Mathieu van der Poel: “Rare reactie om zeggen dat ik Van Aert wil doen verliezen”
foto: Cor Vos
zondag 11 oktober 2020 om 17:02

Mathieu van der Poel: “Rare reactie om zeggen dat ik Van Aert wil doen verliezen”

Mathieu van der Poel heeft na afloop van Gent-Wevelgem gereageerd op de uitspraak van Wout van Aert, die het gevoel had dat de Nederlands kampioen hem vooral wilde laten verliezen. Van der Poel zou volgens zijn concurrent niet voor de zege rijden. “Ik vind dat een beetje een rare reactie”, aldus Van der Poel tegen Sporza.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Voor mij is Wout een van de beste renners van de kopgroep. En als hij gaat, moet ik reageren natuurlijk”, stelt Van der Poel. “Als ik dat niet doe, zijn ze weg. Ik vind het laag om te zeggen dat ik rij om hem te doen verliezen, terwijl ik altijd koers om te winnen.”

“We waren wel aan elkaar gewaagd op de klimmetjes”, blikt de kopman van Alpecin-Fenix terug. “Nadien gaf Wout mij een betere indruk, bij mij was het beste er namelijk wel af. Maar als hij alleen wegrijdt, moet iemand hem halen. Anders is hij vertrokken en dan win ik ook niet… Dan rij ik nog wel om te winnen. Ik heb er altijd in geloofd, maar de laatste keer dat een groepje van drie of vier wegreed, zat ik echt op het tandvlees.”

Van der Poel begrijpt de reactie van Van Aert. “Ik neem hem dat niet kwalijk. Ik snap het ook wel, want ik ben hem ook gaan halen. Maar ik wil die wedstrijd ook winnen. Ik weet dat hij een van de besten ter wereld is. Als ik hem niet haal, ga ik die wedstrijd niet winnen. Dat is koers. We zijn wel aan elkaar gewaagd. Ik ben ook niet kwaad, maar ik wil ook mijn kant vertellen. We hebben allebei gereden om deze koers te winnen”, vindt de Nederlander.

foto: Cor Vos

‘Door val Vermeersch moest ik zelf situaties rechtzetten’
Een van de redenen dat Van der Poel zelf aanvallen moest counteren, was omdat zijn ploeggenoot Gianni Vermeersch letterlijk wegviel uit de kopgroep. “Dat was zeer jammer”, zegt de kopman. “Gianni had een heel goede dag. En als hij eens mee kan springen met een groepje, dan zit ik meer op mijn gemak. Nu moest ik in de finale twee keer een situatie rechtzetten. Het beste was er bij mij ook af in de finale en in de sprint zat er ook niet meer op.”

Volgende week krijgt Van der Poel een nieuwe kans, en ook direct de laatste kans van het jaar. Dan is namelijk de Ronde van Vlaanderen. “Het is een heel moeilijke wedstrijd om te winnen”, weet hij. “Op de passages over de Kemmelberg was ik in orde, dus dat heeft mij wel vertrouwen gegeven.”

RIDE Magazine
111 Reacties
Sorteer op:
11 oktober 2020 17:04
Leuk dat kibbelen. Volgend week wordt het een geweldige strijd tussen deze twee en volgens mij zullen Bettiol en een herstelde SKA ook goed zijn.
    11 oktober 2020 17:08
    Denk dat vandaag ervoor heeft gezorgd dat het een teleurstellende RVV wordt, ze gaan echt niet goed samenwerken de komende koersen
11 oktober 2020 17:07
Hoe dacht hij dan juist te winnen door zich volledig leeg te rijden met iedereen in zijn wiel?
    11 oktober 2020 17:09
    Ga je lekker Stijn?
    11 oktober 2020 17:10
    @007 leg het dan eens even uit hoe hij wou winnen op die manier als je toch zo een kenner bent
    11 oktober 2020 17:17
    @ -Stijn- Speciaal voor jou in Jip & Janneke taal. Er reden 4 renners weg met Wout erbij. Mathieu maakte een tactische fout door niet mee te springen en dacht potjandorie, wat nu? Ik wil graag winnen maar als deze vier wegrijden is mijn kans om te winnen 0%. Hij keek achter zich en had al snel door dat niemand de 4 ging terughalen. Hij dacht snel na, als ik ze terughaal heb ik misschien nog 10% kans om te winnen maar 10% is altijd beter dan de 0% die hij nu had. We hebben geleerd bij rekenen dat 10% meer is dan 0% dus haalde hij de 4 terug, wat enorm veel energie kostte maar wel zijn kans om te winnen groter maakte. Snap je?
    11 oktober 2020 17:19
    Kijk Stijn. Bedankt Emphaa.

    Waar zeg ik dat ik een kenner ben trouwens? Ik heb alleen meermaals aangeven dat MVDP dom gekoerst heeft en dat Wout had kunnen winnen als hij niet op MVDP had gelet
    11 oktober 2020 17:24
    of hij wacht tot pedersen het dicht en wint dan in de sprint, als je zelf leeg rijdt win je ook niet hoor
    11 oktober 2020 17:25
    Pedersen geeft nooit een trap te veel
    11 oktober 2020 17:26
    @Emphaa ik ben het eens... je kunt wel aan je tekst zien dat je de p in had ;-) ik kijk niet naar spelling ofzo maar jij hebt dubbele letters van het driftig typen..
    11 oktober 2020 17:26
    @007 Exact! VDP reed dom. Van Aert laf!
    11 oktober 2020 17:29
    @ Marco Is dat zo? Waar dan want ik zie het oprecht niet.
    11 oktober 2020 17:51
    @emphaa "energie kostte"

    ik ben niet zo een taal zeveraar want ik maak zelf waarschijnlijk wel fouten... het was dat ik dacht die weet wel hoe je moet spellen.. hij is wat driftig.. heb ik soms ook... bij doping beschuldigingen bvb
    11 oktober 2020 17:58
    @Marco Ah ja, en wat denk jij dan precies dat de verleden tijd is van kosten is in deze? Ik geloof dat dit namelijk gewoon klopt ondanks dat het er raar uit ziet maar als het niet klopt, sta ik altijd open voor een leermoment,

    https://nl.wiktionary.org/wiki/kosten/vervoeging
    11 oktober 2020 18:01
    weet je wat het is misschien heeft mvdp wel iets te veel wout proberen terug te halen. maar wat hij zegt klopt ook. het is gewoon verdomd moeilijk met zo veel klasbakken die allemaal niet veel minder waren als mvdp en wva en ook nog allemaal constant kamikaze gingen on dan zonder een hulper te controleren.

    achteraf misschien zelf beter een keer kunnen aanvallen maar dat is achteraf volgende week nieuwe kansen met waarschijnlijk bijna de zelfse klasbakken aan de front met nog een team sunweb in vorm die nog iets kunnen

    ps kunnen we aub stoppen met het controleren en discuseren van andere op spelling
    11 oktober 2020 18:11
    @emphaa ok, ik ben zoals ik al zei niet het taalwonder om de discussie aan te gaan.. maar het lijkt vreemd en ik denk dat ik het al vaak fout geschreven heb....

    mijn excuses.. mijn idee kwam een beetje van "Speciaal voor jou in Jip & Janneke taal" Ik denk hij is zich aan het ergeren.
    11 oktober 2020 18:13
    Emphaa.
    Geen leermomentje nodig. Het klopt gewoon.
    11 oktober 2020 18:18
    edit wf: niet doen
    11 oktober 2020 18:43
    Marco
    Maakt toch niets. Jij dacht dat het fout was, ik twijfelde en heb het opgezocht en Emphaa heeft een bevestiging van z'n gelijk. Allemaal iets wijzer.
    11 oktober 2020 21:34
    Ik ben bedroefd dat meerdere mensen het eens zijn met de kans inschattingen van Emphaa. Als je iets van speltheorie en optietheorie begrijpt, weet je dat zijn redenatie niet correct is. De 0% veronderstelling is gewoon fout en naar je eigen gelijk toe redeneren. Van der Poel hoefde helemaal niet in alle gevallen te reageren om zijn kansen te vergroten. Staan genoeg praktijkvoorbeelden van op internet. Dat is nu waar tactiek om de hoek komt kijken. Gelukkig lees ik elders mensen die wel 'zuiver' kunnen redeneren.
11 oktober 2020 17:09
Ik denk dat hij vooral enorm geschrokken is van het feit dat van Aert (nog steeds) sterker is, en daarom vergat te koersen om te winnen. Jammer, want zo heb je natuurlijk weinig kans op succes.
11 oktober 2020 17:09
Hij heeft zich meerdere keren helemaal leeg gereden in de achtervolging op van Aert terwijl de andere favorieten zaten te lachen in zijn wiel, wetende dat hij daarmee zijn eigen kansen om zeep hielp. Hoe moeten we dat anders uitleggen..?
    11 oktober 2020 17:11
    dat is inderdaad wat WVA zegt he, enkel achter hem gereden. je snapt t
11 oktober 2020 17:10
Ik hoop dat Pa Adri hem verplicht om vanavond de beelden 7x terug te kijken. Misschien is één keer al genoeg. Morgenochtend zal hij er allicht anders over denken.
    11 oktober 2020 17:11
    edit wf: niet doen
    11 oktober 2020 17:12
    Dan zal ie inderdaad zien dat Mister 'ik rij om te winnen' van Aert weigerde op 't wiel van Mads te springen voor het ingaan van de slotkilometer en z'n eigen glazen ingooide. Als Wout echt zo goed was, laat je Mads daar toch niet wegrijden? Dan rij je zelf ook niet enkel om te winnen.
    11 oktober 2020 17:14
    Kan je voor de geloofwaardigheid van de rest van de Vlamingen nu misschien afronden Stijn-met-streepjes? Je hebt je punt nu wel gemaakt.
    11 oktober 2020 17:29
    Hij zal er niet anders over denken maar hij zal het de volgende keer anders willen aanpakken, is mijn vermoeden.
    Van Aert en Mathieu durven nog te weinig te gokken als ze er een aantal niet los kunnen rijden
    Dat is iets wat Pedersen vandaag tot in de perfectie uitvoerde.
    11 oktober 2020 18:15
    Ik denk dat Mathieu zich morgenochtend realiseert dat er ook finales komen waarin hij precies dat ene procentje beter is dan Wout. En dat hij met zijn opzichtige keuzes vandaag een precedent heeft geschapen.

    Ze hoeven niet met elkaar te koersen, maar als ze tegen elkaar gaan koersen dan gaat dat ze beide nog mooie overwinningen kosten.
    11 oktober 2020 21:14
    Er gaan geen finale komen waar Matje sterker is. Zelfs Allaphillipe kan hem nerveus genoeg maken dat hij tactische fouten maakt. Het kost Matje duidelijk moeite om met de sterke van Aert sparren en daardoor gaat hij laf koersen.

    MvdP is gewoon minder goed dit jaar. Effe wennen voor hem.
    11 oktober 2020 22:39
    SnellePelle
    Welles nietes, welles nietes
    12 oktober 2020 05:22
    Zelfs Alaphilippe, de koekebakker...
11 oktober 2020 17:13
edit wf: niet doen
11 oktober 2020 17:14
Ik denk dat @Melkzuur gelijk heeft, De vorm van Wout is nog steeds verbazend goed terwijl normaal gesproken Matthieu hier na zijn aanloop beter zou moeten zijn. Ze moeten hopen dat ze volgende week met zijn twee of met Julian op kop komen want anders gaat dit door etteren in de finale volgende week.
    11 oktober 2020 23:15
    Waarom zou Mathieu hier normaal gesproken beter moeten zijn? Hebben de renners uit de tour niet een voordeel op de renners die de tour niet hebben gereden?
11 oktober 2020 17:17
Ik ben een liefhebber vd renner v Aert en vind het ook een prima gozer. Maar hier slaat hij toch wel onzin uit hoor. Ben bang dat alle aandacht vd Belgische media, die hem bijna een goddelijke status aan het aanpraten en schrijven zijn, een beetje naar het hoofd aan het stijgen is..
Zoals Wim Kieft zou zeggen;' Die begint een beetje in zichzelf te geloven'.
11 oktober 2020 17:19
Tsja, als Van Aert de sterkstse is, en dat hebben wij allemaal wel kunnen zien. En je denkt zelf de op een na sterkste te zijn, dan moet je hem wel gaan halen als hij weg is, want een ander kan dat dan niet... zo denkt VDP. Alleen een btje onderschatting van de andere renners, want we konden zien dat Mads er nog best wat op had zitten.... maar ja, leer je ook weer van.

En Wout moet niet huilen, want liet ze vervolgens zelf ook rijden... uiteindelijk verliest hij van zichzelf. En hij verwart de veldrijder VDP met de wegrenner
11 oktober 2020 17:20
Ik ben van social media omdat ik echt zo moe was van al het gezeik. Zie ik dat hier nu ook zienderogen toenemen. Echt zo jammer.
11 oktober 2020 17:22
Waar heeft Van der Poel het zelf geprobeerd? Juist: nergens. De twee keer dat hij alles uit de kast reed, was om Van Aert terug te halen om vervolgens zelf niks te doen. Dus Van Aert heeft gewoon gelijk.
11 oktober 2020 17:22
Gereden om te winnen, tot de laatste kilometer, toen niet meer. Terwijl na de laatste km toch echt de prijzen verdeelt worden.
    11 oktober 2020 17:28
    Hij geeft toch eerlijk aan dat het beste er toen wel af was bij hem?
11 oktober 2020 17:24
Storm in een glas water. VDP had al interview gedaan. Toen hij daarna hoorde wat Van Aert zei moest VDP iets rechtzetten. Naar mijn idee om de onzin te ontkrachten. VDP reed uit tactisch oogpunt achter Van Aert aan en niet omdat hij een hekel aan hem heeft. En dat las ik ook in zijn ogen. Van Aert was waarschijnlijk iets sterker vandaag van de twee. Hij zal uit teleurstelling gereageerd hebben na de finish. Ik vind die tweestrijd prachtig om te zien.
11 oktober 2020 17:25
Onsympathieke reactie van MvP. Ben wel een beetje klaar met hem. Natuurlijk wilde hij niet dat WvA zou winnen.
    11 oktober 2020 18:01
    Natuurlijk niet want hij wilde zelf winnen. Net zoals van Aert niet wilde dat vdP zou winnen, want ook die wil zelf winnen. En alle andere kopmannen ook. Logisch toch? Wat is je punt?
    11 oktober 2020 18:03
    Je mag er van vinden wat je wil, maar onsympathiek? Hoe dan?
    11 oktober 2020 18:40
    Álle renners uit de kopgroep behalve Wout willen niet wat Wout wint. Zo werkt sport nou eenmaal ;)
    11 oktober 2020 21:18
    Op zich heeft iedereen er zowat baat bij dat Van Aert verliest op deze wijze met deze frustratie. Dat media gekonkel gaat 'm energie kosten als-ie niet uitkijkt. Mocht dat het geval zijn dan is er een zwakheid gevonden die ik lekker zou blijven benutten als tegenstanders.
11 oktober 2020 17:26
Wat ook meespeelt lijkt mij de steeds beter wordende spurt van Wout, staat me zo bij dat in het verleden MVDP Wout relatief makkelijk kon kloppen in een eindsprint. Die verhoudingen zijn gekeerd. Dat maakt het samen naar de finish rijden ook geen makkelijke oplossing meer.
    11 oktober 2020 18:47
    Wanneer hebben ze voor het laatst tegen elkaar gesprint?
11 oktober 2020 17:27
Goed dat Mathieu gewoon naar de studio gaat om te reageren, waar Karl, Bram en Eddy alle mogelijkheden hadden hem kritisch te bevragen, als ie onzin zou praten.
Er kwam weinig kritiek van de heren...
11 oktober 2020 17:27
Gefrustreerde reactie van Van Aert. Iedereen kijkt naar MvdP dus hij haalt Van Aert terug. MvdP zat op dat moment duidelijk in het defensief en had geen andere keuze wilde hij nog winnen. Andere renners bleven toch zitten.
11 oktober 2020 17:28
Die tweestrijd vind ik wel leuk, voor mij mag het nog wat verder zo duren. Vroeger waren ze zo braaf voor elkaar.

De wielersport leeft van zo'n duels tijdens en na de wedstrijd. :)
11 oktober 2020 17:30
Punt is. Je mag van Aert niet terug halen. Je moet hem helpen. Al ben je van een andere ploeg.
    11 oktober 2020 17:36
    Zo is dat. Waarschijnlijk hier onder het mom van veldrijders onder elkaar....
11 oktober 2020 17:45
Van der Poel... Van Aert..
Van Aert... Van der Poel...

Dit was het duel op voorhand. Dit was het duel tijdens de wedstrijd. En ook daarna.

Niemand die het heeft over Pedersen, Senechal, Trentin, Bettiol en wie er nog meer in de kopgroep zat.
Deze mannen hebben keurig de rivaliteit uitgespeeld. Gegokt dat VDP wel achter Van Aert aan fietst. En VDP: die rijdt om te winnen en weet dat hij niet mag blijven zitten.

Eén raad voor Mathieu: zorg dat je zelf als eerste weg bent. Krijg je nooit meer dit gezeik.
En een raad voor Van Aert: stuur ff een appje naar VDP. Met "sorry, tot volgende week". Tenzij hij denkt baat te hebben bij dit vuurtje. Maar eerlijk gezegd denk ik dat geen van beiden hier baat bij hebben, omdat dit betekent dat iedereen naar deze twee zal kijken, om vervolgens daarvan te profiteren.
    11 oktober 2020 18:01
    Misschien moet jij ze maar psychologisch gaan begeleiden als relatietherapeut, daar worden ze vast heel fijn dromerig, open en stralend van.
    11 oktober 2020 18:14
    edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
    11 oktober 2020 19:00
    Romans aan de troll, zo zo dat verbaast me.
11 oktober 2020 17:47
Toch de indruk dat vdp sinds nederlagen strade, Milaan koerst om niet te verliezen... Zie sprint Brabantse peil, vandaag, en het niet meedoen aan wk..
    11 oktober 2020 17:54
    In de BBT koerste hij ook niet om te winnen. Toch
    11 oktober 2020 18:19
    Ja, die rit in de Tirreno werd hem ook zonder meer in de schoot geworpen. Die mazzelpik.
11 oktober 2020 17:49
Wielrennen is altijd een twee honden vechten om een been, de derde gaat ermee heen sport geweest.
11 oktober 2020 17:54
Deze versie van het verhaal lijkt me toch logischer. Van Aert gaat er vandoor en niemand rijdt het gat dicht. Dan moet van der Poel wel. Resultaat is dan dat van beide heren de tank leeg is. Pederson profiteert daar van. Dat is koers. Ik denk dat van der Poel volgende keer gewoon weer een vroege aanval moet plaatsen zoals het NL kampioenschap of Binckbank tour. In sprints en tactische momenten is hij niet het sterkst.
    11 oktober 2020 18:06
    MvdP wint al jarepn door een surplus aan klasse op aankomsten die hem liggen of solo na machtsvertoon. Met taktisch strijden tegen gelijkwaardige renners heeft hij een stuk minder ervaring. Beter vroeg aanvallen inderdaad.
11 oktober 2020 17:57
Realistische reactie. Als je gekeken hebt naar de koers dan zie je toch wat er gebeurde?

Als van Aert gaat op een paar km voor de meet moet vd Poel dan blijven zitten als de rest dat ook doet? De rest kon niet of wilde niet, hij moest wel. Tenzij hij niet meer wilde winnen. Want van Aert op dat moment een gat van 100m geven = koers verloren.

Tot 2 keer to rijdt hij eigenhandig in de laatste paar km een gat dicht en de laatste keer moest hij daarbij opboksen tegen 4 ronddraaiende mannen. Dan zit ie totaal stuk. Als er dan weer gedemarreerd wordt kan van Aert wel naar hem zitten kijken maar zijn tong ligt op zijn schoenen, hij kan simpelweg niet meer.

Kortom de winnaar heeft optimaal het bordje van de anderen leeggegeten, de Belg en de Nederlander incluis. Dat is wrang voor de verliezers maar dat is koers.

Het is sneu voor van Aert, ik snap heus dat ie teleurgesteld is dat ie niet kon sprinten omdat anderen van hem geprofiteerd hebben. Maar dat geldt net zo goed voor vd Poel die dat gat dichtpoeft. Anders had MP gewoon niet gewonnen dus die heeft net zo goed van hem geprofiteerd.

Ik snap dat van Aert teleurgesteld is maar in de emotie liet hij zich even gaan.
    11 oktober 2020 18:03
    Spijker op zijn kop.

    Ondanks het feit dat Van Aert heel veel gewonnen heeft, zit VDP toch ergens in zijn systeem. Ik hoop dat hij het filmpje nog even gaat terug kijken, en dan misschien een andere conclusie trekt.
    Dan ziet hij waarschijnlijk dat de anderen perfect gebruik hebben gemaakt van de rivaliteit. En als je zulke uitspraken doet, dan kun je erop rekenen dat volgende week iedereen naar Wout kijkt als Mathieu gaat... En dan zet hij zichzelf weeral in het zak.
    11 oktober 2020 18:08
    In de ronde is het natuurlijk wel meer een koers voor deze 2 heren, minder tactiek en met name zo hard en stoer mogelijk veel te veel onmogelijke heuveltjes opraggen.
    Er zouden meer eendaagse koersen zoals GW met een stevig doch niet idioot zwaar voortraject en dan een wat langere finale moeten komen, dan wordt het nadenken en bluffen geblazen.

    Ook leuk op ES dat Gilbert even langspiept, een paar interessante wendingen doorziet en nog even de winnaar noemt voordat hij doei zegt trouwens. Wat mij betreft is deze koers een even groot en gewild hiaat op zijn palmares, in april dan maar.
    11 oktober 2020 18:11
    +1
    11 oktober 2020 18:26
    Was inderdaad leuk om Gilbert en Blythe erbij te hebben. Ben door streams overgeleverd aan Brits commentaar, maar zou er voor kiezen denk ik. Kirby draaft soms wat veel door en maakt wat missers, maar z'n enthousiasme is onnavolgbaar.
11 oktober 2020 17:58
Begrijp niet dat Wout niet gewoon op zijn eindsprint vertrouwde.
    12 oktober 2020 06:32
    Dat deed ie wel, maar hij moest iedereen terughalen. Hulde aan Pedersen, die de brug slaat op het juiste moment, en met overmacht wint.

Reacties zijn gesloten.