Mathieu van der Poel rekent af met Belgisch blok na spannend EK

zondag 10 november 2019 om 16:18
Mathieu van der Poel rekent af met Belgisch blok na spannend EK

Foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft in het Italiaanse Silvelle een derde opeenvolgende Europese titel veroverd. De wereldkampioen rekende af met een sterke Eli Iserbyt. Laurens Sweeck veroverde het brons.

Twee prikjes van Van der Poel baten niet
De Belgische brigade was vandaag met zijn acht pionnen het best gestoffeerd en dat was er bij de start meteen aan te zien. Quinten Hermans opende traditioneel sterk. Van der Poel was in de tweede positie ook niet slecht weg, maar daarachter zagen we quasi alleen maar Belgische vlaggetjes. Van der Poel zou moeten overleven in een Belgische sandwich.

Dan maken we er maar meteen korte metten mee, moet Van der Poel gedacht hebben. Halverwege de openingsronde ging hij in zijn gekende stijl op de trappers staan. Dat tempo ging het petje van Hermans te boven, die een gaatje liet. Gelukkig was er man in vorm Eli Iserbyt om de situatie al snel weer te herstellen en de boel lam te leggen.

Bij de tweede prik van Van der Poel na 25 minuten cross, was het Vanthourenhout die de meubelen moest redden met Iserbyt in zijn spoor. Aanvankelijk slaagde de West-Vlaming daar ook in, maar door een stuurfoutje kreeg Van der Poel dan toch zijn beoogde kloofje van een vijftal seconden beet.

foto: Cor Vos

Weerbare Iserbyt strijdt mee tot het eind
Iserbyt toonde echter weerbaarheid en reed op de asfaltstrook richting aankomst de kloof dicht. Ook Vanthourenhout kwam nog eens terug. Dat gaf de Belgen kansen om in de tweede koershelft een beetje met Van der Poel te spelen. De twee West-Vlamingen zetten de Nederlander een aantal keer in de tang, door gaatjes voor elkaar te laten vallen. Maar Van der Poel was telkens zeer attent.

Tussen die prikjes door ging het tempo er telkens volledig uit. Daardoor kon er een hele groep Belgen, met daarbij Quinten Hermans, Laurens Sweeck en Toon Aerts nog even terugkomen. Dat maakte Van der Poel nerveus, en dus ging hij op anderhalve ronde van het einde nog eens vol door.

Wederom was daar Iserbyt om het wiel van Van der Poel te counteren. Met zijn tweëen gingen ze de slotronde in, en daarin legde Van der Poel een razendsnel tempo op. Iserbyt werd een aantal keer op enkele meters gezet, maar pas toen de Belg zich bij de trappenpassage mistrapte, kwam er een echte kloof. De drie seconden die Iserbyt daar verloor, kreeg hij nooit meer dicht. En zo pakte Van der Poel zijn derde opeenvolgende Europese titel.

foto: Cor Vos

Europees kampioenschap veldrijden 2019
Uitslag heren elite

1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Eli Iserbyt op 3s
3. flag-be Laurens Sweeck op 20s
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 24s
5. flag-nl Lars van der Haar op 35s
6. flag-be Quinten Hermans op 38s
7. flag-be Toon Aerts op 1m01s
8. flag-gb Tom Pidcock op 1m10s
9. flag-es Felipe Orts op 1m22s
10. flag-be Tim Merlier op 1m42s

Dit artikel delen:

23 Reacties

Groningen 10 november 2019 om 16:23

Vermakelijke cross gezien, ondanks dramatische beelden. De verwachtte winnaar, maar met meer tegenstand dan gedacht.

Olly 10 november 2019 om 16:25

Wat een drama van die regie, op de spannende momenten krijg je herhalingen en nummer 3 tm 8 te zien.
Verder een leuke en (beetje) spannende cross gezien, verrassend kleine verschillen.
Wat is er met Corne v Kessel en Joris Nieuwenhuis gebeurd. Die zaten er wel ver achter.

theking 10 november 2019 om 16:26

Waardeloos om te kijken. Camerastandpunten op plekken waar het publiek er voor staat, herhalingen die rondes later worden weergegeven en op momenten dat je huist de kop van de wedstrijd wil zien. De regisseur weet het zelfs te presteren dit in de slotronde te doen.

Moet wel zeggen tot op het laatst spannend. Dat is wel van even geleden. Toch nimmer het gevoel gehad dat van der Poel niet zou winnen.

salb 10 november 2019 om 16:27

De mooiste cross van het seizoen werd het slechts in beeld gebracht. Wat een schande! Ze hadden het beter aan de VRT gevraagd zoals bij een WK.

En proficiat Mathieu met je hattrick. Het kleineren van Iserbyt mag nu wel stoppen.

Franco Ballerini 10 november 2019 om 16:40

Ik neem aan dat je met mooiste cross de geringe verschillen bedoelt, want qua parcours zijn er toch wel een stuk of twintig mooiere. Verder inderdaad dramatisch hoe de koers in beeld werd genomen.

salb 10 november 2019 om 16:58

Ik bedoel inderdaad dat het de spannendste was.
Het parcours zelf kun je moeilijk (volledig) beoordelen aangezien maar de helft in beeld werd gebracht… Waar hebben ze die regisseur gevonden? Een goedkope stagiair?

Jpoww 10 november 2019 om 19:30

Ik ben niet van degenen die Iserbyt kleineren. Maar ik moet wel zeggen dat vandaag, en dus ook in Ruddervoorde een beetje genuanceerd moet worden.

In Ruddervoorde voelde Iserbyt nog de Koppenberg in zijn benen en was dus niet zo fris als vandaag. Maar het is ook waar dat Mathieu die cross gevoel nog niet heeft zoals hij zelf aangaf en ook duidelijk te zien was voor degenen die Mathieu's rijstijl wel kennen.

Vandaag konden we Iserbyt wel zien in de top van zijn kunnen maar heeft Mathieu daarentegen nog niet zijn beste vorm te pakken, wat hij ook na afloop weer aangaf. Toch wint hij weer. Wat zegt dat over wat er nog moet komen? Het kan alleen maar beter gaan met Mathieu terwijl dit wel Iserbyt's top vorm is.

Iserbyt moet nog wel een beetje groeien dus wie weet kan hij in de nabije toekomst wel echt mee met een top Mathieu en Wout. Dat zou wat zijn! Daar hoop ik echt op. De cross heeft die spanning wel nodig imo.

Dolfy 10 november 2019 om 16:30

Hulde aan Orts, de enige die sprong over de balken. En dat elke ronde! Mooi dat publiek ook te horen daarbij. Van der Poel lekker getraind, paar keer serieus versnellen en dan weer inhouden…

Franco Ballerini 10 november 2019 om 16:36

Viel mij ook op. Heel knap aangezien er totaal geen aanloop was.

Oblomov 10 november 2019 om 16:47

Ik weet het niet, als Van der Poel niet springt mag je er vanuit gaan dat er goede redenen zijn om het niet te doen. Tenzij je jezelf technisch vaardiger acht dan hem.

adelaarvanantwerpen 10 november 2019 om 16:58

@Oblomov

Van Der Poel is puur technisch zonder twijfel met voorsprong de beste, maar hij is niet de beste balken springer. Mannen als Meeusen, Yorben Van Tichelt, Dieter Vanthourenhout en een Niels Vandeputte kunnen dat minstens zo goed en zelfs beter.

WernerFranke 10 november 2019 om 16:59

Van der Poel springt niet omdat je er amper voordeel kon uit halen, je brengt jezelf enkel in gevaar.

Anketieletje 10 november 2019 om 17:31

Heb je misschien zes keer de herhaling gezien van Orts sprong over de balken….?

Merlinappa 10 november 2019 om 17:59

Lopen is absoluut sneller hier. Springen bespaar je wat energie mee.

Emergo 10 november 2019 om 16:44

Tactisch sterk gereden door MvdP zonder er ver boven uit te steken maar gezien zijn voorafgaande programma knap gedaan.

Peter Lippens 10 november 2019 om 17:22

Draak van een parcours en de regie was zo mogelijk nog erger. MVDP toch weer de sterkste al was het parcours op het korte lijf geschreven van Eli maar zo bleef het wel langer spannend dan wat we gewoon waren.

Anketieletje 10 november 2019 om 17:33

In elke videocursus krijg je altijd het advies om ook eens een hoog camerastandpunt te kiezen. Blijkbaar zijn die cursussen niet in het Italiaans vertaald…..

RiGHT 10 november 2019 om 17:39

ik zie van der Haar als 5e geklasseerd. In het stuk hierboven komt z’n naam 0x voor, maar wel een armada Belgen. Een gemis door het niet noemen van Lars.

Groningen 10 november 2019 om 18:34

Tsja, hij reed ook vrij anoniem rond en maakt op het einde nog een paar plaatsjes goed, echt van voren heeft hij nooit gereden….

Verweggistan 10 november 2019 om 18:56

Inderdaad. Van der Haar kwam knap terug in de slotfase, maar speelde verder geen rol.

Borsje 10 november 2019 om 20:25

Persoonlijk vond ik beetje stuitend hoe Wuyts – in het vooruitzicht van winst van MvdP – de waarde van het te winnen truitje probeerde omlaag te halen ( ‘tussendoortje’ oid, Herejjgers hield wijselijk zijn mond) Wat zou zijn reactie geweest zijn als een Belg had gewonnen?

largegnolls 10 november 2019 om 21:02

Dit hoorde ik hem ook zeggen na de dameswedstrijd, terwijl het EK daar een veel rijkere historie kent. Tekenend voor de beste meneer.

Rawolf 10 november 2019 om 21:55

Ik vind dat Wuyts het vrij genuanceerd bracht en liet ook duidelijk doorklinken dat het zijn persoonlijke mening was. Overigens niks met winst MvdP te maken…

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair