Mathieu van der Poel na parcoursverkenning Strade Bianche: “Lastiger dan gedacht”

Mathieu van der Poel na parcoursverkenning Strade Bianche: “Lastiger dan gedacht”

Mathieu van der Poel - foto: Alpecin-Fenix

vrijdag 31 juli 2020 om 17:28

Mathieu van der Poel heeft twee verkenningen van de Strade Bianche achter de rug. “Dit is lastiger dan het eruitziet op tv”, vertelde hij achteraf. Aan zijn vorm lijkt hij niet te twijfelen.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

“Hoe het gaat met mijn conditie? Goed, denk ik”, lacht de kopman van Alpecin-Fenix. “We hebben dan wel in lange tijd geen competitie gehad – ik kan me niet herinneren dat ik ooit langer geen wedstrijd reed – maar we beschikken uiteraard over een aantal parameters en data om ons op te baseren. Daartegenover staat wel dat het zeer moeilijk is om de concurrentie in te schatten. Na die lange onderbreking duiken misschien een aantal verrassende namen op.”

Hoogtemeters
Van der Poel en ploegmaats kwamen woensdag in Toscane aan en verkenden ondertussen twee keer (delen van) het parcours. “Het is lastiger dan je denkt”, is zijn indruk. “Wat je op tv ziet, geeft toch een vertekend beeld. Ik ben ook geschrokken van de hoogtemeters. Het is voortdurend op en af en de ene gravelstrook is al moeilijker berijdbaar dan de andere. Sommigen liggen er best slecht bij.”

“Welke stroken cruciaal zijn? Meerdere. Maar eigenlijk moet je overal alert zijn. Ook in de lastige stroken tussen de gravelpassages in. En daarnaast kan de hitte een belangrijke factor zijn. Normaal kan ik daar wel tegen, maar meestal heb ik iets meer tijd om te acclimatiseren. Nu is het verschil plots groot. Alsof we in een sauna terechtgekomen zijn. Als je daar niet tegen gewapend bent, kan het zomaar plots over en out zijn.”

Ervaring
Strade Bianche is een atypische koers, weet VdP. “Dat is toch wat ik me laten vertellen heb. Blijkbaar is er nooit echt sprake van een vroege vlucht. En kan het snel scheuren in het peloton. Ik reken op de steun van mijn ploegmaats hierbij,” klinkt het. “Voor mij is dit mijn eerste deelname hier, maar anderen (Vakoc, De Tier, Thwaites, red) hebben wel ervaring. Ik hoop dat we in de finale nog behoorlijk vertegenwoordigd zijn.”

En wat als Van der Poel nog mee vooraan is bij het binnenrijden van Siena? “Dan zal ik een goede koers gereden hebben”, lacht hij. “Maar of ik dan nog in staat ben om het op de slotklim af te maken tegen de lichtgewichten, dat is een andere vraag. Dat wordt moeilijk. En het zal ook niet gemakkelijk worden om er onderweg van af te geraken. Wie ik morgen zie winnen? Op die vraag ga ik passen. Dat zien we morgen wel.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

hartstikkebedankt 31 juli 2020 om 17:37

De winnaars en renners op het podium de laatste jaren zijn ook niet de minsten natuurlijk Mathieu en ieder jaar met best veel tijdsverschillen in de top-10.. Strade is gewoon een heel zware koers zowel qua ondergrond als qua klimwerk.

0
Samlambeej 31 juli 2020 om 17:37

Mwua je ziet ze wel trager gaan op TV. Dat grind op en af bolt niet zoals de Vlaamse Ardennen. Het is veel bijsteken en echt wiel in wiel rijden gaat niet. Ik weet niet waarom hij zou terughoudend is. Normaal bij de 5 grootste favorieten. Misschien de verzengende hitte, maar hij gaat zeker iets tonen morgen.

0
Doswielos 31 juli 2020 om 17:38

Ben echt benieuwd hoe hij het morgen gaat doen. Blijkbaar hebben van de laatste 10 edities er 7 gewonnen bij hun debuut.

0
Wheely 31 juli 2020 om 17:39

Ja dit is voor hem nieuw natuurlijk, gelukkig zijn de omstandigheden voor iedereen hetzelfde. Ook echt bizar dat dit voor velen de eerste wedstrijd kms worden.

0
LightPhoenix 31 juli 2020 om 18:27

Wout van aert is ook geen licht gewicht en zat er de afgelopen jaren ook bij. Dus op zich verwacht ik hem wel.

0
wielrenner 31 juli 2020 om 18:39

Zag op strava dat hij in Spanje tijdens zijn trainingsstage een paar keer top 10 reed in de klimmetjes van een kwartier. Dus die is wel in orde!

