jaar van maken. Tot die tijd zeg ik: accepteer zoals het is en stop met de polls waarin ieder zijn voorkeur voor een alternatieve 2020-kalender kenbaar maakt.

Kannibaal van Schepdaal 31 maart 2020 om 19:15

Volgens wetenschappelijke modellen zit Italië nu aan zijn piek en zullen landen als Spanje, Frankrijk en België ook weldra hun piek beleven. Landen als Nederland en het VK zullen twee weken later hun piek beleven en de VS nog eens twee weken later. Na de piek is de tweede helft van de curve doorgaans het spiegelbeeld van de eerste helft, wat wil zeggen dat midden mei, eind mei de crisis in Europa onder controle zou moeten zijn. Zou moeten, want er zit altijd speling op die modellen.

De vraag is natuurlijk of er dan meteen weer gekoerst kan worden.

FDJ 31 maart 2020 om 20:14

Als eind mei de crisis onder controle is, is een Tour zonder publiek mogelijk. Persoonlijk denk ik , gezien de aantallen nieuwe besmettingen, dat Nederland ook dicht bij de piek zit. Rond het weekend elke keer 1100 gemiddeld aan nieuwe positieve tests. Nu al twee dagen rond de 850. En dat op dagelijks ongeveer 4000 afgenomen tests zoals Rutte net vertelde.

vincenzo 31 maart 2020 om 20:22

Als het virus onder controle is, is crisis nog niet onder controle hoor. Dat betekent dat de uitbreiding tot staan is gebracht, maar dat er nog wel langdurige maatregelen nodig zijn (Rutte hintte daar ook op vanavond). Die maatregelen staan het houden van een serieuze Tour zonder publiek (alsof dat al mogelijk zou zijn) gerust in de weg.

Romāns Vainšteins 31 maart 2020 om 20:48

Wat ook niet in modellen zit is de reactie van het virus op de seizoensovergang, tot nu toe viert het hoogtij in specifieke temperaturen en het is niet uitgesloten dat dat nog stevige invloed gaat hebben.

FDJ 31 maart 2020 om 21:38

@Vincenzo je ziet alles negatief, maar er werd ook wel voorzichtig gesproken over gecontroleerd afbouwen. Romans heeft met de seizoenen ook zeker een punt. Ik denk dat wij in veel Europese landen een relatief normale zomervakantie gaan hebben. Als de piek nu overal onderhand in zicht is in Europa. Het weer zal gaan helpen en een Tour is dan zeker niet onmogelijk in welke vorm dan ook.

Limal 1 april 2020 om 08:28

@RV: Het virus viert helemaal geen hoogtij “in specifieke temperaturen” – Iran bvb. is een van de ergst getroffen landen en daar is het zo warm als bij ons in de zomer. Of kijk naar de VS: de twee ergst getroffen steden tot nu toe zijn New York en New Orleans. In de eerste zijn de temperaturen momenteel vergelijkbaar met bij ons, in de tweede is het meer dan 20 graden. Tijd om die kop uit het zand te halen…

xistnc 31 maart 2020 om 20:19
Quote van Dumoulinke:
Ik ga langzamerhand over mijn nek van voorspellingen als “moet in mei onderhand wel weg zijn”. Het is volstrekt nergens op gebaseerd. Het is veel meer een diepe wens dan een weten.

Volgens mij zegt White het in voorwaardelijke zin voor het doorgaan van de Tour – en niet als verwachting.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair