Mathieu van der Poel zegeviert in Dwars door het Hageland

zaterdag 5 augustus 2017 om 18:28
Mathieu van der Poel zegeviert in Dwars door het Hageland

Foto: Nico Vereecken / Photonews (archief)

Mathieu van der Poel heeft een spannende editie van de Dwars door het Hageland op zijn naam geschreven. De veldrijder versloeg op de Citadel van Diest een indrukwekkende Taco van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij), die in de vroege vlucht zat, en Wout van Aert (Vérandas Willems-Crelan). Van der Poel is daarmee de opvolger van Niki Terpstra in de ‘Vlaamse Strade Bianche’.

Elf koplopers
De wedstrijd werd vandaag gekleurd door een kopgroep van elf man. Daarbij zaten twee Nederlanders: Taco van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij) en Marten Kooistra (SEG Racing). De overige namen waren Dries De Bondt (Verandas Willems-Crelan), Florian Sénéchal (Cofidis), Piet Allegaert, Benjamin Declercq (beiden Sport Vlaanderen-Baloise), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Olivier Pardini (WB Veranclassic Aqua Protect), Philipp Walsleben (Beobank-Corendon), Henrik Evensen (SEG Racing) en Michael Reihs (Veloconcept).

De elf koplopers kregen een maximale voorsprong van ruim vijf minuten. Op veertig kilometer voor het einde was het verschil nog altijd drie minuten. Dat bleek voor Wout van Aert (Verandas Willems-Crelan) het sein om een versnelling te plaatsen. De wereldkampioen veldrijden kreeg Joeri Stallaert (Cibel-Cebon) en Kenneth Vanbilsen (Cofidis) met zich mee, al reed Stallaert even later lek op een van de onverharde stroken, waardoor Van Aert slechts één man bij hem had.

Van der Poel naar Van Aert
Op dertig kilometer voor het einde probeerde Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) de sprong naar Van Aert & Vanbilsen te maken, met Tim Merlier in zijn wiel, een ploegmaat van Van Aert. De twee koppels kwamen een paar kilometer later samen en ook enkele andere renners wisten daarna de aansluiting te maken. Hun achterstand op de elf leiders bedroeg toen één minuut.

Sénéchal leek vooraan over de beste benen te beschikken. De Fransman reed op zes kilometer van het einde, vlak voordat de samensmelting een feit was, weg van Pardini en De Bondt, die als laatsten waren overgebleven. Het avontuur van Sénéchal duurde echter niet lang, want twee kilometer later gingen Van der Poel, Van Aert, Van der Hoorn, Claeys en Pardini op en over hem.

Van der Hoorn maakt indruk
Wat volgde was een spannende finale, waarin Claeys tweemaal ten aanval probeerde te gaan, maar beide versnellingen werden gecounterd door Van Aert. De aankomst op de Citadel van Diest deed vervolgens denken aan een finale van een veldrit. Van Aert had in eerste instantie de kop, maar een ijzersterke Van der Hoorn kwam als eerste door de laatst bocht, met Van der Poel in zijn wiel. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij leek af te stevenen op de winst, maar Van der Poel wist hem in extremis nog te passeren.

Dit artikel delen:

44 Reacties

Wheely 5 augustus 2017 om 20:14

Leuke koers hoor!

0
F e r o x 5 augustus 2017 om 20:15

Was natuurlijk ook wel een bijzonder moeilijke dag voor motoren. Dat parcours en extra regen maakt het echt quasi onmogelijk om een renner voor te blijven. Was moeilijk om hier ook veel extra afstand te nemen. Alhoewel ik het wel liever zou hebben. Dan is het maar zo dat de renners wat minder in beeld zijn.

0
Pantani77 5 augustus 2017 om 20:28

Weet iemand wat de stand is dit wegseizoen?

0
assen 5 augustus 2017 om 20:47

Nb: ik wil niets afdoen aan de geweldige prestatie van Taco, maar bij dit soort wedstrijden kost voorop rijden relatief minder energie dan bij andere wedstrijden. Dit is omdat de renners in het peloton minder kunnen profiteren van in het wiel rijden bij de vele onverharde wegen. Dit zie je ook bij Parijs-Roubaix, vanwege zelfde oorzaak.

0
gommy123 5 augustus 2017 om 23:35

@pantani 2-1 als je uitgaat van echte duels in het voordeel van vd Poel. Van Aert won wel de ronde van Limburg waar ook VD Poel aan de start kwam maar daar werd Mathieu 77e dus niet een echt duel. Als je die wel mee zou nemen zou het 2-2 staan.
In totaal:
Vd Poel 13 Koersdagen: 4 overwinningen en 1 algemeen klassement.
Van Aert 16 koersdagen: 3 overwinningen

Ondanks het feit dat Vd Poel lekker ook nog aan het mountainbiken is rijdt die toch wel degelijk een stuk beter dan van Aert op de weg.

0
Imbatido 6 augustus 2017 om 00:30

Niet overdrijven gommy123. Van Aert heeft 3x een 1.1 gewonnen (Limburg, Elfstedenronde en Pino Cerami), was 2e in Rad am Ring (achter ploeggenoot) en nu 3e. Bovendien twee keer derde in een rit in de Ronde van België. Ik zou niet durven zeggen dat Van der Poel het beter doet. Op de CQranking staat Van Aert in ieder geval een stukje hoger.

0
jan jansen 6 augustus 2017 om 00:43

Ja, wie is de beste?
Ik zou zeggen Dumoulin.

0
gommy123 6 augustus 2017 om 01:18

Lmbatido, minder koersdagen, minder sterke ploeg. Ja vd poel is gewoon een betere wielrenner. Helaas willen de belgjes dat niet toegeven

0
Leukefans 6 augustus 2017 om 02:07

@Gommy
Maar wel echt geweldig leuk voor jou!
Die tweestrijd is dan ook enorm belangrijk, omdat ze elkaar in het veld elk weekend tegenkomen is het absoluut noodzakelijk dat we hun prestaties op de weg elke keer weer gaan vergelijken. Of toch zolang die vergelijking in het voordeel van jouw favoriete renner doorslaat. Bedankt voor je uitstekend opzoekwerk, we zijn er toch allen zoveel wijzer van geworden!

0
GroteSmurf 6 augustus 2017 om 02:14

Wat een geweldig (par)koers !
Complimenten aan de organisatie en de renners !
Grote Smurf heeft duimen en vingers zitten aflikken. :P

0
Pantani77 6 augustus 2017 om 03:31

@gommy:dank!

@leukefans: in mijn vorige post viel dit Teken weg. Maar zo lang we willen vergelijken vergelijken we, het zijn immers Belgen (Wuyts en Co) die hier mee zijn begonnen dus waarom niet eens kijken hoe dit op de weg verloopt. En als wout matje er op had gelegd hadden we (weer) alle verhalen moeten horen hoe goed van aert is en dat hij de ronde van België en Roubaix wel even gaat winnen…

0
Romāns Vainšteins 6 augustus 2017 om 08:47

Gaat dit oliedomme van Aert – vd Poel gezeik nu alweer beginnen ?

0
O59 6 augustus 2017 om 09:31

@Romāns Vainšteins: +1

0
Mwielerfan 6 augustus 2017 om 09:54

Ik vind de vergelijking wel leuk

0
Verweggistan 6 augustus 2017 om 10:31

David van der Poel rijdt, iets minder opvallend dat zijn broertje, ook een sterk wegseizoen: Vandaag netjes 18e, vorige maand 8e in Wales en eerder ook al tweemaal achtste in een massasprint in de Mayenne.

0
jp.vanoosterhout 6 augustus 2017 om 13:05

ik vind de hype voor van aert en van der poel zeer overdreven ,als ze in zulke koersen hun stempel enigszins kunnen drukken,wil niks zeggen over hun kansen in wt koersen.. tegen mannen als sagan,kwiatkowski,van avermaet kunnen ze niks inbrengen,ze worden dus erg de hemel in geprezen

0
52voor11achter 6 augustus 2017 om 13:26

@jo.vanoosterhout
Je brengt disbalans in het hoop-toekomst continuum.
Omdat die gasten zo jong zijn, het veldrijden domineren en op de weg aantonen te blijven winnen is deze ‘hype’ zeer gerechtvaardigd. Kijk even naar de Tour of Belgium. En ten aanzien van de mannen die jij noemt, zou ik Cruijff parafraseren: ‘Je kan niet winnen van degene die niet meedoen.’
Deze kerels zijn de van Avermaets en Sagans van de toekomst!

0
Gebruikersnaam 6 augustus 2017 om 13:42

Ik vind dat er wat veel waarde wordt gehecht aan Van der Poel die eens Gilbert verslaat (terwijl die 5 weken niet gefietst heeft en zijn eerste koers rijdt) of Van Aert die Tony Martin verslaat (terwijl die alweer een tijdje over zijn top is in het tijdrijden) in de ronde van Belgie. Dat zijn geen ijkpunten, ook niet omdat er toevallig 5 grote namen in dat peloton van 200 renners zitten.

Ze hebben nu de handen vol aan die van der Hoorn. Leuke renner, leuk talent, maar dit jaar in geen enkele grote klassieker het einde gehaald. En dat is normaal, jonge renner, dat zijn allemaal nog veel te lange koersen voor hem… net zoals dat ook zou gelden voor VA en VDP.

Laat ze volgend jaar maar meedoen in Roubaix. In Arenberg rijden ze het peloton aan gort en wanneer we aan de Carrefour zijn, hangen ze beiden ergens op een minuut of 5 tussen hun kader te spartelen.

Leeftijdsgenoten zoals Benoot, Moscon of Oomen staan al stukken verder, die verdienen meer hype.

0
52voor11achter 6 augustus 2017 om 14:20

@Gebruikersnaam
Dat is de hele grap. Oomen, Benoot en Moscon (wie ik zeker geen hype wil onthouden) rijden al veel langer serieus in het profpeloton mee en laten al resultaten zien (gelijk hun leeftijd). We willen graag dat van Aert en van der Poel deze overstap ook volledig maken om te zien (wat we vermoeden en ze elke keer laten zien) dat ze ook zo goed kunnen worden.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone