Mathieu van der Poel: “Geen reden om me zorgen te maken”

Mathieu van der Poel: “Geen reden om me zorgen te maken”

©Photopress.be

vrijdag 2 november 2018 om 13:41

Ondanks zijn offday op de Koppenbergcross, stond Mathieu van der Poel gisteren na de wedstrijd uitgebreid de pers te woord. Met engelengeduld beantwoordde hij alle vragen die op hem werden afgevuurd. Conclusie: Van der Poel gaat er gewoon vanuit dat hij zondag in Rosmalen met succes zijn Europese titel kan verdedigen. 

Eenentwintigste, op meer dan vier minuten van de winnaar. Dat is niet zomaar een mindere dag.
“Het liep voor geen meter. Ik heb ook niet afgezien. Mezelf pijn doen, was niet eens een optie. Ik voelde het al bij de eerste honderden meters. In de start zakte ik er al wat door op de kasseien van de Koppenberg.”

Waarom heb je toch nog uitgereden?
“Omdat ik met het klassement van de DVV Trofee in mijn achterhoofd zat. Ik wil dat niet zomaar opgeven. Een opgave had me vijf minuten achterstand in het klassement opgeleverd. Nu slechts 4’12”. Vorig seizoen kon ik in theorie de slotwedstrijd in Lille laten vallen omdat mijn voorsprong meer dan vijf minuten bedroeg. Het kan dus nog. Al besef ik dat het heel moeilijk wordt. Maar je weet nooit. Misschien zijn die 48 seconden binnen een paar maanden cruciaal in de eindafrekening.”

Wat betekent dit voor het EK van zondag?
“Ik trek hier geen conclusies uit. Het is niet mijn eerste offday uit mijn carrière. Telkens bleef het bij die ene wedstrijd. Een paar dagen later liep het gewoon weer zoals voorheen. Denk maar terug aan de Europese kampioenschappen in Glasgow in augustus. Op het EK MTB gaf ik op. Vijf dagen later pakte ik zilver op de weg. Ook nu doe ik gewoon verder. Het zal zondag in Rosmalen wel beter zijn. Slechter kan ook niet, hé.”

Hoe valt die offday te verklaren?
“Ik heb hier absoluut geen verklaring voor. Ik denk ook niet dat dit voortekenen van ziekte zijn. Ik maak geen koorts, ik ben niet verkouden, heb geen last van buik- of darmpijn… Ja, ik tastte wel een paar keer naar de rug. Maar dat heb je altijd, hier op die hobbelige weide. Daar heb ik vaker last van, maar het was zeker niet dramatisch.”

©Photopress.be

Het is ongetwijfeld geen toeval dat dit op de Koppenberg gebeurt. In het verleden liep het hier ook al drie keer fout. Dat terwijl je nochtans een goede klimmer bent.
“Klopt. Een keertje bij de junioren, een keertje als belofte en twee jaar geleden bij de profs. En van dat hoogteverschil moet ik nochtans geen schrik hebben. Dat merk ik ook in het mountainbiken. Dat dit niet mijn favoriete rondje is, weet ik ondertussen. Maar dat is geen excuus om zó slecht te zijn.”

Je vader vertelde dat je al niet happy was toen je vanmiddag in Oudenaarde aan kwam…
“Omdat ik hier niet zo graag kom, zeker. Dat kan wel een beetje psychologisch zijn. In Ruddervoorde bijvoorbeeld ben ik altijd goed en dat geeft vertrouwen. Ik was vandaag nochtans gemotiveerd, hoor. Maar het is wel anders. Jullie vinden dit een geweldig parcours, ik vind er maar niets aan.”

Té zwaar?
“Nee, absoluut niet. Té zwaar, dat bestaat niet in mijn ogen. Maar die hobbelende weide vind ik gewoon niet leuk. De locatie is prachtig. Mocht het hier een paar dagen aan een stuk regenen, krijgen we ongetwijfeld een heel ander en veel mooier parcours. Ach, het is al van bij de jeugd dat ik hier niet graag kom. Maar nog eens, ik wil dit niet als excuus inroepen, want vorig jaar kon ik hier wel winnen.”

Dit is ook niet de tol van een paar zware trainingsdagen in functie van het EK? Zoals Van Aert in Ruddervoorde meemaakte na zijn arbeid op stage?
“Zeker niet. Ik periodiseer ook niet zoals Wout doet. Ik wil er een hele winter staan. Het is vandaag (gisteren, red.) niet gelukt, maar ik blijf aan dat principe vasthouden. Ik win liever twintig crossen in een seizoen dan er een paar uit te kiezen. Ik had vooraf overigens ook aangegeven dat ik hier goed wilde zijn. En de conditie is wat ze moet zijn. Ruddervoorde is nog maar vier dagen geleden, hé!”

Lees alles over het EK veldrijden in onze uitgebreide voorbeschouwing

Dit artikel delen:

21 Reacties

miguelon 2 november 2018 om 14:02

Klinkt toch eerder als een mentale kwestie. Dat bleek op de voorbije WK’s, en dan vooral op het laatste, ook al

Puffin87 2 november 2018 om 14:12

Klinkt toch eerder als een offday. Vorig jaar kwam hij hier ook niet graag, en toen won hij. Waarom zou het nu dan ineens een mentaal probleem moeten zijn bij deze cross?

Dat van Aert mentaal wat sterker is dan MvdP wil ik best geloven. Maar om nou elke slechte dag van Mathieu gelijk op het mentale te gooien…

mark vv 2 november 2018 om 14:26

Iedereen heeft wel eens een offday. Ook van der Poel. Dat mentale gezever ben ik nu wel een beetje beu. Mentaal is hij ook sterk anders zou hij nooit zoveel winnen. Hij teerd niet enkel op talent.

Tour 2 november 2018 om 14:31

Kan dus ook aan de hobbelige weide liggen. Dat kan de kracht uit je benen opslurpen. Je kent het wel van he zondagse tourtochtje, langs slootjes.

Tja, waar blijven de geveerde cyclocrossers ?

Wheely 2 november 2018 om 14:57

Het lijkt erop dat Matje gewoon helemaal niet zo gecharmeerd is van de typische Vlaamse hellingen uit de voorjaarsklassiekers. Die gaat zich volgens mij meer focussen op heuvelklasssiekers zodra de overstap komt.

tendam 2 november 2018 om 15:22

Van Aert ook niet, als we alles van gisteren laten afhangen.

de nieuweMerckx 2 november 2018 om 16:17

Hij is een sprinter, die hebben in heuvelklassiekers niks te zoeken. Dat weet iedereen met ook maar de meest elementaire wielerkennis.

Wheely 2 november 2018 om 17:47

Hij is explosief, geen slechte eigenschap als je wil winnen. Vraag maar aan Valverde, Sagan en Gilbert, die werden ook gezien als sprinter.

assen 2 november 2018 om 15:52

Prachtig interview weer. Geen lap voor de mond! Klasse.
Net als WvA trouwens.
Parels voor de sport.

Titaantje 2 november 2018 om 15:58

Uiteraard zegt hij dat hij zich geen zorgen maakt, maar met het WK (de enige wedstrijd die er voor vd Poel nog echt toe zou moeten doen) in het achterhoofd, zal hij toch wel wat schrik hebben dat hij deze dagen onverwachts, onvoorspelbaar en onverklaarbaar kan hebben.

Matje VdP 2 november 2018 om 16:46

Fijn dat je voor Mathieu kan zeggen welke wedstrijd er wel of niet toe doet. Gelukkig heeft hij een andere mening en verwoord hij die ook prima. Heb je onderstaand stukje niet gelezen of vind je jouw mening belangrijker dan die van hem?:

“Ik wil er een hele winter staan. Het is vandaag (gisteren, red.) niet gelukt, maar ik blijf aan dat principe vasthouden. Ik win liever twintig crossen in een seizoen dan er een paar uit te kiezen. “

Titaantje 2 november 2018 om 18:46

Ik heb in al mijn wijsheid idd anders besloten voor VdP.

Merlinappa 2 november 2018 om 17:06

Volgens mij heeft ie nog nooit twee keer een offday na elkaar gehad. Sterker nog, de cross na een offday wint ie volgens mij altijd. Misschien de wedstrijd voor het WK ook maar zorgen voor een offday.

Overigens is VdP een puncheur, misschien zelfs wel een type Valverde. Helemaal als ie wat ouder wordt en zich meer op de weg zou gaan toeleggen

Romāns Vainšteins 2 november 2018 om 20:10

Misschien hangt mvdp wel dermate precies tussen een keienvreter en puncheur in dat hij in beide niches net niet mee kan.

sooike 2 november 2018 om 23:44

@RV
En weer een onzinnige reactie van je. Begin nu gewoon aan je winterslaap dan mag je in maart weer gaan genieten van de altijd boeiende wegwedstrijden. Maar val ons niet langer lastig met je onzinnige en niet ter zake doende opmerkingen. Als het je bedoeling is om reacties uit te lokken op die prietpraat van je dan is dat wat mij betreft voor de laatste keer gelukt.
Zondag mag Mathieu zijn uitlatingen onderstrepen. Ik zal er bij zijn ! Heerlijk vooruitzicht !

Romāns Vainšteins 3 november 2018 om 08:36

Sorry, ik wist niet dat je agressief werd van kritische vragen die niet precies in je dweepallee passen. De vraag is namelijk hartstikke relevant.

Merlinappa 3 november 2018 om 18:00

Het sluit elkaar niet uit he, kijk maar naar iemand als Sagan of Gilbert.

Koersmaniak 3 november 2018 om 10:49

Hij zal wel goed zijn op het EK, hij heeft in tegenstelling tot de andere favorieten donderdag niet afgezien, terwijl de anderen keer op keer in verzuring de Koppenberg opreden.

Borsje 3 november 2018 om 14:41

Vandaag interessant artikel in NRC over het veldrijden. “Hartslag 180, een uur lang in het rood”. Met hartslaggegevens van o.a. Marianne Vos. Niet van Mathieu. Die rijdt zonder hartslagmeter……………….

Merlinappa 3 november 2018 om 18:05

Had ik je ook zonder artikel kunnen vertellen. Ook bij amateurwedstrijden rij je 40/50 minuten lang boven je omslagpunt, diep in het rood. Absoluut een van de zwaarste, zo niet de zwaarste wielerdiscipline icm mountainbiken.

Borsje 3 november 2018 om 19:23

Hoe professioneel wordt MvdP begeleid? Dat was eigenlijk de vraag die bij mij bleef hangen na lezing. Hij zal toch niet alles op gevoel doen?

Headlines

Materiaalzone

Populair