Adrie van der Poel: “Misschien moet Mathieu overwegen om dit seizoen niks meer te rijden”

maandag 23 augustus 2021 om 08:48
Adrie van der Poel: “Misschien moet Mathieu overwegen om dit seizoen niks meer te rijden”

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel moest vanwege zijn rugproblemen al een trainingsstage vroegtijdig afbreken en ook laat hij het WK mountainbike aan zich voorbijgaan. Misschien moet hij overwegen om een punt te zetten achter zijn wegseizoen en vol voor een crosswinter gaan, meent zijn vader Adrie in Het Nieuwsblad.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Afgelopen weekend werd bekend dat Van der Poel eind augustus het WK mountainbike overslaat. “Mathieu heeft de laatste weken last van een rugblessure. De situatie is aan het verbeteren, maar het WK mountainbike in Val di Sole komt te vroeg voor de wereldkampioen veldrijden. Zijn intentie is om zich nu voor te bereiden op het volgende deel van het seizoen, inclusief Parijs-Roubaix, via de Benelux Tour. Daar is hij titelverdediger”, deelde Alpecin-Fenix mee in een perscommuniqué.

Over zijn deelname aan de Benelux Tour heersen echter twijfels, want zijn rugpijn verbetert maar is zeker niet weg. “Duurtrainingen kan hij afwerken, maar bij specifieke inspanningen voelt hij pijn. Dat is al een hele tijd zo”, laat Adrie van der Poel weten. “Misschien moet hij overwegen om niks meer te rijden en vol gaan voor een crosswinter. Het schiet niet op om te starten in de Benelux Tour om na drie dagen vast te stellen dat het toch niet gaat.”

Halve kracht
Met Parijs-Roubaix en ook het WK in Vlaanderen heeft Van der Poel nog grote doelen dit seizoen. “Maar op dit moment ben je achter de feiten aan het aanlopen. Een WK of Parijs-Roubaix rijden op halve kracht, dat heeft geen zin”, zegt zijn vader verder. “Als Mathieu deze week zonder pijn kan trainen, is het ineens een ander verhaal. Dan kan je in de Benelux Tour testen of je ook zonder problemen kan koersen.”

“Ik weet zeker: als hij kan rijden, zal hij ook rijden en Mathieu is slim genoeg om dat zelf in te schatten. In het verleden heeft de ploeg zijn fysieke ‘akkefietjes’ ook altijd uitstekend opgevolgd. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze dat nu ook zullen doen”, aldus Adrie van der Poel.

Dit artikel delen:

52 Reacties

Westland95 23 augustus 2021 om 08:54

Een WK op maat en Parijs-Roubaix laten schieten? Hij heeft nog meer dan een maand om aan die rugpijn te werken.

0
BoemBoemNick 23 augustus 2021 om 09:24

Het zou wel pijnlijk zijn als MvdP na één WK zelf onwijs verkloot te hebben, nu het tweede WK wat perfect voor hem zou zijn moet laten schieten. Je weet nooit wanneer je weer zo’n kans krijgt…

0
Panache 23 augustus 2021 om 10:04

Een maand om aan de rugpijn te werken is iets compleet anders dan de vorm aanscherpen die nodig is om Roubaix en het WK voor de prijzen mee te doen.

Maar hoe het écht zit leest u hier onder, waar de artsen en specialisten op Wielerflits zowel oorzaak, aanleiding als de juiste weg naar genezing en meer van dat soort onzin met de grootste stelligheid zullen verdedigen en misschien zelfs verhit met elkaar in discussie gaan over wel of niet mountainbiken, zitpositie en uierzalf.

0
Turtlehead 23 augustus 2021 om 11:17

@Panache: je vergeet als informatie- en inspiratiebron de altijd wat zure vader te noemen, die hierboven nog wat vuur op de op de golven drijvende olie gooit. :)

Ik hoop er het beste van. Anders dan Adri heb ik niks met veldrijden (en kan ik er ook geen miljoen euro per winter mee verdienen, zoals Matje) en zou ik zeggen: alles op een vormpiek op WK/PR en dan lekker 8 weken de riem eraf en opbouwen naar het voorjaar…

0
Marco 23 augustus 2021 om 11:23

Hij moet ook nog rekening houden met het aantal punten dat ze halen? Als je overal wilt rijden moet je toch eerste worden in de Pro tour?

0
Boomie1 23 augustus 2021 om 11:31

@BoemBoemNick: Welk WK heeft ie verpest dan? Naar mijn mening zijn de laatste 2 WK’s die ie gereden heeft die van het veldrijden en die won ie glansrijk.

De OS op de MTB heeft ie inderdaad verprutst.

0
Romāns Vainšteins 23 augustus 2021 om 13:58

Er wordt hier uiteraard gedoeld op het hongerklap WK waar Pedersen met de bloemen ging lopen.

0
Edwin Jansen 23 augustus 2021 om 08:58

Adri denkt hetzelfde als ik toen ik vorige week las dat hij nog steeds sukkelt met zijn rug. Met pijnstillers trainen en wedstrijden rijden is niet goed. Dat is je toekomst hypothekeren. Hij is jong en die WK mountainbike titel en die Parijs Roubaix die gaan er zeker wel komen.

0
djerkson 23 augustus 2021 om 11:49

Idd, voor je het weet, zit je in het Pinotstraatje.

0
Franco Ballerini 23 augustus 2021 om 08:59

Helemaal eens met Adrie. (Ik opperde dit gisteren ook al) Met een rugblessure kun je als wielrenner niet voorzichtig genoeg zijn.

0
Secondant 23 augustus 2021 om 08:59

Dat VDP wel eens een keer een langere rustperiode kan gebruiken kan ik mij voorstellen, vooral om lichamelijk even te helen. Maar dan is de vraag: wat slaat VdP liever over? Het WK en Roubaix? Of een (half) veldritseizoen? Voor ons volgers is het makkelijk: laat die crossen toch zitten. Maar VdP heeft meermaals aan te geven dat juist heel leuk te vinden.

0
Turtlehead 23 augustus 2021 om 11:28

Dat dus……

0
Deel Koeper 23 augustus 2021 om 13:59

Ja, nog snel even die blijkbaar zwaar belaste rug uit elkaar trekken met enkele zware inspanningen in de komende maand, zo’n rug houdt het dan wel nog even vol als ie weet dat er daarna welverdiende rust aankomt, want zo werkt het lichaam.

0
Jean Dumas 23 augustus 2021 om 09:19

Hij kan moeilijk stilzitten. Het is tekenend dat Adrie dit via de media uit.

0
Kelder is de Man 23 augustus 2021 om 09:21

Eens op zich, maar bedoelt hij met vol voor een crosswinter gaan, het volledige programma rijden of vol gaan voor een aantal ritten. Het laatste lijkt me beter.

0
Michelangelo 23 augustus 2021 om 09:32

Deze man zet in ieder geval wel verstandige teksten in het NIeuwsblad. Het is gewoon niet verstandig om een carriere op het spel te zetten in een poging enkele korte termijn doelen te realiseren (Patje, let je goed op?)

Als ik dit zo lees, dan zijn ze zich bij AF bewust van het risico van te vroeg gaan koersen met deze blessure. En lijkt ook Mathieu daarin coachbaar. En het mag duidelijk zijn dat Adrie hier niet zelf achter het stuur zit, maar vertrouwt op AF en het gezonde verstand van zijn zoon.

Ik zou het zelf eeuwig zonde vinden als hij PR, maar met name dit WK, niet op volledige kracht zou kunnen rijden. Want hij krijgt met dit parcours echt wel een mooie herkansing voor Harrogate. Ik zie hem persoonlijk liever een cross seizoen missen, want daarin heeft hij niks meer te bewijzen. Hoewel ik bij crossen zonder Mahieu (en Wout) altijd het gevoel heb naar een wedstijd in de keukenkampioen-divisie te kijken…

0
Boomie1 23 augustus 2021 om 11:34

De vraag is of het echt een blessure is, of enorme overbelasting van elke keer het wisselen van fiets. In dat tweede geval kan ie er wel eens heel lang uit zijn.

0
Merlinappa 23 augustus 2021 om 17:00

Dat tweede geval is alleen wel extreem onwaarschijnlijk.

0
SpeedyLegs 23 augustus 2021 om 09:38

Apart om via de media de mening van een vader te horen over zijn zoons plannen. Het lijkt er op dat MVDP nog de meeste moeite heeft met adviezen opvolgen. MVDP wil geen grenzen kennen, die zijn er echter ook voor hem: zowel lichamelijk als geestelijk.

0
ChefSpijker 23 augustus 2021 om 10:07

Adrie is toch al jaren continu in de media om over Mathieu uit te wijden. Paar maand geleden ook over de situatie Tour rijden of niet voor de OS. Adrie geeft gewoon zijn mening, maar die staat los van Mathieu zelf en de ploeg.

0
tetedelacourse 23 augustus 2021 om 11:08

Ik er niks apart aan. Adri heeft m'n nummer niet, ik verwacht geen appjes of belletjes van hem. Vind het wel mooi dat er af en toe wat tekstjes van hem in de media verschijnen.

Adri heeft het nummer van zijn zoons en de ploeg vast wel. Dus die stukjes tekst en meningen over programma mogen voor ons misschien nieuwswaardig zijn. Voor Mathieu en de ploeg allerminst.

0
Scott Sunderland 23 augustus 2021 om 10:09

Die Benelux tour lekker laten schieten. Parijs – Roubaix en het WK… Daar zal zijn sporthart van bloeden als hij daar niet kan starten. Maar met rugpijn sowieso niet doen. Rugklachten kunnen je je carrière kosten. Als je niet voldoende aardig voor je lichaam bent, is je lichaam op een gegeven moment niet meer aardig voor jou.

0
mackie 23 augustus 2021 om 10:57

benelux tour zal hij dan toch voornamelijk rijden om weer gevoel op de fiets te krijgen.

0
Turtlehead 23 augustus 2021 om 11:30

Ja, nou, dat was de R vZ ook. Paar daagjes meebollen, cq. knallen en dan afstappen, dat heeft ie al vaker gedaan. Als hij dan maar weet dat het goed zit, dat komt het wel goed.

0
Adorni 23 augustus 2021 om 10:15

Praten Adrie en Matje niet mee met elkaar?

0
Michelangelo 23 augustus 2021 om 13:52

Enkel via “het Nieuwsblad”.

Ook een heel geschikt medium voor contractonderhandelingen overigens….

0
Edwin Jansen 23 augustus 2021 om 16:09

Is dat een retorische vraag? Dit was er in ieder geval wel een! ;-)

0
de adelaar 23 augustus 2021 om 10:24

Zinnige woorden, ik zou echter helemaal geen doel stellen dit jaar en proberen zijn fysiek weer op orde te brengen, geen risico nemen en prio op herstel…. Maar er is niemand die zijn lichaam het beste aanvoelt als MVDP zelf. Een zorgzame vader heeft zijn mening en ventileert die graag zonder dat ie een ander daarmee in de weg zit. Topsport is ongezond, zowel fysiek als mentaal…. het vraagt veel van een mens en weinigen brengt het het ultieme doel. Nu is MVDP een ‘speciale’ maar laat hem zijn eigen weg bewandelen los van wat wij fans en volgers willen zien

0
nickdt 23 augustus 2021 om 10:27

Of hij moet gewoon het wegwielrennen in zijn totaliteit laten schieten als die nog steeds met het crossen en Mountainbiken in zijn hoofd zit. 3x van fietshouding wisselen in 1 seizoen is teveel van het goede.

0
Maillot à Pois 23 augustus 2021 om 11:15

Als ik sommige reacties hierboven lees, lijkt het louter een kwestie van ‘kiezen’ wat ie het liefste doet/wat ie wel of niet wil laten schieten.

Maar zo is het natuurlijk niet. Een (halve) crosswinter laten schieten gaat hem nu niet helpen om z’n rugblessure te laten helen en competitief aan de start te staan in WK en Roubaix. Omgekeerd misschien wel.

0
Koers 23 augustus 2021 om 14:29

Het is natuurlijk ook een kwestie van wat hij het liefste wint, en dan zijn PR en WK in Vlaanderen toch wel grote prijzen

0
Maillot à Pois 23 augustus 2021 om 14:35

@Koers
Dat bedoel ik nu net.
Die zal hij wel liever winnen dan zijn zoveelste rijtje crossen, maar nu beslissen om rust te nemen tijdens het cross-seizoen gaat zijn rug niet genezen en hem helpen om zich voor te bereiden op het WK en Roubaix…

0
Romāns Vainšteins 23 augustus 2021 om 11:41

Het was ook een beetje mijn gedachte van afstand na het bericht van rug-blijft-au-doen.

Als hij er voor kiest het wegwielrennen te laten schieten om een beetje in de niches te prutsen, tsjza. ondertussen heeft hij, mede in verband met omstandigheden, nog niet eens één keer aan de start van Roubaix gestaan…

0
GroteSmurf 23 augustus 2021 om 12:16

Wat is Adrie toch een wijs mens. En tactvol, omdat hij zich meestal niet direct bemoeit met andermans zaken, maar toch laat doorschemeren wat in zijn ogen belangrijke aandachtspunten zijn.
Hij had maanden geleden al gehint op de aanslag die MTB heeft op een rug.

0
Alfons Haavers 23 augustus 2021 om 12:22

Blijft in het duister tasten wat de aard van de blessure precies inhoudt, wat de ernst is en de mogelijke risico’s op lange termijn.

Lijkt bijna een ‘Mjoa kweenie, wat last van mijne rug…’, terwijl er wellicht toch al op z’n minst 1 iemand met een medische achtergrond naar gekeken heeft?

Weinig zinnigs over te zeggen dus, al zou ik het uiteraard jammer vinden mocht hij het WK missen en we hem ook dit jaar niet in Parijs-Roubaix eens aan het werk kunnen zien.

0
Gelei 23 augustus 2021 om 12:29

Factor in de beslissing is ook de vraag is ook of PR uberhaupt verreden zal worden.

0
Alfons Haavers 23 augustus 2021 om 12:32

Zijn daar dan nog enige vraagtekens rond?

0
De Melkboer 23 augustus 2021 om 12:45

Rusten en het palmares aandikke. In Ruddervoorde. 5x winnaar daar!

Het spreekt voor zich. Een WK laten schieten voor de rug en een dag later aan een rittenkoers van een week beginnen. En niet in de emiraten maar koers in de Benelux! Dat zal pijn doen.

0
Angelo Pauwels 23 augustus 2021 om 13:04

Als Remco in de Benelux tour tekeer gaat zoals in Denemarken, wordt het voor de rest toch vechten voor de 2de plaats, dus kan ie gemakkelijk deze ronde laten schieten.

0
De Melkboer 23 augustus 2021 om 13:13

en Van Aert rijdt verrassend genoeg de Tour of Britain.

0
CrazyVonkyStyl3 23 augustus 2021 om 13:13

Denk dat ook wel meespeelt of ene Wout mogelijk die twee prijzen (WK en PR), en dus eerder dan Van der Poel zelf, voor zijn neus gaat wegkapen. Denk dat dit in de onderlinge prestigestrijd toch ook wel mee zal wegen.

0
Gelei 23 augustus 2021 om 14:25

Het laatste wat je moet denken is dat WvA enkel de prijzen maar moet gaan afhalen.

0
CrazyVonkyStyl3 23 augustus 2021 om 15:46

Dat denk ik ook niet

0
Mark 23 augustus 2021 om 13:33

“Misschien moet hij overwegen om een punt te zetten achter zijn loopbaan”

Nou zeg…

0
De Siepel 23 augustus 2021 om 13:41

MvP blijkt toch geen robot te zijn. Hij heeft zijn grenzen bereikt. Zoals een Japans gezegde ook stelt, een flink brandende kaars is ook snel uitgedoofd…

0
Pietspeed 23 augustus 2021 om 13:56

Van der Poel sr. is hier vrij duidelijk in navolging van enkele statements van AF:
Enerzijds wordt Mathie zo uit de wind gehouden van hijgere media, blijft hij toch clickbites cq positieve reclame (zonder Mathieu was AF niet…) genereren, maar vooral zeggen Sr. en AF houdt er rekening mee dat Mathieu voorlopig niet koerst dan wel einde seizoen. Tegelijkertijd, is dit het 3e bericht dat nog steeds niet duidelijk is wat de aard en de ernst van de rugproblemen zijn, en de oorzaak. Het blijft gissen, speculeren. Overigens logisch dat men niet het medische dossier op tafel legt, dat is privé.
Wel houdt sr. de optie open dat als Mathieu deze week pijnvrij trained…etc.
Hopelijk weet men wat de oorzaak van de problematiek is.
Afwachten maar.

0
Merlinappa 23 augustus 2021 om 17:01

Mathieu is van 2 hoog op z’n rug gevallen op een rotsblok, niet verwonderlijk dat hij een blessure heeft. Heeft niks te maken met wisselen van fiets, positie of wat dan ook. Hopelijk is het snel over.

0
notriple 23 augustus 2021 om 17:25

Daar kon Adrie wel eens gelijk in hebben.

0
Canyonracer 23 augustus 2021 om 18:08

Lekker stoppen met dat wielrennen. Dat in een diepe houding op een racefiets zitten is voor niemand goed.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone