Mathieu van der Poel voor Wereldbeker MTB in Albstadt: “Ik voel gezonde spanning”

donderdag 6 mei 2021 om 18:05
Mathieu van der Poel voor Wereldbeker MTB in Albstadt: “Ik voel gezonde spanning”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel begint komend weekend aan zijn mountainbikecampagne richting de Olympische Spelen van Tokio. In het Duitse Albstadt wil hij er meteen staan, in de hoop zoveel mogelijk punten te sprokkelen. “Ik voel gezonde spanning en heb er veel zin in”, zo laat hij weten aan het NRC.

Van der Poel is al meer dan een jaar niet meer actief geweest in een mountainbikewedstrijd en dus is de Nederlander van Alpecin-Fenix wel wat nerveus voor de Wereldbeker van Albstadt. “Mijn laatste wedstrijd op de MTB was in Lenzerheide (augustus 2019, red.), dat is vervelend”, aldus Van der Poel in gesprek met NRC-journalist Dennis Boxhoorn.

“Voor hetzelfde geld ben ik die aansluiting nu weer verloren, maar ik heb goed getraind. Ik denk dus dat ik een goed niveau ga halen. Twee jaar terug had ik het gevoel dat ik de stap naar de top had gemaakt. Ik won drie Wereldbekers, had een goed gevoel en was top voor de Spelen.” Nu is het voor Van der Poel zaak om zoveel mogelijk punten te sprokkelen voor Tokio.

Zoveel mogelijk punten verzamelen 
De Nederlander wil namelijk op de eerste startrij staan tijdens de Olympische cross-country-wedstrijd. “Dan heb je het zelf in de hand”, aldus Van der Poel. “Ik ben gemotiveerd om dit en volgend weekend zoveel mogelijk punten te halen. Ik heb er veel zin in. Mountainbiken doe ik niet van jongs af aan. Het is een beetje een liefde geworden.”

Na de Wereldbeker van Albstadt staat ook nog de wereldbekermanche in Nove Mesto op het programma. Na het mountainbike-blok gaat Van der Poel op trainingskamp en daarna zal hij de Ronde van Zwitserland, het Nederlands kampioenschap op de weg en de Tour de France betwisten. Op 26 juli moet het dan gebeuren tijdens de Olympische cross-country-wedstrijd.

Dit artikel delen:

13 Reacties

FW07 6 mei 2021 om 18:13

Pff, wat een magere voorbereiding op de mountainbike heeft ie dan zeg. Als dat maar goed gaat.

Smuckinho 6 mei 2021 om 18:56

Wellicht de volgende keer wat meer wedstrijd info plaatsen bij zo’n bericht? Rijdt hij bijv de shorttrack op vrijdag (bestaat dat nog?) en hoe begint de wedstrijd as zondag?

blix 6 mei 2021 om 19:18

Ik heb begrepen dat de UCI de regels omwille van covid veranderd heeft, en dat de UCI-ranking van begin 2020 telt (plus de punten vergaard in de 2 World Cups en het WK in september/oktober 2020) als basis voor de startorde in de short track. Dat betekent dat Mathieu, die nu volledig verdwenen is uit de UCI-ranking, toch nog steeds bij de eerste 30 staat op de UCI-ranking van begin vorig jaar, en dat geeft hem startrecht in de short track van vrijdag (Jammer voor iemand als Pidcock, die momenteel in de top 30 van de "reguliere" UCI-ranking staat, maar die begin vorig jaar nog 0 punten had, en dus niet in die "fictieve" top 30 staat). In de XCO van zondag worden de eerste 3 rijen vervolgens bepaald door de uitslag van de short track. Gezien Mathieus absolute dominantie in de short track de voorbije jaren, verwacht ik hier een mooi resultaat van hem. Zeker nu het vandaag pijpenstelen heeft geregend in Albstadt, wat in zijn kaart speelt.

Rsw85 6 mei 2021 om 20:27

Hoeveel UCI punten krijg je in de shortrack en hoeveel in de XCO?

blix 6 mei 2021 om 21:43

Voor de short track krijg je een verwaarloosbaar aantal UCI-punten, voor de XCO daarentegen meteen 300 ofzo. Maar de short track is gewoon cruciaal om überhaupt te kunnen scoren op zondag

J K 6 mei 2021 om 19:38

4 MTB wedstrijdjes dus als voorbereiding in bijna 2 jaar. Laten we hopen dat het niet gaat zoals met Sagan in Rio. Die had toen ook de vorm wel, maar moest wat agressief rijden en reed 2 x lek. Sagan’s break van MTB was destijds wel wat langer…7 jaar geloof ik.
Doet Nino Schurter nog mee dit keer? Met Pidcock tock ook wel weer een serieuze concurrent erbij.

NajroKwintana 6 mei 2021 om 20:01

Ja, Schurter doet nog steeds mee. Hij kan het record Wereldbeker overwinningen evenaren van Julien Absalon dus zal immens gemotiveerd zijn. Voor Pidcock vrees ik dat zijn startpositie te ver is om al voor de prijzen mee te strijden, maar hij mag me altijd verbazen. Met zo’n toptalent weet je immers nooit.

chiller87 6 mei 2021 om 21:11

Ik verwacht pidcock en mathieu op het podium zondag, voorwaarde voor pidcock is dat hij een goede start neemt. start rond plaats 70. Er staan nog een aantal veldrijders aan de start bij de mannen (meisen en soete), vrouwen (alvarado) en u23(vas, van empel, pieterse). Benieuwd wat een daan soete kan.

NajroKwintana 6 mei 2021 om 21:18

Ik ben ook benieuwd naar de prestaties van Daan Soete. Hij heeft de voorbije jaren al mooie dingen laten zien op de wereldbekers en heeft de goeie vorm te pakken. Vorig weekend was hij nog aan het strijden voor de overwinning met Victor Koretzky, toch iemand die als vaste waarde voor de top 10 mag gerekend worden.

Koers 6 mei 2021 om 20:33

Morgen is er vanaf 16:50 op Ziggo Sport (open kanaal) iets van praatprogramma ofzo met vdp, Vader, Anne Terpstra te zien en om 17:20 de cross zelf.

Rsw85 6 mei 2021 om 20:33

Ben benieuwd, het uitstel van de olympische spelen vorig jaar is wel de allergrootste teleurstelling geweest zijn de carriere van Mathieu tot nu toe. Alles verliep volgens planning qua opbouw. Na de olympische spelen zou hij de vuelta rijden en met een eerste grote ronde in de benen zou hij in het voorjaar echt gaan vlammen.

Nu krijg je -ondanks de prima prestaties- dat er teveel compromissen zijn en moeten worden gesloten waardoor die mooie route naar de spelen een enorme knauw heeft gereden. Je kunt dan zeggen “als eentje het kan is hij het wel” maar als het onverhoopt niet lukt gaat dat toch zeer doen. Er ligt dit jaar ook nog een wk parcours wat op zijn lijf geschreven is. Met welke concessies moet hij daar naartoen etc.

Ik hoop het allerbeste natuurlijk maar wat zal het lastig gaan worden.

theking 6 mei 2021 om 21:14

Is dit ook weer te zien online op redbull tv?

Headlines

Materiaalzone

Populair