Mathieu van der Poel recht zijn rug: “Wegprogramma komt zeker niet in gevaar”

Mathieu van der Poel recht zijn rug: “Wegprogramma komt zeker niet in gevaar”

foto: Cor Vos

woensdag 18 januari 2023 om 13:45
Interview

Geen Mathieu van der Poel op het afgelopen NK veldrijden in Zaltbommel. Vanuit een aangenaam Spanje zal hij het ondergestroomde blubberparcours aan de Waal gemist hebben als kiespijn, want dat was uitgedraaid op een aanslag op zijn toch al geplaagde rug. Want plots kwam de pijn in de crossen van Koksijde en Zonhoven terug na zijn lange blessure vorige winter. Op de mediadag van Alpecin-Deceuninck was zijn rug dan ook hét onderwerp.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Nee, we zagen op het terras van het Syncrosfera-hotel niet de vrijwel altijd goedgeluimde Van der Poel. De 27-jarige Nederlander maakte een zeer gelaten indruk. Toch nam hij ruim de tijd om – na de videointerviews – alle vragen van de schrijvende pers te beantwoorden. MVDP benadrukte nogmaals dat hij voor zijn crosswinter al had aangegeven dat zijn rug goed was, maar nog niet op het niveau van voor zijn harde val tijdens de olympische mountainbikewedstrijd in Tokio, eind juli 2021. In Zonhoven kwam hij vooral aan het vertrek om Wereldbeker-punten te rapen met het oog op de eerste startrij tijdens het WK veldrijden over ruim twee weken in familiedorp Hoogerheide.

“Of die startrij belangrijker is dan mijn rug, getuige mijn deelname aan de Wereldbeker in Zonhoven? Nee, dat sowieso niet. Maar die ene cross gaat ook het verschil niet maken”, legt Van der Poel uit. “Het is wel frustrerend dat die rug weer opspeelt. Vooral omdat ik zeker weet dat het conditioneel gewoon goed zit. De wetenschap dat je sneller kunt rijden maar dat niet kunt laten zien omdat je last hebt van je rug, knaagt. Ik denk ook niet dat het toeval is dat het nu net twee zandcrossen zijn geweest, waardoor deze terugval ontstaat. Ik train regelmatig in het zand. Oké, dat is nog geen wedstrijd. Maar ik kan dat goed simuleren en dat ging altijd zonder pijn.”

Dat de rug in Koksijde begon op te spelen, kwam voor Van der Poel zelf ook onaangekondigd. “De pijn is niet aangenaam. Als ik even in een wiel kan zitten of een ronde kan herstellen, dan kan ik daarna weer een halve ronde vol doorrijden. Op die manier kon ik steeds wel voor plek twee gaan. Een beetje op survivalmode. Alle fouten die ik in de cross maak, zijn ook niet mijn gewoonte. Dan zit je niet lekker op de fiets. Toch is de pijn niet hetzelfde als vorig jaar. Toen had ik er ook in het dagelijks leven veel last van. Nu is dat niet het geval. Rustig rijden is geen probleem en na een paar dagen kan ik mijn rug opnieuw belasten op de weg. Daar heb ik niet veel schrik voor.”

Van der Poel stipt aan dat de inspanning in een cross anders is dan op de weg. “Ik wil wel dat het beter gaat tijdens de veldritten. Mijn wegprogramma komt hier zeker niet door in het gevaar. Dan zou ik niet meer crossen. Ik ben er zeker van dat mijn rug geen rol gaat spelen op de weg. Het WK veldrijden is natuurlijk belangrijk. Maar als dat er niet zou zijn, heb ik buiten het plezier niet heel veel meer in de cross te zoeken. Plezant waren de laatste twee veldritten niet. Daarvoor wel, het was leuk om dat duel met Wout van Aert aan te gaan. Je zag dat de cross leeft. Tot nu toe heb ik heel veel plezier uit mijn winter gehaald. Ik ga er vanuit dat ik op het WK pijnvrij kan rondrijden.”

“Ik hoop dat het te doen is”, voegt hij er een disclaimer aan toe. “Dan kunnen Wout en ik het voor de wereldtitel uitvechten zoals in de kerstperiode. Het feit is dat er bij die val in Tokio iets is misgegaan met mijn rug, wat we toen niet echt konden zien. Voorheen kon ik dertig crossen op een winter rijden en had ik in eentje last van mijn rug. En dat kwam dan nog niet in de buurt van de pijn die ik de laatste twee crossen heb gehad. Ik houd er wel rekening mee dat mijn rugproblemen mijn achilleshiel voor de komende jaren is. Ik hoop wel dat het onder controle geraakt, maar ik weet ook dat het altijd een zorg zal zijn. Al zijn die zorgen op de weg een pak minder.”

MVDP tijdens zijn inspanningstest op de Vall d’Ebo – foto: Cor Vos

Dat bleek namelijk tijdens de inspanningstest op diezelfde dag. “Dat was drie minuten volle bak en bergop. Dat ging goed. De ochtend voor de cross in Zonhoven heb ik ook nog drie uur achter de brommer getraind aan een gemiddelde van veertig kilometer per uur. Dat was ook zonder al te veel last. Tijdens de inspanningstest hier voelde ik zo goed als niets aan mijn rug. Sterker nog: daarna heb ik nog een uur bijgetraind. Wel probeer ik om de twee dagen minstens een uur lang de fitnesszaal op te zoeken. Ik wil mijn uren op de fiets halen, maar eerlijk gezegd ligt de prioriteit nu wel bij fitness. Dat is nodig. Ik kan fietsen wat ik wil. Maar als ik last heb van mijn rug, heeft het weinig zin om dertig uur te trainen. Dan kan ik beter vijftien uur doen en zorgen dat ik pijnvrij ben.”

Van der Poel focust zich op krachttraining en stabiliteitsoefeningen. “Heel veel renners doen dat. Ik besteed daar heel veel aandacht aan. Dat heb ik altijd wel gedaan, maar tijdens sommige periodes heb ik dat wel een beetje verwaarloosd omdat het niet anders ging. Ik zou het liefste blijven doen wat ik nu doe. Dat betekent dat ik in de kerstperiode moeilijk tussen twee crossen door nog in de fitness kan zitten. Verder doe ik niets speciaals. Ik heb niet een speciaal matras of iets en mezelf laten kraken doe ik het liefst zo min mogelijk, omdat het niet echt goed is voor mijn rug. Maximaal twee keer per week, het liefst houd ik het bij één keer. Het voornaamste is de oefeningen goed doen. Dat heeft me in het verleden ook het beste geholpen. Daar ligt voor mij de meeste focus.”

Ondanks de rugproblemen in Zonhoven en Koksijde, gelooft Van der Poel in een wereldtitel in Hoogerheide. Dat is het dorp waar zijn vader opgroeide en onlosmakelijk met zijn familie verbonden is. In 2018 veroverde Van der Poel er ook zijn eerste Nederlandse titel op de weg. “Hoe veel kans ik maak op de regenboogtrui, vind ik altijd moeilijk om in te schatten. Ik denk wel dat Wout een streepje voor heeft, maar dat kan ik hier in Spanje tegen die tijd wel weggewerkt hebben. Ik hoop dat ik mijn voorbereiding goed kan doen en dat ik in Hoogerheide weinig last van mijn rug ondervind. Met dus een plek op de eerste startrij. Ik wil van niemands fouten afhankelijk zijn tijdens de belangrijkste wedstrijd. Het WK is de enige wedstrijd die voor mij telt deze winter.”

Van der Poel (rechts) heeft het prima naar zijn zin in Spanje – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

19 Reacties

Paauwer7 17 januari 2023 om 15:53

Mooi dat Van der Poel het hele voorjaar mits geen gekke valpartij of ziekte zijn neus weer aan het venster gaat steken. Dat wordt weer ouderwets genieten. Hopelijk kan hij volle bak op het WK-Cross dan zitten we weer een uur op het puntje van de stoel. Komop Mathieu pak maar weer een monument!

7
Limal 17 januari 2023 om 17:17

"Vanuit een aangenaam Spanje zal hij het ondergestroomde blubberparcours aan de Waal gemist hebben als kiespijn, want dat was uitgedraaid op een aanslag op zijn toch al geplaagde rug. Want plots kwam de pijn in de crossen van Koksijde en Zonhoven terug na zijn lange blessure vorige winter."

@Redactie: dat klinkt toch niet lekker, een zin die aanvangt met 'want', al helemaal niet na een bijzin die eveneens met 'want' begint…

3
Diskob 17 januari 2023 om 15:25

Toch even benadrukken dat dit een interview is van een week geleden, ook al wordt het nu pas gepubliceerd. Zijn “gelaten indruk” en gesakker over de rug is dus ook in die context te interpreteren. Mocht hij vandaag nog steeds met hetzelfde gevoel rondrijden, na een week stage, is dat pas echt nieuws.

2
FeitenZijnFeiten 17 januari 2023 om 17:10

Terechte opmerking

0
Fast Freddy 17 januari 2023 om 15:43

Die eerste startrij maakt voor mvdp geen bal uit. Zoveel is dit seizoen wel gebleken. Vanaf de derde rij zit ie bij de eerste bocht al op plek 5.

1
Atapumafanclub 17 januari 2023 om 15:25

Deze titel is wel héél voorspelbaar, mijn hemel.

0
Klootje Kriekeljon 17 januari 2023 om 15:54

Armoede hè.

-1
Craig Vanderswag 17 januari 2023 om 20:18

Fysieke problemen MVDP lijken achter de rug!

MVDP met rug tegen de muur: “Maar fysiek aan de beterhand”

MVDP toont ruggengraat: “Tegen het WK zal ik er staan!”

3
Romāns Vainšteins 17 januari 2023 om 16:20

Een Mathieu in vorm in het voorjaar is het waard om hem in de cross te missen. Hetzelfde voor de andere grote 2. 10 jaar lang fitties tussen Sweeck en Vanthourenhout ook prima.

0
Barry Batsbak 17 januari 2023 om 16:23

Dat bord met taartjes op de laatste terras-foto ziet er echt goddelijk uit… Niet handig zo rond 16:22 uur…

0
Limal 17 januari 2023 om 17:12

Hopelijk heb je het kunnen volhouden tot het einde van de werkdag Barry… bij de Jumbo is er vast nog een taartje over! :-)

1
Gebruikersnaam 17 januari 2023 om 18:24

Renner met probleem hoopt dat het probleem weggaat. Maar dat dan gespreid over een alinea of 10.

0
klaasd 17 januari 2023 om 20:48

Op naar de 3e RVV zal wel straf zijn!

0
Jan 18 januari 2023 om 07:55

Wederom geen enkele kritische vraag

0
Youri IJnsen 18 januari 2023 om 10:12

Bijzonder dat je dat hieruit kunt aflezen.

0
Gelei 18 januari 2023 om 09:44

Op de weg geen rugproblemen, maar de meest prestigieuze klassieker gaat echter wel over dik 50km kasseien. Zal toch een aandachtspunt worden.

0
Grote Plateau 17 januari 2023 om 15:50

Keuze voor het uitsmeren van nieuws was reeds bekend.

Maar met die foto dacht ik toch, tsjein? Nieuws??

Niet dus. Beetje flauw.

-2
FeitenZijnFeiten 17 januari 2023 om 17:12

Met een ‘foto’ van Cor Vos? Allez joeng!

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone