Mathieu van der Poel voelt zich goed: “Programma omgegooid om voor winst te koersen”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen dinsdag 6 juni 2023 om 19:55

Mathieu van der Poel voelt zich goed: “Programma omgegooid om voor winst te koersen”

Interview Ruim acht weken is het geleden dat Mathieu van der Poel solo de wielerbaan van Parijs-Roubaix binnenreed. De 28-jarige Nederlandse kopman van Alpecin-Deceuninck keert zaterdag terug in competitie tijdens Dwars door Het Hageland (met vele offroad-stroken), de woensdag erop gevolgd door de start van de Ronde van België. En niet zoals aanvankelijk beoogd de Ronde van Zwitserland. “Ik koers liever voor winst dan dat ik bergop in de gruppetto hang”, vertelt hij in een Zoom-interview waarbij WielerFlits aanwezig was.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Van der Poel maakte tijdens het groepsinterview een ontspannen indruk. In een half uur durend gesprek dat van de hak op de tak ging, beantwoordde de Nederlander uitgebreid vrijwel alle vragen die hem gesteld werden. Er was nieuws, want MVDP vertelde dat hij het WK mountainbike rijdt in Glasgow en hij overweegt ook een deelname aan het NK tijdrijden over drie weken in Nunspeet. “We zijn nu met tien jongens in La Plagne, waar we ons voorbereiden op de Tour de France. We begeven ons in chalets, eigenlijk is het echt leuk. Het voelt een beetje als een vriendenuitje. Uiteraard trainen we, maar we maken ook plezier. Ik geniet hier meer van dan voorheen.”

Over een paar dagen keert Van der Poel huiswaarts. En dus niet naar de Ronde van Zwitserland, wat na de klassiekers nog de bedoeling was. “Ik vind het fijn om even thuis te zijn. Na een trainingskamp in Spanje en nu de hoogtestage hier, is het alweer even geleden dat ik thuis was. Met de Tour de France en het WK op komst, zal ik straks ook weer een week of zes weg zijn. Bovendien vind ik wedstrijden als Dwars door het Hageland en de Baloise Belgium Tour leuker dan de Ronde van Zwitserland. Daar zitten twee tijdritten in en veel klimwerk. Ik kies er dan liever voor om koersen te rijden om te winnen in België, dan dat ik in de bergritten in de gruppetto hang.”

foto: Cor Vos


Rug onder controle

Afgelopen winter baarden rugproblemen Van der Poel opnieuw zorgen. Dat euvel lijkt intussen naar de achtergrond verdwenen. “Het is wel iets waaraan ik moet blijven werken, zoals ik voor de klassiekers ook al eens gezegd heb”, vertelt hij. “Ik zit minstens twee keer per week in de gym en dat helpt me om het probleem onder controle te houden. Krachttraining, mobilisatie-oefeningen en core stability. Mijn rug verbetert nog altijd. Ik ben blij met hoe dat gaat. Hier op hoogtestage merk ik ook dat het bergop lang zo slecht niet is als dat het geweest is. Daar ben ik tevreden mee. Als we op dezelfde voet verder gaan, blijft mijn rug goed zoals-ie nu is óf zelfs nog beter.”


Veranderde aanpak
MVDP kende dit voorjaar zijn beste periode ooit. Hij won dus Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix en daarnaast werd hij ook nog tweede in de Ronde van Vlaanderen en de E3 Saxo Classic. Hij genoot daar topvorm. “Toch is het niet moeilijk om dat dan los te laten en vervolgens – zoals nu – weer naar datzelfde niveau op te bouwen. Daarbij moet ik ook zeggen dat door het goede voorjaar, het nu makkelijker is om naar een volgend doel toe te werken. Ik had al twee goede weken in Spanje gedraaid en ook deze hoogtestage is goed verlopen. Ik denk dat mijn niveau opnieuw heel erg goed is, zoals we verwacht hadden. Alles gaat tot op heden volgens ons plan.”

Met die goede vorm wil hij de komende weken meteen meedoen voor winst. “Ik kijk er echt naar uit om weer te koersen. Het is lang geleden sinds Parijs-Roubaix. Maar ook dit heb ik al eerder gezegd: vanaf nu zal ik meer investeren in trainen en minder in koersen. Als ik dan een wedstrijd rijd, wil ik klaar zijn om mijn doelen na te jagen. Ik denk dat we daar opnieuw in slagen, net als in het voorjaar. In het verleden deden we misschien soms iets te veel. Een beetje onvoorbereid ook, soms. We leefden van koers naar koers. Maar voor mij is het goed om af en toe een goed blok training in mijn seizoen te hebben. Dat brengt me naar een ander niveau en daar geniet ik van.”

foto: Cor Vos

En dus breekt de volgende fase in zijn opbouw aan. “De voorbereiding is echt goed geweest. Niets heeft me gestoord. De nieuwe aanpak zorgt ervoor dat ik me meer klaar voel als ik naar wedstrijden ga. En omdat ik langer train, heb ik meer koershonger. Dat is echt belangrijk, een onderdeel van het moderne wielrennen. Het is heel moeilijk om naar een koers te gaan zonder voorbereiding, omdat het niveau gewoonweg superhoog ligt in iedere wedstrijd. Nu is dat belangrijker dan ooit, met de Tour en daaropvolgend het WK voor de boeg. Een goede basis is essentieel als je aan de Tour begint, zodat je er best oké uitkomt. En dan op naar een goed WK.”


Meer daarover in deel twee van het interview, dat woensdagochtend verschijnt.

 
23 Reacties
Sorteer op:
6 juni 2023 09:14
Die gaat echt goed zijn, sinds Roubaix niks meer van gehoord en dat is alleen maar positief.
6 juni 2023 08:46
Vooral te hopen dat het "koersen om te winnen" uiteindelijk niet gaat leiden tot beperkingen in zijn keuzes, omdat hij van de buitenwereld enkel mee mag doen om winst. Al ben ik daar bij VdP niet zo heel erg bang voor, omdat hij op het WK ook gaat mountainbiken "omdat ie er toch is". Ik mag wel hopen dat hij niet anders gaat koersen. Natuurlijk draait het ook om winnen, maar uiteindelijk is wielrennen entertainment. En wil je grootse nummertjes blijven zien. Als een berekenend programma dus maar niet te veel gaat leiden tot berekenend rijden.
6 juni 2023 10:07
Ben benieuwd hoe deze vernieuwde aanpak hem helpt om wat langer in topvorm te blijven. Was voorheen toch meer de echte eendagscoureur die vrij kort piekte. Gaat nu voor een langere topconditie met natuurlijk eerst de Tour, wat toch de belangrijkste koers op de kalender blijft voor de sponsors, en daarna nog het WK. Lijkt me wel een goeie keuze om daar een brede basis voor te leggen, met een lang trainingsblok sinds het voorjaar. Las op Sporza dat hij graag een Tour zou rijden à la de Giro '22, dat betekent dus vaak in de aanval trekken maar wel een niveautje hoger dan in die Giro destijds gezien de tegenstand. Gaat de koers in ieder geval opleuken. En Philipsen voor groen volgens hem, al moet je nog allemaal afwachten hoe dat uitdraait. Keuze voor Vlaamse koersen is er natuurlijk ook eentje voor het geld (nee dat doet niet enkel de Grote Boze Wolf), maar in zijn geval ook best te verdedigen gezien hij toch mentaal meer opleeft van een heldenrol in Het Hageland dan van op zijn limieten botsen in Zwitserland. Wat er ook nog gebeurt, seizoen al dik en dik geslaagd. Dus zoals hij zelf aangeeft kan je dan best ontspannen toeleven naar wat er nog bij komt.
Toch interessante ontwikkeling bij Mathieu de afgelopen paar jaar. Waar hij eerder altijd en overal startte om te koersen, te winnen en lol te hebben is het nu wat gecalculeerder qua programma en aanpak. Meer training en alle focus op de grote momenten om dan goed te zijn en te oogsten.
6 juni 2023 17:25
Hij hoort natuurlijk de Tour te rijden maar vindt er bepaald geen parcours op zijn maat (geen of amper aankomsten voor de punchers). Of teveel klimwerk of te vlak. Blijft over de vroege vlucht in de hogere heuvels/middengebergte waar ze hem het werk op laten knappen en waar er altijd wel een bij zal zijn die beter is bergop. Ik zou zeggen: lekker trainen voor het WK en af en toe een een sprintje aantrekken voor Phillipsen.
6 juni 2023 07:35
Dit leest stroef, als de vertaling van een interview dat in het Engels verliep (wat het waarschijnlijk ook was), niet het soort Nederlands dat je normaal uit de mond van MVDP verwacht...
  6 juni 2023 08:42
  Kijk je daar nog van op tegenwoordig?
  6 juni 2023 17:49
  @Ricardo Dat ik er niet van op kijk, is nog geen reden om het door de vingers te zien. En als minpuntjes constateren me minnetjes oplevert, dan is dat maar zo
6 juni 2023 08:45
Wat is nu eigenlijk zijn doel in de Tour? Met al die voorbereiding lijkt hij een specifiek doel voor ogen te hebben. Of wordt het een extraatje om op het WK overschot te hebben?
  6 juni 2023 09:06
  Rit pakken en Parijs halen. Dat is de officiële lezing.
  6 juni 2023 10:56
  Mathieu rijdt een klassement, mark my words
  6 juni 2023 14:59
  Welk klassement? Het algemeen klassement? Dat is dan tot halverwege dag 5 als ze de Col de Soudet op moeten want dan zit Mathieu gewoon in de bus met de sprinters.
  6 juni 2023 17:21
  @Hessel Met als voorbereiding niet in de groupetto zitten in Zwitserland
  6 juni 2023 17:49
  Als hij laat doorschemeren dat het klimmen steeds 'beter' gaat, dan mss eens kijken hoe ver hij komt voor het AK en of ritje plus groen. En wellicht is Poupou nog steeds een inspiratiebron vwb mogelijke Tourwinst.
  6 juni 2023 17:53
  @rulifaller Thieu wil zich nog wel ns wegsteken of totaal verrassend anders uit de bus komen. Daar past zo'n groupetto opm. prima in. Een ritje en Parijs halen lijkt me te weinig voor hem.
6 juni 2023 10:27
Ik begrijp deze aanpak van hem volkomen en vind het ook tof dat hij het zo doet. Hoop dat hij zélf voor groen mee gaat doen in de tour.
  6 juni 2023 12:02
  Heeft Phillipsen voor zich in de sprints natuurlijk. Daarnaast zijn er deze tour weinig etappes echt geschikt voor van der Poel.
  6 juni 2023 14:12
  Heb nog niet alle profielen van haver tot gort bekeken maar een goede MvdP kan in best veel vluchten mee. Daar liggen ook punten. Alleen echte, dikke bergen moet ie niet te veel doen. Of hebben ze dit jaar (weer) een telling die zwaar uit slaat richting de massaspurts?
  6 juni 2023 21:11
  uiteraard slaat de telling uit richting pure sprinters, dat doen ze altijd en dat gaat nooit veranderen groen kan enkel als je in alle massasprints dik top 10 rijdt, daarbij toch ook minstens in de helft van die sprints podium haalt én dat met philipsen in de ploeg of hij wint 5 overgangsritten, dan kan 't misschien ook nog wel. en dan echt wel 5, geen 2 of 3
6 juni 2023 15:01
Die gaat nog wat mooie prijzen bijpakken dit jaar. MvdP en zijn ploeg worden ‘volwassen’.
8 juni 2023 21:55
Blijf het bijzonder vinden dat je in de winter een heel traject uitstippelt om er in Juni achter te komen dat je de Ronde van Zwitserland toch stom vindt. Denken ze daar nu pas over na of? Overigens zijn goed recht om zijn programma te wijzigen, lekker doen als het niet goed is. Maar het lijkt er zo wel een beetje op alsof er in de voorbereiding niet echt heel diep is nagedacht over het programma.
6 juni 2023 07:41
Edit redactie: Bedankt, het is aangepast!
6 juni 2023 17:47
Als deze vos de passie voor het Hageland preekt, boer let op uw ganzen (tussen de hagenpreken door)

Reacties zijn gesloten.