Mathieu van der Poel kampt met een hernia en zegt af voor Benelux Tour

Mathieu van der Poel kampt met een hernia en zegt af voor Benelux Tour

foto: Cor Vos

vrijdag 27 augustus 2021 om 14:02
Update

Mathieu van der Poel mag voorlopig niet fietsen. De 26-jarige Nederlander van Alpecin-Fenix heeft vocht tussen zijn rugwervels en daarbovenop een hernia, vertrouwen meerdere bronnen aan WielerFlits toe. De rugblessure speelt al langer, maar zijn val tijdens de mountainbike-wedstrijd op de Olympische Spelen in Tokio heeft dat nog een extra knauw gegeven. Zijn ploeg Alpecin-Fenix heeft intussen laten weten dat Van der Poel moet passen voor de Benelux Tour.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Wat voor gevolgen de blessure heeft op de rest van zijn seizoen, is nog onduidelijk. Van der Poel is vrijdag in het ziekenhuis voor onderzoek. Daar denken ze aan een discus hernia, een uitpuiling van de tussenwervelschijf. Deze drukt op de zenuw en dat zorgt voor pijn en krachtverlies in de benen.

Normaal gesproken herstelt een hernia zich bij verreweg de meeste mensen via natuurlijk wijze binnen een aantal maanden. Wanneer een operatie nodig is, kan een normaal mens – afhankelijk van het herstel – binnen vier tot zes weken weer aan werk. In hoeverre dat op een topwielrenner van toepassing is, is onduidelijk.

Wat vaststaat is dat MVDP zijn titel in de Benelux Tour niet zal kunnen verdedigen. Een hard gelag, nadat Van der Poel – vanwege dezelfde rugproblemen – eerder ook al zijn hoogtestage in Livigno vroegtijdig moest afbreken en zich moest afmelden voor het WK mountainbiken in Val di Sole, dit weekend. Hoe en of Van der Poel dit seizoen nog in actie komt en wat voor effect zijn rugblessure op het aankomende veldritseizoen heeft, is nog onduidelijk.


Update 14.00 uur – Alpecin-Fenix twijfelt nog niet aan deelname WK

Alpecin-Fenix meldt dat Van der Poel gehoopt had te kunnen deelnemen aan de Benelux Tour, maar dat hij afgelopen weken niet optimaal genoeg getraind heeft. De Belgisch-Nederlandse rittenkoers komt daardoor te vroeg. Hoe zijn programma er de komende weken en maanden gaat uitzien, maakt de ploeg later bekend. Dit hangt namelijk af van zijn herstel. Wel staat er in het perscommunique dat er op dit moment geen redenen om te twijfelen aan deelnames aan het WK op de weg en Parijs-Roubaix.

Van der Poel vlak na zijn val in Tokio – foto: Cor Vos

Eerder deze week liet vader Adrie in zijn column in Het Nieuwsblad doorschemeren dat Van der Poel junior misschien moet overwegen een punt achter zijn wegseizoen te zetten en zich vol te focussen op een crosswinter. “Het schiet niet op om te starten in de Benelux Tour om na drie dagen vast te stellen dat het toch niet gaat.” En over een mogelijke deelname aan het WK en Parijs-Roubaix later dit najaar: “Op dit moment ben je achter de feiten aan het aanlopen. Een WK of Parijs-Roubaix rijden op halve kracht, dat heeft geen zin.”

Dit artikel delen:

93 Reacties

chasse patat 27 augustus 2021 om 13:06

Bij een wielrenner kan je carrière zo maar ineens over zijn door een val. Rug en knieproblemen blijven toch altijd zwakke plekken, zeker voor topsport wat per definitie ongezond is. (Laten we hopen van niet en genieten van al hetgeen hij ons al heeft laten genieten.)

0
De Melkboer 27 augustus 2021 om 14:13

Interview gisteren zei dat dit NIKS met de val te maken heeft. De problemen met de rug waren ervoor al. Dít heeft NIKS te maken met die hoge val.

Blijf het bizar vinden als je daar iedereen ziet lanceren van de rots af en hij net snelheid gaat minderen.

0
Merlinappa 27 augustus 2021 om 16:58

Mathieu, zijn vader of zijn ploeg hebben er zelf nog helemaal niks over gezegd. Dus dat wat jij op tv hebt gehoord is pure speculatie. Wie heeft dat gezegd?

0
Steven_E 27 augustus 2021 om 17:23

Roodhooft heeft dat gezegd

0
xistnc 27 augustus 2021 om 21:23

En het was ook GEEN hongerklop.

0
Jan 27 augustus 2021 om 13:12

dit lijkt mij einde seizoen. op de weg dan.

0
De Melkboer 27 augustus 2021 om 14:04

Je moet dat positief bekijken. Hij trekt meteen weer een wereldkampioenentrui aan vanaf hij op de fiets stapt.

0
platteprijs 27 augustus 2021 om 13:13

Als hij echt een hernia heeft dan ligt hij thuis plat. Dan kun je nog maar weinig. Ik zou geen risico’s nemen en dit seizoen beëindigen. En pas in januari crosswedstrijden gaan rijden.

0
Robbert 27 augustus 2021 om 13:36

Hij kan plat liggen, maar dat hoeft niet. Dat is per individu verschillend. Ik heb een hernia en plat liggen werkt bij averechts.

0
Merlinappa 27 augustus 2021 om 13:43

Bij een hernia lig je vaak juist niet plat, maar moet je blijven bewegen en is zitten/staan/lopen beter. Al hangt het ook van het soort hernia af.

0
Romāns Vainšteins 27 augustus 2021 om 14:02

Misschien is eenwieleren wel heel erg heilzaam, goede coretraining.

0
De Melkboer 27 augustus 2021 om 14:06

WK eenwieleren is 15 januari. Why not he? Hij zal dan net aan het toewerken zijn naar de topvorm voor de cross. Die zal hij wel nodig hebben. Vorig jaar werd een 15 jarige Belg uit Berlaar 2de op het WK eenwieleren.

0
Japiejo 27 augustus 2021 om 15:00

Je hebt ook nogal wat degradaties hoor. Ik heb als twintiger ook een ‘hernia’ gehad, maar als je daar op tijd bij bent komt het met rust vanzelf goed. Maar dan kun je gewoon nog heel rustig sporten (zwemmen bijv.)

0
Oldbiker 27 augustus 2021 om 15:22

Zelf een hernia gehad, en kon toen wel gewoon trainen. Maar dat blijft altijd anders dan koersen met hoge snelhied. En het ligt er ook aan op welke plek het zit.

0
chiller87 27 augustus 2021 om 17:25

Platliggen wordt echt niet meer aangeraden, zelfs na de operatie moet je zo snel mogelijk terug bewegen.. zelf ook een hernia gehad dit jaar, geen operatie nodig, na verloop van 6 weken had ik geen hinder meer.
Buikspieren versterken, core stability oefeningen kunnen hulp bieden. Natuurlijk heb je verschillende gradaties van een hernia.. hopelijk is de hinder weg binnen een paar weken.

0
Staf V 28 augustus 2021 om 00:50

Een hernia is er als een zenuw tegen een uitstulping tss een wervel komt, in welke mate is belangrijk, met een inspuiting kan de uitstulping, kraakbeen, gedeeltelijk oplossen.
Een inspuiting is een tijdelijke oplossing als je uw levensstijl aanpast, bij een topsporter van 26 jaar is de enige juiste oplossing om nog 10 jaar een carrière te hebben een operatie met een revalidatie van enkele maanden.

0
Yeez 27 augustus 2021 om 13:14

Ik snap dat er voor Mathieu nog heel veel mooie doelen liggen dit najaar met de benelux tour, het wk en parijs-roubaix, maar (en mathieu zal dat zelf het beste voelen) volledig rusten om sneller te herstellen lijkt mij beter dan aan blijven kloten op halve kracht

0
Michelangelo 27 augustus 2021 om 13:23

Wat yeez zegt (al denk ik dat iedereen hem dolgraag zou bezig zien in PR en op het WK)…

0
Romāns Vainšteins 27 augustus 2021 om 14:08

Het stadium aankloten is nog niet eens aangebroken, zijn laatste meters waren vooralsnog in Tokio

0
chiller87 27 augustus 2021 om 17:28

Als je platliggen in de zetel bedoeld? Is dit zeker niet de beste optie.. even van de fiets blijven is wel de wrs een goede keuze.

0
AnderJ 27 augustus 2021 om 13:22

10 april volgend jaar is al weer de volgende Parijs-Roubaix. Dus geen reden om te forceren om die dit jaar te halen mocht forceren nodig zijn.

0
S'mon 27 augustus 2021 om 13:44

Parijs-Roubaix zal nog wel plaatsvinden de volgende jaren, maar dit WK niet.

Ik denk overigens net als iedereen hier dat hij nu beter kan rusten (en zich voorbereiden op het voorjaar?), ik heb al verschillende keren gehoord en gelezen dat je beter kunt rusten dan iets overhaasten. Op korte termijn zal je misschien niet zoveel hinder ondervinden van te snel terug te keren uit blessure, maar hij is nog maar 26 en op lange termijn wordt de blessure dan meestal nog erger.

0
Turtlehead 27 augustus 2021 om 13:28

Eens met eigenlijk iedereen.
‘t lijkt een beetje op gedoseerd slecht nieuws brengen van de firma Roodhooft-vdPoel.

Ik dacht zelfs even: ‘Zou Philipsen zijn uitgestapt, toevallig handig dicht bij een vliegveld, zodat hij maandag….?’

0
Staf V 28 augustus 2021 om 00:55

Gewoonlijk als Mathieu ‘dood’ is dan wint hij zijn volgende wedstrijd, maar dat spelletje kan niet blijven duren, zullen ze bij de Roodhoofts stilaan ook wel beseffen zeker, van vader verschiet ik van niets.

0
Ronellenfitsch 27 augustus 2021 om 13:32

Voorlopig niet fietsen en deelname aan een koers die in drie dagen begint is enkel ‘onzeker’?

0
notriple 27 augustus 2021 om 17:24

Edit redactie: Niet doen.

0
Tony 27 augustus 2021 om 13:35

Hij heeft veel te veel gevergd van zijn lichaam. Hij wil alles rijden. Zij vader had eerder moeten ingrijpen. Dit kan weleens een langdurig proces worden.

0
Anton van Valouwe 27 augustus 2021 om 14:40

Die jongen is volwassen, het feit dat zijn vader zijn spreekbuis lijkt te zijn, wil niet zeggen dat hij niets zelf kan/mag beslissen.

0
Staf V 28 augustus 2021 om 01:01

Teveel? ik denk het niet, simpele verklaring zou zijn, een rugprobleem dat een ernstige verslechtering heeft opgelopen door de val in de OS MTB, versta niet goed waarom die val zo opzij geschoven word, dat is toch geen schande, valpartijen gebeuren in alle wedstrijden, is toch niks om onder de mat te schuiven, iedereen heeft het gezien en iedereen die al eens een zware totter heeft gemaakt besefte direct van, ‘als dat maar goed afloopt’.

0
Klein Verzet 27 augustus 2021 om 13:36

Oké, het hoge woord is eruit: hernia. Dan zou ik me afvragen:
Wat is/was de oorzaak? (Toch niet stiekem ook van de trap gevallen?)
Komt het misschien door de (extra) krachttrainingen?
Is het wellicht verstandig om het MTB-avontuur te beëindigen?

0
Merlinappa 27 augustus 2021 om 13:45

Krachttraining en mountainbiken veroorzaken geen hernia’s. Helemaal niet als je topbegeleiding er omheen hebt zoals MvdP. Hij had in de tijden dat ie cross deed ook altijd al een iets zwakkere rug, ik vermoed dat ie dit altijd al gehad heeft. Als je dan van 3 meter hoog op een rotsblok valt met je rug wordt het daar niet beter van natuurlijk.

0
de nieuweMerckx 27 augustus 2021 om 19:47

Krachttraining is de snelste en zekerste weg naar een hernia.

0
Staf V 28 augustus 2021 om 01:06

Merlinappa, klopt, ik denk dat aanleg voor een hernia voor een groot deel aangeboren is, de ene is daar vatbaarder voor dan de andere, ik ken er die nooit zwaar of moeilijk werk hebben gedaan die verschillende keren van een hernia geopereerd zijn, andere die hun hele leven zware arbeid doen hebben er geen last van, is het niet zo dat bureau werkers het meeste last van hernia’s hebben?

0
Murcia 27 augustus 2021 om 13:36

Een hernia lijkt me einde seizoen, zeker als je hoort dat de problemen al langer spelen moet je nu een keuze maken om echt te herstellen hetzij met rust of een operatie. In beide gevallen lig je er gewoon lang uit. Lijkt me idioot om dan nog iets te forceren. Hij moet nog heel wat jaartjes mee. Wel doodzonde, want een echte smaakmaker en belangrijker nog de succesvolste Nederlandse renner.

0
Staf V 28 augustus 2021 om 01:12

HET probleem is natuurlijk dat WK in Leuven, een parcours op zijn maat, moest dat er niet zijn, een zekere oplossing, een operatieke en twee maanden revalideren en stilaan terug opbouwen naar het WK cross, een probleem is ook dat hij nog niet goed beseft dat een hernia probleem allen maar verergerd.
Mss eens een voorbeeld nemen aan zijn grote concurrent die van een hopeloze kwetsuur terug gevochten heeft.

0
Robbert 27 augustus 2021 om 13:37

Wordt een lange revalidatie om weer op het oude niveau te komen..

0
Merlinappa 27 augustus 2021 om 13:46

Zonde, maar goed hiervan genezen lijkt me het belangrijkste. Hoe dat eruit ziet ga ik niet invullen, dat verschilt per persoon en blessure.

Wel is duidelijk dat een val van 3 meter hoog op een rotsblok niet goed is voor je rug. Maar dat spreekt voor zich.

0
De Melkboer 27 augustus 2021 om 13:48

Te veel op zijn bord(je) genomen en dan op een schokkend hautaine manier dit "project" "4GOLD" (jeweetwel MVDP's MERK van supplementen met heuse DNAclaims) aangevat.
Hij zou 4 kilo vermageren? Hebben we dit jaar niets maar dan ook niets meer van gehoord… Rees als allerlaatste af naar Tokio… omdat hij 'de gevangenis' vreesde… Droeg op Schiphol als uitzondering geen mondmasker. Je moet het maar durven als je uitgerekend naar Japan af reist…. het is wel een kei hé.

Daarbij komt nog eens dat hij blijkbaar maar weinig respect heeft voor wat de nederlandse geselectioneerden én coach hem zeggen. Waar zat hij met zijn gedachten toen ze het over "de plank" hadden? Al bij (4)GOLD? Wel ja, dan krijg je dit. Eind 2020 was het blijkbaar toch niet zo grote vat bij VDP ook volledig uitgepierd. Ik herinner me in De Panne waar hij in een waaier van Lampaert en andere van vermoeienis gewoon de beek in dook…. Hij ging met de auto naar huis.

Alweer kregen we initieel staalharde ontkenning. Ik wist niet plank… ik had geen fringale… maar kort daarna bleek het volkomen tegendeel. Dat vind ik dan erg klein.

Maar, ik zou zeggen, herstel goed, pak je rust, en kom lekker terug in het voorjaar koers maken! Kam-pi-oen!

0
Reiger 27 augustus 2021 om 13:57

Dit gramschap halen lag al een tijdje op de plank zo te lezen?

0
De Melkboer 27 augustus 2021 om 14:00

Een kritische analyse van de feiten, mits de juiste blik, is mogelijk. Ook bij een renner met een hele schare succeso's. Ik weet nog toen hij enkel crosste… In Nederland had men geen oog voor hem.

Zou ik er ver van zitten als ik zei dat ie, op z'n eerste cross WK titel na, maar 1 keer in het sportjournaal is verschenen?

0
Westland95 27 augustus 2021 om 14:05

Eind 2020 won hij de Ronde van Vlaanderen.

0
Melkzuur 27 augustus 2021 om 14:12

Edit redactie: Niet doen.

0
stark72 27 augustus 2021 om 14:26

Misschien de volgende keer een reactie eerst nalezen voor je deze plaatst.

Dit is toch geen doen om te lezen met al die fouten en dan ben jij ook nog één van degenen die denken dat het een goed idee is om elke zin af te sluiten met 4/5 punten.

Maar ja je hebt in ieder geval je gal kunnen spuwen over MvdP, hopelijk lucht het op.

0
Anton van Valouwe 27 augustus 2021 om 14:42

Edit redactie: Niet doen.

0
Handige Harry 27 augustus 2021 om 14:49

Edit redactie: Niet doen.

0
super 27 augustus 2021 om 14:55

jij bent duidelijk aan het weekend toe. Neem je rust en relax

0
Romāns Vainšteins 27 augustus 2021 om 14:55

Een welkome afwisseling tov de bulk passief-agressieve 'adviezen' die Remco, mocht je hier meelezen, Remco, op dagelijkse basis te verstouwen krijgt. 'ik wist niet plank' wil ik wel enigszins nuanceren trouwens, daar schijnt nog een diepgravend onderzoek op te lopen of wel dan wel niet wist plank.

Hoe dan ook zal MvdP terugkeren, deze aankomende periode zonder dansende fanboys om hem heen zal hem sterker maken

0
Pietspeed 27 augustus 2021 om 14:56

Wat een stellingen allemaal van deze zuurboer. Te veel op zijn bord, schokkend hautain, 4 kg vermageren, weinig respect…. Hoe kom je bij al die aannames?
Dit lag idd kennelijk al een tijdje op de plank, zo wat in het vat zit, verzuurd niet.
Droeve reactie mi.

0
Michelangelo 27 augustus 2021 om 15:29

Edit redactie: Niet doen.

0
djerkson 27 augustus 2021 om 16:35

Haha @melkzuur. Het zal wel aan mij liggen, maar dat anti-supporteren, ik zal dat nooit begrijpen. Vdp is gewoon een zegen voor het wielrennen, of je hem nu gunstig gezind bent of niet.

0
Ornor 27 augustus 2021 om 16:41

Ik wist niet plank

0
notriple 27 augustus 2021 om 16:58

Edit redactie: Niet doen.

0
Turtlehead 27 augustus 2021 om 19:42

Uitgemolken?

0
xistnc 27 augustus 2021 om 21:30

Tjonge, wat een hoop ‘Niet doen’. Maar de Melkboer mag wel gewoon zijn 37e account openen hier na 36x geband te zijn?

0
Dikke vrouw 27 augustus 2021 om 13:48

Een hernia gaat toch nooit meer weg?

0
Murcia 27 augustus 2021 om 13:53

Meestal wel hoor met behandeling of operatie, als de tussenwervelschijven
blijvend verslechteren dan heb je wel de kans dat het een chronische aandoening wordt.

0
Dikke vrouw 27 augustus 2021 om 13:58

Okay dank murcia

0
Plavka 27 augustus 2021 om 17:41

Jawel, binnen 2 jaar spontaan en met OK ook binnen 2 jaar volledig herstel. Hernia is een ruim begrip, kun je dus geen precieze prognose geven, maar deze 2 jaar is maximaal.

0
Magician 27 augustus 2021 om 13:58

Vader Adrie moet Mathieu ook eens naar de psycholoog gaan sturen en hem weghalen bij die gebroeders Roodhoofdt. Wat begint dit een enorm saaie soap te worden waar te veel aan de korte termijn en het commerciële belang wordt gedacht.

Edit redactie: Doe normaal.

0
De Melkboer 27 augustus 2021 om 14:19

Roodhooft was mee naar Tokio want Mathieu wou Roodhooft mee. Ik vind vooralsnog dat de twee broers het prima voor elkaar hebben met hun team en centen. Ondanks hun bijzonder onprettige uitstraling.

Denk dat ie daar gewoon in zijn gemakkelijk 'alles dicht bij huis leventje' van crossen in de winter, koersen in de zomer, mama en papa 2 straten verder, blijft. En de Van der Poels hebben veel te zeggen binnen de ploeg.

Als je bij zo'n Gianetti of Brailsford tekent ga jij koersen waar hij je opstelt en heeft de manager de spreekwoordelijke touwtjes van het contract in handen en zo iemand heeft wel al meerdere grote coureurs zien passeren (zo letterlijk: in Lugano) dat hij niet benauwd zit om de vedette even in het hoekje te zetten.

0
Michelangelo 27 augustus 2021 om 15:37

Ik denk dat wat de Melkboer aangeeft precies de reden is dat Mathieu zich goed voelt bij AF.
En andersom: een Mathieu die zich goed voelt brengt voor AF ook heel veel op. Punten, publiciteit, aantrekkingskracht van de ploeg op steeds betere renners waardoor het niveau van de hele ploeg omhoog gaat. En het is dus niet voor niets dat VDP dus ook gewoon wat te zeggen heeft. Het is gewoon een heel belangrijk onderdeel van het project (ik durf zelfs te stellen fundament of hoeksteen van het project), niet zomaar een willekeurige renner zoals je bij pakweg INEOS zou zijn.

0
MarkPeeters 27 augustus 2021 om 16:11

MVDP is iemand met een speciale handleiding. Bij de broers Roodhoofdt kan en mag hij doen wat hij wil. Ik denk niet dat je Mathieu in een strak keurslijf zoals dat Ineos, JV of DSM kan steken. Waarom de broers Roodhoofdt nu de zwarte piet krijgen is me helemaal onduidelijk. Zijn zij verantwoordelijk voor zijn val op de OS? Hebben zij hem gedwongen om aan mountainbiken te doen, naast het veldrijden en wegwielrennen? Ik denk het niet …

0
Cochise 27 augustus 2021 om 19:19

Wat INEOS betreft: als je kijkt naar Pidcock lijkt dat reuze mee te vallen. Heeft z’n persoonlijke begeleider mogen houden (staat nu zelfs op de loonlijst bij Ineos), mocht z’n favoriete verzorgster mee in de ploeg, lijkt z’n programma zelf te mogen kiezen, mag in oktober al gaan crossen, mag z’n eigen mountainbike- en crossmateriaal kiezen zonder gezeur van de sponsors.
Waarmee ik niet wil zeggen dat mvdp er beter zou zitten dan bij AF maar een Spartaans regime is het er ook weer niet.

0
Staf V 28 augustus 2021 om 01:28

Wel, ik ken persoonlijk ene van die broertjes, geloof me, die gasten zijn een zege voor Mathieu, een ander probleem is vader, of het moet zijn dat hij in de media gebruikt word om balonnekes op te laten en de druk voor het WK af te houden.
Wie durft er hier te zeggen dat het allemaal waar is wat vader vertelt? wie gaat er verschieten als hij op 20km van de meet weg poeft en wereldkampioen wordt? ik niet!
Een zoveelste mirakel opstanding, vandaag in de Vuelta nog gehoord dat Adie zijn spreekbuis De Cauwer heeft gebrieft bij een lunch, hoe lomp kan je zijn Jose.

0
oud 27 augustus 2021 om 14:11

Ik weet dat dit een site is over wielersport maar even dit: deze jonge man mag misschien nog 70 jaar door met zijn ene rug. Laat die fiets toch even hangen man.

0
Alexander Vandegroenevallei 27 augustus 2021 om 14:33

Men bekijkt hoe het evolueert en hoopt op een mirakel maar als het een hernia is dan is het nu al duidelijk dat het WK en Roubaix te vroeg komen.

Zijn carrière kan nog zeer lang zijn, dus geen wanhoop.

0
Staf V 28 augustus 2021 om 01:34

Bij een gewone wedstrijd zou het mss kunnen lukken maar bij een WK gaan ze allemaal over de rooie, de spieren vangen niet alles meer op, onvermijdelijk komen dan de kwaaltjes boven, stel dat je dat doorstaat, de gevolgen zouden wel eens veel erger kunnen zijn, laten we niet vergeten dat een nieuwe val ernstige gevolgen kan hebben, afbreken van een stukje hernia tegen de zenuw…..durf het niet uit spreken.

0
ThorHushovd 27 augustus 2021 om 15:07

Of alleen PR doen. Voor het WK ga ik dan voor kopman Teunissen.

0
007 27 augustus 2021 om 15:09

Het blijft natuurlijk speculeren, maar het lijkt mij het beste om 1 van de 3 disciplines (of 4 als je zijn motorcross avontuurtjes meetelt) te schrappen

0
Merlinappa 27 augustus 2021 om 16:56

Waarom denk je dat?

0
007 27 augustus 2021 om 17:03

Omdat hij vaker last van zijn rug heeft en al heeft aangegeven dat de transitie naar de MTB zwaar is en lang duurt voor hem. De combi van 3 disciplines kan hij natuurlijk niet zijn leven lang volhouden. Dat blijkt nu

0
jooprioolpijp 27 augustus 2021 om 17:24

Dat de overgang van weg naar mtb zwaar is, wil niet zeggen dat het belastend is voor de rug. Ik heb zelf pas sinds een paar jaar een racefiets en vind dat wezenlijk belastender voor mijn (helaas ook niet super sterke) rug dan mtb. Sinds ik mijn racer heb doe ik redelijk veel core stability, en dat lijkt te helpen. Ik neem aan dat MvdP dat al langer doet. Ben indertijd ook vanwege m’n rug overgestapt van een hardtail op een fully zodat niet meer elke steen en wortel een dreun in je ruggengraat lanceert. Voor zover ik weet mtb-ed MvdP op een fully. Tegen plankje missen helpt dat niet :-)
Kortom, wij van de MTB adviseren dat fietsen op de weg maar te laten zitten en lekker te gaan MTBen.

0
Ward 27 augustus 2021 om 21:39

@Joop Wij van de MTB adviseren dat overigens niet voor élke wegrenner Hé ? We hebben er sinds kort ook al de gravellers bij ;)

0
hanjovdberg 28 augustus 2021 om 00:54

Heerlijke reactie Joop! Zo is het voor mij ook. Geef mij maar MTB en gravel ten faveure van het wegwielrennen.

Overigens snap ik wel dat de sponsor zijn uithangbord wel graag op het hoogste niveau ziet rondrijden. Ik kijk ook graag mooie finales van wegwedstrijden.

Maar zelf doen is offroad toch echt het mooiste.

0
Staf V 28 augustus 2021 om 01:42

Eigenlijk de ‘zit’ tss die disciplines verschilt echt niet veel, alleen met de cross zit je iets rechter en met de MTB nog iets rechter, de verhouding zadel trapas verschilt bitter weinig, de afstand naar het stuur wel, MTB is veel korter dan wegfiets, de crosser zit daar tss in.
Bij iedereen komt de belasting altijd op dezelfde wervels, en dat is niet te veranderen.

0
Pietspeed 27 augustus 2021 om 15:10

Rugproblemen kunnen voorkomen bij mensen, en wellicht meer bij topsporters, en misschien gemiddeld nog meer bij wielrenners. En helemaal als die wielrenner jaar in jaar uit verschillende disciplines afwisselt.
Continue belasting icm met blessures, en vaak niet gebruikelijke houdingen van het lichaam. Logisch dat er dan rugproblemen kunnen onstaan.
Behandeling is dan noodzakelijk, wellicht qua medische ingreep, rust of verandering van bepaalde aspecten, etc.
That's it. De rest is sociale mediale interpretatie. Matthie zal wellicht dingen verkeerd hebben gedaan. Maar wie niet? Uiteindelijk ook een leerproces van pieken en dalen.
Hopelijk snel weer fit en in de koers. Beterschap.

0
Staf V 28 augustus 2021 om 01:48

Contrair, zoveelste meer afwisseling zoveelste beter, 30jaar terug waren er veel meer rugproblemen bij wielrenners dan nu, toen deden ze niks anders dan met hun fietske rijden, nu is de opleiding, bv De Vlaamse wieler school, veel beter, algemene ontwikkeling van het lichaam is nu normale kost.

0
assen 27 augustus 2021 om 15:44

Hij had hier al langer last van. Ik dacht al, wat rijdt MvdP slecht en wat rijdt hij relatief magere vermogens… vooral in die tijdrit in de Tour.

0
Staf V 28 augustus 2021 om 01:49

Goe gezien.

0
vincenzo 27 augustus 2021 om 15:57

Einde carrière MvdP (op het hoogste niveau)??

0
MarkPeeters 27 augustus 2021 om 16:07

Laten we hopen van niet. MVDP en WVA zorgden de laatste 5 jaar toch voor sensatie in het veldrijden (wat stelt het veldrijden nog voor zonder hen?) en sinds vorig jaar ook op de weg. Ze zijn beiden momenteel de beste klassieke renners, de ene is al wat beter dan de andere afhankelijk van het terrein. Valt één van beiden weg dan vrees ik voor verlies aan spankracht, zeker in het veldrijden.

0
de nieuweMerckx 27 augustus 2021 om 16:04

Hernia? Dan ben je in elk geval veldrijder af.

0
wimvl 27 augustus 2021 om 16:17

Het is voor elke renner inderdaad niet altijd rozengeur en maneschijn. Hopelijk neemt hij voldoende rust en komt alles goed. Ik kijk er naar uit om terug koersen te zien met Matthieu. Ik zou zeggen. Spoedig herstel.

0
Edwin Jansen 27 augustus 2021 om 16:40

Ach god och heer. Je zal voor een mindere val een hernia oplopen. En dan gewoon een spuit erin douwen op die leeftijd. Man o man. Soms is het idd goed om naar je oude heer te luisteren, die andere aardse dan. We zien je deze winter wel weer terug komen Mathieu. Nog meer dan genoeg kansen in jouw wielerleven. Volgend voorjaar is er ook weer een Parijs – Roubaix. DeCauwer "Komt die rugpijn van een andere fiets?". Euh val jij maar eens een paar meter uit de lucht van je mountainbike, kijken wat jouw rug zegt. Kom op een beetje gezond verstand heren! Ik lees dat er wordt beweerd dat het niets met de val te maken heeft. Nee een rug wordt er beter van als je valt. Koekoek! :-) Heb een goed weekend allemaal en Mathieu denk aan jezelf en je toekomst en heel veel beterschap kerel. Ik ken iemand die ooit van een dwarslaesie herstelde en iemand die spasme vanaf geboorte in armen en benen overwon. Dus een hernia dat gaat volgens mij met voldoende rust en revalidatie wel goed komen. Beterschap!

0
Plavka 27 augustus 2021 om 20:00

Sorry Edwin, maar een hernia loop je echt niet op van een val. Onmogelijk.

0
Staf V 28 augustus 2021 om 01:55

Mss allemaal voorbereiding voor op de juiste moment een cortisone spuitje voor de zoveelste her opstanding????? genaamd ‘een Gilberreke’.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone