Mathieu van der Poel: “Wedstrijd was zeker niet verloren na mijn val”

zondag 31 januari 2021 om 18:01
Video

Mathieu van der Poel wist in Oostende voor de vierde keer in zijn carrière het WK veldrijden te winnen. De Nederlander versloeg Wout van Aert na een tweestrijd, die beslist leek te worden door een lekke band van de Belg. Op dat moment reed Van der Poel juist op achterstand door een val. “Ik heb geluk dat Wout lek rijdt om terug te komen, want ik weet niet of ik anders terug was gekomen”, zei Van der Poel.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“De wedstrijd was toen nog zeker niet verloren”, vertelde Van der Poel over het moment dat hij ten val kwam. “Ik werd ronde per ronde beter en had het parcours steeds beter onder de knie. Daarna had ik het gevoel dat ik in de tweede helft de controle in handen had.”

Van Aert had de beste start en toen kwam Van der Poel in de achtervolging ook nog ten val. “Vooral omdat ik verrast werd door het spoor dat ik daar nam. Die sporen waren daar vrij diep. Ik had niet het gevoel dat ik op dat moment à bloc zat, maar Van Aert nam daarvoor een goed gaatje omdat ik vast kwam te zitten in het zand. Ik wilde me toen niet vergalopperen in de achtervolging.”

foto: Cor Vos

Bepalende stuk
Door de lekke band van Van Aert nam MVDP de leiding over. Even leek de Belg terug te keren, maar een zandstrook maakte het verschil weer groter. “Ik kon daar doorrijden, vlak voor de brug. Dat was het meest bepalende stuk. Daar kon je echt het verschil te maken. In het begin was het Wout die daar wegreed, omdat ik mij vastreed. Dat was echt het belangrijkste stuk van de wedstrijd.”

Een vierde wereldtitel dus voor Van der Poel. “Maar het voelt wel een beetje raar aan allemaal. Ik kon thuisblijven tot gisteren en er naartoe leven als een gewone wedstrijd. Het jammere is dat ik geen familie en vrienden bij heb, maar dat neemt niet weg dat ik niet tevreden met deze wereldtitel”, legt hij uit.

Vanaf nu richt de kopman van Alpecin-Fenix zijn ogen op het voorjaar op de weg. “Ik kijk wel uit naar Roubaix, want dat wordt mijn eerste keer. Maar ook mijn titel verdedigen in de Ronde heb ik aangestipt”, lacht de kersverse wereldkampioen.


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

14 Reacties

Veloburto 31 januari 2021 om 17:53

Nee, dat blijkt!

0
Mischa 31 januari 2021 om 17:58

Zeker niet. In de zandstroken en brug op er na was hij na een paar ronden, als Wout niet was lekgereden, ook komen aansluiten met een zelfde uitslag als resultaat.

0
Michelangelo 31 januari 2021 om 19:03

Mathieu was vandaag gewoon de sterkste jager EN het sterkste konijn. En Wout was dit keer het haasje met zijn lekke band, waardoor hij veranderde in aangeschoten wild.

0
yo-eddy 31 januari 2021 om 19:16

In de zandstrook voor de brug was VdP de laatste 4 ronden gewoon superieur, verder mooie strijd en eerlijke reacties achteraf.
Persoonlijk ben ik blij dat Mathieu dat truitje weer een jaar om mag. Uiteindelijk heeft Wout in die trui vooral heel erg veel verloren ;)

0
S'mon 31 januari 2021 om 19:41

Het valt me wel op dat Mathieu, zodra hij onder druk of stress staat, meer foutjes maakt. Zodra hij wat meer ademruimte heeft komt dan de echte Mathieu naar boven. Wat niet wilt zeggen dat hij slecht heeft gereden natuurlijk.

0
yo-eddy 31 januari 2021 om 20:13

Hij maakt ook wel foutjes als hij totaal niet onder druk staat, dan is het veelal gebrek aan focus.
Wat mij wel opvalt is dat als hij zijn “flits” plaatst (dit WK niet echt gezien, maar toch wel snelste ronde) hij een halve ronde tot in de perfectie op 110% vermogen kan rijden, dan klopt echt alles.

0
Michelangelo 31 januari 2021 om 22:05

Ik denk dat het ook een beetje ingebakken zit in de rijstijl van Mathieu. Zijn grenzen liggen verder weg, maar als de druk op de ketel staat rijdt hij ook heel dicht tegen de grens aan heb ik het idee. Terwijl ik bij anderen het gevoel heb dat ze wat meer “marge” houden.

Dat maakt het enerzijds gevoelig voor foutjes en schuivers. Maar als het dan allemaal samenvalt (kracht, techniek, snelheid, lef en de grenzen opzoeken), dan hoeft er voor mij eigenlijk geen andere crosser mee te fietsen. Hooguit als referentie om te laten zien hoe snel het gaat…

0
Sjaak P 31 januari 2021 om 22:07

vdP had eerder dan vA in de gaten, dat het eerste stuk van het strand (naar de branding en weer teruglopen) “rustig” gereden moest worden, om in het tweede stuk foutloos voluit naar de brug en omhoog te gaan. vA zei het ook, in de ronde dat’ie nog op een handvol seconden kwam, net iets te hard het loopstuk gedaan, en geprobeerd dicht te rijden, en toen gestrand in het laatste stukje naar en op de brug. vdP kon elke rond vol de brug op. Normaal hoeft vA in zo’n klim geen meter te laten, nu sloopte hij zichzelf in het zand ervoor. vA heeft hier verloren omdat’ie niet het geduld had tijdig uit het rood te gaan.

0
DeGroteMolen 31 januari 2021 om 23:44

Van Aert heeft hier verloren omdat er iemand beter was lijkt er meer op.

0
Barry Batsbak 1 februari 2021 om 10:37

Beter? Hij heeft het in elk geval handiger ingedeeld, niet alleen de wedstrijd overall maar ook per rondje de Watts alleen laten gelden waar het echt nodig was. En wat Van der Poel ook gewoon echt heel goed gedaan heeft was zich goed aankleden met beenwarmers. Dat heb ik nog te weinig gelezen her en der, maar ook zo hou je net dat beetje energie aan boord wat anders door kou uit je lichaam wordt gerooft.

0
Sjaak P 1 februari 2021 om 11:53

De kou leek ongelijk verdeeld. Alvarado en Cant klappertandden, terwijl Brand en Worst (hebben hun naam mee) er warmpjes bij leken te zitten. Sweek zag je na 1 ronde al handjewapperen, vdP reed door de zee om af te koelen. Behalve beenstukken, misschien dat je lijf het koud krijgt wanneer je alle energie nodig hebt in je benen. Of kost teleurstelling je teveel warmte.

0
Gala 1 februari 2021 om 08:40

VDP is vooral de hele wedstrijd cool gebleven. Zelfs na een erbarmelijke zandpassage in de 2e ronde en een valpartij kort erop heeft hij nooit gepanikeerd. WVA leek mij een pak nerveuzer rond te rijden, zeker na die lekke tube. Dit heeft zeker bijgedragen tot de overwinning van Mathieu die anders ook had gewonnen, zij het met niptere voorsprong.

0
Michelangelo 1 februari 2021 om 08:58

Waarbij ik er wel aan toe wil voegen dat het op een zandparcours makkelijker is om “cool” te blijven als je voorop rijdt. Als je in de achtervolging zit, dan kun je je geen slechte zandstrook veroorloven.

Maar ik deel wel je visie dat Wout in mijn ogen te geforceerd van start ging. En (achteraf) ook te geforceerd probeerde zijn voorsprong uit te bouwen.
En (achteraf) heeft hij ook geprobeerd om te geforceerd terug te komen. Op de limiet zitten om naar je opponent toe te rennen, er bijna zijn, en dan door je vermoeidheid een fout maken waarbij alle inspanningen in 1 keer teniet zijn gedaan… dan kan ik het me voorstellen dat je mentaal een klap krijgt.

0
flores 1 februari 2021 om 10:08

het moet me van het hart, dat in de meeste reacties duidelijk koers kenners zitten. Dat meen ik echt. Echt een hoog niveau.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone