Mathieu van der Poel: “In dienst rijden op het WK? Daarvoor ga ik niet naar Yorkshire”

Door , donderdag 5 september 2019 om 07:00
Mathieu van der Poel: “In dienst rijden op het WK? Daarvoor ga ik niet naar Yorkshire”

foto: Cor Vos

Woensdagmiddag werd in Antwerpen de veldritkern van Corendon-Circus voorgesteld. Al is kopman Mathieu van der Poel absoluut nog niet aan crossen toe. Die zit met zijn gedachten uiteraard bij het WK op de weg in Yorkshire. Pas op 22 oktober rijdt hij zijn eerste competitiewedstrijd in het veld.

“Eerlijk? Ik schrok toen ik hoorde dat dit weekend het veldritseizoen van start gaat”, vertelt Mathieu van der Poel op de druk bijgewoonde presentatie van Corendon-Circus. “Ik heb geen crossfiets meer aangeraakt sinds mijn laatste wedstrijd vorige winter. En mij hoofd staat ook nu absoluut nog niet naar crossen. Via de Tour of Britain en nog twee Belgische semi-klassiekers werk ik naar het WK in Yorkshire toe. Daarna doe ik nog het test-event MTB in Tokio. Pas dan hervat ik de crosstrainingen.”

Hij geeft toe dat hij toch wel anders naar het veldrijden kijkt dan in het verleden. “Logisch denk ik, na mijn goede zomer. Het is niet meer zo mijn hoofdding als vroeger. Ik doe het nog heel graag, hoor. Maar nu is het toch meer pure fun.” Niets moet, alles mag. “Klopt. Ik heb zowat alles al gewonnen. Eigenlijk is alleen het WK een echt doel. Daarin wil ik uiteraard wel scoren.”

Programma voor deze winter
Van der Poel heeft ook zijn programma voor deze winter nog niet rond. “Ik herbegin op 22 oktober in Woerden. Daarna volgen de Koppenbergcross en het Europees kampioenschap in Italië. De rest moet ik nog bekijken. De DVV Verzekeringen Trofee rijd ik normaal volledig. Wat de Superprestige in de resterende wereldbekerwedstrijden betreft, moet ik het nog bekijken. Maar klassementsambities ambieer ik in beide regelmatigheidscriteria zeker niet.”

foto: Cor Vos

Maar eerst dus het WK op de weg in Yorkshire. Van der Poel lijkt er bijzonder rustig naar toe te leven. Een hoogstetage in de Sierra Nevada sloeg hij over om thuis in zijn vertrouwde omgeving in een hoogtetent te slapen. “Ik ben dit jaar al voldoende onderweg geweest. Thuis deed ik hetzelfde als wat ik in de Sierra Nevada zou hebben gedaan. Ik mis alleen de klimkilometers, maar dat lijkt me voor Yorkshire geen noodzaak. Ik heb overigens nog de Tour of Britain, wat volgens mij redelijk vergelijkbaar is.”

Van der Poel zal in Yorkshire bij de absolute topfavorieten gerekend worden. Maar ook daar zit hij niet mee. “Ik kan me er wel in vinden dat ze mij bij de grotere kanshebbers rekenen. Maar er zijn er nog, hé. Julian Alaphilippe bijvoorbeeld. Alexey Lutsenko, als die meedoet. Er zijn er veel die dat aankunnen.”

Op dezelfde lijn als Moerenhout
Van der Poel wordt straks kopman van de Nederlandse ploeg. Wekelijks heeft hij contact met bondscoach Koos Moerenhout. “We zitten op dezelfde lijn. De namen die Koos me voorstelde, leken me allemaal evident. Al is dat best relatief. Een goede ploeg rondom jou is leuk, maar je moet vooral zelf de benen hebben en honderd procent zijn. Anders lukt het ook niet om wereldkampioen te worden. Ik vraag trouwens niet dat iedereen zich van meet af aan voor mij gaat opofferen, hé.”

foto: Cor Vos

Wat als hij door de koersomstandigheden plots in een dienende rol zou worden geduwd? “Oei. Daar heb ik nog niet aan gedacht. Ik kan het me ook niet meteen voorstellen. Ik reis in elk geval niet naar Yorkshire af om in dienst te rijden. Aan mij om ervoor te zorgen dat ik op de belangrijke momenten mee ben. Anderzijds ben ik ook slim genoeg om te beseffen wat ik wel en niet moet doen. Als een groep met drie landgenoten wegrijdt en ik ben niet mee, dan zal ik het gat niet dichten.”

