Mathieu van der Poel grijpt vijfde zege op rij in Otegem

maandag 13 januari 2020 om 16:02
Mathieu van der Poel grijpt vijfde zege op rij in Otegem

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft met overmacht de veldrit van Otegem gewonnen. De wereldkampioen begon nog rustig, maar toen hij eenmaal versnelde was hij ook echt weg. Hij kon daarmee zijn vijfde zege op rij vieren in Otegem.

Van der Poel kiest voor een rustige start
Thijs Aerts kende een goede start, maar het was Mathieu van der Poel die als eerste het veld indraaide voor zijn broer David. Na de eerste ronde had de wereldkampioen nog een flinke groep in zijn wiel. Kersvers Belgisch kampioen Laurens Sweeck miste zijn start, maar kon nog terug aansluiten bij de groep-Van der Poel.

De jongste Van der Poel veranderde vroeg in de cross van profiel, hij koos voor Rhino’s in plaats van Grifo’s. Veel van zijn concurrenten doken ook de materiaalpost in om te wisselen van fiets en mogelijk ook bandenprofiel. Ondanks een versnelling van Tim Merlier kwam niemand echt weg in de openingsfase.

Sweeck en Van der Poel in hun kampioenstruien – foto: Cor Vos

Concurrentie schakelt elkaar uit
Door de regenval werd het parcours steeds modderiger en zwaarder. Sweeck zette zichzelf en zijn tricolore na drie rondes op kop. Toen Van der Poel even later versnelde, spatte de kopgroep uiteen. Hij zette druk en dwong de concurrentie tot fouten. Sweeck en Iserbyt botsten met elkaar, waardoor ze elkaar uitschakelden. Tim Merlier, Gianni Vermeersch en Wietse Bosmans bleven daardoor over in de achtervolging.

Bosmans haakte daar af, waardoor ploeggenoten Merlier en Vermeersch van Creafin-Fristads af leken te stevenen op het podium. Toon Aerts knokte zich vlak voor het einde nog terug in de strijd om het podium, want Vermeersch kon het tempo van Merlier niet volgen. Dat gebeurde allemaal twee rondes voor het einde.

Comeback Iserbyt strandt op vierde plaats
Aerts en Vermeersch moesten in de slotronde nog vaart maken, want vanuit de achtergrond keerde een sterke Iserbyt terug. De kleine kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal maakte tempo en zat zijn voorgangers op de hielen. Door een fout van Aerts werd Iserbyt nog vierde, op enkele seconden van de nummer drie Gianni Vermeersch. Tim Merlier had toen al de tweede plaats opgeëist.

Voor Laurens Sweeck viel de dag in Otegem wat tegen: hij werd elfde. “Een dag voor een cross veel bier drinken is geen goede combinatie. Ik heb nu buikpijn, dus dat werkt niet voor mij”, grapte de Belgisch kampioen in het flashinterview. “De benen waren wel goed, maar ik had geen al te frisse nacht gehad.”

Veldrit Otegem 2020
Uitslag mannen

1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Tim Merlier
3. flag-be Gianni Vermeersch
4. flag-be Eli Iserbyt
5. flag-be Toon Aerts
6. flag-be Jim Aernouts
7. flag-be Wietse Bosmans
8. flag-be Thijs Aerts
9. flag-nl David van der Poel
10. flag-be Nicolas Cleppe
11. flag-be Laurens Sweeck

Dit artikel delen:

14 Reacties

Dolfy 13 januari 2020 om 16:15

Iserbyt gretig, iets te gretig zo bleek toen hij Sweeck mee nam in zijn val. Van der Poel die zo even hard gaat zorgt er voor dat andere echt met foutjes kwamen. Mooi dat Iserbyt niet afgaf en zo nog vierde werd. Mooi podium voor Merlier en Vermeersch. Toon Aerts niet met een gelukkige dag, meerdere keren even gevallen cq weggegleden.

Rawolf 13 januari 2020 om 17:36

Erbij gaan liggen doet Aerts dit seizoen sowieso vaak, vooral als hij onder druk gezet wordt. Zit in t koppie

HoofdIsVrij 13 januari 2020 om 16:28

Lekkere training van een uurtje voor Mathieu. Geen enkel teken van vermoeidheid na de finish.

Romāns Vainšteins 13 januari 2020 om 16:31

Hij is dit zo ontgroeid, tijd voor klassiekers, groen en wie weet, met de juiste onder(voeding) of zo, geel.

Baik-Baik 13 januari 2020 om 18:30

Met de juiste onder?

Thoin 13 januari 2020 om 17:06

Fenix-Alpecin podium ;)
Zal Matje ook blij mee zijn

Samlambeej 13 januari 2020 om 21:00

Creafin-Tüv Süd staat op het podium.

salb 13 januari 2020 om 21:54

Creafin-Fristads

DeGroteMolen 13 januari 2020 om 17:12

Al doet van der Poel bezopen mee, wint hij nog de meeste crossen. Slap excuus van Sweeck.

john 13 januari 2020 om 18:59

Belgies kampioen ,moet al een goede dag hebben tijdens het WK dan word hij misschien 5

Taliesin 13 januari 2020 om 22:27

Sweeck is een zeeeeer wisselvallige renner. Je zult hem eigenlijk nooit twee dagen in een weekend goed zien, en ook niet twee weekenden achter elkaar. Het is echt een man die op specifieke parcoursen uitschieters heeft, en hij heeft inmiddels voldoende ervaring om te weten waar dat precies is.

Wolt 13 januari 2020 om 22:40

Wat een aanfluiting eigenlijk, roepen dat je veel bier hebt gedronken de avond voor de wedstrijd. Folklorecoureur

salb 13 januari 2020 om 23:28

Veldrijden is folklore en zeker in België. Als Belgisch kampioen wordt je bijna gedwongen om bier te drinken in de plaatselijke parochiezaal voor de camera's en graak je niet voor middernacht in bed. De supporters verwachten allemaal gratis vaten en meestal moet de kampioen zelf ook wat tappen. Zelfs pater Nys kon hier niet aan ontsnappen.

assen 14 januari 2020 om 07:04

Niets mis mee hoor – laat hem maar een avond zuipen – gun die jongen wel wat plezier na die magistrale demonstratie van zondag (wel jammer van die buikpijn)

Headlines

Materiaalzone

Populair