0
roeleur 31 juli 2020 om 19:12

Zo woog de drievoudig winnaar Cancellara 80 kg. Of was de finale toen anders?

0
Rawolf 31 juli 2020 om 21:36

@roeleur, de startlijst was toen wel van een ander niveau in elk geval.

0
Wheely 31 juli 2020 om 21:50

Nou de laatste keer dat Cancellara hem won was 2016, toen was het al een aantal jaren een koers waar mannen als Valverde, Uran, Evans, Kreuziger en Kwiatkowski zich in de debatten mengden. Maar inderdaad het accent is wel steeds meer op de klimmers komen te liggen.

0
Gilberto 31 juli 2020 om 19:20

Wees blij de de coole Evenepoel niet meet doet Mathieu, die gaat immers alles winnen de komende 15 jaar

0
Eddy Vroemm 31 juli 2020 om 20:10

Zoveel wint Evenepoel toch niet. In Burgos tot nu toe slechts 1 etappe op 4.

0
Arthur-vL 31 juli 2020 om 21:07

Onzin man . . wel had ik me verheugd op de Brabante pijl eerder dit jaar. MvdP tegen Evenepoel en verder niet heel veel andere favorieten. Dat had me een mooi wedstrijdje geweest!

Ik zie MvdP niet winnen morgen, wel Alaphillipe. Die jongen heeft zoveel klasse en is zo divers. Hopelijk is er nog wat koers over als we om 16:50 inschakelen.

0
Kannibaal van Schepdaal 1 augustus 2020 om 09:46

@Gilberto: Een sneer naar Evenepoel op een artikel over van der Poel; ik denk dat je met een obsessie zit.

0
orlando dani 31 juli 2020 om 19:35

Ben echt benieuwd, wat zijn klim skills zijn.

0
Dikke Vrouw 31 juli 2020 om 20:40

Net wat teveel hogemeters denk ik int gravel is ie het best. Maar zoveel bergop, en dan nog die aankomst..

0
Martino87 31 juli 2020 om 21:22

Zou ik ook denken, maar als ik dan zie dat Avermaet, van Aert en Cancellara podium hebben gereden de laatste jaren dan zou MvdP dat ook moeten kunnen.

0
vanSpringel 31 juli 2020 om 21:32

Hij heeft natuurlijk ’t voordeel van zijn eigen merk sportvoeding. Zit precies in wat ie na bloedtests te kort komt. We gaannut zien !

0
Limal 1 augustus 2020 om 06:30

Op de beelden van de training leek hij serieus oververhit. Met vdP is het vaak alles, maar af en toe ook niets. Benieuwd welke van de twee het vandaag wordt.

0
lottojumbofan 1 augustus 2020 om 07:19

Heb er zin in! Top 10 zal mooi zijn.

0
Unpaved 1 augustus 2020 om 09:37

Typisch Van Der Poel: weet je.nog vorig jaar, “we gaan wat wedstrijden in het voorjaar proberen” En dan Boem er op…Van der Poel toont altijd van te voren respect voor de wedstrijd en zijn tegenstanders, en roept nooit, die ga ik wel even winnen… hier weer, beetje downplayen, niet zoals die andere die nu het stof van zijn tegenstanders van zijn schouders afslaat…deze bescheidenheid van VDP en zijn realisme maakt hem m.i. Sympathieker…
O ja hij gaat dat gravel natuurlijk wel opvreten, en alleen pech kan hem stoppen…

0
Kannibaal van Schepdaal 1 augustus 2020 om 09:51

Weer iemand die Evenepoel erbij haalt, terwijl het hier helemaal niet over hem gaat.

Het moet wel erg steken.

Best niet kijken naar Burgos straks, zou je dokter zeggen, zou wel eens slecht kunnen zijn voor je bloeddruk.

0
Joop Zoetemelk 1 augustus 2020 om 10:25

Ik zie zeker kansen voor de wat zwaardere renners, de belgen en hollanders laat ik ze zomaar noemen.

Het is zaak om de pluisjes eraf te rijden, dit kan zeker op een gravelstrook ook zou je een sterke tijdrit moeten rijden als je alle edities bekijkt.

Matthieu en Wout in de aanval met een van Avermaet en een Sagan. Dan krijgen een kwiatkowski en een Alaphillipe het gat niet zo snel meer gedicht.
Wel moet je zorgen dat niet 1 a 2 van de eerder genoemde namen er niet bij zitten.
Want dan rijden ze tegen elkaar en zijn de licht gewichten de lachende 3de.

Beetje Bettini achtige praktijken, met hem naar de streep in een klassieker en je kon het schudden.

Iemand als een Gilbert lijkt me ook een perfecte renner voor zo’n koers..
Zal mooi wezen mocht hij deze ooit ook nog winnen en een MSR.
Indrukwekkende erelijst..

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone