Mathieu van der Poel zesde bij debuut in Luik: “Mag super tevreden zijn”

zondag 4 oktober 2020 om 18:02
Mathieu van der Poel zesde bij debuut in Luik: “Mag super tevreden zijn”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel is heel tevreden met zijn zesde plaats in Luik-Bastenaken-Luik. De kopman van Alpecin-Fenix debuteerde in de heuvelklassieker, een dag na zijn magistrale zege in de slotrit van de BinckBank Tour. “Ik moet heel blij zijn met de vorm, die is zoals ik wil”, zegt Van der Poel na afloop.

“Ik denk dat ik super tevreden mag zijn, want ik word zesde in mijn eerste Luik”, lacht hij. “Zeker na gisteren. Ik voelde de inspanning wel, maar de BinckBank Tour nemen ze mij niet meer af. Luik is daar nu bij gekomen en de conclusie voor mij is dat ik super ben.”

Van der Poel kon op de laatste serieuze klim het viertal Julian Alaphilippe, Marc Hirschi, Primoz Roglic, Tadej Pogacar en de later geloste Michal Kwiatkowski niet volgen. De Nederlands kampioen kwam in een groepje terecht, waaruit Matej Mohoric in de slotfase nog wegsprong. “Ik vind het wel een gemiste kans. Op de klim kom ik net iets te kort. Maar dat Mohoric er dan nog bij komt, dan is dat wel zuur”, zegt Van der Poel.

foto: Cor Vos

‘Zat op mijn limiet’
“Ik heb wel getwijfeld, maar zat ook op mijn limiet toen ze gingen. Ik heb de verkenning ook niet gedaan. Ik voelde mij wel heel goed, maar toen die vijf versnelden, kon ik niet meer. Dan hoop je dat je nog terugkomt”, zegt de winnaar van de BinckBank Tour, die Mohoric weg zag rijden. “Ik had niet verwacht dat hij er nog bij ging geraken. Dat is koers en zijn verdienste. Ik denk dat ik heel tevreden mag zijn met deze plaats.”

Komende woensdag rijdt Van der Poel eerst de Brabantse Pijl en in het weekend rijdt hij Gent-Wevelgem. “Dat is de vervanging voor de Amstel”, geeft hij aan. De kopman van Alpecin-Fenix wil pakken wat hij pakken kan. “Als ik zie dat Roubaix een beetje onzeker is… En we zitten nog met de strijd om de punten om de eerste ProContinentale ploeg te worden. Daarin doen we weer een goede zaak vandaag. Al bij al overheerst de tevredenheid boven teleurstelling.”

Dit artikel delen:

44 Reacties

Tuubke 4 oktober 2020 om 18:11

Dit geeft voldoende aan dat hij geen schrik hoeft te hebben voor deze klassieker. Een klein beetje mazzel erbij en hij doet nog mee voor de overwinning ook.

Michelangelo 4 oktober 2020 om 18:12

Mag zeker trots zijn. En teleurgesteld.

Want hij was er uiteindelijk dichtbij. Iets meer gehannes en discussie in de kopgroep, iets meer samenwerking daarachter, en hij komt met het groepje terug.

En dan had hij echt kans gemaakt met zijn sprint…

girardengo 4 oktober 2020 om 18:17

Hij zou ongetwijfeld door Alaphilippe op een zijspoor gerangeerd zijn;-)

Van der Poel heeft anderzijds een formidabel weekend gereden.

Erik33 4 oktober 2020 om 18:15

Volgens mij zit er nog wel groei in dus over een halfjaar maar opnieuw proberen.

Merlinappa 4 oktober 2020 om 18:25

Komende weken gaan genieten worden met Mathieu in deze vorm.

josi 4 oktober 2020 om 18:34

VdP heeft duidelijk de topvorm weer te pakken. Toch weer knap hoe hij veruit het meeste werk in de achtervolging doet en in de sprint vervolgens van kop af iedereen kansloos laat. En dat na z’n staaltje van gisteren.

Ouwe Taaie Bask 4 oktober 2020 om 18:37

5kg er af en hij rijdt solo naar de meet!

Navardauskas 4 oktober 2020 om 18:45

Uiteindelijk kan hij deze gewoon winnen volgende keer, met deze ervaring en een paar dagen rust er voor. De nieuwe finale is perfect voor hem, geeft de kans om nog terug te komen en dan te sprinten.
En dat past normaal ook perfect in de serie met de Amstel. Het wordt nog kiezen hoe lang hij zijn klassieker seizoen moet maken dan.

Romāns Vainšteins 4 oktober 2020 om 18:50

5K er af en hij ligt 6 voet onder de grond.

Gewoon zo bliven en de volgende keer niet de dag voordien je helemaal het apelazerus rijden in de Binkie toer. Ik denk niet dat hij ooit met de eersten boven komt op de Valkenrots maar wel dat hij eens als eerste kan finishen langs de boulevard, en daar hoeft hij niet veel voor te veranderen.

flores 4 oktober 2020 om 20:31

Zo denk ik er ook over. het liefst 8 kilo eraf.

Etika 4 oktober 2020 om 18:51

De klasse druipt er van af. Hij “blinkt” weer.

hanjovdberg 4 oktober 2020 om 18:51

Eigenlijk zegt hij ook dat hij de poging van Mohoric niet serieus nam. Jammer anders waren ze er zeker samen bij gekomen en dan hadden we een herhaling van AGR gezien. Dan zou Alaphilippe z’n fiets waarschijnlijk opgegeten hebben

Romāns Vainšteins 4 oktober 2020 om 18:54

Dat is dan een inschattingsfout geweest.

Jean Dumas 4 oktober 2020 om 19:27

In de Amstel twijfelden ze al anderhalve kilometer, hier begon het kijken pas laat.

Westfalen 4 oktober 2020 om 19:51

In tactisch opzicht kan Van der Poel nog wel wat leren van Mohoric. Slimme renner. Vandaag ook weer.

yo-eddy 4 oktober 2020 om 20:30

ach, Mohoric kon dit waarschijnlijk alleen doen door het werl van vnml VdP …. dus ja, als VdP “slimmer” is hebben ze allebei niets ;)

JumbowintdeGiro 4 oktober 2020 om 22:08

Als ze hoorden dat VDP met Mohoric terugkwam, zouden de 4 koplopers iets minder getreuzeld hebben.

Westfalen 4 oktober 2020 om 22:10

Nou, ik had toch graag Van der Poel zien wegspringen i.p.v. Mohoric. Hij had het gat wellicht ook dichtgereden en dan wil ik het in de sprint nog wel eens zien.

deffil 4 oktober 2020 om 18:58

Mooie top 10 plaats. Zal zich wel beter moeten voorbereiden. Vandaag werd er niet gekoerst. Één minidemarrage en Het kaf was van het koren gescheiden.

Lalsacien 4 oktober 2020 om 19:33

En twee lange kopbeurten van Tim en Dries!!!

yo-eddy 4 oktober 2020 om 20:31

toch waren er nog maar max 60 man in de laatste 60km

deffil 4 oktober 2020 om 19:43

Met de overlapping van eendagswedstrijden en de grote ronden krijg je heel andere koersen. Er zijn geen sterke ploegen meer, het is veel sneller een strijd van man tegen man. Zo lang mogelijk je mannetje nog bij je houden, maar van echte controle is geen sprake meer.
Het is wat wennen, maar levert wel spektakel. Niemand is zegezeker, veel hangt af of de concurrentie wil rijden of niet..

Michelangelo 4 oktober 2020 om 19:46

Ik denk dat er voor Mathieu twee manieren zijn om deze koers te winnen:
1 door het scenario als vandaag: lang gesloten koers, klein groepje dat wegrijdt op de laaste klim met een grotere groep erachter. Alleen moet dan alles weer bij elkaar komen voor de sprint

2 door eerder oorlog te maken, en met een klein groepje schaduwfavorieten in de kop van de koers te komen nog voor de redoute. Om op die manier te overleven tot de top van de Roche aux faucons.

Ik zie hem het liefst zelf oorlog maken, daar heeft hij overigens ook de meeste successen mee behaald. Maar ik kan me voorstellen dat na een dag als gisteren dat niet de meest voor de hand liggende tactiek is.

Hoe dan ook is LBL geen kansloze onderneming gebleken voor VDP.

Romāns Vainšteins 4 oktober 2020 om 19:55

Oorlog maken op dat traject vanaf de Wanne is wel heel erg moeilijk. Scenario 1 is zijn winstkans.

Michelangelo 4 oktober 2020 om 20:23

Scenario 1 is idd de meest voor de hand liggende. Maar je hebt het maar voor een stukje zelf in de hand, de rest wordt bepaald door hoe goed het vooraan en achteraan ronddraait. Want mee kunnen met de springveren op de Roche aux Faucons zie ik niet gebeuren.

Overigens ben ik wel benieuwd welke scenario’s er volgend jaar mogelijk zijn als ook Evenepoel hersteld is. Is (denk ik) ook niet iemand die de echte punch heeft zoals de springveren, maar wel iemand die van ver kan gaan en het vol kan houden. Ideale tweede man voor Alaphillipe. Als die samen de finale in gaan, dan wordt het voor de anderen erg lastig lijkt me.

Geronimo 4 oktober 2020 om 20:28

Dat MvdP er op de Roche-aux-Faucons af wordt gereden ligt in de lijn der verwachting, wellicht dat hij met frisse benen er dichterbij zit. Maar vergeet niet dat er nog een vrij pittige uitloper is waar ik hem met het juiste koersverloop en goede vorm wel weer terug aan het front zie komen. Ergo, ik denk dat hij niet veel hoeft te veranderen om de volgende keer mee te doen voor de overwinning.

deffil 4 oktober 2020 om 19:56

Hij zal toch wat kilo’s kwijt moeten denk ik. Normaal heb je hier de fugelsangs, Kangerts, Nibali’s, yates, . Om nog maar te zwijgen over Wva of rev…
En volwaardige ploegen die er voor zorgen dat de selectie vanzelf verloopt

yo-eddy 4 oktober 2020 om 20:33

uh, hij had vandaag kunnen winnen hè ….. kilo’s eraf en VdP is deaud

Wheely 4 oktober 2020 om 20:23

Dit resultaat had ik echt niet verwacht, sprintje winnen van de achtervolgende groep, 6e worden op 14 seconden. Dat geeft hoop voor de toekomst.

1 dingetje: had ie achteraf nou toch niet naar dat WK gemoeten?

flores 4 oktober 2020 om 20:30

Dat vraag ik me ook af, Mathieu twijfelt teveel over zijn capaciteiten

yo-eddy 4 oktober 2020 om 20:34

…. het is Dumoulin niet ;) ….. die had hier ook gewoon voor zichzelf moeten rijden

F4L 4 oktober 2020 om 22:00

Terechte vraag. Ik denk dat hij gewoon naar het WK had moeten gaan. Hij had er zeer waarschijnlijk bijgezeten in de finale en dan was alles mogelijk.

Bobby Solo 4 oktober 2020 om 20:56

Scheelde heel weinig of hij had er bovenop de Valkenrots nog bijgezeten. Zonder de inspanning van gister wint hij hier vandaag, zo simpel is het eigenlijk.

Romāns Vainšteins 4 oktober 2020 om 22:22

Nee, zo simpel is het niet.

Chippen 5 oktober 2020 om 01:32

scheelde best wel wat

misschien was hij veel dichter geweest zonder de inspanning van gisteren. misschien was het verschil groter geweest als het kopkwartet geen tour en wk in de benen had. misschien was de wedstrijd anders verlopen als een aantal favorieten niet in de giro zaten.

misschien geeft dit hem het vertrouwen om hier ooit eens vol voor de winst te gaan. of misschien had dit jaar de unieke omstandigheden die hij nodig had en was dit eigenlijk zijn grootste kans op winst.

we zullen het de volgende jaren zien.

Gilberto 4 oktober 2020 om 21:37

Puike prestatie, niet verwacht. Door raar seizoen, opgepropt programma, andere deelnemersvelden, weet ik echter niet of je er zomaar vanuit mag gaan dat Matje hier voortaan elk jaar echt mee ken gaan doen hoor.
Wel duidelijk dat hij klaar is voor Vlaanderen en Roubaix. Ben wel erg verdrietig over van Avermaet. Zoveel kansen krijgt hij niet meer. Ik zou hem De Ronde zo graag gunnen, en dan Matje voor Roubaix, maar helaas. Tiesj ook sterk!

sooike 4 oktober 2020 om 21:52

Ik had hier reacties verwacht vol met een grenzeloze bewondering voor Mathieu. Rijdt eerst 75 kilometer lang iedereen zaterdag op achterstand in een verpletterende solo en wint een pittige etappewedstrijd, om vervolgens een dag later 265 kilometer in de kop van een loodzware klassieker te rijden en een zesde plaats binnen te sprinten. Maar de ‘deskundigen” hier hebben het liever over zijn gewicht dan over zijn imponerende prestatie. Ik kom niet meer bij van het lachen en heb een nog groter respect voor de wielrenner Mathieu van der Poel !

Romāns Vainšteins 4 oktober 2020 om 22:29

Altijd maar die lui die hier komen vertellen dat ze keihard ergens aan het lachen zijn…

Neemt niet weg dat ik inderdaad in ‘kamp bewondering’ zit vandaag. Dit vandaag en Lombardije zijn zijn grootste prestaties dit jaar. Indrukwekkender dan zijn overwinningen, hij lijkt nog wat all rounder geworden te zijn qua wegwielrennen.

jan jansen 5 oktober 2020 om 00:29

RV
Jij kunt vinden dat het zijn grootste prestaties zijn maar je kunt het niet stellen.
De meesten van de volgers zijn het, gezien de reacties van gisteren op zijn overwinning, niet met je eens.

doorak 5 oktober 2020 om 14:07

+ 3 Jan Jansen. De zgn. Literaire nitwits zoals RV vertonen met taalkundig gebrabbel éénoog in het land der blinden te zijn.

Klerenhangerfan 4 oktober 2020 om 22:44

Iedereen vergeet even dat Mohoric een van de beste dalers is van het peloton en waarschijnlijk met enorm veel risico die laatste afdaling is ingegaan. Als Mathieu dat had gedaan zonder verkenning, dan had dat misschien zijn seizoen gekost…

yo-eddy 5 oktober 2020 om 11:10

Mathieu nog zien dalen in de Lombardije? Never dat VdP Mohoric niet kan volgen in de afdaling

Romāns Vainšteins 5 oktober 2020 om 11:18

MvdP deed veel kop werk op de uitlopers, Mohoric is vanuit zijn rug aangegaan waarschijnlijk, daar doe je op dat moment niks aan.

martijnkh 5 oktober 2020 om 09:21

Als ie zaterdag die inspanning niet had gedaan, maar bijv een rustdag had gehad.
Dan had is er gewoon bijgezeten.

Headlines

Materiaalzone

Populair