Mathieu van der Poel: “Met Wout van Aert naar de streep rijden is een risico”

Mathieu van der Poel: “Met Wout van Aert naar de streep rijden is een risico”

foto: Cor Vos

zondag 26 september 2021 om 08:00
Interview

Afgelopen maandag hakte Mathieu van der Poel pas de knoop door om toch aan het WK wielrennen deel te nemen. De laatste weken deed hij er alles aan om – ondanks zijn rugblessure – zondag zo goed mogelijk aan de start te verschijnen. “Dit is een uniek kampioenschap”, blikt hij vooruit.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

De rugklachten zijn nog niet voorbij. Daarvoor is rust nodig en dat zal Van der Poel pas na volgende week kunnen nemen. “De rugklachten zijn nog niet 100% opgelost. Dat hoop ik na Roubaix te kunnen doen als ik eindelijk eens een lange periode kan rusten. Hopelijk zal dat het probleem volledig oplossen. Ik heb de laatste weken een paar langere trainingen en koersen gedaan. Ik ga er vanuit dat het tijdens de koers wel te doen zal zijn.”

Ondanks de belemmering aan zijn rug heeft hij alles op alles gezet om zondag te kunnen starten in wat hij “een uniek kampioenschap” noemt. “België is toch wel een uniek koersland. Én België is het land waar ik al heel mijn leven woon. Ik ken de wegen van het WK redelijk goed van koersen als de Brabantse Pijl, en de Primus Classic reed er vorige week nog over. Ik denk ook dat het een godsgeschenk is dat we uit de meeste restricties van corona zijn, waardoor er ook weer publiek bij mag zijn. De laatste weken is er al iets meer volk langs de kant, maar ik denk dat dit weer een van de eerste keren gaat zijn dat we door een geluidsmuur van publiek gaan kunnen rijden.”

Ter voorbereiding op de WK-wegrit reed de 26-jarige renner slechts drie Vlaamse koersen. Hij won de Antwerp Port Epic, werd daarna achtste in de Primus Classic en eindigde als 46e in de Gooikse Pijl. “In de koersen die ik heb gedaan had ik wel wat last van mijn rug, maar heeft het mij nooit echt belemmerd. Mijn conditie is een groter vraagteken. De afgelopen twee weken heb ik wel wat kunnen trainen en dan die drie koersen meegepakt, waar ik niet heel fris was. Ik heb daar geprobeerd nog iets van supercompensatie te creëren, maar of dat gelukt is in zo’n korte tijd weet ik zondag pas.”

Geen topfavoriet
De rol van topfavoriet wuift hij dan ook resoluut weg. “Nee, die rol zal ik mijzelf niet toedichten”, voegt hij daar aan toe. “En dat zeg ik niet omdat ik de rol van de underdog wil hebben. Met de favorietenrol heb ik helemaal geen probleem. Ik heb al vaak genoeg als topfavoriet aan een kampioenschap meegedaan. Maar ik heb mij niet voor de grap weggestoken om dan ineens uit te pakken.”

Van der Poel is klaar voor het WK – foto: Cor Vos

Normaal gesproken ben jij iemand die zijn koers niet graag afstemt op iemand anders. Hoe gaat dat voor het WK zijn?
“Mijn koers stem ik inderdaad niet zo graag af op iemand anders. Dat zal ik ook nu niet doen. Ik ga wel iets verstandiger met mijn krachten moeten omgaan en niet zomaar, zoals ik altijd doe, aanvallen als ik er zin in heb.”

“Voor mij is dit het perfecte parcours. Niet alleen voor mij, maar het is voor heel wat andere klassiekertypes op het lijf geschreven. Daarom wil ik er ook zo graag bij zijn. Het kan zijn dat je na dit WK weer een aantal jaar moet wachten op een kans. Dat heeft meegespeeld in de beslissing om door te blijven zetten.”

In België is Wout van Aert de absolute kopman. Ben jij dat in Nederland?
“De bespreking moeten we nog doen. Ik ben wel een speerpunt. Ik ga er vanuit dat we een open koers gaan rijden en altijd zorgen dat we iemand mee hebben in de aanval, maar dat zal bij de meeste landen wel gezegd worden.”

“Maar ik ben niet de kopman zoals Wout van Aert dat is bij de Belgen. Dat hij enige leider is lijkt mij wel vanzelfsprekend. Al wil dat niet zeggen dat ze gewoon met heel het team alle gaten gaan dichtrijden. Ze zullen zelf ook wel meespringen om zodoende tactisch nooit in de verdrukking te komen. Wat dat betreft zijn er voor mij ook wat andere outsiders bij de Belgen.”

Durf je met Van Aert naar de streep te rijden?
“Dat is een risico, maar andersom zal hij dat ook zo zien. Het WK is niet helemaal te vergelijken met de Ronde van Vlaanderen (die hij vorig jaar won in een sprint met Van Aert, red.). Dat was een andere koers met een heel lange finale en waar we ook redelijk lang met z’n tweeën hebben gereden. Dat is net wat anders dan met een groepje naar de streep te rijden en dan te moeten sprinten. Normaal gesproken geldt voor mij: hoe lastiger de koers, hoe beter mijn sprint wordt.

Mijn verwachting is dat op de Flandrien-lus de koers hardgemaakt gaat worden. Een aantal landen zoals Denemarken en Italië zullen er baat bij hebben om de koers zo zwaar en zo hard mogelijk te maken. Naast Van Aert houd ik dus ook rekening met Sonny Colbrelli, Julian Alaphilippe en Caleb Ewan.”

Dit artikel delen:

53 Reacties

Harrogate19 24 september 2021 om 21:37

Een sprint met de beste 40 is niet echt zijn ding. Hij zal het laatste uur als een veldrit moeten rijden. Als dat er nog in zit…

Harrogate19 24 september 2021 om 21:40

Wel vreemd dat hij beweert niet enige kopman te zijn. Gaan ze op Danny Van Poppel inzetten dan? Dan had je veel beter de verbluffende Taco Van der Hoorn mee kunnen nemen voorop te sturen met een Van der Poel die er naartoe jumpt.

Scrabslag 24 september 2021 om 22:10

Eventueel Dylan van Baarle

Pietspeed 25 september 2021 om 00:00

Dat zegt hij niet. Hij zegt dat dat nog besproken moet worden. Wel dat hij een speerpunt is.

Merlinappa 25 september 2021 om 07:04

Danny heeft een prima sprint en gaat beter een Vlaams klimmetje over dan Taco, dus dat is inderdaad niet heel gek. Bauke in goede doen is ook een mooie joker natuurlijk, Teunissen is hier goed in, en Van Baarle kan dit ook erg goed. Nederland heeft wat dat betreft prima troeven achter de hand om mee te sturen in de voorfinale.

Turtlehead 25 september 2021 om 09:59

Altijd vaag taalgebruik. Die rijdt zijn eigen koers uiteraard. Buitencategorie.
Als hij er aan de finish nog bij zit, is ie het snelste lijkt mij. Mentaal voordeel op WvA, omdat hij hem meestal klopte de laatste tijd.

Mwielerfan 26 september 2021 om 14:01

Als ze met weinig zijn is het een mentaal voordeel, maar met een groep heeft wva juist veel gewonnen de laatste tijd. Mollema en van baarle zijn juist niet top en de vraag of ze de finale halen, van poppel wint zelfs zga nooit op het niveau van 1.1 koersen, dus de kopman is eigenlijk volledig duidelijk

Covadonga 24 september 2021 om 21:47

Ewan …..?

Alfons Haavers 24 september 2021 om 21:57

Heeft wel de snelheid natuurlijk. Als hij er kan bij blijven is het wel iemand die Wva en MvdP kan kloppen in de sprint. Zoveel anderen zie ik daar eigenlijk niet toe in staat in een groepssprint na 270 km.

Zou ook beter in vorm zijn dan wat de Ronde van Luxemburg deed vermoeden.

Pietspeed 25 september 2021 om 00:04

Kan me dat amper voorstellen. Ewan heeft dat toch nog nooit in bijv RVV of PR laten zien. Maar Van Aert zei geloof ik ook zo iets. Wellicht wordt hij dan terecht op waarde ingeschat. MSR lijkt me iig geen goede vergelijking.

SterkHoor 25 september 2021 om 01:17

Zo lastig is dit allemaal niet, hoe erg men ook zijn best gedaan heeft lussen te maken alsof men de AGR rijdt. Fiasco van een WK-parcours. Drempeltjes in Leuven, en de combo Smeysberg/Moskesstraat ver voor de meet, dus de schifting zal moeten komen van de nadarhekken met uitstaande pootjes op de meest onlogische plekken bij de wegversmallingen.

Anders wordt dit gewoon een massasprint bij de profs.

JVerlinden 25 september 2021 om 07:21

@Sterkhoor, je zit er naast hoor. Percentages zijn niet in de verste versten te vergelijken met de hellingen van San Remo. Ik nodig je uit om ze ter vergelijking eens te komen opfietsen ;-) Ewan gaat geen 17% overleven op de Smeysberg wanneer een van de kanonnen een aanval plaatst, wees gerust.

Groetjesaandevoetjes 25 september 2021 om 09:44

Waarom zou Ewan een week na zijn drama in de ronde van Luxembourg opeens wel meekunnen met de besten op dit profiel?

Alfons Haavers 25 september 2021 om 09:58

Of hij mee gaat kunnen, weet ik niet. Maar blijkbaar (volgens Vive le vélo) is hij in Luxemburg tegen zin zijn opgesteld door de ploeg, en heeft hij er daar met zijn pet naar gegooid. Hij zou ‘volgens insiders’ (wat dan dan ook moge betekenen) wel degelijk in vorm zijn.

Wordt door ploegmaat Wellens ook gezien als dé topfavoriet voor goud.

Blijft natuurlijk de vraag wat het parcours gaat geven. Het WK in Bergen had bv. bijna 4000 hm en het werd ook een groepsspurt. In Leuven zal er door de nervositeit op het smalle en bochtige parcours misschien meer schifting komen, maar met alle beste profs aan boord (wat een deelnemersveld!) vraag ik me toch ook af waar precies het verschil gaat gemaakt worden.

Ik acht Ewan dus zeker niet kansloos gezien hij misschien wel de allersnelste van het pak is als het op een groepssprint uitdraait.

djerkson 25 september 2021 om 18:25

Ewan was op een gelijkaardig parcours id Beneluxtour de beste, zelfde type aankomst. Hij heeft zich weggestoken in Luxemburg blijkbaar. Grote kanshebber.

Mwielerfan 26 september 2021 om 14:02

Ewan kan zulke heuveltjes met de beste mee, als het er 3 zijn in de finale ipv 30 de hele dag

Mwielerfan 26 september 2021 om 14:04

Bergen was een groep, maar wel met vooraan renners die Vlaanderen ook aan konden in die jaren, dus wel de klassieke sprinters op parcoursen zwaarder dan tours en wevelgem

Wheely 24 september 2021 om 22:04

Wordt hopelijk niet zo’n herhaling van t EK 2020 waar Mathieu bleef aanvallen en de koers maakte maar waar het uiteindelijk op een sprint uitdraaide.

IlPirata 24 september 2021 om 22:21

Laat MVDP maar lekker in de underdogrol, hopelijk pakt het goed uit. Het is al super dat hij kan starten want een andere Hollander zie ik niet zo 1-2-3 winnen.

Romāns Vainšteins 24 september 2021 om 22:23

MvdP is veel meer het nl waterhoofd dan dat van Aert dat voor de Belgen is. Oneens dus. Ewan noemen ook apart gezien diens nogal matige aanloop.

Pietspeed 25 september 2021 om 00:07

. Ik durf tegen iedereen te sprinten. Caleb Ewan? Dat kan een hele lastige klant worden. Laten we hopen dat die de opeenvolging van hellingen niet overleeft. Maar als hij Milaan-San Remo-benen heeft…”

Citaat van Van Aert!

Romāns Vainšteins 25 september 2021 om 07:20

Nou nou.

Ik geloof er niks van dat Ewan hier iets gaat doen en vermoed dat hij vooral genoemd wordt als spurter zijnde.

Dion 25 september 2021 om 07:35

Ik vertrouw toch meer op het oordeel van kenners.

Romāns Vainšteins 25 september 2021 om 08:12

Renners zijn niet per definitie kenners.

Panache 25 september 2021 om 08:24

Feltet neigt ook naar een sprint.
“Ik zou dan ook denken dat het een relatief groot veld zal zijn om na de laatste ronde op de moeilijke heuvels terug te keren naar het Leuvense circuit. Hier moet men een nieuwe aanvalsregen verwachten, en een sprint zal zeker kunnen worden vermeden. Het circuit is zo extreem technisch dat het erg ingewikkeld zal zijn om te jagen als het gat eenmaal is geslagen. De grootste uitdaging is misschien wel het raken van de holes op een circuit waar de heuvels kort en gemakkelijk zijn. Sagan slaagde op het overeenkomstige circuit in Richmond, maar hier was de finale moeilijker en waren we dicht bij een sprint. Hoe meer ik naar het parcours kijk, hoe meer ik de kans op een sprint te groot acht, zeker als Van Aert en België dat scenario prima vinden.” Google Translate

lescargot 24 september 2021 om 22:43

Tempo ligt te hoog op de klimmetjes voor Ewan…mocht hij door koersverloop erbij zitten in de finale daarentegen…

djerkson 25 september 2021 om 18:26

Echt niet, zie Beneluxtour.

Luc La 24 september 2021 om 22:48

Zal zoals in Gent Wevelgem enkel op Wout zijn wiel rijden.. Vrees ik.

Hopelijk neemt team nl. Ook zijn deel kopwerk op zich voor de vroege vlucht. Als men enkel belz xil laten werken, Remco dan maar vooruit sturen

Dr op en dr over 24 september 2021 om 22:58

Groot kans dat alle ploegen gewoon lekker naar België gaan kijken. En terecht natuurlijk. Als we de heren van Sporza kunnen geloven dan is de titel eigenlijk al binnen, en vraag je je af waarom ze überhaupt nog fietsen zondag.

Ik vermoed dat het voor de Belgen een zeer frustrerende race gaat worden. Net zoals op de Olympische Spelen of het WK van vorig jaar, zal er niemand zijn die met Wout zal meewerken. Waarom zou je ook, als je min of meer de garantie al hebt om vervolgens in de sprint te verliezen. De kans dat Wout wereldkampioen wordt acht ik dan ook zeer klein.

De Belgen doen er slim aan om in iedere vlucht iemand mee te hebben, anders heb ik zo’n donkerbruin vermoeden dat ze erachter al het werk alleen mogen opknappen.

tramontana 25 september 2021 om 08:03

@Dr op en dr over : in de pronostieken staat Wout 2 tegen 1, wat helemaal van de pot gerukt is want de Belgen (st)rijden tegen een gans peloton. Dat wordt lastig, zeer lastig, en als ze het op een of andere manier toch kunnen afmaken, zou dat bijzonder knap van ze zijn.

Luc La 25 september 2021 om 00:03

Alaphilippe en matje zijn ook favoriet, mogen ook wel wat teammaats kopwerk laten doen..ik zou het eerder laf als slim vinden als ze geen enkele verantwoordelijkheid neme.

Maar als men idd weer zo laf (men reed liever voor een 2e plaats)rijdt als op de os, best steeds Belg mee die niet rijdt.. En dan Wout zelf schifting doorvoeren indien Sagan, colbrrelli, Ewan nog in groep

Maar net zo goed jaagt Remco iedereen, incl wout de stuipen opt lijf..

Lalsacien 25 september 2021 om 07:06

Laf rijden benoemen is een interpretatie om de eigen teleurstelling te verzachten.

Panache 25 september 2021 om 07:40

“ik zou het eerder laf als slim vinden als ze geen enkele verantwoordelijkheid neme.”

Aparte uitspraak vooraf koers. Lijkt er meer op dat je controle wenst omdat je vertrouwt op Wout zijn sprint. Als dat gevoel in het hele peloton aanwezig is dan is dat vaak juist een ‘legitieme’ reden om juist de Belgen de koers volledig te laten dragen. Andere teams hebben immers niet het belang om Wout in een zetel naar de streep te rijden. Ik heb legitiem tussen haakjes gezet, omdat niemand in de koers een morele of sportieve verplichting heeft om op kop te rijden.

tramontana 25 september 2021 om 08:23

‘Laf’ rijden is een onderdeel van de koers, eigenlijk is het gewoon één van de tactieken die het wielrenner zo mooi maakt, net als ‘een ander zijn bord eerst leegeten’, surplacen, waaiers trekken, op het wiel kleven,… anders dan F1 waar je gewoon iemand van de baan kan rijden. Mathieu roept met deze uitspraak andere ploegen op om de Belgen het vuur aan de schenen te leggen, Denen, Slovenen en Fransen genoeg om hierop in te gaan. Vraag is alleen waar / wanneer ze dat gaan doen, en wie na 200km zo’n inspanning nog aankan. Ik verwacht een koers die lang op slot blijft, met de kopmannen om het in de laatste 50km uit te vechten.

Kopinkas 25 september 2021 om 00:45

De Denen noemen, en dan toch geen Deen noemen…
Om Asgreen heen fietsen om niet asgrauw uit te slaan…

ponniebuik 25 september 2021 om 04:09

Het wordt een Deen

de adelaar 25 september 2021 om 08:10

Het wordt Mohoric

djerkson 25 september 2021 om 18:27

Voor mij bij de 3 topfavorieten, samen met Van Aert en Pidcock. Joker: Ewan.

fietsvriend 25 september 2021 om 09:25

Een ander gevaar voor van Aert zou weleens uit eigen kring kunnen komen. Oprecht benieuwd of een DQSer uit kamp België vol achter een merkenteamcollega van een ander land aan gaat, idem Trek en Bahrein. Alleen Campenaerts en Benoot loyaliteit lijken me zekerheidjes.
Dan wel zin in de nababbel op Sporza.

Reiger 25 september 2021 om 09:31

De Cauwer verwoordde het weer geweldig. “Wordt er vol vol achter een merkenploegmaat gereden of met een slappe ketting?”

Romāns Vainšteins 25 september 2021 om 09:38

Dat gevaar geldt lang niet alleen voor België. Volgens mij zijn er nergens betere dubbel-deals te maken als tijdens landenkoersen, er zijn echt wel renners die rijker naar huis gaan.

kleomantre 25 september 2021 om 10:14

Wat dat betreft heeft de bondscoach misschien wel de beste rijders maar niet het beste team opgesteld, tenzij ze echt plannen om constant renners mee te sturen. Echter grote kans dat er bij zijn die niet heel erg hun best doen voor het hoofddoel Wout WK maken.

fietsvriend 25 september 2021 om 10:24

@Reiger daarom is de Cauwer analyticus van dienst.

@RV das logisch maar 5 dqs vs kopman lijkt me wat uit balans. van Hooydonk was misschien een betere optie geweest, hoewel je dan misschien de situatie krijgt dan de rest denkt: Wout heeft zijn mannetje, laat die het maar doen voor hem.
Er zit voor van Aert maar één ding op: die Porsche verkopen en de opbrengst delen. Toch liever die trui dan die wagen.

DopieJopie 25 september 2021 om 09:34

Gunstig voor Wout dat MvdP meedoet, hoeft ie niet alles dicht te rijden zoals op de olympische spelen. Verder denk ik toch dat Wout de beste papieren heeft en eigenlijk gun ik het hem wel, hes simply the best.

Wout samen met MvdP de laatste 20 km naar de finisch zal toch wel een mooi scenario zijn.

kleomantre 25 september 2021 om 10:21

Als je deze koers als Belgen voor Van Aert wil laten slagen op de meest eenvoudige manier is het om op het Flandrien circuit er eerst een tempo versnelling tegenaan te gooien die van dezelfde aard is als hoe Alaphilippe meestal wordt gelanceerd en vervolgens er een dubbeldemarrage uit te doen waarbij hoofdzakelijk nog 20 renners overblijven. Een groep met hopelijk vooral kopmannen van diverse landen, Alaphilippe en Van der Poel (die rijden wel door) erbij en als het even kan naast Van Aert nog 1 liefst 2 Belgen in de ondersteuning.

Panache 25 september 2021 om 10:55

Wat je eigenlijk zegt kleomantre is dat Van Aert zichzelf moet isoleren richting een elitegroepje (of er Belgen mee zitten weet je niet voor de demarrage geplaatst wordt). Dat is een risicovolle tactiek. Een garantie op een mooie uitslag, maar voor Van Aert zelf denk ik een kleinere kans op P1 vergeleken met een massasprint (van 40-60 renners).

Jean Dumas 25 september 2021 om 10:49

Voor Ewan wordt de afstand een probleem denk ik. Het is geen MSR met een vlakke aanloop.

Panache 25 september 2021 om 10:59

Ik weet het niet… Milaan San Remo heeft ook 2.000 hoogtemeters.
De schifting moet in de voorfinale al gedaan worden, want het circuit zelf is slechts selectief qua draaien/keren en niet langer selectief door hoogtemeters.

thorsen 25 september 2021 om 11:00

Het is een parcours waar de renners de koers maken, om maar een cliche van stal te halen. Maar als er een paar sterke ploegen controleren dan wordt het heel lastig om weg te rijden. Als de juiste ploegen een mannetje mee hebben dan blijven ze vooruit. Ik gok op een groepsprint of een relatieve outisder die ermee vandoor gaat (een steengoede renner die niet in de meeste rijtjes worden genoemd, bijvoorbeeld zo wat de hele Deense selectie).

Txirrindularitza 25 september 2021 om 11:45

Inderdaad, ondanks dat een ieder weet hoe goed de Denen zijn, kijken we hier vooral toch naar MvdP en WvA. Zelfs Alaphilippe komt er maar schamel vanaf in de voorbeschouwingen, wat toch bevreemdt. Het is zeker geen gesneden koek dat een Vlaming of Hollander wint. Ik blijf bij Mohoric.

Harrogate19 25 september 2021 om 15:17

Het wordt een sterke sprinter met veel technische bagage, sturen en laveren door het peloton. Mohoric raakt niet weg. Colbrelli misschien niet zo handig. Ik zou Sagan naar vooren willen schuiven.

Rijdt Teunissen het gat dicht op Van Aert?

chasse patat 25 september 2021 om 18:53

Volg de Italianen! Die hebben altijd de slimste koersstrategie.

Harrogate19 25 september 2021 om 21:09

Patrick Lefevere heeft er eens goed mee gelachen las ik in Wielerkrant. De kwal!

Headlines

Materiaalzone

Populair