Mathieu van der Poel zet streep door WK veldrijden en de rest van zijn crosswinter

woensdag 5 januari 2022 om 10:41
Mathieu van der Poel zet streep door WK veldrijden en de rest van zijn crosswinter

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel komt deze winter niet meer in actie tijdens het veldrijden. De 26-jarige Nederlander van Alpecin-Fenix kampt met rugproblemen en wil dat optimaal laten genezen. Het WK veldrijden in Fayetteville slaat hij eind januari ook over. Hoe lang de regerend wereldkampioen in het veld aan de kant staat, is onduidelijk. “We plakken daar geen datum op”, klinkt het.

Van der Poel berust in het feit dat hij zijn rug zal moeten laten herstellen met rust, al baalt hij natuurlijk wel. “Ik kan er niet veel over zeggen, het is niet anders. Door die rugpijn haal ik sinds de Tour de France mijn gewenste niveau niet meer en daar wil ik gewoon van af. De enige remedie blijkt een langere rustperiode te zijn en het zou dan ook stom zijn om deze periode nu weer te onderbreken en toch te proberen het WK te halen. Daar zijn we het allemaal over eens. Ook al is het erg zuur – ik heb tien keer op rij deelgenomen aan het WK veldrijden. Mijn trui niet kunnen verdedigen in Amerika is een echte domper.” 

Hij weet nog niet hoe lang hij aan de kant zal staan en wat de gevolgen zijn voor het klassieke voorjaar. MVDP kampt al langere tijd met rugproblemen, die werden verergerd na zijn harde val tijdens de olympische mountainbike-wedstrijd. Daarna won hij nog wel de Antwerp Port Epic, werd hij achtste op het WK en derde in Parijs-Roubaix. “Ik maak me geen zorgen over het verdere verloop van mijn carrière, maar het frustreert me op dit moment natuurlijk wel dat ik niet weet hoelang de rustperiode zal duren. Een datum en doelen stellen we pas voorop als dat op een onderbouwde manier kan. Tot die tijd doe ik wat ik kan.”

Van der Poel werd met zijn gekwetste rug nog tweede in Dendermonde – foto: Cor Vos

Gebroeders Roodhooft: “Zwelling zal verdwijnen door rust”
Binnen het management van het Belgische ProTeam hebben ze het volste vertrouwen in het herstel, hoeveel tijd dat ook mag vergen. “We willen het genezingsproces optimaal laten verlopen en dat kan niet als er tijdsdruk is met het oog op een eventuele deelname aan het WK in Fayetteville”, stellen Christoph en Philip Roodhooft. “Vandaar de beslissing om dit seizoen niet meer in actie te komen op de crossfiets. Medisch gezien is er geen nieuws te melden. Mathieu respecteert de rust die is voorgeschreven en de blessure wordt opgevolgd door de medische staf en de behandelende specialist.”

“Speculaties of het weken dan wel maanden zal duren zijn nergens op gebaseerd”, gaan de broers en teameigenaren van Alpecin-Fenix verder. “Het is op dit moment niet te voorspellen hoe snel de zwelling zal verdwijnen. De behandelende artsen zijn het er wel over eens dat ze effectief zal verdwijnen door rust. En dat is het belangrijkste, zowel voor Mathieu als voor het team. Hij zal zijn wegseizoen pas beginnen op het moment dat de blessure verleden tijd is én wanneer hij zich degelijk heeft kunnen voorbereiden. Momenteel heeft het geen zin om daar een datum op te kleven. We doen dat pas als dat steekhoudt.”

Van der Poel temidden van Philip (links) en Christoph Roodhooft – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

90 Reacties

Edwin Jansen 5 januari 2022 om 22:17

Heel veel beterschap Mathieu en we zien je wel weer verschijnen!

westmalle1965 6 januari 2022 om 07:41

Mvdp wint 103 van zijn laatste 120 cx

westmalle1965 6 januari 2022 om 07:44

Winstpercentage 86% , beterschap voor deze geweldige sportman, hopelijk voor de wielersport ,en hemzelf,is hij snel terug

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair