Mathieu van der Poel blijft tot Olympische Spelen 2024 mountainbiken

Door Maxim Horssels & Youri IJnsen
dinsdag 12 mei 2020 om 20:10
Video

Mathieu van der Poel blijft ook na de Olympische Spelen van komend jaar actief op de mountainbike. De 25-jarige veelvraat was nochtans voornemens om na Tokio het mountainbiken te laten voor wat het was. Daar komt hij nu op terug, vertelt hij in de nieuwe WielerFlits Update.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Het grootste doel van Mathieu van der Poel in het sportjaar 2020 was een gouden medaille behalen op de Olympische Spelen in het mountainbiken. Daarna was het plan dat hij de mountainbike-sport zou laten vallen. De coronacrisis strooide roet in het eten; het evenement is verplaatst naar 2021. Dus schuiven ook de plannen van Van der Poel op. Meer zelfs, hij doet er na Tokio nog drie jaar bij! “Samen met mijn ploeg Alpecin-Fenix heb ik besloten om de unieke combinatie te blijven doen tot de Spelen in Parijs (2024, red.)”. Zodoende hoopt MVDP zijn missie om in drie disciplines de wereldtitel te pakken, te kunnen volbrengen.


Woensdag ontvouwt hij in WielerFlits Update zijn plannen voor dit wegseizoen, zijn crosswinter en zijn verlengde ambities op de mountainbike. En hoe zit dat nu eigenlijk met dat debuut in een grote ronde?

Dit artikel delen:

34 Reacties

FW07 12 mei 2020 om 20:21

Leuk nieuws! Weinig mooiers dan Van der Poel op de mountainbike te kunnen zien.

0
yo-eddy 12 mei 2020 om 20:37

Top nieuws! …. voor mij als MTB liefhebber ;)

0
Oblomov 12 mei 2020 om 20:44

Goed nieuws.

Het is de combinatie van drie disciplines op het het hoogste niveau die hem zijn plaats in de wielergeschiedenis gaat opleveren, niet (of in ieder geval niet alleen) wat hij op de weg doet.

0
Binda 12 mei 2020 om 20:52

Jezus wat balen zeg. Heb je zoveel talent en dan verspeel je het met gepruts in de marge.

0
Romāns Vainšteins 12 mei 2020 om 20:54

Ik ben dol op MTB'en. Een passie min of meer uit noodzaak opgepakt met het doorrijden van landen waar een wegfiets te kort komt. Geweldige bezigheid die je op de meest afgelegen plekken doet komen en nagenoeg alles doorkruisbaar maakt.

Dat gezegd hebbende is professioneel mountainbiken op een vooraf bepaald rondje waar de beoefenaars hijgend, netjes op kracht verdeeld achter elkaar in colonne aanbuffelen 3 x niks als kijksport en komt het nog niet aan de nekels van het edele wegwielrennen. Er zijn er vast die 'wow, zag je die bocht!' als genot ervaren maar wat mij betreft toch een beetje parel-in-zwijnenstal dit.

Ik denk dat MTB groter kan worden wanneer je er een mooi gefilmd Dakar-achtig spektakelstuk van maakt, in de huidige vorm is het even kansvol als veldrijden.

0
Barry Batsbak 12 mei 2020 om 21:36

Nou, neem me niet kwalijk. Maar de verslaggeving op RedBull tv van de wereldbekers was van een stuk hoger niveau dan het gewauwel van Michel Wuyts bij het veldrijden (op een goede dag). Alleen het steenkolen-Engels van Bart Brentjens al is oorstrelend, maar ook de beelden zijn echt goed.

0
Idske 12 mei 2020 om 21:52

Wat een onzin. Redbull brengt het perfect in beeld.

0
Samlambeej 12 mei 2020 om 22:05

Ik zie ook meer voor het MTB in een free ride concept.
Je staat voor een berg,
om ter snelst aan de andere kant.

De snelste klimmer is niet noodzakelijk snelste daler.
Zoek maar je weg uit.

0
Idske 12 mei 2020 om 22:19

Dat heet enduro. al is dat wel over hetzelfde parcours.

En wat RV schetst is marathon. Idd prachtig om te zien vanwege de omgeving vooral.

0
mtber_1978 13 mei 2020 om 07:11

Nee, wielrennen een kijksport. Klassiekers gaan nog wel maar neem een Tour. Drie weken ploeteren met een of twee ploegen die alle spanning vernietigen en met 2 of 3 aanvallen de wedstrijd naar hun hand zetten…
Weinig spontaniteit en spanning vind ik

0
Romāns Vainšteins 13 mei 2020 om 07:51

De tour draait op sportief stillere momenten om het landschap en de wijde weelde van het Franse land. Het leeuwendeel, zeg 90% van de kijkers hebben de tour als achtergronddecoratie aanstaan en ook bij alle verdere goed bekeken koersen is dat het geval. Wielrennen koud herleiden naar louter het sportieve is een zwaktebod. KoersMTB van het type waar MvdP graag aan doet biedt 0,0 op dat vlak en qua tactiek is er ook bitter weinig aan. Het is gewoon keurig gerangschikt in een net rijtje achter elkaar over veel te belabberde ondergrond heenrossen, achtergrond 9 vd 10 x een soort van ideaal apenheulbuitenverblijf. Dat gaat nooit groot worden, gaat niemand op vakantie heen, is echt alleen voor de fanaat.

0
Emergo 13 mei 2020 om 10:34

@Samlambeej Mooi gedicht !

0
koos verrek 12 mei 2020 om 20:58

Tot ze 28 dag wegcarriere en al z'n talent op dat hoogste niveau man man man wat een zonde dit…

0
mtber_1978 13 mei 2020 om 07:10

En dan later beseffen dat je niet altijd hebt gedaan wat je leuk vindt. Dat kan je nooit meer inhalen. Hij weet dat als geen ander…alleen maar een verstandige beslissing.

0
Kelder is de Man 12 mei 2020 om 21:03

Hoop dat ie dat geploeter in de modder snel laat en zich dan alleen richt op de weg en mtb.

0
Oblomov 12 mei 2020 om 21:13

Geen enkele reden om niet à la Vos een kort veldritseizoen te rijden, zo van begin december tot en met het WK. Als er iets de les is van de wegcarrière van Van der Poel tot nu toe, dan is het dat hij moet zien te behouden wat hem uniek maakt, i.p.v. zich volledig aan te passen aan ouderwetse denkbeelden.

0
Massimo Bataille 13 mei 2020 om 08:53

En waarom geen veldrijden, maar wel MTB?
Je ziet hem graag op de weg ( inclusief mij ), maar dat overlapt wel met de MTB, dus is het beiden 100% doen niet evident.
Maar het veldrijden, wat buiten het wegseizoen valt, en wel makkelijker te combineren is, moet hij maar weg laten vallen…

0
Rawolf 12 mei 2020 om 21:24

Nou wat een verrassing iemand blijft doen wat hij leuk vind…

0
chasse patat 12 mei 2020 om 21:32

Er zijn er veel die gezwicht zijn voor de druk van sponsoren of de buitenwereld. Mathieu blijft zichzelf. Dan zal hij ook wel tot 2024 bij de gebroeders Roodhooft blijven rijden. Ook dat geeft hem vrijheid en de gebroeders sponsoren. De enige kans dat hij meer focus op de weg gaat leggen is als zijn ploeg ProTour wordt. Maar dan gaan sponsoren ook meer invloed krijgen op het programma.

0
Idske 12 mei 2020 om 21:51

Goede keus. Mathieu lijkt juist sterker te worden door steeds te wisselen. Houdt hem scherp en eager.

Qua mtb is verder niemand die het schurter echt lastig kan maken en schurter is al op zijn retour dus goede kans dat dat wk wel goed moet komen.

0
Kannibaal van Schepdaal 12 mei 2020 om 22:04

Het kan geen kwaad dat hij aan veldrijden doet van de kerstperiode tot en met het WK, en enkele Wereldbekermanches rijdt in het MTB in augustus en september, maar met zijn talent zou het extreem zonde zijn als hij daarnaast niet alles, maar dan ook alles zet op de klassiekers en de groene trui in de Tour (en het WK als het een parcours is dat hem ligt) op de weg.

0
mtber_1978 13 mei 2020 om 07:08

Waarom verspilt hij het? Zijn talent is ook mountainbiken en toevallig is dat wij hij erg leuk vindt.

0
kleomantre 13 mei 2020 om 11:49

wat moet je in godsnaam met 1 of 2 groene truien in de tour en een ritzege of drie.

Beter WK mountainbiken worden, OS mountainbiken (EK heeft-ie al), Veldrijden kan hij voor de boekjes gaan met WK-titels en tussendoor, maandje of 2 a 3 per jaar wat grote vissen proberen binnen te hengelen ala RvV.

0
Samlambeej 12 mei 2020 om 22:09

Der is al wat digitale inkt gevloeid naar die ene renner zijn provisoir programma dat dan toch nog afhankelijk is van vanalles en nog wat.
Sjonge jonge…

0
ProfrondeZevenbergen 12 mei 2020 om 23:15

Doe jij niet precies hetzelfde?

0
mtber_1978 13 mei 2020 om 07:07

Iemand die doet wat HIJ leuk vindt. Alleen maar waardering voor.
Daarbij ben ik een liefhebber van het MTB-en dus helemaal geweldig. Beter dan drie weken achter elkaar aan ploeteren met 2 of 3 keer een aanval en zo de strijd beslissen.

0
Arie den Blanken 13 mei 2020 om 09:39

Goed dat hij op dezelfde manier voort wil doen. Veldrijden, MTB en op de weg paar kersen op de taart meepakken. Geen suffe grote rondes rijden.
Bij deze keuze zal zeker ook meegespeeld hebben dat hij op deze manier net zoveel en misschien wel meer inkomen heeft dan alles op een wegcarrière te focussen. Op dir gebied heeft hij middels zijn familie ervaringsdeskundigen genoeg.

0
Beekman 13 mei 2020 om 10:04

Het verschil bij de cross en MTB is toch wel dat meestal de sterkste renner wint, bij wegwedstrijden is dat niet altijd het geval daar komt het tactische spel en de sterkte van je ploeg meespelen. Als je een van de sterkste renners bent zal iedereen op je wiel gaan zitten dus dat word op den duur moeilijker om te winnen tenzij je zo sterk bent dat je er iedereen vanaf kan kletsten op bepaalde punten, maar dat zal niet bij elke wedstrijd het geval zijn. En de grote rondes, kijk eens naar het verleden hoe moeilijk het was voor toppers om hier een rit te winnen, uiteraard wel mogelijk maar een verstandige keuze om hierop niet te focussen.

0
blix 13 mei 2020 om 10:51

Goed nieuws. Beter dit dan zich volledig op de weg te gaan toeleggen, en er na 3 jaar uitgeblust bij te rijden, zoals Peter Sagan de laatste tijd.

Een veldrit- en mountainbikeseizoen zijn in niet-Olympische jaren perfect te combineren met (a ) de klassiekers, (b) de Tour, en (c) het WK. De rest van het wegseizoen is voor Mathieu – met alle respect – bijzaak.

Ik zie dus niet in wat het probleem is. Mathieu World Cups MTB zien winnen vind ik persoonlijk ook veel aangenamer dan hem ritten zien winnen in rondjes als de Eneco Tour of de Ronde van Polen …

0
josemanuelfuente 13 mei 2020 om 11:08

MTB boeit me gewoon niet, ook niet met MVDP erbij.

0
EricV 13 mei 2020 om 11:26

Laat die jongen toch lekker spelen. Wordt hij tenminste niet zo’n robot als de renners van ineos of jumbo

0
Juice 13 mei 2020 om 11:56

Mooie primeur Wielerflits!

0
Bullfish 13 mei 2020 om 12:39

Jammer want alle signalen zijn er om de beste Nederlandse ronderenner ooit te worden.
Misschien als hij volgend jaar Olympisch goud heeft dat hij zich alsnog nog gaat richten op ronderenner want dan is het nog zeker niet te laat.

0
girardengo 13 mei 2020 om 13:29

Nou, de signalen gaan veel kanten op, maar voorlopig toch niet die van het rondewerk. Tenzij je de groene trui hoger aanslaat dan de gele. En de beste Nederlandse ronderenner ooit blijft (heel lang, want behoorlijk onbereikbaar) Joop Zoetemelk, ruim voor Jan Janssen. Dumoulin was goed op weg, maar heeft te veel tegenslag gehad om dat nog te kunnen halen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone