Mathieu van der Poel over WK-dreigement UCI: “Ze hebben het zelf een beetje in de hand gewerkt”
foto: Cor Vos
woensdag 6 december 2023 om 17:07

Mathieu van der Poel over WK-dreigement UCI: “Ze hebben het zelf een beetje in de hand gewerkt”

Wie geen of weinig crossen in de Wereldbeker rijdt, wordt uitgesloten van het WK veldrijden. Dat dreigement uitte UCI-voorzitter David Lappartient vorige maand plotseling. Hij wil dat alle veldrittoppers van start gaan in de Wereldbeker en niet ‘zomaar’ overslaan. Mathieu van der Poel is het niet eens met Lappartient, maar begrijpt hem wel.

De wereldkampioen op de weg en in het veld wil zich in gesprek met Sporza eerst niet wagen aan uitspraken over de UCI-dreigementen, maar doet het dan toch. “Iedereen mag het WK rijden, ook al rijd je nul crossen. Dat is je goed recht. Je hoeft geen crossen te rijden om dat te doen”, vindt Van der Poel.

“Ik snap dat het voor hen niet zo leuk is, maar ze hebben het zelf een beetje in de hand gewerkt”, doelt de kopman van Alpecin-Deceuninck op een bomvolle crosskalender, met van half oktober tot eind januari bijna wekelijks een manche in de Wereldbeker. Daarbij zitten ook nog diverse lange verplaatsingen. “Ik maak me er zelf niet echt druk in”, vindt Van der Poel.

‘WK vervroegen is niet de juiste insteek’
Een aanpassing van de veldritkalender om de grote wegrenners vaker aan te start te krijgen, moet niet voor MVDP. “Cross is een aparte discipline. Wij moeten ons aanpassen aan de kalender als we willen crossen, niet omgekeerd. Van mij mag de huidige kalender blijven bestaan, ik heb er geen probleem mee.” En het WK vervroegen? “Dat is niet de juiste insteek.”

In de veldritwereld is het de afgelopen weken meer gegaan over de uitspraken van Lappartient. De reacties gaan van “Er moet een open discussie komen” tot “Ik denk dat ze aan het panikeren zijn bij de UCI. Dan zouden Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock opeens geen WK meer mogen rijden? En Fem van Empel ook niet? Dat slaat natuurlijk nergens op.”

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
6 december 2023 17:35
Als ze wereldbekers belangrijker willen maken naar een WK toe, laat dan gewoon de renners met de meeste wereldbekerstarts vooraan starten in plaats van de UCI ranking te gebruiken.

Maakt voor een van der Poel of Van Aert natuurlijk niet echt veel uit, maar een Nys, Ronhaar, van der Haar of Sweeck kan daardoor wel eens een mooie(re) ereplaats mislopen.
6 december 2023 19:06
Bij andere Vlaamse media dan Sporza trouwens een veel boeiender interview met Mathieu.

Hij overweegt alsnog het hele MTBen te skippen en voor LBL + Tour + Olympische wegrit te gaan. Met daarachter mogelijk Vuelta + WK.

Andere optie is wel MTB en dan helemaal geen Tour, want hij wil niet halverwege afstappen.
    6 december 2023 23:19
    Laten we hopen dat hij dat gedoe op de MTB skipt! Want laten we realistisch zijn: daar gaat hij geen olympisch goud mee winnen. Als hij echt een keer olympisch kampioen wil worden met het in 2024 op de weg gebeuren. Misschien kan hij na zijn actieve wegcarriere nog een keer hobby-en op de MTB.
7 december 2023 07:55
Is het nou echt zo vol die crosskalender? Oke ik snap dat 2 dagen achter elkaar soms misschien net teveel van het goede is maar het is voor de fulltime crosser toch prima in te passen in een heel kalenderjaar? Wellicht als je ernaast een wegseizoen rijd minder goed te combineren maar het zijn ook geen wedstrijden over 200 kilometer he.
7 december 2023 08:00
Hij maakt zich er in ieder geval niet druk “in”

Reacties zijn gesloten.