Youri IJnsen dinsdag 10 mei 2022 om 07:30

Mathieu van der Poel neemt als mountainbiker een sabbatical

Video Mathieu van der Poel neemt dit seizoen een sabbatical op de mountainbike. De leider in de Giro d’Italia heeft in samenspraak met zijn ploeg Alpecin-Fenix besloten om zich dit jaar volledig op het wegwielrennen te focussen. “In 2023 is het wel weer de bedoeling om terug in de mountainbike-routine te komen”, vertelt hij aan WielerFlits.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Vooral het drukke wegprogramma van Van der Poel ligt aan de beslissing ten grondslag. In 2023 zal hij zijn focus weer verleggen naar het mountainbiken. “Dan wil ik gaan toewerken naar de Olympische Spelen in Parijs”, geeft MVDP mee. Met de Spelen heeft hij nog een rekening openstaan. De 27-jarige Nederlander deed afgelopen zomer een gooi naar een gouden medaille, maar al na een halve ronde kwam hij hard ten val toen het veel besproken plankje bij de Sakura Drop er niet meer lag. Tom Pidcock kroonde zich in Tokio tot olympisch kampioen.

Dat Van der Poel zijn mountainbikeplannen na 2022 wil voortzetten is geen verrassing. Het carrièredoel van de Nederlander is om in alle drie de disciplines (veldrijden, weg en mountainbiken) de wereldtitel op zijn naam te schrijven. Bij Alpecin-Fenix hebben ze besloten om nu echt even niet met het mountainbiken bezig te zijn. Pas over een tijdje gaan renner en ploeg samenzitten om over de invulling van de olympische MTB-campagne te praten. Na de Giro zal Van der Poel zich richten op de Tour de France en het WK op de weg in het Australische Wollongong.

Uitgeroepen tot de sportfoto van 2021: de val van Mathieu van der Poel in Tokio na plankjesgate – foto: Cor Vos

De olympische cross country-wedstrijd zal plaatsvinden in Elancourt, waar een parcours ligt dat naar verluidt lijkt op Nové Město. Daar is komend weekend een Wereldbeker, die MVDP in 2019 wist te winnen. Voor een eventuele startpositie in Parijs is de UCI Ranking leidend. Dat is een zogenoemde rollende ranglijst, waar alleen de resultaten over de laatste twaalf maanden tellen. Het jaar dat Van der Poel nu vrijaf neemt, heeft dus geen invloed op zijn startpositie in 2024. Wel op die voor de Wereldbekers, al komt de UCI de Nederlander daarin sinds kort tegemoet.

Regelwijziging in het voordeel van Van der Poel
De startpositie bij de Wereldbekers (de wedstrijden waarin de meeste UCI-punten te verzamelen zijn) wordt bepaald door een aantal criteria. In een Wereldbeker-weekend vinden op vrijdag steevast de Short Track-wedstrijden plaats. Hieraan mogen de eerste zestien mountainbikers in de Wereldbeker-stand deelnemen, aangevuld met de eerstvolgende 24 mountainbikers op de UCI Ranking. Hieraan kan Van der Poel tijdens de eerste wereldbekers niet deelnemen, omdat hij in 2023 geen UCI-punten meer heeft en dus niet aan de criteria voldoet.

De uitslag van de Short Track-race is bepalend voor de startvolgorde van de cross country de zondag erna. De eerste 24 in de Short Track-uitslag, starten op basis van hun resultaat op de eerste, tweede of derde startrij. Op de vierde rij (plaats 25 tot en met 32) starten vervolgens de eerste acht renners op de UCI Ranking, die niet bij de eerste 24 van de Short Track eindigden. Nieuw dit jaar is een regel voor de vijfde startrij. Op plekken 33 tot en met veertig mogen renners starten die in een andere discipline in de top-10 van de individuele UCI Ranking staan.

Van der Poel tijdens de Wereldbeker in Nové Město 2021 in de rock garden – foto: Cor Vos

Voor Van der Poel zijn dat in de praktijk de wegranking (daarop staat hij nu achtste) en de veldritranking. Daarop staat de viervoudig wereldkampioen van Alpecin-Fenix nu 89ste, omdat hij afgelopen winter slechts twee crossen reed. Omdat dit ook een rollende ranglijst is, zal MVDP sneller stijgen dan anderen op deze ranking. Zijn concurrenten moeten immers minstens dezelfde uitslag rijden in de cross van een jaar eerder, om geen punten te verliezen op de ranglijst. Omdat Van der Poel er slechts twee reed, zal hij dus snel punten inlopen.

Kwalificatieperiode reeds begonnen
In de WielerFlits Update van begin mei 2020 liet Van der Poel al weten in ieder geval tot en met de Olympische Spelen van 2024 actief wil blijven op de mountainbike. De kwalificatieperiode voor de Spelen is afgelopen zaterdag begonnen en loopt tot en met 26 mei 2024. In deze speciale olympische ranglijst bundelt de UCI het puntentotaal van ’s lands beste drie mountainbikers. Op 27 mei 2024 volgt daaruit een landenranglijst. De eerste acht landen op die ranking mogen twee mountainbikers afvaardigen, voor de nummers negen tot en met negentien blijft dat bij één.

Het enige land dat met drie mountainbikers zou kunnen starten, is Frankrijk. Bij zowel de mannen als vrouwen krijgen zij als gastland op voorhand al één plek toegewezen. Afgelopen zomer mochten in Tokio de beste drie landen op de ranking overigens ook met drie deelnemers starten. In totaal mochten toen maximaal 38 atleten per categorie meedoen, in Parijs zijn dat er 36. Mountainbikers van landen die buiten de top-19 vallen kunnen op Continentale kampioenschappen (behoudens Europa en Oceanië) en het WK één deelnameplek bemachtigen.


Van der Poel haalde zondag zijn derde roze trui op en neemt die mee naar Italië – foto: Cor Vos

 
25 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2022 11:59
Had hij het wk en os verleden jaar afgesloten dan vraag ik me af of hij weer ging mountainbiken, ook al mag hij het graag doen. Bij een passend weg-os, denk ik sowieso van niet. De ploeg ziet hem ongetwijfeld liever op de weg/veld. Nu blijft het een open rekening, en persoonlijk vind ik het wel mooi om dat te volgen. Niet elk doel moet meteen behaald worden.
9 mei 2022 12:16
Bij een sabbatical op de mountainbike zit je toch juist heel veel op zo’n ding? Lekker misleidende taalkundige kromme kop …
  9 mei 2022 12:24
  Ik snap de titel heel goed, maar je hebt gelijk dat het taalkundig niet helemaal klopt.
9 mei 2022 12:24
Was dit nog nieuws? Dit had iedereen toch al lang door? Ik heb dit volgens mij zelfs al een keertje in de comments ergens genoemd..
  9 mei 2022 12:41
  @merlinappa niet iedereen leest al jouw comments en neemt dat vervolgens aan voor nieuws, dus prima dat ze er nog eens een artikeltje aan wijden!
  9 mei 2022 14:36
  Dat snap ik, zo bedoelde ik het ook niet. In mijn ogen was het al een tijdlang een algemeen verondersteld feit dat emveedeepee z’n mountainbike niet aanraakt in wedstrijdverband dit jaar. Dacht dat wel meer mensen dit hadden.
9 mei 2022 14:02
Goede keuze. Lijkt mij ook beter voor zijn rug, dat MTBen ziet er altijd uit als een aanslag op je rug.
  9 mei 2022 14:15
  Precies dat. Al hoop ik dat hij wel gewoon zijn Olympische droom blijf najagen, en in 2023 weer gewoon dat brede stuur gaat vastpakken. Dan liever de crossfiets laten staan (al combineert dat natuurlijk beter met het wegwielrennen).
  9 mei 2022 15:35
  Aan de foto te zien is het voor je rug idd niet zo lekker. Hij mag blij zijn dat ie niet in een rolstoel zit. Verder geen nieuws en maar matig goed nieuws, want hij gaat de komende twee seizoenen die ongein weer serieus oppakken. Wat erg verdrietig makend is.
  9 mei 2022 16:46
  Onzin. Kwestie van je MTB goed afstellen. Zelfde als met een racefiets.
  9 mei 2022 19:26
  Ik vind de cross honderd keer leuker om te zien dan dat suffe mountainbiken, maar ieder zijn ding.
  9 mei 2022 21:13
  Mountainbike vind ik persoonlijk veel comfortabeler dan de wegfiets maar goed, ik probeer ook niet zo hard mogelijk te gaan de hele tijd.
  9 mei 2022 22:38
  @Renaissance Ik ben erg benieuwd of je dat zo kunt stellen. Met een meer rechtop houding, volgeleerde fiets, zachtere bandenspanning en meer variatie in belasting/houding zou het dan ook niet kunnen bijdragen aan een oplossing van zijn rugprobleem?
  10 mei 2022 06:52
  Geloof mij, de cross is een grotere aanslag op je rug dan mountainbiken.
  10 mei 2022 23:34
  @Merlinappa, het gaat hier om mountainbiken. Maar ben het zeker met je eens dat de cross heftiger zal zijn voor de rug, zeker het vele aanzetten na bochten en korte klimmetjes die er zijn.
9 mei 2022 16:47
Gezien zijn programma is het logisch dat hij voorlopig even niet meer gaat MTB'en, maar wel leuk om te horen dat hij het daarna weer gaat oppakken. Lekker offroad gaan knallen is leuker dan uren over zwart asfalt trappen.
Ik hoop toch dat als de OS wegrit hem ligt, hij die verkiest boven de OS MTB. Had de voorbije OS ook wel willen zien waar MvdP was geëindigd.
9 mei 2022 19:24
Een verstandige keuze deze keer. Niet focussen op te veel.
  9 mei 2022 22:44
  Wanneer is wat teveel? Aantal koersdagen is vele malen minder in vergelijking tot een heleboel wegrijders. Het is uiteraard zo dat waar hij start er aandacht is, dan lijkt het eerder 'veel'.
9 mei 2022 21:12
Tot zover het op gejubel onthaalde 'lekker doen waar hij zelf zin in heeft'. Verstand komt met de jaren.
  9 mei 2022 22:33
  Dus als hij in 2023 weer richt op het MTB'en is er weer achteruitgang qua 'verstand'? Ik snap zijn keuze best hoewel ik deze betreur want ik zie hem graag op de MTB. Aan de andere kant maakt hij het wegwielrennen leuk om naar te kijken. Iets waar ik zelf overigens helemaal mee gestopt ben. Voor mij alleen nog gravel of MTB. Blijf mij verbazen over de arrogantie van vele 'wielerliefhebbers'. Alsof wielrennen boven alles staat als een soort ubersport ...
  9 mei 2022 22:58
  edit wf: niet doen
  10 mei 2022 09:26
  Helemaal met Hanjo eens. Wielrenners en arrogantie blijft toch iets wat bij elkaar lijkt te horen. Erg apart...
  10 mei 2022 10:41
  Mij hoor je niet zeggen dat wielrennen 'boven' mtb staat. Maar ik vind wel dat je in het wegwielrennen de carrière kan maken waar het meest de spotlights op staan in grote, traditierijke wedstrijden. Mocht ik de benen hebben, ging ik dan ook voor een wegcarriere.
10 mei 2022 12:37
Voor het grote geld moet je inderdaad op de weg rijden. Maar MTB races zijn veel spannender om te kijken. Daar is het echt 1 tegen 1. Bij de races op de weg zie je vaak hetzelfde gebeuren. Er ontsnapt een groepje, dat wordt vervolgens achterhaald en vervolgens eindigt het met een sprint. De houding die je op wielerflits tegenkomt in de trand van "dat mtb'en is helemaal niks en wielrennen is alles" is echt stuitend. Ik rij zowel op de MTB als racefiets en kijk ook naar wedstrijden van beiden disciplines en elk heeft zijn eigen charme.

Reacties zijn gesloten.