Van stress zal hij geen last hebben, vertelde hij er bij. “Nee. Op een WK veldrijden is dat anders. Dat duurt maar een uur en alles moet meteen goed gaan. Op de weg heb ik meer dan voldoende tijd om er in te komen. Ook niet in de finale, nee. Dat ik een verantwoordelijkheid draag om het af te maken als een ploeg een hele koers in mijn dienst rijdt? Die had ik het voorbije voorjaar ook. Daar ben je op dat moment niet mee bezig…”

Dit artikel delen:

50 Reacties

Matje VdP 4 september 2019 om 20:10

“Ik vraag trouwens niet dat iedereen zich van meet af aan voor mij gaat opofferen, hé”…. Ik vul de kop even aan, vind dit zo negatief overkomen terwijl hij het in het interview gewoon keurig verwoord. Zelfverzekerde zonder arrogant te zijn. Zit een goeie kop op deze knul!

Borsje 4 september 2019 om 20:18

+1

VerstandOpNul 4 september 2019 om 21:51

Op zich wel mee eens, al schat ik zo in dat jouw mening enigszins gekleurd is.. ;-)

Turtlehead 4 september 2019 om 20:21

… maar wel een eenmansbedrijf natuurlijk. Nu ja, dat zijn die toppers uiteindelijk allemaal. Van Gilbert hoorde je vroeger (en mss ook nu) ook niets anders.

josi 4 september 2019 om 20:22

Lijkt me ook logisch. Hij zal toch de absolute kopman van de ploeg zijn. Dat hij niet eens nadenkt over een andere rol, lijkt me alleen maar goed. Dat tekent de winnaar die hij is.

Roest 4 september 2019 om 20:27

Mooi dat zelfvertrouwen, zegt wat hij denkt dat op zich is al zeldzaam

eddyvv 4 september 2019 om 20:32

Hij laat tock ook het niet het wk mtb schieten om te knechten in Yorkshire

EddyB1958 5 september 2019 om 09:01

Neen nogmaals dat liet hij schieten wegens de reis naar de USA en de bijhorende jetlag. Dat was gewoon zeker een week verlies in zijn voorbereiding.

Franco Ballerini 4 september 2019 om 20:33

“Als een ploeg met drie landgenoten wegrijdt, en ik ben niet mee, dan zal ik het gat niet dichten”

Prachtig! Als er twee landgenoten wegrijden dicht Mathieu het gat wel. Voor mij de topfavoriet.

Koers 4 september 2019 om 22:19

Vraag me ook af wie precies landgenoten zijn, nl of be?

west 4 september 2019 om 20:41

edit wf: laat trollgedrag achterwege

wiebipedia 4 september 2019 om 20:52

Opvallend d dat hij zelf meerdere keren heeft aangegeven dat de koppenberg hem niet ligt, maar deze wel heeft opgenomen in zijn programma. Terwijl hij aangeeft het veld nu vooral voor ‘fun’ te doen.
Zal dat te maken hebben met waar de koers op de agenda staat? Met het oog op het WK?

EddyB1958 5 september 2019 om 09:04

Koppenberg maakt deel uit van de DVV troffee en die rijdt hij volledig.

koos verrek 4 september 2019 om 20:57

Matje, matje, matje wat doen je nu?! VDP wordt wereldkampioen!!

Frosty 4 september 2019 om 23:49

Tommeke tommeke tommeke wadoedenu.

Vreselijk was dat…

Barry Batsbak 5 september 2019 om 08:33

Met Timmertje, Timmertje was het wel weer mooi.

EddyB1958 5 september 2019 om 09:06

Ik had vroeger een collega, die vijf jaar na dat WK nog steeds de Tommeke ringtoon had. Ik krijg er nog kippenvel van.

Romāns Vainšteins 5 september 2019 om 13:10

Op welke manier ?

Doswielos 4 september 2019 om 20:58

Heerlijk aanvallende renner met een goede kop, uitstekende familiaire achtergrond die weet hoe men moet winnen. De lijst met overwinningen van MvdP aan het einde van z’n carrière gaat er één zijn waar we over 200 jaar nog over praten. Wat een renner!

eddyvv 4 september 2019 om 21:24

Ik niet meer

Romāns Vainšteins 4 september 2019 om 21:44

Moerenhout en MvdP wel erg een setje lijkt het, zou iedereen dat altijd leuk vinden ? 'We bellen wekelijks' hmmmm. Het is nochtans wel de enige logische kopman want ik verwacht een spurt aan het eind met ook dhr Sagan er nog bij. Vind het niet per se makkelijk om een ideale ploeg rond hem samen te stellen op dit parcours moet ik zeggen, het zal een dfensief jaagteam moeten zijn dat de pot dicht houdt.

Gebruikersnaam 4 september 2019 om 22:02

Lijkt me sowieso een renner die laat lopen als het om één of andere reden niet goed draait, denk niet dat die zich dan nog even snel gaat opofferen voor een ander.

WFer 5 september 2019 om 02:41

Hij liet het nou niet bepaald lopen in de Amstel Gold Race…

sooike 4 september 2019 om 22:02

Duidelijke taal ! Niet zoals veel collega-sporters om de hete brij heendraaien met nietszeggende quotes maar duidelijk je bedoelingen en je ambities in het WK kenbaar maken. Niet afreizen als knecht maar als een van de favorieten ! Hij vraagt ook niet of de hele ploeg zich uit de naad wil rijden voor hem, maar zal dat wel in dankbaarheid aanvaarden. En dan zelf afmaken. Met dat scenario reist hij straks af, niks meer of minder !

Vincent Lacressonniere 4 september 2019 om 22:44

Fijn dat je het artikel nog even samenvat. Ik had het al wel gelezen, maar was het tijdens het scrollen door de comments weer vergeten. Dus nogmaals dank!

Baukema Tomoulin 4 september 2019 om 22:11

Wie gaan er mee in dienst dan? Terpstra, van Baarle, Langeveld, Teunnissen? Ben benieuwd of zij zich bv wel volledig zullen willen wegcijferen voor MvdP. Van Terpstra geloof ik daar in ieder geval niks van.

Romāns Vainšteins 4 september 2019 om 22:29

Schone taak voor Moerenhout dus om dat voor elkaar te krijgen, wie weet belt hij hen ook om de dag.

VerstandOpNul 4 september 2019 om 22:46

Ik mag toch hopen dat Terpstra lekker thuisblijft dit jaar..

wielrenner 5 september 2019 om 06:57

Wie moeten ermee? Wielrenners met een knechteninstelling lijkt me. De laatste edities van de ronde van Yorkshire zijn misschien ook een goede indicatie om Nederlanders te selecteren.

Viktrodriguez 5 september 2019 om 07:49

Die Ronde van Yorkshire is juist volslagen nutteloos voor het WK qua uitslagen. Dat veld in Noord-Engeland is hooguit van een b/c-categorie, terwijl op het WK de absolute top langskomt.

Verder heb ik geen idee wat Terpstra op dit WK te zoeken heeft. Dit parcours is al veel te zwaar voor een fitte Terpstra in topvorm, laat staan met zijn huidige fysieke status. Hij is goed in het Vlaamse werk, maar niet geschikt voor het zwaardere werk.

In Valkenburg in 2012 werd het ook pas de 66e plaats voor hem in een koers waarin er geen sprake was van een knechtenrol zoals dit jaar en ook de factor leeftijd geen rol speelde. Gezien de AGR-vergelijkingen met dit WK.

EddyB1958 5 september 2019 om 09:12

Ronde van Yorkshire is gereden begin mei.

Brabander 5 september 2019 om 09:57

Hij zal de Tour of Britain bedoelen

Kpenty 4 september 2019 om 22:57

Denk dat Terpstra en Teunissen als enige nog een vrije rol zouden kunnen krijgen en dat de rest mee gaat om te knechten. Terpstra voor als de koers hard is en Teunissen eventueel achter de hand voor de sprint als Mathieu een slechte dag heeft of niet mee zit in een groep. Mathieu zal wel de absolute kopman blijven. Als alles de laatste 10 km bij elkaar zit en Mathieu voelt zich goed dan werken ook Terpstra en Teunissen keihard voor hem. Het lijkt me ook niet zo'n probleem om de neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. Zeker een Langeveld gaat gewoon keihard werken. Verder zou ik Koen de Kort nog een goede knecht vinden voor dit parcour.

Titaantje 5 september 2019 om 01:08

Wat heeft Terpstra ookalweer laten zien dit seizoen om een vrije rol te krijgen? En ja, dat is zeer relevant. Wielrennerprestaties zijn hevig afhankelijk van vorm en fysieke gesteldheid, en die is bij Niki dit jaar duidelijk niet goed. Teunissen is de enige die het ook zou kunnen afmaken voor Nederland, voor de rest missen wij toch afmakers.

De ploeg zal verder vast Van Baarle, Danny van Poppel, Terpstra en Langeveld bevatten.
Ik zou er verder geen probleem mee hebben als de rest meer knechten zijn, zoals Weening, Van Emden, Roosen oid.

Laat Poels iig maar thuis, die heeft de ballen niet om zichzelf eraf te draaien in een oranje shirt.

EddyB1958 5 september 2019 om 09:19

Heeft Terpstra al terug aan koersen deelgenomen na zijn val, het is maar iets meer dan drie weken tot WK.

ti-raleigh 4 september 2019 om 23:07

Ik heb juist het gevoel dat Terpstra zo’n iemand is die zich wel de longen uit zijn lijf wil rijden voor MvdP.

assen 5 september 2019 om 07:30

Terpstra verdient het (nog) niet te worden geselecteerd.

52voor11achter 5 september 2019 om 07:31

Van der Poel
Poels
Mollema
Terpstra
van Baarle
Langeveld
Teunissen
Roosen
van Poppel

Titaantje 5 september 2019 om 08:44

Laat Poels lekker thuis. Heeft inmiddels meer dan 30 klassiekers gereden. Won er 1, een heel grote, en eindigde verder nooit in de top 75 denk ik zo. En zeker niet in oranje shirt. En hij is ook niet in vorm.

Chris Van Uden 5 september 2019 om 08:35

Mollema en Langeveld zeker meenemen, daarnaast Danny van Poppel, Koen Bouwman, Kruijswijk, Teunissen, Weening en waarom misschien niet Jetse Bol?

jessevdalen 5 september 2019 om 08:48

Van poppel nooit met die afstand en zijn recente vorm.

jessevdalen 5 september 2019 om 09:03

Van der Poel
Teunissen
Roosen
Langeveld
Van Baarle
Terpstra
Mollema
Van Emden
? Mogen ze 9 renners?

ruudenkit 5 september 2019 om 09:25

Kopje is erg misleidend..Televaag niveau

oud 5 september 2019 om 09:28

Ik verwacht dat Gesink mee zal gaan (of heb ik iets gemist?) en dat hij een belangrijke rol als meesterknecht kan dragen, juist ook op dit parcours. Er worden veel ‘knechten’ genoemd, maar de keuze zou mijn inziens moeten vallen op renners met echt een lange adem. Daarom dus inderdaad Langeveld, Mollema, Gesink en Van Baarle. Die moeten er de laatste 40 kilometer nog zijn, naast inderdaad Van der Poel…..als het zo makkelijk zou zijn…

chasse patat 5 september 2019 om 11:17

Kijk naar de uitslagen in de AGR van de afgelopen jaren welke Nederlanders meededen in de finale. Er is er maar één van de Nederlanders die kans heeft op een dergelijk parcours en dat is Mathieu. Mollema is de enige die recht van spreken heeft op een schaduwplek omdat hij er ook meestal bij was in de finale. Alleen selecteren dus wie wil rijden voor Mathieu. Koos zal wel veel bel-uren maken.

Jean Dumas 5 september 2019 om 11:21

Hij durft zich toch al meer op de voorgrond plaatsen. Ik zou nog lekker even van mijn underdog-rol profiteren. Hij heeft geen toegespitste voorbereiding achter de rug en toonde zelfs tekenen van ziekte in de Arctic Race.

Headlines

Materiaalzone

Populair