Mathieu van der Poel sluit crossseizoen in schoonheid af met 32e overwinning

zondag 17 februari 2019 om 16:01
Mathieu van der Poel sluit crossseizoen in schoonheid af met 32e overwinning

foto: Photopress.be

Mathieu van der Poel heeft zijn crossseizoen in schoonheid afgesloten. De wereldkampioen boekte in Hulst zijn 32e overwinning van het seizoen. Lars van der Haar en snelle starter Tom Pidcock mochten mee op het podium.

Op het uiterst technisch parcours van Hulst is de start steeds cruciaal. Tom Pidcock had dat duidelijk goed begrepen. Het Britse toptalent is doorgaans geen goede starter, maar slaagde er vandaag in om als allereerste het veld in te duiken en alle technische passages zo als allereerste aan te vatten. Belgisch kampioen Toon Aerts en wereldkampioen Mathieu van der Poel volgden kortbij, maar werden zichtbaar onder druk gezet door het hoge tempo van de Brit. Pechvogel van de dag was Michael Vanthourenhout, gisteren nog tweede: hij kwam op een bepaald moment zelfs buiten de top 30 van de wedstrijd terecht.

foto: Photopress.be

Pidcock wilde van geen wijken weten, want na de eerste nam hij ook de tweede ronde volledig voor zijn rekening. Het was pas na een kwartier wedstrijd dat de Britse kampioen voor het eerst om een overname vroeg. Die kreeg hij ook, van wereldkampioen Mathieu van der Poel, de enige die in de openingsfase het wiel van Pidcock kon houden. In het vervolg van de wedstrijd kende Van der Poel opvallend veel medelijden met Pidcock. Bij momenten leek de wereldkampioen zelfs in te houden om de Brit nog even tijd in zijn wiel te gunnen. Vooral op de loopstrook bergop moest Pidcock steevast terrein prijsgeven.

Toen Van der Poel iets na halfweg zag dat Lars van der Haar op komst was, besloot hij om het gaspedaal pas volledig in te drukken. Pidcock was meteen een vogel voor de kat, waardoor Van der Poel zonder al te veel zorgen zijn tweede koershelft kon afwerken. Van der Poel sluit zijn seizoen zo optimaal af, met een maar liefst 32e overwinning.

foto: Photopress.be

Brico Cross 2018-2019
Uitslag manche 6: flag-nl Hulst

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea)
3. flag-gb Tom Pidcock (TP Racing)
4. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
5. flag-be Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal)
6. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal)
7. flag-be Tom Meeusen (Corendon-Circus)
8. flag-nl Joris Nieuwenhuis (Sunweb)
9. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Fidea)
10. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)

Dit artikel delen:

20 Reacties

Pol 17 februari 2019 om 16:24

16000 man publiek voor een gewoon wedstrijdje, zijn er bij het schaatsen nog nooit geweest. Zelf niet bij een W.K. Zal weer wel uitgezonden worden in Calgary waar nog geen 500 man op de tribune zit. Gaat er weer een hele grote NOS ploeg naar toe.

Arema Pro Cycling Team 17 februari 2019 om 16:35

Dames en here koers was live op omroep Zeeland.

rahimns 17 februari 2019 om 16:42

Hou nou eens op met dit gezeur. Als de NOS het zou uitzenden wordt er toch weer gezeikt op het commentaar. Ik kan bijna elke koers volgen die uitgezonden wordt, dus laat het los. Gaat nergens over dit.

Gewoon een van de mooiste crossen van het jaar qua parcours. Genoten van de mannen en de vrouwen. Opvallend geen Belg op het podium.

Pol 17 februari 2019 om 16:52

@rahimns
Het gaat bij mij niet over het uitzenden, ik zie ook elke cross. Het gaat bij mij over het feit dat ze bij de NOS steeds zeggen dat het een hele kleine sport is. Bij het W.K. in Bogense waren er meer landen vertegenwoordigd dan bij het W.K schaatsen in Inzell.

FDJ 17 februari 2019 om 17:10

@Pol bij het schaatsen zijn er wel structureel 3 continenten die medailles winnen. Daar kan het veldrijden natuurlijl niet aan tippen. Geniet ervan op de Belgische TV, maar accepteer dat het in Nederland buiten Brabant en Zeeland amper leeft. Valkenburg en Heerlen zijn bv alweer verdwenen van de kalender terwijl zeker Valkenburg qua parcours echt wel schitterend was.

Pol 17 februari 2019 om 17:21

@FDJ
Maar ik zie nooit iemand op de tribune zitten, er komt geen kip kijken.Zelf niet de de schatstempel in Calgary zie je niemand op de tribune zitten.

FDJ 17 februari 2019 om 17:31

@Pol dat is niet waar natuurlijk. Dit seizoen waren de Wereldbekers in Polen en Japan ook uitverkocht evenals alle toernooien in Heerenveen Ook Kolomna en chelyabinsk zijn traditioneel goed bezochte wedstrijden. Vorige week in Inzell ook volle bak. Calgary is opzich logisch omdat het een baan op een universiteitscolplex is. Ze zijn nu in Quebec aan het bouwen aan een baan. Daar komen de meeste canadese toppers vanouds ook vandaan.

Guushovd 17 februari 2019 om 18:49

Langebaan schaatsen is een extreem internationale sport. Al je buiten Nederland een paar langebaan schaatsen wilt kopen moet je de hele wereld ervoor afzoeken. Internationaler wordt het niet.

hanske 17 februari 2019 om 20:07

Pol
De NOS kijkt niet naar het aantal toeschouwers in een schaatshal of langs de kant bij een cross maar naar het aantal kijkers dat deze wedstrijden volgt via tv. En dat is voor schaatsen toch al gauw een 0,5 miljoen kijkers meer dan voor het veldrijden en dat is wat telt.
Mocht je die getallen willen nakijken, kijk dan op de site van de Stichting Kijkonderzoek.
Bespaart je in de toekomst de moeite om hier telkens op terug te komen.

ikbenprocycling 17 februari 2019 om 16:40

hulde voor omroep zeeland. prima slotakkoord veldcross

bocht 13 17 februari 2019 om 17:11

Een cross zonder belg op het podium.

Pol 17 februari 2019 om 18:04

@FDJ
Nog even na gekeken.
Bij het W.K in Bogense waren er 4 continenten aanwezig 23 landen. In Inzell een stuk minder.

Dolfy 17 februari 2019 om 18:20

Ik kom aan hetzelfde aantal continent in het schaatsen, er draaien ook Nieuw-Zeelanders mee…

FDJ 17 februari 2019 om 18:34

Plus dat jij een WK van alleen senioren (Inzell) vergelijkt met een WK met alle categorieen.

In Baselga de Piné zijn dit weekend de wereldkampioenschappen junioren. Daar zijn als deelnemers nog extra tov het senioren WK:

Finland, Zweden, Colombia, Roemenie, Groot Brittanie, Spanje en Ierland. Maakt dus plus de 21 seniorenlanden al 28 landen. En ook het 5e continent. Alleen Afrika doet niet mee.

vanSpringel 17 februari 2019 om 19:17

Geld heelt alle wonden.

Snuf 007 17 februari 2019 om 19:26

Ach jongens al dat geneuzel over aantal continenten en landen. Veldrijden en schaatsten ontlopen elkaar niet veel, maar het is al jarenlang bekend dat de NOS het graag alleen over schaatsen en voetbal heeft.

Feit is dat Mathieu zn seizoen gewoon geweldig heeft afgesloten! Benieuwd wat hij op de weg nog kan.

doorak 18 februari 2019 om 03:24

Precies. Spijker . . . kop.
Heeft hanske het erover dat het om de kijkcijfers gaat, dus kwantiteit

FDJ zegt weer dat het om de kwaliteit gaat hetgeen niet overeenkomt met het eerste. Feit is dat niemand dit exact aan kan geven omdat redactie NOS vaak ook eigen voorkeur laat prevaleren. Korfbal, en Nederlandse competitie volley- en basketbal zijn behoorlijk kleine sporten in Nederland. Toch zeker ivm toeschouwersaantallen. Scoren met kijkcijfers zelden hoog, eerder in lagere regionen en of het kwaliteit is,… het volleybal waarschijnlijk maar die andere twee hebben erg lage aandacht ook vanwege het niveau. Hoewel bij korfbal is dat kennelijk hoog, ze winnen bijna altijd van België……

Inderdaad, MvdP heeft weer prima gepresteerd en hoop dat hij dit voorjaar nog eens ereplaatsen kan scoren.

Matje VdP 17 februari 2019 om 20:14

Ik zoek naar het artikel boven deze reacties dat gaat over waarom de NOS wel schaatsen maar geen veldrijden uitzend, maar kan hem niet vinden. Alleen maar een artikel over Matjes 32e overwinning!!!!, waarom zou je daar een artikel aan wijden…

nine_inch_nerd 18 februari 2019 om 10:54

wel, ik heb echt genoten van het volleyballen op npo 1. geweldig.
#sporza_rules

Theo Bovengemiddelkamp 18 februari 2019 om 16:27

Ik vind dit overigens een fantastisch mooi parkoers, op alle plaatsen technisch in een mooi decor en dan nog eens zo veel publiek. Als de UCI de kalender gaat hervormen, dan zouden ze er goed aan doen deze cross te promoveren.
Zo’n kader en beleving zijn de crossen van de toekomst en volgens mij het recept om deze sport buiten Vlaanderen verder te vermarkten. Het heeft in Hulst wel wat weg van Namen. Daar kan een parkoers met een kunstmatig heuveltje in een troosteloze koeienwei nooit tegenop.

Headlines

Materiaalzone

Populair