Mathieu van der Poel hoopt Japanse ‘gevangenis’ met korte trip te ontlopen

Mathieu van der Poel hoopt Japanse ‘gevangenis’ met korte trip te ontlopen

foto: Cor Vos

zondag 25 juli 2021 om 20:05
Interview

Afgelopen vrijdag arriveerde hij pas in olympisch Tokio. Aanstaande maandag moet het op zo’n anderhalf uur rijden ten zuiden van de Japanse metropool al voor hem gebeuren. Alsof het een lang weekend Centerparcs is, zo pakt Mathieu van der Poel zijn jarenlange missie naar de olympische mountainbikewedstrijd aan. Maar zoals meestal komen zijn ideeën niet zomaar uit de losse pols, maar zit er altijd een gedegen plan achter.

Adrie van der Poel
Utsunomiya 1990. Het WK wielrennen op de weg in deze Japanse plaats onder eveneens bloedhete en super vochtige omstandigheden moet zeker ter sprake zijn gekomen in de familie Van der Poel. Het is het jaar dat vader Adrie van der Poel de Amstel Gold Race won en er zeker kansen voor hem werden geacht op de mondiale titelstrijd in het land van de rijzende zon.

De Nederlandse ploeg had zich door wetenschappers laten inlichten over de lange reis en de jetlag van zeven uur. Het advies was om zo kort mogelijk voor de titelstrijd in Japan te arriveren. Zodoende werd er een superkorte trip voor de selectie van bondscoach Peter Post uitgestippeld. Op vrijdag vliegen, op zaterdagochtend arriveren, zaterdagmiddag het parcours verkennen, zondag de wedstrijd en maandag weer terug naar Nederland.

Bij aankomst dachten Van der Poel, Frans Maassen en Nico Verhoeven de slimsten te zijn door snel in de auto van chef d’equipe van de KNWU Pascal Kolkhuis Tanke te duiken. De rest moest wachten op een busje. Toch was het busje nog veel eerder in het hotel dan het drietal met Kolkhuis Tanke dat door alle Japanse tekens op de verkeersborden totaal de weg was kwijtgeraakt en pas ruim twee uur later arriveerde. In het donker moesten zij vervolgens het parcours nog even snel verkennen.

In de door Rudy Dhaenens zaliger gewonnen wedstrijd bleek Erik Breukink de enige renner te zijn die deze mondiale titelstrijd kon uitrijden. Al was dat op een anonieme 44e plaats. Lang duurde dit WK voor de meeste Nederlanders niet. In de eerste en tweede ronde gaf het merendeel van de oranjehemden reeds op, waaronder ook Van der Poel die de halve wereld had afgereisd om welgeteld 28 kilometer te fietsen. Diverse renners vertelden later dat de speech van bondscoach Peter Post na afloop langer duurde dan ze op de fiets hadden gezeten.

Zelfde aanpak
Toch volgt zijn zoon Mathieu richting de Tokyo 2020 ongeveer dezelfde aanpak. Hij vertrok donderdag pas vanaf Schiphol om vrijdag in de loop van de dag in Japan te arriveren. Maandag wacht voor hem de grote uitdaging op de mountainbike waar hij al jaren naar uitkijkt.

Mathieu van der Poel in actie in de Wereldbeker in Nové Mesto. Foto: Cor Vos

Dat Mathieu van der Poel zijn olympische trip anders aanpakt dan de meeste andere atleten, past eigenlijk ook wel bij hem. “Ik denk dat ik altijd mijn eigen ding al heb gedaan”, typeert hij zichzelf. “Of het de juiste route is, zal achteraf pas blijken. Al weet je nooit of de andere optie beter was geweest. Ik heb vooral deze keuze gemaakt omdat ik hoorde dat in Japan de regels zo strikt worden nageleefd. We kregen van veel atleten signalen dat het een soort gevangenis was. Dat is niet echt aan mij besteed. Daarom hebben we gekozen om zo laat mogelijk af te reizen.”

Lang heeft hij niet getwijfeld om deze keuze te maken. “Ik heb geprobeerd om mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op dit doel. Dat was sowieso lastig geweest, omdat ik zelf eigenlijk voor een heel andere aanpak zou kiezen. Daarin had ik de Tour niet gereden. Maar de Tour is heel succesvol verlopen in de eerste week met de ritzege en zes dagen de gele trui. Door het corona-gebeuren zijn veel programma’s de afgelopen anderhalf jaar veranderd. Daardoor moet ik soms aparte keuzes maken.”

Warmtesessies
Of twee dagen genoeg is om te acclimatiseren aan de jetlag maar ook uitzonderlijke weersomstandigheden zal moeten blijken. “Ik ondervind nu dat het een bijzondere warmte is. Op een goede dag kan ik daar beter tegen dan op een slechte dag. In het verleden heb ik in wedstrijden heel wisselend gereageerd op extreem warme temperaturen. Wanneer het niet van de ene op de andere dag een enorme omschakeling is en ik er een paar dagen aan de omstandigheden heb kunnen wennen, dan ondervind ik normaal geen problemen. Als je in topvorm bent dan maakt het sowieso niet uit hoeveel dagen je al in deze hitte getraind hebt.”

Mathieu van der Poel in de gele trui in de Tour – foto: Cor Vos

“Ik heb thuis al een aantal warmtesessies op de rollen gedaan om deze omstandigheden na te bootsen. Dat betekende dat ik het zo warm mogelijk in de garage probeerde te maken. Vervolgens trok ik een dik vest aan om zo mijn lichaamstemperatuur omhoog te krijgen. Dan creëer je hetzelfde effect. Het is dus niet zo dat we hier niet op voorbereid zijn.”

Zaterdagmiddag verkende ‘MVDP’ voor het eerst het parcours. Technisch, weinig herstelmomenten, veel intervalinspanningen en twee à drie vrij gevaarlijke ‘drops’, sommeert hij de belangrijkste kenmerken. “Maar die gevaarlijke passages zijn zeker niet overdreven. Die maken het mountainbiken juist ook zo mooi. Het is niet een typisch mountainbike-parcours omdat de klimmen een stuk korter zijn. Op de langste klimmen zijn het inspanningen tussen de 40 seconden en de minuut. Dat is echt weinig voor een internationale mountainbikewedstrijd.”

Veldrijden
“Met mijn kwaliteiten als een veldrijder zou dat normaal een voordeel moeten zijn tegenover de lichtgewichten. Een cross als Namen leunt hier een beetje tegen aan. Al zijn dit wel extreem lastige en steile klimmen. Het parcours is zeker lastig genoeg om het verschil te maken. Daarbij is het zoveel draaien en keren dat je sowieso vrij moeilijk bij iemand in het wiel kunt rijden. Dat gaat er wel voor zorgen dat er schiftingen gaan ontstaan.”

Als er naar zijn belangrijkste concurrenten wordt gevraagd, wijst hij direct naar Mathias Flückiger. De laatste maanden heeft de Zwitser zijn vorm bewezen. En natuurlijk komt ook de naam van Thomas Pidcock naar voren. De Brit brak echter begin juni nog zijn sleutelbeen en maakte vervolgens niet meer een echt sterke indruk. “Toch reken ik Pidcock zeker nog bij de kanshebbers. Zijn laatste wereldbeker was zeker geen referentie. Ik ga er vanuit dat hij maandag in orde gaat zijn.”

Van der Poel in gevecht met Pidcock in Nove Mesto – foto: Cor Vos

Van der Poel wil de korte voorbereidingstijd op de mountainbike niet als excuus naar voren brengen wanneer hij een mindere dag in Tokio kent. Door zijn deelname aan de Tour de France kon hij eigenlijk pas de laatste twee weken de overstap van de racefiets naar de ATB maken. “Ik had liever langer op de mountainbike getraind. Het was beter geweest wanneer ik de laatste weken nog ergens een of twee wedstrijden had gereden zodat ik een aantal referentiepunten had gehad. Mijn laatste Wereldbeker was Nové Mesto in Tsjechië medio mei (Van der Poel werd tweede achter Pidcock, red.). Dus ik heb al vrij lang niet meer gezien hoe ik ervoor sta tegenover de andere toppers. Dat had ik liever anders willen doen, maar dat paste niet in de planning met de Tour.”

Intervaltrainingen
“Nadat ik na de eerste week in de Alpen ben afgestapt heb ik een paar rustdagen ingelast. Vervolgens ben ik rustig aan de opbouw met de mountainbike begonnen. De vorm in de Tour was goed, daar wil ik op verder bouwen. We hebben in de laatste weken wel de nadruk op meer intervaltrainingen gelegd.”

Op het moment dat vijf jaar geleden al de olympische mounbainbike-droom bij Van der Poel begon te leven, had hij zich wel iets anders qua sfeer van het grootste sporttoernooi voorgesteld. “Alles is heel apart. Zeker ook omdat wij ver van het olympisch dorp zitten is het heel anders. Een teleurstelling wil ik dat niet noemen. Ik heb geen eerdere ervaringen op de Olympische Spelen, maar hoor van andere wielrenners die Londen en Rio hebben meegemaakt dat het daar toch heel anders was. De sfeer verandert echter niks aan het doel waarom ik hier ben.”

Want de familie Van der Poel heeft nog wat recht te zetten in Japan…

Dit artikel delen:

42 Reacties

CN 17 25 juli 2021 om 07:46

De warmte trainingen zullen zeker een goede compensatie zijn voor het aanpassen aan de hitte. Daarnaast is er tegenwoordig ook al veel mogelijk met het verschuiven van je bioritme vooraf. Bijvoorbeeld door blauwlichtfilterbrillen te gebruiken. Dat deed Campenaerts in het verleden ook bij het werelduurrecord. Benieuwd of ze dit bij Mathieu ook hebben gedaan.

0
Petje 25 juli 2021 om 08:22

Ja george bennett ook, warmte sessies mooie verhalen alles top en waar was hij…..maar vd poel gaat vlammen!

0
Boomie1 25 juli 2021 om 15:48

Bennett vergelijken met van der Poel amai…..

0
Wheely 25 juli 2021 om 17:22

Kiesenhoffer en Van Vleuten ook warmtesessies gedaan. It’s the way.

0
storm-biker 25 juli 2021 om 08:59

@redactie De term ATB is hopeloos verouderd en wordt niet meer gebruikt. MTB is correct.

0
Pietspeed 25 juli 2021 om 10:51

Dat hebben de Van der Poels goed gezien om een soort van Noord Koreaans regime waarin je bewegingsvrijheid, lees trainingsvrijheid behoorlijk wordt beperkt, te ontlopen. Regels hier, regels daar, en een ieder gemaskerd. Menselijkerwijs zal dat ook wel niet zo prettig zijn.
Racen, medaille pakken en wegwezen.

0
Ramonz 25 juli 2021 om 11:02

ik blijf het een ongekende domme keus vinden.. Omdat je hoort dat het een gevangenis is voor 1 of 2 weekjes voor je koers ga je maar zo kort mogelijk helemaal naar japan vliegen waar het ontzettend warm is? totaal ander klimaat? Kan er gewoon niet bij.

Jarenlange voorbereiding en dan dit. Ja je bent de enige die het anders doet omdat niemand het slim of verstandig vind

0
Aerosolo 25 juli 2021 om 13:15

Je vraagt je af of er geen ander land was in dezelfde tijdzone waar hij kon voorbereiden. Of kunnen ze thuis nog dingen die ze ergens anders niet kunnen?

0
Boomie1 25 juli 2021 om 15:50

Ik mag hopen dat je een liefhebber bent en je enigszins verdiept in koers. Dan zou je moeten weten dat Mathieu nooit zo maar iets doet.

0
tetedelacourse 25 juli 2021 om 19:31

Hij geeft toch al aan dat zijn ideale voorbereiding er sowieso anders uit had gezien?

Dom. Amateuristisch. Succesvol. Allemaal even voorbarig, morgen gewoon kijken.

0
Al Phila 25 juli 2021 om 19:47

Je wint niet als je niet durft te verliezen. Dat gold voor Van Aert in de wegwedstrijd, dat geldt nu ook voor MvdP. Achteraf kijk je een koe in de k#$%.

0
ProfrondeZevenbergen 25 juli 2021 om 11:08

edit wf: dergelijke bijdragen mag je in het vervolg achterwege laten

0
Aerosolo 25 juli 2021 om 13:16

Dus VDP traint in de hitte. Hoe zit het met rusten in de hitte? Dat kan acclimatiseren zijn, maar het belemmert ook het herstel.

0
Alfons Haavers 25 juli 2021 om 13:50

Slapen vindt hij saai, gaat hij dan ook niet doen tijdens deze trip.

0
Derierre de la course 25 juli 2021 om 16:50

Rusten doe je over het algemeen binnen. Helemaal als het buiten niet te harden is.

0
Luc La 25 juli 2021 om 15:35

Goh, beetje trainen in de garage, komt me erg amateuristisch en eigenwijs over eigenlijk…zeker als het een droom is van jaren.

Enneuh omdat het in 1990 een fiasco was is het toch waard om nog eens over te doen? Bizar

0
Manus Mann 25 juli 2021 om 18:38

100% gelijk, jaren naar uitkijken en dan zo amateuristisch aanpakken……hopelijk komt het goed.

0
Turtlehead 25 juli 2021 om 23:19

Ja, en dan een afsluitende speech van Loes Gunnewijk na afloop. Afschuwelijk…

0
WernerFranke 25 juli 2021 om 15:48

Parcours moet hem wel goed liggen. Als hij met de hitte en jetlag overweg kan, wordt het "normaal gesproken" goud. In het andere scenario zou een opgave halverwege ook niet echt verrassen.

0
Boomie1 25 juli 2021 om 15:51

Vanwaar toch dat toeschrijven van goud door iedereen.

Maar verder klopt het wat je zegt. Alles of niks vanaf de eerste ronde. Als het niet loopt is het waarschijnlijk een DNF

0
Derierre de la course 25 juli 2021 om 16:58

Het is mij een compleet raadsel waarom dit verhaal van zijn vader er bij gehaald wordt.

0
Anton van Valouwe 25 juli 2021 om 17:34

Om het een beetje smeuïg te maken, niks mis mee toch?

0
Thijs E 25 juli 2021 om 17:15

Trainen in een warme ruimte is natuurlijk anders dan wanneer je ook nog warme natte lucht inademt tijdens de inspanning.Ik denk dat het een matig idee is. VDP heeft al eens een koers moeten laten schieten op relatieve warmte, ik vrees met grote vrezen.

Ik hoop wel dat hij hem altijd uitrijdt.

0
Gras 25 juli 2021 om 17:30

Ik denk dat dit project te ambitieus is geweest en dat hij meer aandacht aan het MB had moeten besteden. Maar natuurlijk zit ik er niets liever dan naast en net als Van Aert kan deze man dingen die anderen niet kunnen.

0
Chippen 25 juli 2021 om 17:54

ah, ze maken de rare keuzes niet zomaar, er was een volledig mislukt precedent. nu past de puzzel plots in elkaar

en de keuze is ook gemaakt op basis van "van horen zeggen" bij andere renners, terwijl ik eigenlijk weinig andere renners hebben horen klagen over de omstandigheden. ik hoor vooral theoretische verhalen over angst voor een gevangenis, vrees die in praktijk overdreven en onterecht bleek te zijn

0
Peter_de_Grootste 25 juli 2021 om 18:29

Wat een ongekende censuur hier

0
Derierre de la course 25 juli 2021 om 20:44

Ze zijn in de reacties van opinies een tandje strenger. Daar kan je best maar rekening mee houden.

0
Manus Mann 25 juli 2021 om 18:36

Ik hoop zo dat ik het fout heb maar met mijn veelvuldige persoonlijke ervaring in het reizen naar het Verre Oosten klinkt het mij als boerendomheid. 1. jetlag kan je een paar dagen helemaal slopen, niet slapen etc. de een kan er beter tegen dan de ander. 2. de temperatuur, vochtigheid etc. daar moet je best lang aan wennen. Thuis hier in Vlaanderen in de schuur zitten als je weken de tijd hebt om daar te wennen en te trainen? Wat zijn dat voor adviseurs en geleerden? Kan Mathieu zijn moeder nog niet zo lang missen? Ik hoop dat ik dom ben en ongelijk heb want hij praat er al jaren over maar het blijft een groot risico om het zo allemaal weg te gooien. MVDP fan.

0
fietsvriend 25 juli 2021 om 18:41

Wat me niet duidelijk wordt, hoe gaat hij met de jetlag om?

0
coolietje 25 juli 2021 om 19:18

Het is duidelijk dat de familie Van Der Poel geen ezels zijn

0
Adorni 25 juli 2021 om 20:45

Inderdaad, een ezel stoot zich geen 2keer aan dezelfde steen. De familie Vanderpoel wel.

De verhalen over leven als in een gevangenis komen dacht ik vooral uit het Olympisch dorp. De Nederlandse wielrenners verblijven in een speciaal fietshotel buiten Tokio.
De Belgische bondscoach zei dat het wel meeviel, enkel wat trainingsroutes en je trainingsuren meedelen en je kan gaan en staan waar je wil. Maar dat is teveel rompslomp voor de familie Vdp.

0
Merlinappa 26 juli 2021 om 07:33

Olympisch dorp is juist best ‘vrij’. Buiten het dorp zijn de regels veel strenger helaas. Als je als wielrenner/MTBer wil gaan trainen moet je de exacte tijden en de exacte route doorgeven, en dan krijg je ook nog een mannetje van de organisatie mee blijkbaar. Je mag onder geen beding afwijken van de tijden of route. Best vreemd.

0
zacht 25 juli 2021 om 19:45

Frank de Boer. Bakoe. Niet verstandig.

0
Handige Harry 25 juli 2021 om 20:16

Nederland heeft helemaal niet in Bakoe gespeeld.

0
Blackcanyon 25 juli 2021 om 20:12

Het klinkt toch wat amateuristisch, met een jas aan en de kachel aan in de garage op de rollen … Dan klinkt t verhaal van Annemiek vd Vleuten (trainen op de rollen in een sauna waar ze de luchtvochtigheid kunnen regelen) al een stuk beter.
Maar goed, soms blijkt de simpelste oplossing de beste.
Ga maar voor goud Mattie!

0
Pizzi 25 juli 2021 om 20:32

Zie ‘m dat goud ‘niet even ophalen’. Vorig jaar had ‘ie mijns inziens echt véél betere papieren.

Het late afreizen klinkt wel ietwat amateuristisch, maar verwacht dat ze achter de schermen een en ander toch wel wat doordachter en preciezer zijn bezig geweest qua details dan Matthieu wil doen blijken.

In ieder geval, ik ga morgen kijken en heb er zin in!

0
Thijs E 25 juli 2021 om 20:49

Ik neem aan dat als het morgen geen goud wordt we Koos Moerenhout wederom ontslaan. Dit keer dan in plaats van Gerben de Knegt.

0
Poeksel 25 juli 2021 om 21:21

Een dag Koos Moerenhout niet ontslaan is een dag niet geleefd!

0
vroege vlucht 25 juli 2021 om 22:21

Zonneveld gaf in de podcast In het Wiel aan dat Van der Poel de afweging heeft gemaakt tussen thuis beter kunnen trainen en minder tijd om aan te passen versus in Tokio minder goed kunnen trainen en meer tijd om aan te passen. Met het oog op de korte tijd die hij had tussen de Tour en Tokio is dit niet zo’n rare keuze. De vraag is of de

0
vroege vlucht 25 juli 2021 om 22:22

voorbereiding op het klimaat en de reis voldoende is geweest.

0
arsimo 25 juli 2021 om 22:54

Beetje vreemd die kritiek op MvdP's late arriveren en voorbereiding. UIteindelijk is hij maar 1 dag korter in Japan voor zijn koers dan Carapaz, Van Aert, Pogacar, Mollema e.a. en die deden het niet verkeerd. Bovendien kon MvdP een paar weken e.e.a. specifiek voorbereiden terwijl de 4 die ik noemde (niet toevallig de eerste 4 in hun OS race) moesten improviseren na een Tour tot het einde gereden te hebben. Terwijl bepaalde renners die al flinke tijd in Japan waren er weinig van bakten, o.a. Evenepoel.

0
Romāns Vainšteins 26 juli 2021 om 07:57

Het klinkt voor mij allemaal niet zo best bedacht maar die MvdP is dermate talentvol dat het zomaar weer kan lukken. Geen peil op te trekken.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone