Mathieu van der Poel start meteen met ambitie: “Al heeft Van Aert indruk gemaakt”

Mathieu van der Poel start meteen met ambitie: “Al heeft Van Aert indruk gemaakt”

foto: Cor Vos

woensdag 22 december 2021 om 18:00
Interview

Zondag begint Mathieu van der Poel met een weekje uitstel aan zijn veldritseizoen. In Dendermonde mag hij meteen de wei in tegen Wout van Aert. In de aanloop ernaartoe blikte de wereldkampioen vooruit via een kort Zoom-moment. Daarin gaf hij ook meer uitleg over de val op zijn linkerknie en geeft hij toe dat hij even voor zijn crossseizoen heeft gevreesd.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Het was op 25 november dat Mathieu van der Poel zich bij een val aan de linkerknie blesseerde. “Ik was niet eens stevig aan het trainen”, vertelt de wereldkampioen veldrijden. “Een onschuldig tochtje in het bos met vrienden was het. Tot plots mijn voorwiel slipte op een plek waar ik het niet verwachtte. Met mijn linkerknie kwam ik op wat gravel terecht, dat voor een hevige open wonde zorgde. Ik wist meteen dat het niet goed was.”

Van der Poel blijkt uiteindelijk twaalf dagen van de fiets gebleven te zijn. “In eerste instantie een dag of vier. Maar toen ik terug herbegon, was duidelijk dat het meer tijd nodig had. Ik bleef dan nog vijf, zes dagen extra zonder fiets. Een tegenslag waardoor ik zelfs even voor mijn veldritseizoen heb gevreesd”, geeft hij toe. “Zeker omdat het al zo’n korte winter is. Gelukkig is het de laatste paar weken de goede kant opgegaan.” De knie is zo goed als hersteld, vertelt hij. “Ik kan opnieuw zo goed als alles. Dat zit dus wel goed.”

Ook rugproblemen
Los daarvan blijft de kopman van Alpecin-Fenix ook kampen met aanhoudende rugproblemen. “Frustrerend, ja”, zucht hij. “En die is nog steeds niet optimaal, maar toch… ook de rug houdt voorlopig stand. Ik kan nu wel zeggen dat ik er – dankzij dat extra weekje zonder competitie – alles aan gedaan heb om zo goed mogelijk te zijn.”

En dat zal nodig zijn, beseft hij. “Omdat het niveau hoog is. En vooral omdat Wout van Aert toch wel indruk heeft gemaakt in de wedstrijden die hij al reed. Mooi om zien, trouwens. Ik keek niet de volledige wedstrijden, maar wel in stukjes. Ik weet niet of ik nu al de benen heb om hem te volgen, maar ik ga het in elk geval proberen. Misschien verras ik mezelf wel. Lukt dat niet, dan moet ik wel in staat zijn om deel uit te maken van de groep achter hem.”

Vecht Van der Poel straks meteen weer een duel uit met Wout van Aert? Foto – Cor Vos

Vorig jaar moest Van der Poel in Dendermonde zwaar het onderspit delven tegen zijn grote concurrent. “Toen weliswaar in een echt modderfestijn. Dat was extreem. Maar dat kan gebeuren als er zoveel regen valt. Ik veronderstel dat het zondag minder erg gaat zijn. Ik ben benieuwd wat er aan het rondje veranderd is.”

Kampioenschappen
Vader Adrie sprak over een drietal crossen die Van der Poel nodig zou hebben om weer mee te doen voor winst. Mathieu zelf ziet het lichtjes anders. “Of dat is om de druk af te houden? Nee, daar doe ik niet aan mee. En normaal zou ik ook spontaan zeggen dat ik meteen wil meedoen voor winst. Maar de manier waarop Wout aan zijn winter begon, was toch straffer dan ik verwacht had. Vandaar toch enig voorbehoud.”

Of hij nog wel evenveel zin heeft in het veldrijden als vroeger, wilde een collega nog weten. “Toegegeven, iets minder dan vroeger. Dat heb je als je zo laat instapt. De klassementen zijn weg, alleen de kampioenschappen blijven nog over als grote prijzen die je kan pakken. Dat komt door dat lange wegseizoen. Ik had die rust nodig. Maar het voelt nu vreemd om pas eind december het veld in te duiken. Maar de liefde is niet over, voor alle duidelijkheid. Mét publiek, liefst.”

Dit artikel delen:

47 Reacties

Alucard 21 december 2021 om 18:38

Oei.

Die kniewond die een week trager geneest dan gehoopt maakt op lange termijn geen bal uit, maar zijn uitspraken over blijvende rugproblemen ondanks 2.5 koersloze maanden laten wel alarmbellen afgaan.

De vraag doemt langzaam op: hebben we het allerbeste van MvdP reeds gezien? Is hij fysiek tegen zijn grenzen aangebotst en moet hij voortaan de harde keuzes maken in zijn programma die hij juist niet wil maken?

0
roeleur 21 december 2021 om 19:53

Oei, inderdaad. Z’n broer David krijgt rugproblemen in het veld en niet op de weg. Het zijn twee individuen maar toch ook broers. Misschien eens uitproberen en het veld en mountainbike een seizoen weglaten, alleen zwemmen en aquajogging. Maar ja het plezier wil ook wat.

0
Franco Ballerini 21 december 2021 om 20:34

Eens met jullie beiden. Laat de cross de cross en zet alles op de weg.

0
Arie den Blanken 21 december 2021 om 21:49

Laat dat gevaarlijke en onaantrekkelijke gedoe op de weg schieten en alles op het onderdeel wat hem groot heeft gemaakt : het veldrijden.

0
Blackcanyon 22 december 2021 om 05:16

Mathieu wil wereldkampioen worden in 3 disciplines. Uit de reactie van Roeleur wordt me wel wat duidelijk: dat zijn veldrijden, …. aquajoggen en zwemmen.
Zit natuurlijk in de genen. Zijn verre voorouders zwommen ook al in de Poel.

0
Mechanieker 22 december 2021 om 19:07

Arie den Blanken, uiteindelijk is veldrijden maar een onderonsje tussen belgen, nederlanders en een verdwaalde engelsman…… eeuwige roem kan , helaas, alleen op weg worden vergaard.

0
popo 21 december 2021 om 18:39

Toch wel verontrustend dat de rug van Mathieu nog steeds op speelt, dit itt eerdere berichten dat de klachten volledig over zouden zijn.

0
Michelangelo 21 december 2021 om 18:40

Duidelijk verhaal, zit geen woord Spaans tussen.

Ik verwacht hem nog niet zo goed als Van Aert, maar zeker net zo goed als de renners daarachter. Zeker als het parcours niet zodanig is dat er fietstechnisch verschil gemaakt kan worden.

En je ziet dat de ECHTE motivatie voor het veldrijden ook bij VdP wat is weggezakt. Natuurlijk vindt hij het leuk, en natuurlijk wil hij winnen. Maar ik heb het idee dat de grote bewijsdrang er in het veld niet meer is. Maar wie weet dat Wout dat in een rechtstreeks duel weer bij hem kan oproepen…

0
Rondje 25 21 december 2021 om 18:41

Duidelijk en eerlijk verhaal. Zo kennen we Matje weer. Ik verwacht ze allebei (Wout en Mathieu) op het podium zondag. Maar het is natuurlijk even afwachten met Mathieu.
Het gaat weer genieten worden met hopelijk ook Pidcock er ook nog bij.
Eens kijken waar de Iserbytjes, Aertjes, Vanthourenhoutjes, Van der Haartjes staan de komende crossen. Met name op tijd natuurlijk wat het niveau duidelijker weer geeft. Want de klasseringen zullen direct achter de grote drie zijn.

0
Pietspeed 21 december 2021 om 19:05

Al die ‘s’en? Zijn er maar één van.

0
Michelangelo 21 december 2021 om 19:11

Nee hoor, er zijn twee Aertsen, en ook Vanthourenhouts rijden er meerdere van rond.

0
Dikke Man 21 december 2021 om 21:12

Van Iserbyt daarentegen slechts een halve

0
poortje de dijkenstoemper 21 december 2021 om 18:55

Mooi laat het cross festijn maar weer beginnen

0
5211 21 december 2021 om 19:01

Een realistisch verhaal met terecht respect voor zijn grote opponent.
Zijn rug probleem verhult hij niet maar verstopt zich er ook niet achter.

Ene @Beer zal tevreden zijn dat de man die hij veracht zijn grote idool zo respecteert.
O wacht zijn echte idool is REV, ook goed.

0
O59 21 december 2021 om 19:01

Gaat onmiddellijk meedoen voor de overwinning en zelfs winnen.

0
Alucard 21 december 2021 om 19:08

Dan heb je de weersvoorspelling niet gezien. Dendermonde wordt een mudrun.

0
Pietspeed 21 december 2021 om 19:10

Vind dat de vlag 'start met ambitie' niet helemaal het interviewtje dekt.
Elke renner start met ambitie. Hij start met enig voorbehoud kennelijk en ziet zichzelf eerder in een groepje achter Van Aert.
Denk dat hij overigens daar tussen zal rijden. Proef toch een beetje een underdog rol door de regels heen. Parijs Roubaix was vanwege rug ook met enig voorbehoud, maar ging daar als een wilde te keer.

0
Turtlehead 21 december 2021 om 20:39

Die gaat voor de winst, anders is het voor hem niks.

0
Pietspeed 22 december 2021 om 11:42

Dat is z’n valkuiltje. Alles of niets.

0
C de Vries 21 december 2021 om 21:22

Ik heb zelf ook last van mijn rug. Niets zo rustgevend als even lekker op de racefiets.

0
Rondje 25 22 december 2021 om 12:13

Nou dat klopt wel. Ik heb zelf ook veel rugproblemen. Hernia aan geopereerd. Nu weer een dubbele hernia op een hoger niveau waar het overigens gelukkig nu goed meegaat. Maar op de fiets ga ik regelmatig tripjes maken van 50 á 60 kilometer en dat gaat supergoed. Ben toch al bijna 70. In beweging blijven is het beste medicijn mits het gaat natuurlijk.

0
de nieuweMerckx 22 december 2021 om 18:12

Dat hangt van mens tot mens af. Sommige ruglijders doet fietsen geen deugd. Maar veldrijden is natuurlijk iets heel anders. Kan gewoonweg niet goed zijn voor de rug (en zeker niet voor Mathieu die altijd erg hard op z’n stuur trekt).

0
Dantiest 21 december 2021 om 21:52

"ik was niet eens stevig aan het trainen" ik train namelijk nooit stevig.

Wat vond je van de dominantie van Van Aert? "Niks gezien" "al heeft van Aert indruk gemaakt"

12 weken op m'n krent gezeten, straks win ik wel weer en doe alsof het niks is.

"rug, knie, weken weken out" "zelfs nog niet kunnen trainen…"

Kniewond, welke kniewond? Heeft iemand gortige foto's?
Aan Adrie te horen was de ernst niet al te hoog.

Ik vermoed een hoop genegotieer over startgelden en daaraan verbonden pakketoptredens in klassementscrossen.

De clan Van der Poel wil gewoon de crossen uit-pikken, vette startpremies incasseren om zo'n patserige, asociale, wereldvreemde, olieslurpende G64 Geländewagen waarmee de blonde koeketiene op zaterdags over de d'Huidevetterstraat gaat paraderen en verkeerd parkerend bij aankomst van ene hippe brunchbar de peers hun ogen uitstekt te bekostigen. "Jah, je moet natuurlijk wel gelijke tred houden, he."

En de inspanningen die gulle sponsors voor al die andere crossen doen zijn niet van tel voor hen.

Gelukkig leverden Iserbyt, Aerts, Van Thourenhout en co. voor ons een mooie strijd tijdens de voorbije weekends.

@mod
vanaf 'koeketiene..'. is fantasie he, "Ravissante Roxanne" lijkt me (voor zover het kan) een vrij down2earth meisje. Censureer me niet ajb. Die wagon is wel extreem vulgair.

0
Alfons Haavers 21 december 2021 om 22:07

De blonde koeketiene haha!

0
Michelangelo 21 december 2021 om 22:16

Dantiest, ik moet hier wederom de RV-kaart trekken. Ik weet niet wat je vanavond hebt gerookt, gesnoven of gedronken, maar vandaag zijn je bijdragen onnavolgbaar. En da’s in dit geval geen compliment.

0
Murcia 21 december 2021 om 22:20

Mensen kunnen ook teveel wijn drinken, Chaba zeg eens eerlijk is dit je derde fles? Want ik heb hetzelfde gevoel als Elodie Ouédraogo tijdens die schitterende 19 september uitzending op de VRT naast de Don.

0
Dantiest 21 december 2021 om 22:21

Ik ben niet bekend met de RV-kaart hier, wat is dat?
Tenzij je de Rhone Vallei bedoelt? Dan moeten we dringend eens afspreken.

Het ging eigenlijk prima vanavond, maar na het eten heeft Chris hier een Barsac bovengehaald en die was irritant genoeg snel leeg?!

0
Michelangelo 21 december 2021 om 22:27

@dantiest,
Mocht je een Lefeveriaanse hypo krijgen, drink dan een cola tussendoor. Of pak ff wat dextro’s… Maar geniet vooral van je avond ;-)

0
Dantiest 21 december 2021 om 22:29

Mijn dokter raadt me aan medicatie en alcohol niet te combineren.
Ik laat die dextro's voor wat ze zijn dan alsje't nie erg vindt.

0
Alfons Haavers 21 december 2021 om 22:32

Ik vind het een mooi stuk! Met een grond van waarheid in, want ondanks de mwoaaa valt wel mee’s, zit er in Matje diep vanbinnen een patsertje dat liefst als een soort Fortnite-badass (of geen idee wat het allemaal moet voorstellen) over de meet komt gevlamd.

Bij Sagan leek het net als alles aan hem nog allemaal voor te lachen, maar bij Matje vloekt het danig met het personage dat voor de microfoon zich mjoa, mwoajoa-end door het interview kletst terwijl het gewoon het opperhaantje is.

0
HSV 21 december 2021 om 22:44

Uiterst vermakelijk commentaar. Ik ben fan van de renner MvdP maar begrijp wel wat Dantiest aankaart hier. Haha, beetje humor en spot is niks mis mee. Haha. “Koeketiene” leeft luxe ja, is soort influencer geworden op instagram. Ik zie dat verkeerd parkeren idd wel gebeuren met zo’n PC Hoofttrekker die nergens goed tussen past en daarom half op stoep of afrit landt.

0
Murcia 21 december 2021 om 22:48

Het epistel van Chaba kan best geestig gevonden worden maar juist dit interview uitleggen als een bewijs van de hypocrisie van Matthieu en zijn omgeving is dun, erg dun om precies te zijn. Niks in deze Zoomsessie wijst op valse bescheidenheid en een verdoezeling van zijn ambities. Hij geeft eerlijke antwoorden over zijn blessure en zijn onzekerheid waar hij staat t.o.v. van van Aert. En over die grote patser auto voorkeur van Matthieu kan ik alleen maar zeggen dat Wout niet voor hem onder doet. Toen hij zijn gepersonaliseerde wielerschoentjes kwam aanmeten bij mijn Friese provinciegenoot Cornelis Terpstra stond er een Porsche Taycan Cross Turismo S voor de deur die met opties al snel richting de 125.000 euro of nog veel hoger gaat.

0
Alfons Haavers 21 december 2021 om 23:06

Hypocrisie is zo’n zwaar woord. Het is gewoon grappig om Matje alles steeds te horen downplayen en ach we zien wel de blessures spelen weer op, terwijl hij eens op de fiets steevast uit zijn voegen barst van de bewijsdrang. Die juichfoto’s van eerder deze week, Cristiano is er niks tegen. En dan de lieden die hem hier altijd maar weer als ultiem voorbeeld presenteren van hoe een bescheiden kampioen zich hoort te gedragen, terwijl anderen het steevast moeten ontgelden. Ik moet er wel om lachen.

En veel te opgeblazen auto’s rijden ze allemaal. Van Aert die met zijn patserige Porsche toekwam op het WK vond ik ook al zo fout.

0
Romāns Vainšteins 21 december 2021 om 23:08

Nagenoeg niemand met te veel geld is boeiend in zijn vrije tijd en de Antwerpse wonderboys zijn wat dat betreft standaard types. Ze moeten het echt van fietsen hebben die lui.

Doe mij maar Flip, lult Frans maar is een stuk boeiender en sympathieker.

0
Dantiest 21 december 2021 om 23:11

dus Van Aert is een geëlektrificeerde patser en Mathieu is een supercharged patser. Nou, goed.

Hoe wis je eigenlijk dat het Van Aert was?

Zeg me niet datie een 'George aan Boord'-sticker had?!

0
Alfons Haavers 21 december 2021 om 23:16

Er hing een stuk karton op de achterruit: NFT’s BK, Milaan-Sanremo en Amstel nog steeds te koop.

0
Dantiest 21 december 2021 om 23:17

oh wat platvloers

0
Murcia 21 december 2021 om 23:16

@Alfons
Daar vinden we elkaar ook wel denk ik, het probleem voor de topsporter in interviews is dat hij het nooit echt goed kan doen bij iedereen. Teveel bravoure en je bent voor een groep de arrogantie zelve, te standaard en je bent de saaie lul die nooit wat zegt en hier klinkt Matthieu misschien voor sommigen vals bescheiden maar ik kijk juist naar die kleine aanwijzingen waarmee hij aangeeft alleen Wout serieus te nemen en de Iserbyt brigade totaal niet. Daar zie je de ware topper die de andere klasbak herkent en tegelijkertijd een venijnige sneer geeft aan de rest. Daar zie je de werkelijke Matthieu en zijn inschatting van de situatie op dit moment in het veldrijden.

PS: Dantiest, Terpstra is een oud kaatser en ik ken die kringen vrij goed, in een klein Fries dorp wordt ook iemand als Wout moeiteloos herkent en ik zou het erg vinden mocht hij hier een valse baard en rare hoed moeten opzetten. Friezen zien hem en gaan nuchter verder met hun eigen bezigheden, Harrie is een andere prominente klant wat overigens geen geheim was want daar zijn verschillende artikelen over verschenen.

0
Dantiest 21 december 2021 om 23:38

jaja Friezen gaan door met hun usual business om er later in een klein onderonsje op terug te komen dat Van Aert toch wel een Porsche rijdt… so…

0
Murcia 21 december 2021 om 23:46

@Dantiest
Zo raar is dat toch niet, als ik een auto zie rijden die zo zeldzaam is als een Opel Astra op de boulevard in Cannes ga je dit altijd wel even doornemen en een bekende sporter in Beetgumermolen zie je ook niet elke dag dus wat is daar raar aan? Het verschil is dat hier geen handtekeningenjagers achter hem aanzitten en de man compleet met rust wordt gelaten. Dat zou in Vlaanderen denk ik wel anders zijn.

0
Maillot à Pois 21 december 2021 om 23:38

@dantiest

RV kaart= Romans Vainsteins
Hem begrijpt Michelangelo ook nooit als het hem niet uitkomt.

Verder is Mathieu een beetje zoals die jongen die dat examen ook razend moeilijk vond om vervolgens een bijzonder hoge score te behalen. Is dat onoprecht of hypocriet? Helemaal niet, maar het blijkt een hoop irritatie op te wekken. Ik moet er hooguit eens om glimlachen, wetende dat er een grote kans is dat hij voor Nieuwjaar al minstens 2 keer gewonnen heeft.

0
Taliesin 22 december 2021 om 00:42

Hopelijk gewoon geen last van de rug tijdens de koers en dan langzaam aan beginnen knallen de komende week :)

0
Dantiest 22 december 2021 om 15:02

Moeste deze voormiddag bijna m’n ontbijt uitkotsen toen ik de volgende quote van dit heerschap moest lezen “In België gaat het soms te veel over de VIP-tent”.

Beseft deze parvenu dat ze van de inkomtickets alleen niet de hele organisatie + zijn exorbitant startgeld kunnen bekostigen. Zeker in coronatijden.

Alsjeblief zeg, denk eens na.

0
Lalsacien 22 december 2021 om 15:12

Bron? En er is een leven naast wielrennen. Laat je niet ziekmaken!!!

0
Romāns Vainšteins 22 december 2021 om 15:26

Wie na moeten denken zijn de organisatoren die hem betalen, het leukst zou zijn MvdP en WvA wél laten afzakken en dan op ‘startgeld, wa?’ te trakteren en ze in hun Grand Car Theft bakkies zonder volle achterbak terug naar Antwerpen toe te tuffen.

0
Dantiest 22 december 2021 om 15:48

Lalsacien
Het nieuwsblad. Kon er niet aan doen. Was relevant nieuws aan het lezen toen de zoekalgoritmes weer hun werk deden in de marges en ik dat kubushoofd weer moest zien.

RV
Ik denk dat zoiets op tafel lag. Maar toen kreeg Matje die verschrikkelijke kniewond. Wout die werd opgeroepen naar Girona om het trainingsniveau al ginder omhoog te trekken.

0
DatWeetIkOokWel 22 december 2021 om 18:29

Laat die mannen toch lekker in een dure wagen rijden. Wat zouden wij doen…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone